Ülkenin son 20 yılda hayata geçirilen politikalar ile dünyanın enerji kuşak yolu haline geldiğini de işaret eden Başkan Asmalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, dünyada eşi benzeri olmayan jeopolitik konumu ve uygulanan yeni enerji politikalarıyla önemli bir enerji merkezi olma yolunda. Çevremizde dünyanın en zengin petrol ve doğal gaz zengini ülkeleri bulunuyor. Aynı zamanda Türkiye, bu kaynakların Avrupa’ya ulaştırılmasında doğal bir köprü. Türkiye; yenilenebilir enerji kaynaklı güçte Avrupa’da 5’inci dünyada ise 12’nci sırada bulunuyor. Hükümetimiz; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda geleneksel enerji kaynakları kullanımını azaltmaya, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını ise yaygınlaştırmaya odaklandı. Ülkemiz, bu vizyon doğrultusunda enerji dönüşümünde, yenilenebilir enerjide ve enerji verimliliğinde büyük bir başarı hikayesine imza attı."

ARTIK ESKİ TÜRKİYE YOK

Enerji sahasındaki bu başarının arkasında güçlü siyasi liderliğin icra ettiği başarılı dış politika olduğunun altını çizen Asmalı, “Hem sahada hem masada Türkiye’yi güçlü kılan bu dış politikanın mimarı ise lider diplomasisini etkili bir şekilde uygulayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Oyunbozan ve oyun kuran dış politikamızın özelliği girişimci, insanî, millî ve hepsinden önemlisi bağımsız olmasıdır. Bu başarılı dış politika sayesinde çatışma, savaş ve terörle boğuşan coğrafyamızda Türkiye, barış ve istikrar adası olarak kalabilmiştir. Savunma sanayiindeki hamlelerimizle derinleştirilen bu etkin dış politika ile uluslararası itibarımız artmıştır. Kafkasya’dan Balkanlara, Doğu Akdeniz’den Orta Asya’ya aktif dış politikamızla kalıcı iş birliği platformlarına ya ortak ya da kurucu olduk. TİKA, AFAD, YTB gibi kurumlarla ve Kızılay, Diyanet Vakfı, MÜSİAD gibi sivil toplum kuruluşları ile de bu başarılı dış politikamızın yıldızı daha da parlamaktadır. MÜSİAD olarak biz de tüm birimlerimizle ve üyelerimizle insani diplomasiye ve özellikle ticari diplomasiye aktif destek sağlıyoruz. Artık eski Türkiye yok. BM ve NATO gibi uluslararası kuruluşlarda daha itibarlı ve daha güçlü bir Türkiye var. Diplomatik masalar kuran, Karabağ’dan Libya’ya sahada da etkin bir Türkiye var. En çok yurt dışı temsilciliğe sahip beşinci ülke olan Türkiye’nin başarılı dış politikası enerjiden savunma sanayiine, ekonomiden tarıma her sektörü olumlu etkilemektedir" dedi. Genel Başkan Asmalı, Konya'da yaptığı değerlendirmelerde MÜSİAD Enerji Stratejisi ve İklim Manifestosuna değinerek, Türkiye'nin enerji alanındaki başarılı yolculuğuna 3 temel prensiple daha etkin devam edebileceğini söyledi.

BAYRAĞI İLERİYE TAŞIYACAĞIZ

MÜSİAD’ın bayrağını daha ileriye taşımak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, "Bugün bizim için bayram günüdür" dedi. Kağnıcı, "MÜSİAD’ı bugünlere getirenlerden Allah razı olsun. Biz bugün bu bayrağı çok daha ilerilere taşımak üzere görev aldık. Dönemimizde günümüzün dertlerinden gördüğümüz en önemli meselelerinden gördüğümüz nitelikli istihdam konusunda örneğin çalışmalar yapıyoruz. Bunun için bugün standı da burada olan Kılıçarslan Meslek Lisesi'nde bir çalışmamız var MÜSİAD Konya olarak. Burada öğrencilerimizin hem işbaşı eğitim programlarıyla hem de birebir okula giderek oradaki sohbetlerimizle öğrencilerimizin yüksek ahlakla yetişmelerini, helal lokma bilinciyle olgunlaşmalarını ve okulda almış oldukları teorik eğitimlerin yanına pratik eğitimlerle harmanlayarak liyakatli gençler yetiştirilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Yine bu minvalde MÜSİAD Konya olarak yeşil dönüşüm ekonomisiyle ilgili uzun toplantılar yaptık. Önceki dönem başkanlarımızla istişare ettik. Ve dedik ki biz MÜSİAD Konya olarak bir proje hazırlıyoruz. Hedefimiz 2042 yılında karbon nötr bir Konya'ya ulaşmak. Tabii bu MÜSİAD Konya'nın tek başına yapabileceği bir şey değil. Bununla ilgili olarak büyükşehir belediyemiz de, üniversitelerimizde, odalarımızla, ticaret odamızla, sanayi odamızla ve diğer STK'larla iş birliği içerisinde hareket edeceğiz” dedi.

ŞEHRİMİZ YARINLARDA  ÇOK DAHA GÜÇLÜ OLACAK

“Konya Dünya üzerinde on bin yıldır şehir hayatını idame etmeyi başarmış ender yerleşim yerlerinden birisi” diyen Altay “Konya bugün nüfus açısından Türkiye'nin en büyük altıncı şehri. Yüz ölçümü olarak Türkiye'nin en büyük şehri. Bir taraftan da üretim gücüyle, üretim mantığıyla kendine has muhafazakarlığıyla Konya Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi. Konya dediğinizde ilk akla gelen şey belki tarımsal üretimimiz. Şu anda sanayi üretimimizde hızla tarımsal üretimimize paydaş olmaya başladık. İnşallah şehrimiz yarınlarda çok daha güçlü olacak. Buna inancımız tam. Çünkü Konya'yı her alanda geliştirmeye çalışıyoruz. Ve bunu yaparken bu işi hep birlikte yapıyoruz. Konya denince şu anda akla gelen en önemli şey. Birlik ve beraberlik vurgusu. Konya belediyeleriyle, merkezi hükümetiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla hiçbir dönem olmadığı kadar birlik, beraberlik içinde çalıştığı bir dönem yaşıyor. Konya bugün 5 üniversitesinde 150 bine yakın üniversite öğrencisi barındıran bir şehir. Bir taraftan da yeni teknoloji endüstri bölgeleri ile sanayimize yeni bir soluk kazandırmak için hep birlikte hareket ediyoruz ve dünya markası olan ASELSAN'ı Konya'ya kazandırmayı başardık. İnşallah şimdi TÜBİTAK'ın Konya'ya gelmesiyle ilgili de çalışmalar yürütüyoruz. Konya bu manada. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çok önemli işler yapacak” şeklinde konuştu.

DEĞERLERİMİZİ GELECEĞE AKTARMALIYIZ

“MÜSİAD denilince zor zamanlarda zor işlerin yapıldığı bir meslek kuruluşu akla geliyor” diyen Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Anadolu’nun dört bir yanında olduğu gibi dünyanın dört bir tarafında da iş derneği olarak başlayan hem üretimde hem de ihracatta, değerler üretiminde çok nitelikli işler üretip, dünyanın dört bir tarafına sunan bir kurumdan bahsediyoruz. Bu yönüyle de hem memleketimize hem dünya barışına hem insanlığa hem çevresel değerlere katkısı çok önemli ve anlamlıdır. Medeniyetimizin umdelerine riayet etmenin ne olduğu hem de çevresel değerlerin toprağın, suyun, havasının üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir, bunlardan arınmamız gerekiyor, bu değerleri gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor, sanatsal olarak sanatçılarımız çok güzel bir şekilde bunları ifade etmiş ve o sanatlarıyla bize sunmuşlardı. Bu vesileyle bireysel ve sistemsel olarak bu değerlerin muhafazasına yönelik hassasiyetlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederiz” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim