Konya Oto Galericiler ve Lastikçiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, kış lastiklerinin kullanımı ile ilgili  uyararak, gerekli tedbirlerin alınması ve bakımların yaptırılması konusunda araç sahiplerine önerilerde bulundu. Araçların mevsim şartlarına uygun lastikler kullanılması gerektiğini söyleyen Acıbadem, “Aracın markası ve durumu ne olursa olsun araçlarınız, kar ve buzlu hava koşullarında durması ve yürümesi tamamen lastik ile mevsim şartlarına uygun takılan lastikler, araçlarınız ve sizlerin daha güvenli şekilde yolculuk yapmasına yardımcı olacaktır. 1 Aralık’ta zorunlu kar ve kış lastiği uygulaması başlıyor. Kış lastiklerine geçmek için kasım ayının sonunu beklemeyin.” dedi. Bu yıl da yağışlı bir kış beklediklerini ifade eden Acıbadem, şehirlerarası uzun yolculuklarda araç lastiklerine uygun lastik zinciri bulundurma konusunda da sürücüleri uyardı.

LASTİK ALIRKEN DİKKAT

Mal ve can güvenliği için araç lastiklerinde değişikliğe gidilmesi gerektiğine değinen Acıbadem, kış lastiğinin son ana bırakılmaması gerektiğine vurgu yaptı. 1 Aralık itibariyle kar ve kış lastiği uygulamasının zorunlu olacağını söyleyen Acıbadem, şunları kaydetti: “Araçlarımızın sağlıklı yürümesi ve durması tamamen üzerinde bulunan lastiklere bağlı. Bunun içinde mutlaka mevsimlere uygun lastikleri kullanmalıyız.” Lastik alınırken dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Acıbadem, “Mutlaka alacağınız yeni lastiğin üretim yılını kontrol edin, bütün lastiklerin kenarı yani piyasa dilinde yanak dediğimiz kısımda üretim yılı yazar. Eski bayatlamış bir lastik asla takmayın. Fren mesafesi, durması sorun olur. Frene basıp acil durmanız gerektiği durumda sıkıntılı olur. Araçlarınıza alacağınız lastikler ne büyük ne küçük olmamasına dikkat edin. Fabrika verilerine uygun ebatlarda lastik takalım ve kullanalım. Aracınıza bilmediğiniz, merdiven altı bir marka lastik kesinlikle can ve mal güvenliğiniz için takmayın. Araç lastiği alırken de vergi levhasız, oda kaydı olmayan ve kaçak çalışan lastikçilere dikkat edelim.” ifadelerine yer verdi.

‘ARAÇ BAKIMINI ERKENDEN YAPTIRIN’

Acıbadem, araçların mevsim şartlarına göre bakım zamanları olduğunu söylerken, araç bakımının ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Hava durumu eksi seviyelere düşmeden sanayi ve servislerde kontrol ve bakımların yaptırılmasını gerektiğine dikkat çeken Acıbadem, “Sanayi ve servislerde yoğunluk başlamadan araçlarımızın antifrizlerini kontrol ettirerek, radyatörlerindeki suyu ölçtürelim. Araçlarımızı Konya şartlarında eksi 28 ve eksi 30 derecelere göre ayarlama yaptıralım.” dedi. Antifrizin kışın motor içindeki suyun donmasına engel olan antifrizin yaz mevsiminde de araçların hararetinin yükselmesine de engel olduğunu söyleyen Acıbadem, antifrizle beraber konulacak olan su oranının iyi ayarlanması gerektiğini söyledi. Acıbadem, “Hava durumu eksilere düşmeden Araçların su hazneleri modellere göre değişiyor ama kaliteli bir antifriz de en az konulması gereken oran yüzde 50 antifriz yüzde 50 su ancak sağlıklı olan olması gereken yüzde 70 antifriz, kalan yüzde 30’u su olması gerekiyor. Merdiven altı yapılan ve piyasada kullanılan antifrizler kısa sürede aracın silindir kapağında çürütmeler yapıyor; su borularına, aracın radyatörü ve çalışan pompalarına zarar veriyor, su kaçaklarına neden oluyor. Zamanla çamurlaşıyor ve motorun içerisini tıkayabiliyor. Kalitesiz antifriz motorun her parçasına dolaylı şekilde zarar veriyor. Antifriz alırken bunlara da dikkat edelim.” şeklinde uyarılarda bulundu. 

‘KAPUTTAKİ DOSTLARIMIZI UNUTMAYALIM’

Havaların soğumasıyla birlikte kedi ve köpeklerin araç motorunun sıcaklığını hissetmek için motor bölümüne girdiklerini söyleyen Acıbadem, “Küçük dostlarımız, kedi ve köpek yavrularını korumak için mutlaka araçlarımıza binerken motor kaputlarını vuralım. Kedi ve köpek yavrularının eğer varsa oradan çıkmalarını sağlayalım. Kazasız belasız güzel bir kış mevsimini inşallah hep birlikte yaşayalım.” dedi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim