15 Temmuz 2016 yılında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihanet girişimlerinden biri olarak tarihe geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yargı ve emniyet başta olmak üzere devletin içerisine yerleştirilmiş FETÖ mensuplarınca girişilen bu hain girişimle, Türkiye’de kaos çıkartılarak, Türkiye’nin dış güçlere karşı elinin zayıflatılması istendi. Ancak bu kirli plan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin dik duruşu, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hükümete verdiği destek ile Tük milletinin dirayeti, TSK, yargı ve emniyet içerisindeki vatansever kişilerce önlendi. Darbe girişiminin yaşandığı kara gecede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın Türk milletine yaptığı “Sokağa çıkın” çağrısıyla meydanları dolduran Türk milleti, iradesine ve devletine sahip çıkarak büyük bir destan yazdı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da hain girişime dur diyen vatandaşlar, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla 7’den 70’e meydanlara dökülerek devletine sahip çıktı. Valisiyle, Emniyet Müdürüyle, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla bir ve beraber olan Konya, o karanlık gecede FETÖ’ye göz açtırmadı, hain emellere fırsat vermedi.

DİK DURUŞ ÖRNEĞİ

Tüm Konya hain darbe girişiminin yaşandığı o gece, dik duruşuyla dikkatleri üzerinde topladı. Dönemin Valisi Yakup Canbolat darbe girişiminin yaşandığı o ilk saatlerde FETÖ’nün Konya’da herhangi bir eylem yapmaması için görev başındaydı. Gerekli talimatları veren Vali Canbolat, FETÖ’ye teslim olmama çağrısı yaptı, gerekli adımların cesurca atılması için gereğinin yapılacağını vurguladı. Dönemin İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir de aynı duruşu sergileyerek FETÖ’nün Konya’daki hain girişimine engel oldu. Darbe girişiminin ilk saatlerinde FETÖ mensuplarınca Demir’e baskı yapılsa da, Demir hainlere karşı verdiği “Milletimin ve devletimin yanındayım” mesajıyla FETÖ mensuplarına fırsat vermedi.

KONYALI DEVLETİNİN YANINDA

Darbe girişiminin yaşandığı ilk saatler neler olup bittiğiyle alakalı bilgi almaya çalışan Konyalı, henüz FETÖ’nün hain planından habersizdi. Ankara ve İstanbul’da sıcak saatler yaşanırken Konya, televizyon ve internet aracılığıyla yaşananları takip ediyor, olayı anlamaya çalışıyordu. Saat 23:00 sularında dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın olayın TSK içerisindeki bir gurubun “Kalkışma hareketi” olduğunu duyurmasıyla vatandaşlar biraz da olsa bilgi sahibi olmuştu. Ancak ne yapacağını bilmeden bekleyen vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sokağa çıkın”, “Milli iradeye ve devlete sahip çıkın” çağrısıyla hiç tereddüt etmeden meydanlara indi. Önce Valilik binası önünde toplanan vatandaşlar, “devletin yanındayız” mesajı verdi. Konya’daki askeri kışlalarda hareketlilik olduğuna dair haberlerin yayılmaya başlamasıyla vatandaşlar bütün askeri birliklerin önüne giderek burada nöbet tutmaya başladı.

Konya’daki Ispartalılar iftar yemeğinde bir araya geldi Konya’daki Ispartalılar iftar yemeğinde bir araya geldi

YEREL YÖNETİMLER BOŞ DURMADI

Vatandaşlar milli iradeye ve devlete sahip çıkmak adına Valilik, meydanlar ve askeri alanların önünde nöbet tutmaya başlarken, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Selçuklu, Meram ve Karatay belediyeleri de vatandaşlara destek verdi. Özellikle TSK içerisindeki FETÖ mensuplarının herhangi bir eylem yapmalarını engellemek adına belediyeler, otobüs, çöp kamyonu, iş makineleri gibi araçlarını askeri birliklerin kapılarına göndererek TSK’nın içindeki hain FETÖ mensuplarına adeta set çektiler.

ODALAR, BORSA VE STK’LARDAN DESTEK

“Birlikte Konya’yız” sloganıyla Konya için en iyisini hedefleyen Oda, Borsa ve Sivil Toplum Kuruluşları, bu birlikteliği 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişiminde de en güzel şekilde gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla meydana inen vatandaşlara destek veren Oda, Borsa ve STK’lar, vatandaşlara destek verdi, üyelerini milli iradeye sahip çıkmaya çağırdı. Darbe girişiminden olduğu geceden sonraki günlerde de bu desteği sürdüren Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası ortak bir bildiri yayımladı, “Devletin ve milletin yanındayız” mesajı verdi. Diğer sivil toplum kuruluşları da aynı doğrultuda bir bir açıklama yaparak, 15 Temmuz’dan sonraki günlerde tutulan meydan nöbetlerinde destek oldular.

KONYA OPERASYONLARDA DA DEVLETİN YANINDA YER ALDI

15 Temmuz gecesi emniyet güçleri FETÖ mensuplarını kıskıvrak yakalamak amacıyla başlattığı operasyonlarını sonrasında da devam ettirdi. 16 Temmuz’da Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda oldukları tespit edilen FETÖ’cülere yönelik başlatılan operasyon, tüm vatandaşlarca duyuldu. Operasyonun duyulmasıyla vatandaşlar 3. Ana Jet Üs Komutanlığı önünde toplanarak, emniyet güçlerine destek oldu.

KONYA NÖBETTEN DÜŞMEDİ

15 Temmuz 2016 FETÖ darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, tehlikenin geçmediği gerekçesiyle vatandaşlara meydanlardan inmeyin çağrısı yaptı. Bu çağrıya kulak veren Konya, 16 Temmuz itibariyle 1 aydan fazla süreyle Mevlana Meydanı’nda nöbet tuttu. 7’den 70’e tüm Konya, sabahlara kadar nöbetten düşmeyerek, FETÖ’ye “Türk milleti burada” mesajı verdi.

KONYA HER YIL MEYDANDA

15 Temmuz hain gecenin 1. yıldönümünden önce alınan kararla 15 Temmuz, Demokrasi ve Millî Birlik Günü olarak ilan edildi. Bu çerçevede, 2016 yılından buyana 15 Temmuz günü, Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak anılıyor. Geçen yıl pandemiden dolayı geniş çaplı faaliyetlerin yapılamadığı 15 Temmuz’da bu yıl anmaların daha kapsamlı yapılacağı düşünülüyor. Yapılan tüm anmalarda 15 Temmuz gecesi olduğu gibi Mevlana Meydanı’nda yer alan Konya, o geceyi unutmadığını ve her zaman devletinin yanında olduğunu vurguladı.

EMİNE  ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim