15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişimini ve milletin bu hainliğe kahramanca karşı koyuşunun 6’inci yılında binlerce Konyalı Mevlana Meydanı’nda buluştu. Düzenlenen programa Konyalılar yoğun ilgi gösterirken, 15 Temmuz şehitleri başta olmak üzere tüm şehitler dualarla anıldı.  Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlarken Kuran-ı Kerim tilaveti ve sinevizyon gösterisi ile devam etti. 


 

MİLLİ BİR ZAFERDİR
Programda konuşan Vali Vahdettin Özkan, 15 Temmuz’un birlik ve beraberlik anlamında büyük önem taşıdığına işaret etti. Hain darbe girişimine karşı Türk milletinin birliğinin perçinlendiğini vurgulayan Vali Özkan, “Bugün, Türk halkının güçlü direnişinin destanlaştığı, milletimizin verdiği büyük ve kutlu mücadelenin günüdür. O karanlık gecede, Allah’u Ekber nidalarıyla tankın önüne yatan insanlarımız tek bir faydada buluşarak milletimizin sarsılmaz iradesini, birlik ve beraberlik ruhunu, tüm dünyaya gösterdiler. Türk halkının vicdanı, cesareti ne diye soruyorlar? Vatan ve bayrak sevdasıydı. Türk tarihinin önemli kırılma noktalarından biri olan 15 Temmuz direnişi Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milletimizin bayrak, vatan hassasiyeti ve şuuruyla kazanılmış bir milli zaferdir. 15 Temmuz sivil direnişin ve demokrasinin zaferidir. O gece ve devamında milyonlarca vatandaşımız bu vatanın sahipsiz olmadığını, dünyaya bir kez daha göstermiştir. Akamete uğrayan bu hain girişim uluslararası güçlerin dengesini bozmuştur. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik ruhunun daim olmasını Rabbimden niyaz ediyorum” dedi. 


 

HER ZAMAN İMAN KAZANDI 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, yaptığı konuşmada, 15 Temmuz’da hain FETÖ’nün darbe girişiminin yüce gönüllü ve imanlı millet tarafından akamete uğratıldığına dikkat çekti. O karanlık gecede, FETÖ’cü hainlerin tarihe kara leke yazmayı amaçladıklarını ancak tam tersine, Türkiye’nin demokrasi ve milli birlik ve beraberlik tarihi yazdığını dile getiren Usta, şöyle devam etti, “Çok şükür ki o karanlık gecenin sabahı aydınlık bir Türkiye oldu. 15 Temmuz bir milat oldu. 15 Temmuz’da kalbimizde, gönlümüzde, aklımızda ufacık dahi olsun bir korku emaresi yoktu. Hiç korkmadık. Bundan sonra da korkmayız Allah'ın izniyle. Tabii ki kalbimizdeki, gönlümüzdeki bu korkuyu alan o gece bize o gücü veren, iman gücünden dolayı Rabbimize hamdüsenalar ediyor, şükranlarımızı. Ama unutmamak lazım. Dünyanın her tarafından pek çok darbe girişimleri yaşanıyor ve sonuçlanıyor. Darbeciler başarıya ulaşıyor. O gece Türkiye'yi bu milleti farklı kılan. Bir başkomutan, bir lider vardı. Herkesi ölümüne meydanlara çağırdı ve kendisi de ölümüne meydanlara çıktı. Başkomutan, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan. İşte Recep Tayyip Erdoğan sayesinde, bugün altıncı yılında dimdik ayakta ve onurumuzla, gururumuzla, demokrasimizle, özgürlüğümüzle, bayrağımızla, ezanımızla yine bu meydanlardayız. Hep bu meydanlarda olacağız. O gün hiç korkmadıysak bugün de korkmuyoruz. Yarın da korkmayacağız. 2023’te de korkmayacağız. Bu milleti yenmek için oyun oynayanlar hiçbiri hiçbir zaman kazanmadılar. Her zaman hakikat kazandı, gerçek kazandı ve iman kazandı.”


 

15 TEMMUZ BİR MİLATTIR 
AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek, Meydan’da toplanan vatandaşlara seslenerek, 15 Temmuz’da olduğu gibi Konya’nın yine vatanına sahip çıktığını söyledi. 2016 yılı 15 Temmuz’unda Türkiye’nin FETÖ tarafından ihanete uğradığına dikkat çekerek, “Gencimizle, yaşlımızla, kadınımızla, erkeğimizle bu belayı defettik. Türk tarihinde ilk defa bir kalkışma milletimiz tarafından bertaraf edildi. Bunun anlamı çok büyük. Bu aynı zamanda, artık bundan sonra, bu topraklardaki darbe süreçlerinin, kalkışmaların başarılı olamayacaklarının bir göstergesi oldu. Millet olarak ayağa kalktık ve bugün de aynı şekilde 15 Temmuz’un 6. Yıldönümünde şehitlerimizi anmak, milli iradenin varlığını tescil ettirmek için tüm illerimizde meydanlardayız, meydanlarda olmaya devam edeceğiz. Mevlana Meydanı bu manada ülkemizde de bir marka oldu” dedi.


 

BİZ DİMDİK AYAKTAYIZ 
Oda Başkanları adına KTO Başkanı Selçuk Öztürk bir konuşma yaptı. Öztürk konuşmasında, 15 Temmuz’da bir gurup hainin devletimize ve milletimize silah doğrulttuğunu anımsattı. 15 Temmuz’un Türkiye’nin işgal girişiminin bir parçası olduğuna vurgu yapan Başkan Öztürk, şöyle devam etti, “Bin yıldır bu topraklarda vatanı için devleti için canını hiçe sayan milletimiz o gün de gözünü kırpmadan ölüme yürüyerek bu işgal girişimini engelledi. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Gazi Meclisimiz, siyasi partilerimiz, milletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve tüm halkımızın kararlı duruşuyla bir destan yazdık. En az 15 Temmuz kadar, darbe girişiminden sonrası da, ülkemiz açısından zorlu bir süreç oldu. Darbe girişimi sonrası toplum büyük bir travma yaşadı. Ekonomimiz de bu saldırıdan olumsuz etkilendi. Allah’a şükür, birlik ve beraberliğimiz sayesinde bunların hepsini de kısa sürede atlattık. Emin olun bizim yaşadıklarımızı başka bir ülke yaşasaydı bir daha ayağa kalkamazdı. Ama biz dimdik ayaktayız.” 

OYUNLARI BOZDUK 
MHP Konya Milletvekili Esin Kara, ülkemizin üç tarafının denizlerle, dört tarafının düşmanlarla dolu olduğunu söyledi. Haçlıların oyunlarının bitmediğine dikkat çeken Kara, şöyle devam etti, “Yeri geldi Haçlı Seferleri düzenlediler. Yeri geldi en son Anadolu'dan bizi atmak için Kurtuluş Savaşı'nın mücadelesini verdirdiler. En son Kurtuluş Savaşı'ndan sonra 15 Temmuz'da denediler. 15 Temmuz Türk milletinin tarihi açısından büyük bir milattır. Çünkü o gün milletin silahı millete doğrultulmuştur. Ve o gece saat dokuz civarında partisinden çıkıp evine giderken uçakların alçaktan uçtuğunu gören ve bunun normal bir durum olmadığını hissederek tekrar parti genel merkezine geri dönen ve yaptığı ilk açıklamayla basına düşerek darbenin seyrini değiştiren bir lider vardı. Milliyetçi Hareket Partisi'nin lideri Devlet Bahçeli. 15 Temmuz gibi bir şer gecesine Rabbim şerde hayır, hayırda şer gizler ya, işte o şer gecesine Cumhur İttifakı gibi bir hayrı gizledi. Ve Cumhur İttifakı olarak oyunları bozduk. Şimdi Milliyetçi Hareket Partisi'nin liderine söylüyorlar: Ne işiniz var AK Parti'yle? Ve bizim liderimiz de diyor ki; Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'nın boynu vurulmak istenirken, Türk milletine diz çöktürülmek istenirken, ülkemiz Suriye'ye, Irak'a döndürülerek iç savaş başlatılacakken Milliyetçi Hareket Partisi'nin izlemesini mi bekliyordunuz?” 

SONRAKİ NESİLLERE BU ŞUURU MİRAS BIRAKALIM 
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Uzbaş ise, Türk milletinin 15 Temmuz’da teni bir destan yazdığını söyledi. Türk milletinin o karanlık gecede vatanımıza pranga vurmak isteyenlere net bir mesaj verdiğini dile getiren Uzbaş, “Tıpkı Malazgirt’te, Çanakkale’de, Kurtuluş Mücadelesinde olduğu gibi; 15 Temmuz’da da milletimiz ecdadımızın açmış olduğu “ya hürriyet ya şehadet” istikametinden ilerleyerek sonunda mukaddes bir zafer elde etmiştir. Böylelikle demokrasimiz 15 Temmuz hadisesiyle büyük bir sınav vermiş ve Rabbime şükürler olsun bu sınavdan yüzünün akıyla çıkmıştır.  Devletimize ve milletimize karşı yapılan bu ihanet cezasız kalmamış ve hain FETÖ zihniyetiyle dünyanın her bir yanında büyük bir mücadele başlatılmıştır. Bu anlamda vatanımızın bekası için mücadele eden, bu toprakları bizlere vatan kılan kahramanlar kervanına katılarak canını ortaya koymuş şehit ve gazilerimize olan borcumuzu ne yapsak ödeyemeyiz.  Bize düşen şehitlerimizin ve gazilerimizin aziz hatıralarını tüm yüreklerde ilelebet yaşatmak ve bizden sonraki nesillere de bu şuuru miras olarak bırakmak olacaktır” dedi.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Mevlana Meydanı’nda Konya Protokolü ve vatandaşların katılımı ile gerçekleştirildi. Mevlana Meydanı çevresinde ve Mevlana Meydanında geniş güvenlik önlemleri alınırken meydana vatandaşlar polis ekipleri tarafından tek tek aranarak alındı. Öte yandan Mevlana Meydanı’na giden yollar etkinlik boyunca trafiğe kapatıldı.

7’DEN 70’E KONYALI MEVLANA MEYDANINA AKIN ETTİ
Her yıl olduğu gibi bu yılda da 7’den 70’e Konyalı Mevlana Meydanına akın etti. Vatandaşlar ay yıldızlı bayrakları ile alanda yer alırken meydanda renkli kareler ortaya çıktı.  Atılan sloganlarda FETÖ bir kez daha lanetlendi.

TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ HİZMET VERDİ
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik gününde Konya’da yapılan etkinliklere vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Sabah saatlerinde şehrin çeşitli yerlerinde başlayan sergi ve bisiklet turları, saat 20.00 itibariyle yerini Mevlana Meydanı’nda olan etkinliklere bıraktı.  Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan otobüs ve tramvaylar için 16 Temmuz sabahına kadar ek seferler düzenlenerek vatandaşlar mağdur edilmezken toplu ulaşımın ücretsiz olması da büyük kolaylık sağladı.

SABAHA KADAR NÖBET TUTULDU
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Mevlana Meydanı’nda Mehter Konseri, Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuarı üyelerinin kahramanlık konserleri, protokol konuşmaları, Dursun Ali Erzincanlı ve Ömer Karaoğlu konseri ile devam etti.

LAZER GÖSTERİSİ TAM NOT ALDI 
Konya Devlet Tiyatrosu "Gobo" tekniğini kullanılarak, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla "Türkiye Aşkına" temasıyla, 15 Temmuz logosunu, Tarihi Sultan Selim Camine yansıtıldı.

ERDOĞAN’IN KONUŞMASI DİKKATLE DİNLENDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştiren Millete Sesleniş konuşması Mevlana Meydanında bulunan vatandaşlar dev ekranlarda takip ederken, konuşma boyunca vatandaşlar tarafından Recep Tayyip Erdoğan sloganları atıldı.

KONYA PROTOKOLÜ TAM TEKMİL MEYDANDAYDI 
Mevlana Meydanı’nda düzenlenen programa; Vali Vahdettin Özkan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekilleri Tahir Akyürek, Orhan Erdem, Hacı Ahmet Özdemir, Gülay Samancı, MHP Konya Milletvekili Esin Kara, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, MHP İl Başkanı Remzi Karaarslan, BBP İl Başkanı Osman Seçgin, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Rektörler, Oda Başkanları, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları ve diğer ilgililer katıldı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA- HACER CEYLAN
 

Editör: TE Bilişim