Türkiye nin tek entegre tesisleri olan Seydişehir Alüminyum fabrikasında, boksit cevherinden, sıvı alüminyum ve diğer mamul maddelerin üretimi basın mensupları ve çalışan personel eşlerine düzenlenen gezi ile tanıtıldı. Boksit cevherinin çıkarıldığı maden bölgesinde Doğankuzu ocağından başlayan gezide İş Güvenliği Uzmanı Mevlüt Bağcı bilgi verdi.

Eti Alüminyum fabrikasının düzenlediği gezi hakkında açıklama yapan Bağcı,

1862 yılında MTA Akseki civarında BOKSİT madeni keşfediliyor, 1967 yılında temel atılıyor, 1973 yılında ilk sıvı alüminyum üretiliyor. Daha sonra 2005 yılında özelleştirilen tesisler de hem 1960 lı yılların hem de 2022 yılının teknolojisini bir arada görmek mümkün diyen Bağcı, Cevher'e ulaşıncaya kadar üzerinden alınan taşlar fabrikada kireç üretiliyor.

Buradan yıllık 600.000 bin ton, boksit cevherin fabrikaya taşınıyor. Bilinen 20 yıllık rezervimiz var, rezerv konusunda araştırma çalışmaları devam ediyor. Halen mortaş, Doğankuzu ve Mor Çukuru ocaklarından boksit cevheri çıkarılıyor. Maden bölgesinden Alüminyum tesislerine geçen basın mensupları ve çalışan personel esleri ilk olarak boksit rezervinin Küçültüldüğü kırıcı tesisleri tanıtıldı. Burada, Maden yüksek mühendisi Burak Özen bilgi verdi. Maden ocağından getirilen boksit Cevheri alumina atık sahasında kalitesi ve tenörüne göre ayrı panolarda stoklanıyor, sonra kırıldıktan sonra değirmenler de öğütülüyor, otokloav ünitesinde de çözünürleştiriliyor, daha sonra sıvı ve katı ayrıştırılıyor, sıvı kısmı üretim aşamasına gönderiliyor, çamur kısmıda kırmızı çamur barajında depolanıyor.

Üretime gönderilen sıvı kısmı daha sonra alüminyum hidroksite dönüştürülüyor,

Buradan çıkan ürün kalsinasyon fırınında pişirildikten sonra, elektrolizin hammaddesi alümina elde ediliyor. Yani kırmızı renkte olan taş önce sıvı hale daha sonra da 1.200 derecede kurtularak beyaz toz hâline getirilerek Alüminyum hidrat ismini alıyor. Daha sonra alümina haline getirilen ürün sıvı alüminyum elde etmek için Alümina müdürlüğü bünyesindeki elektrolizhanelere gönderiliyor. Elektrolizhanelerede 950-960 derecede sıvı alüminyum haline getiriliyor. Buradan dökümhane bölümüne gönderilen sıvı alüminyum kalıplara dökülerek alaşımlı da olmak üzere istenilen ürünler elde ediliyor.

Böylece, kırmızı bir taş olan boksit cevheri en uç üretim noktası olan ve çağın metali olarak adlandırılan alüminyum olarak üretilmiş oluyor. Son olarak kalite kontrol bölümü ARGE bölümüne gönderilen ürünler, kontrolleri yapıldıktan sonra piyasaya sunuluyor.

Böylece, boksit cevherinin yolculuğu alüminyum olarak son buluyor.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim