Konya Ovası Projesi (KOP) İdaresi Başkanlığı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Turzim Fakültesi işbirliğiyle bölgenin turizm potansiyelini geliştirecek, tarihi demiryolu mirasına sahip çıkacak ve KOP Bölgesini önemli bir turizm destinasyonu haline dönüştürecek Buharlı Nostaljik Tren Turizmi Projesi için çalıştay gerçekleştirdi. Tantavi Kültür Sanat Merkezinde gerçekleştirilen çalıştayın ilk oturumunda tren turizmi için yapılması gerekenler konuşulurken ikinci oturum izleyicilere açık olarak yapılarak planlananlar paylaşıldı. Çalıştayda, konaklama, gastronomi, rotalar ve gezi noktaları, trene yönelik bakım-onarım-alt yapı ve üstyapı, demiryolu işletmeciliği ve eğitim, pazarlama, tanıtım-medya-hediyelik eşya ve promosyon, tren içi aktivite-kültür-sanat ve workshop olmak üzere yedi farklı başlık altında görüş ve önerilerde bulunuldu.

‘BÖLGENİN DEĞİL, ÜLKENİN DE İLKİ OLACAK’

Buharlı trenleri tekrardan gündeme getirme gayreti içerisinde olacaklarını belirten KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Murat Karakoyunlu, “Her devrin konusu olabilen ve zamana direnen bu eserlerin; ilk önce müzelerde ve şimdide turizmde tekrar kullanılmaya başlanmasına yönelik bir adım atılması bizleri heyecanlandırıyor. Turizmin en önemli unsurlarından olan konaklama, geceleme, beslenme ve eğlenceyi barındıran Buharlı Trenlerin turizm sektöründe faal çalışmaya başladıklarında sadece bölgemizin değil ülkemizin de ilk projesi olacak. Teknolojik trenlerin arasından tarihi buharlı trenlerin çıkabilmesi bizlere mutluluk verecektir. Buharlı tren turlarının gerçekleştirilmesi; demiryolunun geçtiği bölgemizdeki illerde bulunan turizm merkezlerinin birbirleriyle ilişkili olmasına ve bu merkezlerde bir destinasyon yönetiminin sağlanmasına katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

‘TURİZM, SADECE DENİZ KUM GÜNEŞTEN İBARET DEĞİLDİR’

Konya ovasının tarım ve hayvancılığın yanı sıra kültür sektöründe de değerli olduğunu ve desteklendiğini belirten Karakoyunlu, “Kültür ve Turizm sektörlerindeki projelere şimdiye kadar yaklaşık 50 milyon TL’lik destek verdik. Bölgemiz inanç, kültür, termal, dağcılık, gastronomi, eko-turizm ve kış sporları turizmi gibi birbirinden farklı turizm türlerine ev sahipliği yapabilecek potansiyele sahiptir. Bu çeşitlilik aslında turizmin sadece deniz, kum, güneşten ibaret olmadığını, günümüzde özellikle kültür, inanç, gastronomi ve eko-turizm aktivitelerine rağbetin bölgenin tam bir cazibe merkezi haline getirdiğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda coğrafi konumu ile ülkemizin adeta kalbinde, transit geçişlerin merkezi durumundadır. Doğudan batıya, kuzeyden güneye yolculuk eden ziyaretçilerin bu bölgeye uğramaları, hatta sadece uğramayıp konaklamaları ve bu sayede turizm yoğunluğunun sağlanabilmesi adına oldukça önemli bir avantajdır.” dedi.

‘TRENLER SADECE YÜK TAŞIMACILIĞINDA KULLANILMAMALI’

Trenlerin, yük taşımacılığını yanında turizme de katkı sağlayan bir araç olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Karakoyunlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Başkanlığımız, bölgemizdeki turizm çekiciliklerinin sürdürülebilir bir plan dâhilinde ele almaya karar vermiş ve yeni bir turizm fazı olarak Buharlı Tren Turizmini bölgeye kazandırmaya karar vermiştir. Avrupa ülkelerinin nostaljik tren turları düzenleyerek, buharlı trenleri aktif bir şekilde tren turizminde kullanmaktadır. Artık trenler sadece yük taşımacılığı olarak hizmet vermekten ziyade demiryolu turizmine katkı sağlayan önemli bir araç olarak görülmektedir. Yapılan bu çalıştayda Buharlı Tren Turizmi sektör pastasından pay alabilmek ve farklı turizm türlerini bünyesinde barındıran KOP Bölgesinde buharlı trenleri turizm odaklı daha aktif kullanabilmeyi arzuluyoruz”

'BÖLGEMİZE SAĞLANAN KATMA DEĞER, HEPİMİZİN KAZANCI OLACAK’

Çalıştayda alınan kararlarla birlikte yol kat ettiklerini söyleyen Karakoyunlu, “Bu başarı sayesinde bölgemize sağlanan katma değer, hepimizin kazancı olacak ve gelecek nesillere nostalji ile geleceği bir arada sunan bir proje ortaya koymuş olacağız. Önümüzdeki günlerde de bu projenin nihayetlenmiş halini birlikte göreceğiz. Bu kapsamda bize ciddi anlamda destek veren Devlet Demiryollarına da teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim