Konya Aydınlar Ocağı’nda “Şehadetinin 100. Yılında Enver Paşa”yı anlatan Tarihçi-yazar Yılmaz Altunsoy, “Enver Paşa milli bir adamdır. Mason değildir. Vatanseverdir. Enver Paşa Turancı değil, İslamcıdır.” dedi.  Konya Aydınlar Ocağı’nda “Şehadetinin 100. Yılında Enver Paşa”yı anlatan Tarihçi-Yazar Yılmaz Altunsoy, “Enver Paşa yerli bir adamdır. Milli bir adamdır. Mason değildir. Vatanseverdir. Enver Paşa Turancı değil, İslamcıdır” dedi. Enver Paşa marşını dinlettirdikten sonra sohbete başlayan tarihçi yazar Yılmaz Altunsoy, “Enver Paşa yakın tarihimizin çok netameli isimlerinden bir tanesi. Enver Paşa’yı insanlar ya çok seviyorlar ya da nefret ediyorlar. Enver Paşa hakkında kararı tarih indinde tarih ve zaman verecektir. Mutlaka iyi işler yaptığı kanaatindeyim.” dedi.

Altunsoy’un hayatıyla ilgili şunları ifade etti: “İsmi İsmail Enver’dir. İsmail Enver 1881 kasım ayında İstanbul’da Fatih/Divanyolu’nda dünyaya gelmiş. Aslen, köken itibariyle Romanya ile Ukrayna’nın kesiştiği 10 bin nüfusu olan Kili kasabasındandır. Baba tarafından soyu Gagavuz Türklerine dayanmaktadır. Ataları Anadolu’ya göç ederek müslüman olmuşlardır. Enver ailenin en büyük çocuğu olup Türk’tür. Babası ziraat teknisyeni Ahmet Paşa’dır. İlkokulu bitirdikten sonra Enver Paşa, Manastır Askeri Rüştiye’sinden mezun oluyor.  Sonra Mekteb-i Harbiye Şahane’ye yâni Harp Okulu’na kaydoluyor. Okulu dokuzuncu olarak bitiriyor. İlk 45’e girenleri kurmay sınıfına ayırıyorlar. Kurmay okulundan Hafız Hakkı Paşa’dan sonra ikinci olarak mezun olan Enver Paşa, sonra Manastır’a atanıyor. 1903-1908 tarihlerinde Makedonya bölgesinde Bulgar, Rum, Sırp çeteleriyle çok ciddi mücadele eder. 54 defa kendisinin de içinde bulunduğu çatışmaları vardır Enver Paşa’nın. Enver Paşa’nın en mümeyyiz vasfı bana göre gözü pekliğidir, cesaretidir. Bu hizmetlerinden dolayı kendisine Mecidiye Nişanları verilir.” Yazar Altunsoy, sohbetin sonunda şu ifadelere yer verdi: “Enver Paşa millî bir adamdır. Enver Paşa mason değildir. Mason cemiyetlerini kapatmıştır. İttihat Terakki içerisinde mason olmayan Cemal Paşa ile Enver Paşa var. Gerisi hep masondur.

Enver Paşa eylemci bir adamdır. Enveriye Şapkası diye şapka icat etmiştir. 45 harften oluşan Enveriye Alfabesi ise, I. Cihan Harbi’nde askeriyede kullanılmıştır. Türkistan’da tasarladığı ve üzerinde “Lâ ilahe illallah” yazılı Enveriye Bayrağı da vardır. Turan bayrağı da var. Enver Paşa şehzadelerin eğitimine önem vermiştir ve onlar için mektepler kurmuştur. Enver Paşa yerli bir adamdır. Milli bir adamdır. Mason değildir. Vatanseverdir. Enver Paşa Turancı değil, İslamcıdır. Onun için turan sadece bir coğrafyanın adıdır. Kafkasya’da kurmuş olduğu ordunun isminin “Kafkas İslâm Ordusu” olması bile bunun bir göstergesidir.” Bir soru üzerine Altunsoy, “Enver Paşa, tüm İslam dünyasının birliğinden yanadır. Milliyetçidir. Turancı mı, İslamcı mı derseniz? Benim okumalarıma ve kaynaklarıma göre Enver Paşa, özellikle son demlerde İslamcıdır” şeklinde cevap verdi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim