Konya Aydınlar Ocağı sohbetleri devam ediyor. Bu kapsamda ise sohbetlere Zekâ Gelişim Uzmanı Ali Erkan Kavaklı konuk oldu. Kavaklı, insan beyninin sürekli geliştirilmesi gerektiğine işaret etti. Allah’ın insanlara akıl gibi büyük bir nimet sunduğunu kaydeden Kavaklı, öğrenmenin yaşı olmadığına dikkat çekti. Programda Kavaklı, insan zihninin özelliklerini anlattı. 

Geçmişten gelen tarihle birlikte büyük bir medeniyetin sembolize edildiğini kaydeden Kavaklı, “Biz büyük bir medeniyetin mensuplarıyız. Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmışız. Peygamber Efendimiz (SAV) zaten çok büyük bir medeniyet sahibi bir insan. Bizi diğerlerinden farklı kılan özellikler bunlar. Biz yaptığımız işte en iyi olmak zorundayız. Allah bizlere akıl gibi büyük bir lütuf sunmuş. Bu yüzden beynimizi, aklımızı en iyi şekilde kullanmamız ve geliştirmemiz lazım. Biz geçmiş dönemde nice insanlar yetiştirmişiz. Hz. Mevlâna gibi büyük şahsiyetler kazanmışız” dedi.

‘EĞİTİMLİ OLMAK ZORUNDAYIZ’

Zekânın daha da geliştirilebilir önemli kavram olduğunu aktaran Kavaklı, insanların kendini eğitmesi gerektiğini anlatarak, “Yani biz istesek te aptal olamayız. Yurt dışında misal Almanya’da yaşlı kesimler üniversitelerde eğitim almaya, öğrenmeye ve kendini geliştirmeye çalışıyor. Peki neden? Çünkü beyninin ölmesini, hücrelerinin yavaşlamasını istemiyor. Olası bir Alzheimer hastalığına yakalanmak istemiyorlar. Bilgi öğrenmek yaşla alakalı bir durum değildir. Bizler Almanya ya da yurt dışındaki herhangi bir Avrupa ülkesine göre daha şanslıyız. Neden mi? Onlara göre bizim genç ve dinamik bir nüfusumuz var” şeklinde konuştu.

‘BİZİM GENÇ NÜFUSUMUZ VAR’

Türkiye’de Avrupa’ya göre genç nüfusun daha fazla olduğunu ifade eden Kavaklı, “Bizim gençlerimiz daha fazla. Oralarsa boşanma oranları yarı yarıdan daha fazla. Avrupa’da yaşlıların sosyal çevresi olmadığı için üniversitelere gidip eğitim görebiliyor. Bizim onlara göre sosyal çevre gibi bir avantajımız var. Şunu unutmayalım. Öğrenmeye istekli olmayan bir beyin gelişmez. Her beyin özel bir yapıya sahiptir. Hiç birisi birbirine benzemez. Her öğrenme bir bağlantıya sahiptir. Öğrendikçe beyinde hücreler arası yeni bağlar oluşur. Beyin sürekli gelişir. Çocukken hatta anne karnında bile gelişir. Allah’ın bir sınırı yoktur. İşte tam da burada beyinde sınırsız klasör açabilen bir özelliğe sahiptir” diye konuştu.

‘İNSANLAR İSTESE DİL ÖĞRENEBİLİR’

Kavaklı, Allah’ın insanlara sınırsız bir öğrenme gücü verdiğini bildirdi. Kavaklı, “Örnek verecek olursak Fatih Sultan Mehmet Han’dan bahsedebiliriz. Fatih Sultan Mehmet daha çocuklu yaşlarda kendini öğrenmeye adamış, ilim irfana önem vermiştir. Kendi bildiği dil, dahil olmak üzere 8 dil biliyordu. Demek ki bir insan istese 8 dil bilebilir. Öğrenebilir. Burada beyini kontrol etmek ve geliştirmek önemlidir” şeklinde konuştu.

‘DÜZENLİ UYUYUN’

Kavaklı sözlerini şöyle sürdürdü, “Beyin muhtaç bir özelliğe sahiptir ve öğrendikçe kendini daha da geliştirebilir. Beynin sağlıklı olabilmesi içinde düzenli uyku çok önemli bir etkene sahiptir. Yani gerektiği zamanda beyni dinlendirmek düzenli uyku uyumak gerekmektedir. Gündelik yaşamda her geçen gün yeni bir bilgi öğrendikçe, beyinde yeni hücreler doğmaya başlar. En büyük nimetlerden birisi beyine olan yatırımdır. Beynimizin içini doldurmak ve yeni şeylerle doldurmak zorundayız. Boş bir beynin insana faydası olamaz” ifadelerini kullandı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim