Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı Uğur İbrahim Altay, Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Konya için çalışmalarını yalnızca sınırlar içerisinde değil, dünya üzerinde gidebildikleri, ulaşabildikleri her yerde sürdürdüklerine dikkat çeken Başkan Altay, “Binlerce yıllık kadim bir tarihe ve eşsiz bir mirasa sahip olan Konya’mızı, her alanda kalkındırmak için yoğun gayret gösteriyoruz. Bizler, Konya için çalışmalarımızı yalnızca sınırlarımız içerisinde değil, dünya üzerinde gidebildiğimiz, ulaşabildiğimiz her yerde sürdürüyoruz. Özellikle 20. yüzyılın sonlarından itibaren küreselleşmenin büyük bir hızla yayılması, şehirlerin de kaderini değiştirdi. Yerel yönetimler, artık yerelle sınırlı kalmayarak küresel bir rol üstlenmeye başladı. Bugün artık şehirlerin küresel etkilerine şahitlik ediyoruz. Dünyanın diğer ucundaki önemli bir gelişmeyi ya da bir krizi, hepimiz yakından hissedebiliyoruz. Kısaca; günümüzde yerellik küresel bir boyut kazanırken, küreselleşme de yerel ölçeğe indirgenmiş durumdadır. Bu durum, şehirlerin dünyaya açılmasına ve küresel ölçekte ilişkiler kurmasına olanak tanımaktadır. Bizler de Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Konya’mızın küresel rolünü güçlendirmek ve marka değerini artırmak için uluslararası ilişkilere büyük önem veriyoruz. Konya’mızın kadim tarihini, doğal ve kültürel zenginliklerini tüm dünyaya tanıtmak ve gönül coğrafyamızı çok daha geniş alanlara yaymak da yine bu faaliyetlerimizin önemli bir amacıdır. Bu amaçlar doğrultusunda, Konya’mızın uzun yıllar politikasını şekillendirecek küresel bir vizyon ortaya koyuyoruz. Bu vizyon kapsamında hâlihazırda Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığı ve Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanlığı ile birlikte birçok uluslararası birliğin yönetiminde çalışmalar yapıyoruz. Bütün bunlara ek olarak birazdan detaylı bir şekilde açıklayacağım; dünyanın en büyük yerel yönetimler teşkilatı olan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın da Cumhuriyetimizin 100. yılında başkanlığını yapacağım” dedi.

‘UCLG, DÜNYA ÜZERİNDEKİ EN BÜYÜK YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER BİRLİĞİDİR’

UCLG’nin yapısından ve amaçlarından da bahseden Başkan Altay, “ Dünya Belediyeler Birliği adıyla da bilinen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG), dünya üzerindeki en büyük yerel ve bölgesel yönetimler birliğidir. UCLG, uluslararası alanda yerel yönetimlerin etkin bir biçimde temsil edilmesini sağlayan, yerel yönetimler ve yerel yönetim birlikleri arasındaki iş birliğini teşvik eden bir konumdadır. Yani dünya üzerindeki bütün yerel yönetimlerin ve yerel yönetim birliklerinin çatı kuruluşudur. UCLG aynı zamanda  yerel yönetimlerin, Birleşmiş Milletler nezdindeki en önemli temsilcisi ve resmi sözcüsüdür. Genel merkezi Barselona’da bulunan UCLG, dünya genelinde 7 bölge teşkilatı, Metropolis bölgesi ve bölgesel yönetimler için oluşturulan Bölgeler Forumu aracılığıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. UCLG’nin bölge teşkilatları; Afrika, Asya-Pasifik, Avrasya, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu ve Batı Asya ile Kuzey Amerika Bölge Teşkilatı’dır. Afrika Teşkilatı’nın merkezi Rabat; Asya-Pasifik Teşkilatı’nın merkezi Jakarta; Avrasya Teşkilatı’nın merkezi Kazan; Avrupa Teşkilatı’nın merkezi Brüksel; Latin Amerika Teşkilatı’nın merkezi Montevideo; Kuzey Amerika Teşkilatı’nın merkezi Ottova; Türkiye’nin de içinde olduğu İstanbul merkezli 16 ülkeden 300 üyesi bulunan Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı-UCLG MEWA teşkilatı ise; Artık Konya temsilciliği ile aktif faaliyet gösterecektir. Ayrıca Büyükşehirlerin yer aldığı Metropolis Bölgesi ve Bölgeler Forumu’nun merkezi Barselona’dır. Dünya Belediyeler Birliği’nin Başkanlık Konseyi Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak şahsımla birlikte;  Uruguay Montevideo Belediye Başkanı Carolina Cosse, Hollanda Lahey Belediye Başkanı Jan Van Zanen, Güneş Kore Daejeon Belediye Başkanı Lee Jang-Woo’den oluşmaktadır. Teşkilatımızın Eş-Başkanlığını;  Çin’in Şian Belediye Başkanı Li Mingyuan; Güney Afrika’nın SALGA Başkanı Bekhe Stofile; Kanada’nın Kitchener Belediye Başkanı Berry Vrbanovic; Kazakistan’ın Astana Belediye Başkanı Altay Kulginov  ve Kosta Rika’nın San Jose Belediye Başkanı Johnny Araya yürütmektedir. Fas’ın başkenti Rabat Rabat Belediye Başkanı Esma Rahlu UCLG’de sayman olarak, Moritanya’nın başkenti Nuakşot Belediye Başkanı Fatımatul Abdülmalik ise Cinsiyet Eşitliği Daimi Komitesi’nde görev yapmaktadır. UCLG’nin Özel Temsilcileri de bulunuyor.  İnsanların Geleceği Elçisi; Barselona Belediye Başkanı Ada Colau; Gezegenin Geleceği Elçisi; Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo; Hükümetin Geleceği Elçisi; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’dır. Birlemiş Milletler Yerel Yönetimler Danışma Komitesi UNACLA Özel Temsilcisi: Rusya Kazan Belediye Başkanı Ilshur Metshin; Birlemiş Milletler Yeni Kentsel Gündem Özel Temsilcisi; İspanya Soria Belediye Başkanı Carlos Martinez; Gıda Sistemleri Özel Temsilcisi; Fas Şafşavan Belediye Başkanı Mohamed Sefiani; Özgürlük, Dayanışma Ve Yerel Siyasi Liderlere Karşı Şiddetle Mücadele Özel Temsilcisi; İsveç Sala Belediye Başkanı Carola Gunnarsson’dur”

‘UCLG OLARAK ÇOK BÜYÜK BİR MİRASA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ’

Dünyanın tüm şehirlerinde; barışı, huzuru, refahı, adaleti ve fırsat eşitliğini tesis etmek için çalışan teşkilatın , dünya şehirleri arasındaki iş birliğini geliştirmek, yerel yönetimlerin sesi ve savunucusu olmak için çalışmalarını sürdürmekte olduğuna dikkat çeken Altay, “ UCLG olarak çok büyük bir mirasa ev sahipliği yapıyoruz. Teşkilatımız dünya sahnesine çıktığı ilk andan itibaren, geçmişin tecrübeleriyle geleceği şekillendirmeye devam ediyor. UCLG çatısı altındaki; insanı, doğayı ve dünyada yaşayan her canlıyı merkezine alan başarılı politikalarımız sayesinde, yerel ve bölgesel yönetimlerin küresel alanda söz sahibi olması gerektiğini kanıtladık. Bugün UCLG, temel ilkeleriyle ve savunduğu değerlerle, oldukça önemli bir misyon üstlenmiş durumdadır. Dünyanın tüm şehirlerinde; barışı, huzuru, refahı, adaleti ve fırsat eşitliğini tesis etmek için çalışan teşkilatımız, dünya şehirleri arasındaki iş birliğini geliştirmek, yerel yönetimlerin sesi ve savunucusu olmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Dünyanın her yerinde savaşların ve çatışmaların sona ermesi gerektiği bilinciyle hareket ediyoruz. Zorunlu göçe tabi tutulan ve yerlerinden edilen insanların haklarını savunuyoruz. Dünyada yaşayan tüm canlılara yönelik eşitsizlikleri gidermek ve dezavantajlı bireyler için eşit politikalar oluşturuyoruz. Sürdürülebilirlik ve toplumsal kapsayıcılık ilkelerine dayanarak; ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel kalkınmayı sağlıyoruz. UCLG olarak bütün bunlarla yerel yönetimlerin ortak sesi olmaya devam ediyoruz” dedi.

“DAHA ADİL BİR DÜNYA” İÇİN ELİMDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPACAĞIM

AK Parti Grup Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini kürsüye davet ettiğini anımsatan Altay, şöyle konuştu: "Kendisinin kutlaması, benim için ayrı bir gurur vesilesi oldu. Başkanlığım süresince UCLG'nin hedeflerine ulaşması ve Cumhurbaşkanımızın vizyon olarak ortaya koyduğu 'daha adil bir dünya' için elimden gelenin en iyisini yapacağımı bir kez daha belirtmek isterim. Cumhuriyetimizin 100. yılında, yüklendiğim bu önemli sorumlulukla AK Parti belediyeciliğinin en güzel örneklerini dünyayla buluşturmanın gayretinde olacağım. Bu süreçte bizlerden hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen ve ülkemizin tüm dünyada saygın bir konuma yükselmesini sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum." Altay, Dünya Belediyeler Birliği adıyla da bilinen UCLG'nin, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde de yerel yönetimlerin resmi sözcüsü olduğunu kaydetti.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim