26 Ağustos’ta yapılması planlanan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin Genel Kurulu, güvenlik gerekçesi ile bir başka tarihe ertelenmişti. Genel Kurul süreci öncesinde ise AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, halen Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne yeniden aday olmayacağını açıklamıştı. Adaylığını koymayacağını açıklamasının ardından Konuk, kurumun başına hak edecek, kurumu daha da ileriye taşıyacak birilerine emanet edilmesi noktasında önerilerde bulunmuş, kendisinin de her zaman kurumun destekçisi olacağını söylemişti. Ancak Konuk’un aday olmayacağını açıklamasının ardından, çiftçiler Konuk’a “Bırakma” çağrısı yapmış, Konya Şeker’de yürüyüş düzenlemişlerdi. Tüm bu yaşanan süreçlerle birlikte, Konuk’un bırakmasıyla ilgili gerçek dışı söylemler de kamuoyunda dillendirilmeye başlanmış, “Konya Şeker’de neler oluyor?” yorumları yapılıyordu. Tüm bu yaşanan tartışmalara ve çiftçilerin “Bırakma” çağrısına Konuk dün noktayı koydu. “Bu kurumdan ben veda edeceğim dedim zaman vatandaş buna rıza göstermedi. Bu talepleri duymamazlıktan gelemem. Bütün bunları alıyorsunuz, terazinin bir tarafında sizin kararınız var, diğer tarafta gözyaşının, alın terinin aldığı kararlar var. Bu talep ağır basıyor ve “Durmak yok yola devam” diyorum” diyen Konuk, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne yeniden aday olacağını açıkladı. 

‘GARİP KURGULAR ORTAYA ATILDI’

Konya Şeker Panagro Et-Süt Entegre Tesisi’nde gerçekleştirilen ve katılımın yoğun olduğunu İstişare Toplantısı’nda konuşan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk,  Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin Genel Kurulu’nda yeniden aday olmayacağı konusunda bir karar verdiğini hatırlattı. Bu durumun sebeplerini anlattığını ancak kurumun her zaman yanında yer alacağını belirten Konuk, aday olmayacağını açıklamasının ardından yaşanan sürece değinerek şunları söyledi, “Türkiye’de maalesef insanlar oturdukları koltuğu terk etmiyor, terk edemiyor. Türkiye belki buna alışık değil. Biz kalkıyoruz dediğimiz zaman insanlar buna tepki verdiler. Ne oluyor, niye gidiyorsunuz dediler. Bir çok söylemler geliştirildi. Bunların içerisinde üzücü olanlar var. Garip kurgular var. Bunları yaşadık bu süreçte. Birileri bizim Bakanlığa gitmek için burayı bıraktığımızı özellikle dillendirdi. Ben milletvekili seçildiğim zaman bir başka yerde yer almak istiyorsam o gün bırakırdım. Ama ben böyle bir şey yapmadım böyle bir kaygım yok. Konya Şeker ekonomik olarak sıkıntı yaşıyor acaba bırakılıp gidiliyor mu gibi garip ithamlarla karşılaştım. Ben PANKOBİRLİK’in Yönetim Kurulu Başkanı’yım ve Milletvekiliyim. 2 tane karpuz taşıyorum kucağımda. 3. karpuzun zor olacağını bilen biriyim. Eğer 3. karpuza benim bir niyetim olsaydı karpuzun birini bırakırdım. Bunlar tabi çok yakışık alan şeyler değil.”

‘İSTİŞARE YAPMAK EN DOĞAL HAKKIMIZ’

Konya Şeker’in marka değerinin 1 milyar dolara yaklaştığını vurgulayan Konuk, bu anlamda Konya Şeker’in önemli bir değer olduğunu söyledi. Bu kurumun daha da büyüyeceğini ifade eden Konuk, “Elbette buranın borcu derdi alacağı vereceği vardır. Önemli olan bunların yönetilebilir olmasıdır. Mal mülk alınıp satılır burada önemli olan şudur; Biz buranın ekonomik yapılanmasında hiçbir hemşehrimizden bir tahsilatta bulunmadık. Biz 2,5 milyar dolara yakın yaptığımız ödemeyi ürünü daha az fiyatla alarak yapmadık. Veya vatandaştan yeni yapılacak fabrikalarla ilgili bağış veya hisse vermedik. Biz bu kaynakları hep beraber oluşturduk. Buranın yönetim kurulunu birileri söyler gel sen göreve başla gibi tanımlandı. Ben devlet büyüklerini dikkate alırım çok da saygı duyarım. Devlet anlayışında bizim yöneticiye saygı vardır bizim geleneğimizde vardır. Ama şu herhalde iyi bilinmiyor; buranın yöneticisinin kim olacağına üretici karar verir o da sandıktan çıkar. Tabi bu süreçte ben sayın Başbakanımızdan görüştüm. Başbakan’dan izin aldı gibi söylemler geliştirildi. Sayın Başbakanımızın bu ülkeyi yöneten büyük bir değer. Konya Şeker olarak da çok istifade ettiğimiz bir değer. Bir çok işimize yardımcı oldu. Burası da büyük bir ekonomidir. Ben istişare ettim. Bundan tabi ne olabilir. Sonra biliyorsunuz bu süreç ilerledi, daha sonra sayın Cumhurbaşkanımız beni Külliye’ye çağırdı. Gittim bütün detayları konuştuk. Her ikisinin de ortak kaygısı şuydu; iyi güzel de burası büyük bir müessese. Üretici Kooperatiflerinin önünde büyük bir başarı örneği. “Tedbir aldık mı? Nasıl yönetilebilir?” gibi kaygılarını dile getirdiler, bizimle paylaştılar. Elbette görüşeceğiz. Milletin markasına milletin adamı sahip çıkılmasını istedi. Bundan tabi ne olabilir? Sonuçta bütün bu süreçler devam etti. Daha başka yaşadıklarımız da var. Konya’daki yüzler değişecek, öyle bir çalışmanın ürünüdür başkanın ayrılması gibi söylemler oldu. Konyaspor’un başkanı Bylock kullanıcılığı iddiasıyla görevinden ayrılıyor. Bylock vardır yoktur suçludur suçsuzdur bunu biz bilemeyiz. Yargı bilir. Ama bunlarla ilintilendirmek yanlış. Bizim Konya Şeker’in seyri, yönetimi ayrı, bu işler ayrı. Böyle bir yaklaşımın olmadığı bir süreçte sanki bu tür yaklaşımlar varmış gibi farklı bilgiler söylendi. Ama Şeker benim değil, sadece Konya çiftçisinin de değil, Konyalıların da değil Türkiye’ye mal olmuş bir müessese. Bütün arkadaşlarımın bu hassasiyeti beklerdim. Ama maalesef yeterince gördüğümüzü söyleyemem” şeklinde konuştu. 

‘SAT KURTUL DİYE DEĞİL, KUR KURTAR PRENSİBİYLE YÜRÜYORUZ’ 

Aday olmayacağını açıklamasının ardından Konuk, “Kabiliyetli, sağlam, haramı helali bilen, koruyup kollayan, ilkeli, ahlaklı, emanet ehli birilerini bulalım” ifadelerini söylediğini hatırlattı. Bu sözlerini kamuoyuyla paylaştığını belirten Konuk, “Bu kurum bir yerlere geldi ama biz bir çok kurumun, müessesenin bu milletin adeta kanını emenlerin karşısına bu kurumları diktik. Onların ayaklarına bastık. Onlar perişan oldu. Anadolu insanı burada tarlada, ağılda üretecek onlar götürecek büyük şehirlerde işlenecek tekrar gelecek Anadolu insanını sofrasına gelecek. Biz ne yaptık, Anadolu insanı üretti, hammadde olarak yetiştirdi, kendi tesisinde işledi, kendi sofrasına da götürdü. Elbette bunlar tekin durmuyorlar. Biz aday değiliz ya hemen bir hareketlenme oldu. Yangından mal kaçırır gibi buraların satılması, küçültülmesi gibi görüşler sarf edilmeye başlandı. Küçülerek hizmet üretemezsiniz. Satarak büyüyemezsiniz. Ancak daha yenilerini yaparak üretimi artırabilirsiniz. Sat kurtul diye değil, kur kurtar prensibi ile üreticiye üretim yaptırabilirsiniz. Bugün tesislerimiz olmasaydı nasıl olacaktı? Ayçiçeği, mısır, patatesi, sütü, besisi değer bulur mu? Geçmişte çok süt dökülmedi mi? Bunları yaparsanız üretici kazanır. Şimdi onlar heyecanlandı. Acaba buralardan bir şeyler ütebilir miyiz dediler. Biz buna müsaade edemeyiz. Böyle bir şey yok. Çok iştahlandılar. Asla fırsat vermeyiz” ifadelerini kullandı. 

‘ALIN TERİNİN TALEBİ AĞIR BASTI’

Aday olmayacağını açıklamasının ardından üreticilerden çok sayıda dönüşler aldığını ve bırakmaması gerektiğini ifade ettiklerini anlatan Konuk, “Ben hiç hesabi bir yaklaşımla görev istemedim Hep hasbi davrandım. Üreticinin işleriyle de savaşmaktan yorulmadım. Ben yorgun olduğum için ben yokum demem. Olmayanları ortaya koyanların alacağı bir yol olmadığının altını çizmem gerekiyor. Üreticiler beni çok aradılar. Bir çok bırakma talebi oldu. Bunlar kefenin diğer tarafı. Tabi ben bunları dikkate aldım. Talepleri dikkate almak gerekiyor, yok sayamazsınız. Bu kurumdan ben veda edeceğim dedim zaman vatandaş buna rıza göstermedi. Bu talepleri duymamazlıktan gelemem. Bütün bunları alıyorsunuz, terazinin bir tarafında sizin kararınız var, diğer tarafta gözyaşının, alın terinin aldığı kararlar var. Bu talep ağır basıyor ve “Durmak yok yola devam” diyorum” diyerek yeniden aday olacağını açıkladı. Konuk’un aldığı karar çiftçi tarafından memnuniyetle karşılandı. Toplantının ardından Konuk’a hayırlı olsun dileklerinde bulunuldu. Yapılan toplantıya bazı ilçe belediye başkanları, ziraat odalarının başkanları, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı. 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim