Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, son dönemde yaşanan un ve ekmek krizine dikkat çekerek, un fiyatlarının her geçen gün yükseldiğine işaret etti. Ekmek üreticilerinin un bulmakta dahi zorlanır duruma geldiğini söyleyen Honça, ekmek fiyatlarının ise olması gerekenin altında seyrettiğini, bunun ise ekmeğin kalitesine yansıdığını söyledi. Honça, “Dünyada olduğu gibi ekoloji şartlarından dolayı ülkemizde de kuraklık meydana gelmiştir. Suyun, buğdayın olmadığı bir alanda elbette fiyatlarda çalkantılar olur. Bunun sorumlusu fırıncılar değildir. Ekmeğin değerinin altında bir fiyata satılması kalitesini düşürür, israfı artırır. Şayet ucuza ekmek satılması isteniyorsa kaliteli mamul kaliteli hammadde desteği fırıncıya sağlanmalıdır” dedi.

Soğuk ekmeğin kesinlikle bayat olarak görülmemesi gerektiğine dikkat eden Honça, “Ekmek derin dondurucuda, kısa zamanda kullanılacaksa buzdolabında muhafaza etmelidir. Günün yemek menüsüne göre herkes yiyeceği kadar ekmek almalı, ucuz diye evde bulunsun diye fazla ekmek alınmamalıdır. Fırıncı kaliteli un kaliteli hammadde kaliteli elemanla çalışmalıdır. Çalışanlara ekmeğin kutsallığını emeğini eğitimi verilebilmelidir. Fırıncılar satacağı kadar kaliteli ekmek üretmelidir” diye konuştu.

‘EKMEK FİYATLARI GÜNCELLENMELİ’

Konya’da ekmek fiyatlarının güncellenmesi gerektiğine dikkat çeken Honça, “2021 Eylül’de ekmek fiyatını 200 gram 1.75 TL güncellediğimizde un fiyatları 160,00 ile 170,00 TL arasındaydı. Bugün un fiyatları 285,00 TL ile 310,00 TL arasında. Fırıncı esnafı bu şartlar altında un alamaz bulamaz halde şayet serbest ekonomi şartları varsa zaman geçirmeden tekrarından ekmeğin fiyatını güncellemek ayarlaması tabiri caizse zamlanması gerekmektedir” dedi.

ANUŞ GÖKCE

Editör: TE Bilişim