MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen programa misafir olan Seyithan Kartbaba, gıdada Türkiye’de arz güvenliği sıkıntısının olmadığını belirtti. MÜSİAD Konya Şubesine misafir olan Tarım Kredi Bölge Müdür Yardımcısı Seyithan Kartbaba, dünya genelinde yaşanan gıda sıkıntısının, her ülkeyi kendi tedbirini almaya zorladığını belirtti. Tarımda kendi kendine yeten ülkeler arasına girmeyi hedefleyen Türkiye’de çiftçiliği özendirmek için projeler hazırlandığını ifade eden Kartbaba, “Ülkemizin şuanda tarımın üzerinde hassasiyetle duruyor. Tarımın önemi daha çok anlaşılmaya başlandı ve daha bilinçli tarım yapılıyor. Yakından takip ederseniz artık okullarda bile tarımın geliştirilmesi ve önemi hakkında bilgilendirmeler ve projeler yapılıyor. Devletimiz ve belediyeler bu konuda önemli zirveler organize ediyor” diye konuştu. Küresel anlamda buğday arzında ortaya çıkan daralma hakkında değerlendirme yapan Kartbaba, “Tahıl endeksi Rusya ile Ukrayna’nın çatışması sonrasında mart ayında 170 seviyesine kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Yeni sezon için Amerikan Tarım Dairesi’nin 12 Mayıs’ta açıkladığı ilk tahminlerde, dünyanın 2021/22 sezonu kapanış stoğu 279 milyon ton iken, 2022/23 sezonunda stokun 267 milyon tona düşmesi bekleniyor. Hindistan’ın rekor üretim beklediği bir sezonda ani sıcaklar ile üretiminin düşmesi ve ihracatın durdurması, dünya buğday dengesini daha da sıkılaştırmış durumda. Hindistan’da yaşananlar, iklim değişikliğinin gelecekte değil, günümüzde hayatımızı nasıl etkileyebileceğine tam bir örnek” dedi.

GLOBAL GIDA KRİZİ ÜLKEMİZ İÇİN GEÇERLİ OLAMAZ

Dünya genelindeki su kaynaklarının yüzde 69’unun tarım için kullanıldığını ve bu yüzden tarımda ileri teknolojilerinin kullanımının kaynakları doğru tüketmek adına hayati önem taşıdığına aktaran Kartbaba, “Buğdayın, gıdanın fiyatları yükselmeye devam ediyor. Ulusal Basın ve medyada benzeri görülmemiş bir açlık kriziyle karşı karşıya olunduğuna dair haberler yayınlıyor. Bu haberler ülkemiz için geçerli değil. Türkiye şuanda kendine yeten bir ülkedir. Çiftçimizin daha da çok bilgilendirilmesi ile tarımda daha büyük gelişmeler yakalayabiliriz” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE ARZ GÜVENLİĞİ SIKINTISI YOK

Türkiye’de arz güvenliği sıkıntısının olmadığını da belirten Kartbaba, “Bazı ülkelerde kuraklığın fazla olması, bazı ülkelerde üretimin fazla olması, stokların devrinde bir miktar sıkıntı çıkarsa da bu dönemlerin sona ereceğini düşünüyorum. Vahşi sulamanın zararlarını gören çiftçilerimiz, artık sulamanın önemi noktasında yanlışlıkların farkında. Hızlı bir şekilde teknolojik sulamalara ve damla sulamalara karşı yatırımlar ve uygulama arttı” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE YAĞ KRİZİ OLMAZ

Selçukya'da iftarda şiir Selçukya'da iftarda şiir

Birçok ülkeye kıyasla son çeyrekte yüksek bir büyüme performansı sergilendiğini vurgulayan Kartbaba, “Tedarik zincirindeki bozulmalar ve ham madde tedariki küresel ticareti etkiliyor. Hububat ticaretinde de, dünya un ihracatında da, 4,65 milyar dolarlık payla Türkiye uzun yıllardır lider konumda. Türkiye’yi hububat ticaretinde Almanya ve Özbekistan izliyor. Öte yandan, çiftçilerin ayçiçek ekmek yerine mısır ekimine yoğunlaşması, ayçiçekdeki manipülasyonu tetikledi. Maliyet açısından daha uygun olması nedeniyle çiftlerin mısır ekimine yönelmesi bu tarz olayları arttırdı. Dünyada salgınların piyasaları etkilemesi, tedarik zincirlerinin kırılması, Rusya ve Ukrayna krizinin çıkması fiyat artışlarında etkili oldu. Şuan için ülkemizde hiçbir şekilde yağ krizi olmaz. Alınan bazı önlemler kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir” dedi.

Editör: TE Bilişim