Yetişmiş insanıyla dikkat çeken Akören, bürokraside önemli bir insan kaynağına sahip. Geçmişten gelen bu varlığını hala sürdüren Akören’den farklı yıllarda görev yapan Belediye Başkanları da çıktı. Dikkat çeken çalışmalar yapan Akörenli Belediye Başkanları, günümüzde de Akören’in gururu durumunda. Akören Tarihini kaleme alan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, önemli hizmetlerde bulunan Akörenli Belediye Başkanlarını kaleme aldı. İşte Tulukçu’nun kaleme aldığı o isimler:

Kamil Çoban: 1960 Karasınır Belediye Başkanı

FOTO ALTI: Kamil Çoban

1980 İçeri Çumra Belediye Başkanı

Osman Bayrakçı: 1960 İçeri Çumra Belediye Başkanı

FOTO ALTI: Osman Bayrakçı öğretmenin kabri Akören Kadıburnu Mezarlığı’nda.

Muharrem Bıyıklı: 1960 Alibeyhüyüğü Belediye Başkanı

FOTO ALTI: Muharrem Bıyıklı

İsmail Hakkı Günay: 1960 Karkın Belediye Başkanı

FOTO ALTI: İsmail Hakkı Günay

1980 Günaybağ Belediye Başkanı

Hanefi Aytekin: 1980 Yükselen Belediye Başkanı

Hamit Türkoğlu: 1980 Korkuteli Belediye Başkanı

FOTO ALTI: Hamit Türkoğlu

Rüstem Kılıçarslan: 1980 Isparta Şarkikaraağaç Belediye Başkanı

FOTO ALTI: Rüstem Kılıçarslan

Bu isimler dışında iki isim daha var ki, bu isimler 1960 ve 1980 ihtilali sonrası doğdukları Akören’de Belediye Başkanlığı yaptılar. Tahratçı lakaplı Durmuş Ali Çoban 1960, İsmail Çakır ise 1980 ihtilali sonrası Akören Belediye Başkanı olarak hizmet etmişlerdi. Bu isimlerden İsmail Çakır ve Rüstem Kılıçarslan hayatta, diğer 7 isim ise Rahmetli olmuşlardı.

MUSTAFA EMBEL

Embel Dayı lakabı ile anılan ve 24. Mayıs 2019 tarihinde vefat eden Mustafa Embel 1926 yılında Akören’de doğdu, babası Embel’in H. İbrahim, annesi ise Tosbakların Süleyman’ın kızı Fatma Öğmen. Öksüzlükten büyüyen, hayatı sıkıntılarla gecen, bu sıkıntılar içinde Anamur’a kadar gidip ortaokuldan mezun olan, Konya Tarım İş Şube, Konya İşçi Emeklileri Derneği, Kızılay ve Sulu Ziraat Yardımlaşma Derneği Başkanlığı görevlerindeki sosyalliğini Demokrat Partisi vedaha sonrada Tenekeci Paşa’nın talebiyle Anavatan Partisi Çumra Teşkilatlarını kurarak pekiştiren Mustafa Embel 1984-1989 döneminde Çumra belediyebaşkanlığı yaparak tarihe geçen Akören dışında Belediye Başkanlığı yapan nadir hemşerilerimizden biridir.

FOTO ALTI: Mustafa Embel

İlkokulu Ahmet Coşar, Mehmet Ekinci ve Abdullah Tenekeci ile beraber Mektepli ve Çetin Öğretmenlerde okudu. Küçük yaşta annesini kaybetti diğer iki kardeşi ile üvey anne eziyetinden bıkan Embel, Akören’i terk ederek Çumra’ya geldi. Günlüğü 150 kuruştan çalışmaya başladı. Bir süre sonra günlüğü 250 kuruşa yükseldi. Günlerden bir gün elma ağaçlarına omzunda tenekeyle su taşırken omzunun kanadığını gören, Müdürün eşi kanlı gömleği isteyip yıkayacağını kendisinin de dinlenmesini söyler, bunun üzerine oda elmaların altına gider yatar. Ertesi günü Müdür Hikmet Temiziş, Mustafa Embel’i çağırır, okuma yazmasının olduğunu öğrenince onu, lojmanların alım işi ile görevlendirir. 1 yıl sonra aynı müdür, bu işin sonu yok diye onu meslek öğrensin diye demir atölyesine verir. 50 lira aylıkla çalışan Embel için Müdürün kafasındaki onu yetiştirip yaşlı olan ustanın yerine demir atölyesinin başına getirmektir. Bu işi sevemeyen Embel 8 ay kadar sonra (1945) Türkmen Karahüyük’ü sudan kurtarmak için Bakkal başına ait eksvatörde yoğun olarak çalışarak 8 ay kanal açarlar. Daha sonra kamyon muavini ve sonrasında şoförü olur. Avukat Naim Gilisralıoğlu aracılığıyla yaşını 1 yaş büyüterek şoför ehliyetini alır. 39 model Fort pense kamyonla Beyşehir’den direk çekerken ayağına bir çivi batar. Tetanoz olunca Konya Devlet Hastanesi’ne yatırılır. Doktor şişen bacağını kesmeye karar verir.

FOTO ALTI: Devlet Bakanı Abdullah Tenekeci, Milletvekili Abdurrahman Bozkır, Konya Valisi Necati Çetinkaya, Çumra Belediye Başkanı Mustafa Embel ve diğer yöneticiler.

Sulama Birliğinin Müdür ve Mühendisleri eşleriyle beraber ziyarete gelirler. Hastanın kafasına yorganı çekipağladığını gören Müdürün eşi, Mustafa Embel’in imdadına 2. kez yetişir. Müdürü doktorlarla istişare edip, Ankara’dan iki doktor getirirler. Doktorların gerekli istişaresinden sonra kangren olan ayak ameliyat edilip 1 ay aralıksız pansuman edilir. 1 ay sonra ziyarete gelen müdür ve eşleri Embel’in iyileştiğini görünce geldikleri taksiyle onu da Çumra’ya geri götürürler. Müdürün eşi 1 ay daha hergün sabah kahvaltı getirerek hastaya bakar. Birkaç ay sonra tamamen iyileşen M. Embel, Konya D.S.İ. 4. Bölge Müdürü Osman Bibioğlu’nun makam şoförlüğünü yapmaya başlar. Bir süre sonra Ankara’dan gelen zamanın Makine Mühendisi tüm şoförlere küfür etmesi ile personel arasında bir huzursuzluk başlar. Embel bundan etkilenir, söz konusu Mühendisi öldürmek gayesiyle 3 gün izin alır. Planını yapar ve Mavi Boğaz’a gider. O günlerde oradan geçecek olan mühendisi öldürmek için bir kayanın dibine pusuya yatar. Bu olayın duyulması ile mühendis iş seyahatini iptal eder. İzin dönüşü Bölge Müdürü Bibioğlu Embel’in tayinini Antalya’ya çıkarır. 6 ay Antalya’da çalışan M. Embel istifa eder.

FOTO ALTI: Mustafa Embel makamında.

Çumra’ya gelir Demokrat Parti’nin kurucu başkanı olur, bir süre sonra Çumra D.S.İ. de işe başlayınca başkanlığı Mehmet Güdül’e bırakır, kendisi de ikinci başkan olur. Zamanın Tarım Bakanı, Erzurumlu Bahri Dağdaş’ın talebi ile Sulu Ziraat’a geçer. Orada şoför olarak çalışmasının sürdürüyor. Bir ara Ege’de çalışırken yakinen tanıdığı Rahmetli Menderes’in Konya ziyaretine başlayacağı gün 1960 ihtilalinin gerçekleşmesiyle M. Embel o günü çoğu parti üyeleri gibi 2-3 ay çeşitli sorgulamadan geçerek Konya Aslım’da görev yapmaya başlar. Bir süre sonra Konya 2. Ordu’nun başına yeni paşa ile taşlar yerine oturmaya başlar. Çumra’ya geri gelir, bir müddet sonra, Sulu Ziraat Deneme İstasyonu kaldırılıp yerine Ziraat Okulu devreye girince, okula bağlanan Karaaslan Deneme İstasyonu ‘n da çalışmaya başlar. 1974’e kadar burada çalışır ve emekli olur. Vatani görevini 1946- 48 arasında (2,5 yıl) Ankara ve Gelibolu’da Uçaksavar olarak yapan Embel Dayı’nın en büyük özelliği halktan biriydi. Alanlı Küpeli dahil birçok dostu vardı. Çumra, Akören, Bozkır, Hadim çevresindeki birçok köy ve kasabaya gerek Demokrat Parti ve özellikle Çumra Belediye Başkanlığı döneminde bil hassa Tenekeci Paşa’dan gördüğü yakın ilginin de desteğiyle önemli hizmetlerde bulundu. Türkmen camili Mehmet Türkoğlu’nun kızı Aysel Hanım’la evlenen Mustafa Embel’in 3 çocuğu var. 24 Mayıs 2019 tarihinde vefat eden Mustafa Embel Çumra’ya defnedildi.

FOTO ALTI: 1984-89 dönemi Çumra Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Embel’in kabri.

OSMAN BAYRAKÇI

İçeri Çumra İlkokulu başöğretmeni (müdür) olarak görev yapmakta olan Osman Bayrakcı 1960 ihtilali ile belediye başkanlığı görevine getirildi. İlkokul Müdürlüğü, muhtarlık, koruma reisliği ve belediye başkanlığını bir arada sürdüren Osman Bayrakçı yoğun bir çalışma temposuna girdi. Bu nedenle bir taraftan dört çocuğu ve ailesi ile ilgilenirken diğer taraftan ilçe büyüklüğündeki İçeri Çumra Kasabası’nın her türlü sorununa el attı. Bu nedenle öğle yemeği saati bile sınırlıydı. Eşine zaman kaybetmemek için pencereden bakıp köşeden göründüğü zaman sofrayı hazırlamasını söyler, böylece zaman kaybetmeden görevine dönerdi. Osman Bayrakçı 1963 yılında Konya’ya tayin oluncaya kadar belediye başkanı olarak şu hizmetlere imza attı.

FOTO ALTI: 1962 İçeri Çumra Başöğretmen Osman Bayrakçı, Oğulları Orhan ve İrfan ile.

Çevre köylerden katılımlarla da mevcut müdürlük yaptığı okulun yetersiz kaldığını gördü, zamanın Valisi Rebii Karatekin’in de desteğiyle kasabanın güney batısına Ziya Gökalpadıyla ikinci birilkokul yaptırarak bu konudaki sorunu çözdü. Fakir, öksüz, yetim çocukları Yetiştirme Yurdu ve Çocuk Yuvası’na kanalize etti. Kız öğrencilerin kısa yoldan meslek edinmeleri için onların Konya Kız Öğretmen Okulu’na göndermesini sağladı. Çifteler Köy Enstitüsü mezunu olan Osman Bayrakçı bayanların eğitimine ayrıca değer verdi, kasabada bayanlara yönelik dikiş -nakış kursu başta olmak üzere pasta-bisküvi türü kurslar açtırdı. Kasabanın su sıkıntısına parmak bastı. D.S.İ.’den yardım alarak açılan sondaj kuyuları sayesinde mahallelere, sokaklara çeşme yaptırdı. Kendinden sonra gelen başkan da bu şebekeden yararlanarak evlere su verdi. O yıllarda kasaba halkı ürettikleri tereyağı, yoğurt, peynir, fasülye, domates, patlıcan, biber, kavun, karpuz gibi ürünleri satmak, ayrıca ihtiyaçlarını da almak için vasıta ile 15 dakika gibi kısa sürede Pazartesi günü kurulan Çumra pazarına giderdi. Belediye Başkanı Osman Bayrakçı İçeri Çumra’da Pazar günleri belediye binasının önündeki boşluğa pazar kurulmasını sağladı. İçeri Çumra yerleşim olarak Çumra, Karaman, Hadim, Bozkır, Akören yollarının kavşağında olup, Bozkır, Hadim ve Akören’e İçeri Çumra’dan giden çıkış yolunu genişletti. Kasaba kıyısında bulunan Karayolları 34. Şube’ye bağlı İçeri Çumra Bakımevi’nin imkânlarından yararlanarak kasabanın ana yollarını asfaltlattı. Belediye başkanlığıyla birlikte kurama reisliği görevi de verildiği için belediyeye ait tarlaları muhasip Ali Atuş’a birlikte tek tek tetkik edip bazılarının karşılıksız kullanıldığını tespit etmiş, bu tarlaların belirli bir icar karşılığında ekilmelerini, böylece belediyeye parasal gelir sağlanmasını başarmıştır.13 lira olarak aldığı belediye bütçesini 1963 yılında Konya’ya atandığında 96.000 lira ile teslim etmiş, bu sayede İçeri Çumra o günün koşullarında Türkiye’nin zengin belediyelerinden biri olmuştur. Rahmetli Osman Bayrakcı çocuklarına adil olmayı, üstlendikleri görevi en iyi şekilde yapmalarını, her zaman dürüst ve çalışkan olmalarını söylerdi. Kendisi de bu prensiplerde yaşadı ve bu nedenle öldükten sonra da hep iyi anıldı. Nitekim İçeri Çumra belediye Encümeni Osman Bayrakcı adına çocuklarına 13 Ekim 1988 tarihinde şilt takdiminde bulunarak İçeri Çumra’ya önemli hizmetleri bulunan Bayrakcı’yı unutmadığını göstermiştir. Bir düşünürsün dediği gibi: “İnsanlar öldükten sonra da yaşamak istiyorlarsa anılmaya değer işler yapmalı.” Bayrakçı öğretmenimiz de asli görevi gibi İçeri Çumra Belediye Başkanı olarak da unutulmayan hizmetlere imza atmıştır.

FOTO ALTI: Osman Bayrakçı

DURMUŞ ALİ ÇOBAN

1960 yılında henüz bir aylık Akören Nahiye Müdürlüğü emrinde memur (Tahrirat Kâtibi) olarak çalışmakta olan Durmuş Ali Çoban kaderin cilvesi bu, bir anda kendini Akören Belediye Başkanlığı görevinde buldu. 27 Mayıs 1960 ihtilal günü zamanın Nahiye Müdürü Vasıf Cadoğlu yıllık izinde, Nüfus Müdürü Detseli Mehmet Yıldız’ında tayini çıkmış, yeni atanan müdür de henüz Akören’e gelmemişti. Nahiye Müdürlüğü’nde odacı Damat Mehmet ve Durmuş Ali Çoban’dan başka bir personel de yoktu.

FOTO ALTI: Durmuş Ali Çoban ve eşinin Kabri Üçler Mezarlığı’nda.

Belediye Başkanı Hüseyin Özkanoğlu Akören Belediyesi’nin mührünü getirir: Alın şu mührünüzü, diyerek mührü henüz bir aylık aday memur olan Durmuş Ali Çoban’a verir. Durmuş Ali Çoban bir anda hem Nahiye Müdürü hem Belediye Başkanı hem Nüfus Müdürlüğü görevlerini vekâleten yürütmeye başladı. 11 Temmuz 2013 tarihinde vefa eden Durmuş Ali Çoban’ın kabri Konya Üçler Mezarlığı’nda. 15 gün kadar sonra Nahiye Müdürü’nün izinden dönmesi ile Durmuş Ali Çoban derin bir nefes aldı.

FOTO ALTI: Durmuş Ali Çoban

KAMİL ÇOBAN

1970’li yıllardan beri Çumra ilköğretim Müdürü olarak görev yapmakta olan eğitimci Kamil Çoban’a 12 Eylül 1980 ihtilali ile 29 Eylül 1980 tarihi itibariyle İçeri Çumra Belediye Başkanlığı görevi tevdi edildi. Eğitim görevine 20 Mart 1984 tarihine kadar araveren Kamil Çoban bu süre içerisinde özetle şu hizmetleri gerçekleştirdi.

O yıllarda İçeri Çumra ile kaza Çumra arasındaki yol eskiden kalma haliyle duruyordu ve oldukça kurularak düzeltildi ve genişletilip asfaltlanarak bugünkü hale getirildi.

FOTO ALTI: Kamil Çoban’nın kabri Üçler Mezarlığı’nda.

Belediye’ye ait hurda araçların satışı yapılarak gelir elde edildi. Belediye’ye ait tarlalara, belediye personeli tarafından pancar ve buğday ektirilip hasadı yaptırılarak belediyeye gelir sağlandı. Aslım Çayırı’na davar ağılı yaptırılarak İçeri Çumralıların hizmetine sunuldu. Belediye’ye ait garaj yapıldı. Hamamın tamiri gerçekleştirildi. Belediye Ekmek Fırını’na hamur makinesi alındı. İki adet Mercedes marka otobüs alındı. Mücavir alan genişletilmesi ve yeni imar planı düzenlemesi gerçekleştirildi.

Belediye personelinin ihmal edilmiş terfi ve emekli işlemleri nizama sokuldu. Geçici ve fazla personel ayarlaması yapıldı. Kamil Çoban 27 Mayıs 1960 ihtilali döneminde 28 Mayıs 1960-30 Kasım 1960 tarihleri arasında Karasınır Belediye Başkanlığı da yapmıştı.  20 Mart 1984 tarihinde Çumra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevine dönen Kamil Çoban.

FOTO ALTI: Güneybağ Belediye Başkanı İsmail Hakkı Günay törende konuşma yaparken.

 İSMAİL HAKKI GÜNAY

1960 ve 1980 ihtilallerinin her ikisinde de belediye başkanlığı yapan hemşerilerimizden birisi. 1960 ihtilalinde İsmail Hakkı Günay Isparta’da yedek subay olarak vatani görevini yapmaktaydı. Günay, 15 Eylül 1961 tarihinde eğitimini tamamlamış, askeri öğretmen olarak Karkın’a görevinin başına dönmüştü. 27 Mayıs 1960 ihtilali ile birlikte Karkın Belediye Başkanlığı’na getirilen Karkın İlkokulu Müdürü Memiş Tepeli’nin öğretmen olarak tayini çıkınca Isparta’dan yeni dönen İsmail Hakkı Günay Karkın Belediye Başkanlığı görevine atandı. Belediye Başkanı İsmail Hakkı Günay seçimlerin yapıldığı 17 Kasım 1963 tarihine kadar görev yaptı. Bu dönemde Karkın Belediyesine kamyon ve otobüs alımı gerçekleştirdi. 1960 ihtilalinde Çumra’nın Karkın Kasabası’nda belediye başkanlığı yapan İsmail Hakkı Günay 1980 ihtilali ile bu seferde 28 Eylül 1980 tarihi itibariyle Günaybağ Belediye Başkanlığı’na getirildi. Günaybağ Belediye Başkanlığı’na oturan İsmail Hakkı Günay 1969 yılından beri Çumra Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nü yürütmekteydi. Günay göreve geldiği tarih itibariyle yedi belediye personeli sekiz aydır maaş alamıyordu, emeklilik işlemleri yapılmamış, emekli ikramiyesi verilmemiş, ölen muhasibin işlemleri bu durumdaydı. İlk altı ayda personel işleri düzene girdi. 1983 yılı bütçesi 1982’ye göre yüzde 111 arttı. Emirhan yakınına sondaj kuyusu açılarak içme suyu projesi tamamlandı. 300 kişilik düğün salonu yapıldı. Altı 16 araçlık kapalı garaj ile altı adet dükkân olan Belediye Hizmet Binası tamamlanarak kullanıma açıldı. Ayrıca sekiz dükkân ve öğretmenler için lojman yapıldı. Güneybağ-Karasınır arası 3 km’lik yol asfaltlandı.1 km. uzunluğundaki kuruçayın altı beton, yanları taş, üzeri beton yapıldı, halen kanalizasyon olarak kullanılıyor. Belediye’ye ait iki dönüm Kanada Kavağı diktirildi. 3 km. mesafeden hayvanların sulanması için su getirildi. En sonunda ‘‘Güneybağlılar 2,5 yıldır üstüne taş konmazken, öğretmen olan bu adam nasıl oldu da bu kadar zamanda bu kadar işleri nasıl yaptı’’ diyerek hayretlerini dile getirdiler. Eser bırakan bir insan iyi anılmaktan başka bu dünyada başka geride ne bırakabilir ki! Bunun gayretinde olan İsmail Hakkı Günay 2 Eylül 2009 tarihinde vefat etti, kabri Çumra’da.

FOTO ALTI: Muharrem Bıyıklı ve yakın arkadaşı meslektaşı Mustafa Gürbüz.

MUHARREM BIYIKLI

Muharrem Bıyıklı 27 Mayıs 1960 ihtilali olduğu dönemde Alibeyhüyüğü İlkokulu’nda öğretmen olarak görev yapmaktaydı. İhtilal ile birlikte Alibeyhüyüğü İlkokulu başöğretmeni Ahmet Baş Alibeyhüyüğü Belediye Başkanlığı görevine getirildi. Başöğretmen Ahmet Baş altı ay kadar sonra askerlik vazifesine gidince başkanlık görevine hemşehrimiz Muharrem Bıyıklı getirildi. 22 Şubat 2008 Cuma günü Alibeyhüyüğü’ne giderek konuyla ilgili Belediye yetkililere ve kahvehanede zaman öldüren 70 yaş üzeri büyüklerimize sormuştuk. Rahmetli Muharrem Bıyıklının olgunluğu, sakinliği ve dürüst çalışmalarından söz ettiler. Muharrem Bıyıklının görev yaptığı dönemde en önemli hizmeti halen PTT’nin kullandığı belediye hizmet binası ve yan tarafına belediyeye gelir getirmesi amacıyla üç adet dükkânı yapmak olmuş. Bu dükkanlarhalen kasaba esnafı tarafından kullanılıyor. Muharrem Bıyıklı belediye başkanlığı görevini ihtilal sonrası seçimlerin yapıldığı 17 Kasım 1963tarihine kadar sürdürdükten sonra asligörevi olan öğretmenliğe döndü. Malum olduğu üzere Muharrem Bıyıklı 5 Haziran 1986 tarihinde 57 yaşında vefat etti ve vasiyeti üzerine ilçemiz Kadıburnu Mezarlığı’na defnedildi.

FOTO ALTI: 57 yaşında vefat eden Muharrem Bıyıklı’nın kabri.

HANEFİ AYTEKİN

12 Eylül 1980 ihtilalinden itibaren Yükselen kasabası’nda iki yıl hizmet eden Çatörenli hemşehrimiz Hanefi Aytekin görev süresince Hadimi Hazretleri’nin şu sözünü destur edindi: ‘‘Kamil odur ki koya her yerde bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser”

FOTO ALTI: Çatörenli Hanefi Aytekin

Halkın gelirinin doğrudan yükseltmek, belediyeye kalıcı eserler bırakmak, kültürel faaliyetlere önem vermek için gayret sarf eden Aytekin, ilk iş olarak kasaba halkının on bin küçükbaş hayvanının sütünü simsarlara malzeme yapmadan kurduğu süt işleme tesisisayesinde herkesin gelirini ikikatına çıkarmış ve süt ürünlerinin artışını sağlamıştır. 12,15,18 yaş kız çocukları için kurduğu halıcılık tezgahlarıile Bünyan halısının kursunuverdirdi, sonrasında tezgahları hediye ederek ailelere ek gelir imkanı sağladı. Otobüs işletmesini kurdurup taşımacılıkla kasaba halkına hizmet edilerek, belediyeye gelir sağlandı. Belediyeye ait kavaklık tesis edip ek gelir imkânı oluşturuldu, ayrıca uygulamalı meyve bahçesi ile örnek olunarak halk meyveciliğe teşvik edildi. Kasabanın temizliğine özel önem verildi. Cadde ve sokaklara bir temizlik geldi. Hayvanların sağım işi kasaba dışına alındı, böylece hijyenik bir ortam elde edildi. Hanefi Aytekin yeniden seçilme derdi ile değil hizmet üretmek için bu işleri yaptı ve doğan çocuklara adının verilmesinden ayrı bir mutluluk duydu.

Kasabaya kurduğu kültür park günümüze kadar geldi, yeşillik, güller ve çiçekler ortama renk kattı. Hanefi Aytekin 117 Mart 2021 tarihinde vefat etti, kabri Konya Üçler Mezarlığı’nda.

RÜSTEM KILIÇARSLAN

1980 ihtilalinin yapıldığı yıllarda hemşerimiz Rüstem Kılıçarslan, Isparta ilinin Şarkîkaraağaç ilçesinde Toprak İskân Müdürlüğü’nde inşaat mühendisi olarak görev yapmaktaydı. 12 Eylül 1980 ihtilali ile birlikte Şarkikaraağaç Kaymakamı Süleyman Güneş belediye başkanlığı görevini de beraber yürütmeye başladı. 1 Aralık 1980 tarihinde Şarkikaraağaç belediye başkanlığı görevini Rüstem Kılıçarslan devraldı. O yıllarda 65 personeli ile belediye, sıkıntılı bir dönem yaşıyordu. Personel maaşları ancak lojman ve arsa satışı ile karşılanabildi. Kılıçarslan bu görevi kış dönem askerliği için 1 Temmuz 1981 tarihinde devrederek Manisa Kırkağaç’a gitti.

Rüstem Kılıçarslan halen emekli hayatını Konya’da sürdürüyor.

BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCILIĞI YAPAN AKÖRENLİLER

HASAN HÜSEYİN ALP   

1937 yılında Akören’de doğdu. Konya Ticaret Lisesi sonrası, İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu. Konya Et-Balık Kurumu’nda Alım Şefi Yardımcısı olarak işe başladı. Daha sonra Konya Belediyesi’nde İktisat ve Gelir Müdürü olarak görev yaptı. Bir ara siyasetle ilgilendi. Konya Belediye Başkanlığı’na aday oldu. Belediye’den ayrılarak Gima, Konya Sunta, İpa Müdürlüklerini yürüttü.

FOTO ALTI: Hasan Hüseyin Alp

Çocuk Esirgeme Kurumu, Yeşilay, Akviranlılar Yapı Kooperatifi, Köy- Koop. gibi birçok kooperatif ve derneklerin başkanlığını, denetçiliğini yaptı.1982 yılında İstanbul’a yerleşti. İki büyük holdingin muhasebe müdürlüğünü yaptı. Serbest Mali Müşavir-Muhasebecilik yaptı. 1994-1997 yılları arasında İstanbul Ümraniye Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan 1997 – 99 Yılları arasında İstanbul B.Ş. Belediyesi Belbim A.Ş Genel Müdürlüğü, 1994 – 94 yılları arasında İ.B Belediyesi Meclis üyeliği yapan hemşerimiz Hasan Hüseyin Alp emekli hayatını İstanbul’da sürdürüyor.

FOTO ALTI: 1973 Belediye Başkanlığı seçimleri öncesi Necmettin Erbakan ve Hasan Hüseyin Alp.

TURAN BİLGE 

1942 Doğumlu, 1972-1992 yılları arasında Konya Belediyesi’nde Park Bahçeler Müdürü olarak görev yaptı. 1977 yılında kısa bir dönem Konya Belediyesi Başkan Yardımcılığı yaptı. 1995 Yılında DSP Milletvekili oldu.

FOTO ALTI: Turan Bilge Akören Dağ Sarnıcı Yayla Şenliklerinde Ali İhsan Özselek ve hemşehrileri ile.

Tekrar 1999 yılında aynı partiden ikinci kez Milletvekili olarak Meclis’te bulundu. 29.Ocak.2001 tarihinde vefat etti. Kabri Konya Üçler Mezarlığı’nda.

FOTO ALTI: Tarım ve Köyişleri Komisyonu’nda da görev yapan Milletvekili Turan Bilge.

 İBRAHİM ATAÇ

1960 doğumlu, 1983 yılında Konya Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl Niğde İmam Hatip Okulu’nda öğretmenliğe başladı. 1989 yılında Konya İmam Hatip Okulu’na geldi, 1993 yılına kadar öğretmenlik görevini sürdürdü. 1993 yılında Veysel Candan Konya Meram Belediye Başkanı olmasının ardından hemşerimiz Belediye Başkan Yardımcılığı’na getirildi. İbrahim Ataç bu görevi 1999 yılına kadar sürdürdü. İbrahim Ataç 2002- 2005 yılları arasında da Bakan Sami Güçlü döneminde Tarım Bakanlığı’nda Danışman olarak görev yaptı. 2005 yılında emekli olan hemşerimiz İbrahim Ataç o tarihten beri Konya’da inşaat işleri ile uğraşmaktadır.

FOTO ALTI: Meram Belediye Başkan Yardımcılığı ve Tarım Bakanlığı Danışmanlığı yapan İbrahim Ataç hayat mücadelesine devam ediyor.

SALİH SEDAT ERSÖZ

1956 yılında Akören’de doğdu. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi mezunu. 1978-1982 yılları arası gazetecilik yaptı. 1982-1996 yılları arasında Konya Meram Ortaokulu’nda öğretmenlik, Müdür Yardımcılığı, Müdür Vekilliği görevlerini sürdürdü.

FOTO ALTI: Salih Sedat Ersöz

1996-1997 yıllarında Konya Kültür Müdürü olarak görev yapan hemşerimiz Salih Sedat Ersöz Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Halil Ürün döneminde 1997-2004 arası Başkan Yardımcılığı, 2001-2020 yılları arasında ise Daire Başkanlığı yaparak emekli oldu. Büyük Şehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde Konyaspor’da Başkan Vekilliği ve Asbaşkan olarak da görev yapmıştı. Kültürel ve sivil toplu kuruluşları yönü ile artıları olan hemşerimiz Salih Sedat Ersöz, İlim Yayma Cemiyeti Konya Şubesi Denetim Kurulu Üyeliği, Konya STK platformu Danışma Kuruluğu Üyeliği, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Denetim Kurulu Üyeliğine halen devam ediyor. Salih Sedat Ersöz, Yenigün Gazetesi’nde köşe yazarlığı ve KONTV’de program yapım ve sunuculuğunu da sürdürüyor.

FOTO ALTI: Baba Veyis Ersöz ve oğlu Salih Sedat Ersöz.

ABDÜLKADİR GÖK

1956 yılında Akören’de doğdu. 1975 yılında Konya İmam Hatip Lisesi’nden, 1979 yılında Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nden mezun oldu. 11. Şubat 1980 tarihinde Karaman İmam Hatip Lisesi’nde öğretmenliğe başladı. Aynı okulda Müdür Yardımcılığı görevinde de bulunan A. Kadir Gök, 1996 yılında Karaman İl Kültür Müdürü oldu. Bir yıl sonra 1997 yılında Konya Selçuklu Belediye Başkanı İsmail Öksüzler döneminde Kültür, Sağlık ve Basın Müdürlüğü görevlerine getirilen hemşerimiz A. Kadir Gök, 2004 yılında Adem Esen’in Selçuklu Belediye Başkanı olarak seçilmesi üzerine, Belediye Başkan Yardımcısı oldu. Beş yıl Selçuklu Belediye Başkan Yardımcılığı yapan A. Kadir Gök, 2009 yılında istifa etti.2016 yılına kadar Kütüphane Müdürlüğü yaptı ve emekli oldu. Sosyal, vakıf, kültürel yönü ağır basan A. Kadir Gök emeklilik sonrası vakıflar ve sivil Toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı.

FOTO ALTI: Abdül Kadir Gök

Esader Valide Sultan Külliyesi Banisi olarak Konya’da emekli hayatını sürdürürken, memleketini unutmayarak, doğduğu toprağına hizmetler için arkadaşları ile beraber kurduğu Akören Sevder Başkanlığına devam ediyor.

Editör: TE Bilişim