Konya’nın hatta Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan Çumra, son dönemde sanayisiyle de dikkat çeken adımlar atıyor. Özellikle Çumra OSB’nin genişleme alanının onaylanması ve yeni üretim alanları için tahsis başvurularının alınmasıyla Çumra, gelecek adına önemli bir üretim merkezi olacağını gösteriyor. Tüm bu adımlara ek olarak Çumralı iş insanları da ellerini taşın altına koyarak, güç birlikteliği yaptılar. Uzun zamandır üzerinde çalışılan Çumralı Sanayici ve İşadamları Derneği’nin resmi açılışı yapıldı. Açılışa; Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, Çumra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Kural, AK Parti Konya İl Başkan Yardımcısı Gökhan Taşkıran, AK Parti Çumra İlçe Başkanı Osman Şahin, MHP Çumra İlçe Başkanı Recep Yıldırım, Çumra Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Kerim Topçu ve çok sayıda Çumralı katıldı.

GÜZEL BİR ÇUMRA İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Açılış konuşmasını yapan Çumra Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇUMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Topçu, Çumra’nın uzun zamandır hayal ettiği bir oluşumu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bu süreçte Çumra Belediye Başkanı Recep Candan başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarından ve Çumra halkından büyük destek gördüklerini dile getiren Başkan Topçu, “Bizim buradaki amacımız, Çumra’ya yakışır bir birliktelik için siyasi bir yön göstermeden, daha güçlü işler başarabilme adına ÇUMSİAD çatısında toplanmış bulunmaktayız. Çumra’mızın geleceğine sosyal, kültürel ve ticari açıdan daha fazla ne bırakabiliriz? Çocuklarımıza nasıl daha güzel bir gelecek hazırlarız? Gayemiz budur. Bundan dolayı Çumra Belediyesi, Çumra Ticaret ve Sanayi Odası, Çumra Organize ve Sanayi Bölgesi Yönetim kurulu ile imzalamış olduğumuz işbirliği protokolü ÇUMSİAD için önem arz ediyor. OSB’nin gelişmesiyle, tarım şehri olan Çumra’nın sanayide de gelişeceği aşikardır. Bu sanayileşme yolunda gerçek yatırımcıları Çumra OSB’de buluşturmak ve Çumra’ya istihdam sağlamak bizim en büyük gayemizdir. Girişimci ruha sahip birçok gencimize destek ve tavsiyelerle onları çok daha ileri safhalara ulaşmasına yardımcı olmak istiyoruz. Buradan şunun duyurusunu da yapmak isteriz ki, tek derdimiz Çumra’da yapacağımız büyük işlere imza atmak olmayacaktır. Bizler dar gelirli vatandaşlarımız için sosyal sorumluluk projelerini de unutmuş değiliz. Bu anlamda Çumralı vatandaşlarımızın maddi, manevi yanlarında olduğumuzu bildirmek istiyorum” dedi.

ÇUMRA OSB BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Çumra Belediye Başkanı Recep Candan da yaptığı konuşmada, Çumra’nın önemli bir dönüm noktasında olduğuna dikkat çekti. Çumra OSB’nin ilçeye büyük katkılar sağlayacağını söyleyen Başkan Candan, şunları aktardı, “OSB’mizin mevcut 1 milyon metrekare alanında 40 sanayi parselimiz varken, 2015 yılında başlatılan genişleme çalışmasıyla 8,5 milyon metrekare alan OSB’mize kazandırılmış oldu. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. OSB’nin geldiği bugünkü aşamada yaklaşık 350 adet sanayi parselimiz var ve bu parsellere de Konyalı sanayicilerimizin yoğun bir ilgisi var. Bu ilgide ASKON Konya Şubesi’nin önemli katkıları vardı. ÇUMSİAD’ın daha dernekleşme çalışmaları olmadan birlikte çalışmalar yürütmüştük. Bugün geldiğimiz noktada, bu yoğun ilgi, yaklaşık 15 gün önce Sayın Cumhurbaşkanımızın imzaladığı teşvik kararnamesi ile bir kat daha arttı. Çumra yatırımlarda 4. Böğle statüsü kazandı. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Bugüne kadar, Çumra OSB’de yatırımcı ilgisi gayet güzel. Bu noktada KTO’nun, KSO’nun desteklerini de belirtmek istiyorum. Konya OSB’lerin mevcut kapasitelerinin dolmuş olması, 6. Bölgenin de henüz hazır olmaması, sanayicilerimiz açısından ciddi bir arsa talebi sıkıntısını doğurmuştu. Bu zamanda Çumra OSB’nin tahsis yapılmaya hazır hale gelmesi, sanayicilerimizin Çumra OSB’ye olan ilgisini artırdı. Bugün geldiğimiz noktada 350 parselimiz için yaklaşık 500 talep var ve ay sonu itibariyle talepleri kapatmayı planlıyoruz, tahmin ediyorum 600 civarında başvuru almış olacağız. Bu noktada, Çumra’mıza sağlanacak olan istihdam, üretim kapasitesi gibi kriterleri değerlendirerek ve gerçekten sanayimizi, tarımımızı, ticaretimizi bir tık ileri taşıyacak gerçek sanayicilerimize yer tahsisi vermek istiyoruz. Bu noktada diğer STK’larla istişareyle doğru yönetmeyi arzu ediyoruz.”

ÇUMSİAD BÜYÜK BİR KAZANÇ

ÇUMSİAD’ın Çumra’nın önemli dönüm noktasındayken kurulmasının da manidar ve anlamlı olduğuna değinen Başkan Candan, “Bu vesileyle, ÇUMSİAD’ın da bu dönemde kurulması Çumra’mız açısından önemli bir kazanç. Dünyanın ve ülkemizin bugün geldiği noktada, ülkemize büyük avantajlar sunuyor. Pandemi sürecinde Çin’in devre dışı kalmasıyla Avrupa’nın Türk ürünlerine olan ilgisinin artması somut bir örnek. Sabit gelirli vatandaşlarımız açısından birtakım sıkıntılar yaşıyoruz. Ama ülkemizi ayakta tutan en önemli unsur ihracat. İhracat ülke ekonomisini ayakta tuttu ve çarklarımız dönüyor, işsizlik oranları artmadı. İhracatımızı artırmak suretiyle yaşanan bu sıkıntıları aşacağımıza inanıyoruz. Bu noktada Çumra’mız 350 sanayi tesisine daha ev sahipliği yaptığında, yaklaşık 10 bin kişilik bir ilave istihdam daha kazanarak önemli bir imkana kavuşacak. Bu çok değerli bir imkan ancak bunu dikkatli yürütmek gerekiyor. Bizim istihdamın artmasına bağlı olarak, ihtiyaç olacak olan konut sorununu da çözmemiz gerekiyor. Bu konuda da müteahhitlerimizle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Konutla birlikte sosyal donatı alanlarını da artırmamız gerekiyor. Bu konuda hep birlikte el ele vererek Çumra’mız için çalışacağız. ÇUMSİAD’daki arkadaşların da çok güzel işlere imza atacağına inanıyor, bu enerjiyi kendilerinde görüyorum” ifadelerini kullandı.

ÇUMRA OSB İLÇEYE YENİ İSTİHDAMLAR GETİRECEK

Çumra’nın çok önemli bir ilçe ve geleceğinin parlak olduğunu kaydeden ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı da, “Çumra çok kadim bir medeniyetin başkenti. Konya’mızın çok önemli bir ilçesi. Çumra OSB üzerinden de yapacağı istihdam, yatırım ve ihracat konusunda da Konya’mızı çok ciddi anlamda temsil edecek. Çumra OSB’nin gelişiminde Çumra Belediye Başkanımızla, ÇUMSİAD Başkanımızla yaptığımız çalışmalar çok verimli geçti. Çumra OSB konusunda bugüne kadar destek veren herkese teşekkür ediyorum. ÇUMSİAD’ımız Konya’ya, ülkemize hayırlı olsun” dedi.

ÇUMRA ÖNEMLİ BİR MERKEZ

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu ise, Çumra OSB’nin önemine dikkat çekti. İlçeye kazandırılan bu üretim merkezinde emeği geçen herkese teşekkür eden Erkoyuncu, şunları kaydetti, “Çumra OSB, ivme açısından önemli bir yere geldi. Daha iyi yere de gelecektir. Tarım en iyi bildiğimiz şey. Çumra Ovası Türkiye’deki birkaç mümbit ovadan, tarım teknolojini en etkin kullanan birkaç ovadan biri. Tarımın ürüne dönüşmesi için sanayi kuruluşları gerekir. Zannediyorum Çumra OSB’de de tarıma dayalı da yatırımlar devam edecek. Umut ederim ihracatta da Türkiye’de sayılı hale geliriz. ÇUMSİAD’daki gençler de inşallah çok başarılı olurlar.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim