Hakk’a erken kavuştular

Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören Tarihi’nde genç yaşta Hakk’a yürüten Akörenlileri kaleme aldı.

FOTO ALTI: 19 yaşında Meram Dere de çayda boğularak ölen Saffet Eruyar ve Mehmet Eruyar.

48 YAŞINDA RAHMETLİ OLAN MAKİNE YÜKSEK MÜHENDİSİ SÜLEYMAN GÜLTAŞ

5 Aralık 1946 tarihinde Akören'de doğdu. Babası Küçük Hacının Durmuş, annesi Apanların İbrahim'in kızı Nafiye Yıldırım. Akören İlkokulu ve Ortaokulunu birincilikle bitirdi. O yıllarda Kayalı Park karşısında olan Sanat Enstitüsü Metal bölümünden derece ile mezun oldu. Sonrasında 2 yıla yakın Konya Krom Mağnezit fabrikasında çalıştı. Yurt dışında eğitim yapmak için Milli Eğitim Bakanlığı'na müracaat etti. Cevap gecikince büyük ağabeyi M. Ali Güldaş'ın isteği ile 1967 yılında Almanya'nın Koblenz şehrine gitti. Bir süre sanayide bir fabrikada çalıştı, yükselmek istiyordu bu nedenle bir yıl dil kursuna gitti. Gote Üniversitesi Makine mühendisliği bölümünde okudu. Makine Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. İngilizce, Fransızca ve Almanca bilen Süleyman Güldaş, çevresindeki tüm Türklere yardımcı oldu. Mühendis olduktan sonra bir süre Weslan Süt Fabrikası ve Alfenkirchen Tank Fabrikasında şeflik yaptı.

FOTO ALTI: 42 yaşında vefat eden Mehmet Eskin Akviran Kültürspor’da başkanlık yapmıştı.

1976 yılında Türkiye'ye döndü, Türkiye Şeker fabrikaları Genel Müdürlüğü'nde işe başladı, devamında da askerliğini 1977-1978 yılında genelkurmay Başkanlığı Yurt Dışı Alım Satım Sekreterliği'nde yaptı. Terhis sonrası bir süre Mercedes Otomasyon Genel Müdürlüğünde, devamında da İstanbul'a geçerek Mercedes 302 otobüs imalatı ve Aksaray Mercedes kamyon fabrikasında Kontrol Müdürlüğü yaptı. Sonrasında da Fabrika Müdürlüğü yaptı ve emekli oldu. Almanlarla İstanbul'da bir çalışmaya girdi. Özel eşyalarını aldı, özel arabasıyla 1 Mayıs 1995 günü İstanbul'a giderken İzmit'e 2 kilometre kala önünde gitmekte olan kamyon ve arkasından gelen otobüs şoförünün uyumasıyla arada kaldı ve can verdi. Eşinin ısrarı üzerine Kırıkkale'nin Bahşişli köyü mezarlığına defnedildi. Kırıkkaleli olan Pervin Şensoy Hanım'la evli olan ve 48 yaşında vefat eden başarılı yüksek makine mühendisi Süleyman Güldaş Onurcan ve Sercan adındaki 2 çocuk babasıydı. Ömer Koçak, Numan Akcan, A. Osman Mermer, Mustafa Arıcı, Mehmet Tulukcu ve A. Osman Karakaya çocukluk, gençlik arkadaşlarıydı. 9 çocuklu ailenin 5. çocuğu olan Süleyman Gültaş Konya Sanat Enstitüsü'nde eğitimini sürdürürken atletizm sporu ile ilgilenip kros yarışlarına iştirak etmişti.

FOTO ALTI: Akören’in mazlumlarından Fethiye Gündüz.

Konya’daki Ispartalılar iftar yemeğinde bir araya geldi Konya’daki Ispartalılar iftar yemeğinde bir araya geldi

AKÖREN'İN MAZLUMLARINDAN FETHİYE GÜNDÜZ

1 Mayıs 1952 tarihinde Akören'de doğdu. Babası ( Demirci) Duran Gündüz, annesi Mehmet (Çavuş) Karaçelebi’nin kızı Fadimana Hanım. Ailenin 7 çocuğunun dördüncüsü. Tahsin, Seyit Mehmet (çocuk iken vefat etti), Cafer, Fethiye, Kemal, Fadimana, Mehmet bunlardan Cafer ve Fadimana Tangur sağ. Çoğu çocuk gibi o da çok sevimli idi. Fiziki yönden normaldi, konuşma yaşında konuşamaması ve biraz da akli yönden engelli olduğu anlaşıldı özellikle evinin penceresinden gülerek dışarıyı gözlediği o yıllarda sokaktan her geçenin dikkatini çekerdi.

FOTO ALTI: NATO’da görev yapan 45 Yaşında rahmetli olan Mehmet Eruyar Bursa Emir Sultan’a defnedilmişti.

1987 yılı mayıs ayında Fethiye Gündüz'ün rahatsızlandığını öğrenen ağabeyi Cafer ve yengesi Mükerrem Gündüz. Gebze'den Akören'e geldiler. Ağabeyinin yüzüne gülümseyen Fethiye Gündüz o anda vefat etti.( 16 Mayıs 1987) Rahmetlinin cenazesi Tahtalı mezarlığa defnedildi.

FOTO ALTI: Yüksek Makine Mühendisi Süleyman Gültaş.

43 YAŞINDA VEFAT EDEN ÖĞRETMEN ALİ ERTAŞ

1926 yılında Akören'de doğdu. Babası Fevzi (Çavuş) Ertaş, annesi Gıyakgilin Şerife Kol. Akviran İlkokulu'nda Muazzez Tuygan, Seyit Mehmet Alp ve Mustafa Çetin öğretmenlerde okudu. 1945 yılında Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü'nden mezun oldu.

FOTO ALTI: Fethiye Gündüz’ün kabri Kadıburnu Mezarlığı’nda.

1945-1954 yılları arasında Çumra'nın Dedemoğlu köyünde öğretmenlik, sonrası yedek subay olarak vatani görevini topçu asteğmen olarak Çorlu'da yaptı.

FOTO ALTI: Akviran Kültürspor Kulübü sezon açılışı, Başkan Mehmet Eskin sağ başta.

Terhisten sonra Çumra İnli, Çumra Atatürk İlkokul öğretmenliği sonrası, Çumra Şehit Koçak İlkokulu'nda Kurucu Müdür olarak görev yaptı, devamında Konya 27 Mayıs (Yunus Emre) ilkokulunda öğretmen olarak mesleğini sürdürdü.

FOTO ALTI: Ekrem Özkan (ön sol baş ayakta) ve kardeşleri.

1968 yılında yüksek tansiyon nedeniyle Necip Müftüoğlu'nun tedavisi için 1 Mart 1970 tarihinde Devlet hastanesine yattı, 4 Mart'ta da vefat etti, Akören Kadıburnu mezarlığına defnedildi. Ahmet Karaoğlu, Halis Harmankaya, Osman Bayrakçı, Mustafa Turcan, Veyis Ersöz, Tacettin Karaçelebi, Mustafa Taşbaş, Muzaffer Özbakan, Veysel Ataç, İdris Samancı, Haydar Gençtürk, M. Ali Eralp, Mustafa Avcı, Halil Şahin, Mehmet Bağcı yakın arkadaşlarıydı. Mehmet Çavuş Karaçelebi'nin kızı Fahriye hanım'la evli olan Ali Ertaş 4 çocuk babasıydı.(Şerife ,Ahmet Naci, Ayten, Elmas) 4 Mart 1970 tarihinde 43 yaşında rahmetli olan Ali Ertaş'ın kardeşleri ( Havana, Mustafa ,Mehmet ,Hacer)

FOTO ALTI: Ekrem Özkan ve ailesi.

 39 YAŞINDA TRAFİK KAZA KURBANI EKREM ÖZKAN

5 Haziran 1953 tarihinde Akören'de doğdu. Babası Topal Hafız Mehmet Özkan’ın oğlu Ali Özkan, annesi ise Şippenlerin Efe'nin (Mustafa Yüksel) kızı Ünzile Hanım. Akören Gazi Mustafa Kemal ilk okulu'nda Muzaffer Özbakan ve Hilmi Can öğretmenlerde okudu. İlkokul sonrası 6 ay kadar Perçinlik Kur'an kursunda eğitim gördükten sonra Konya'ya giderek Mevlana Türbesi yakınında Doğruluk Radyo unvanı ile elektronik işiyle uğraşan büyük ağabeyi Seyit Ahmet Özkan'ın yanında çalışarak kendini geliştirdi. 7 yıl kadar Konya'da Aydoğdu'da oturan abisinin gölgesinde kendini geliştirdi.  Vatani görevini Erzincan'da yaptı. Terhis sonrası 5 Mayıs 1975 tarihinde Celilin Alının kızı Esme Gülcan hanımla evlendi. Akören'de dükkan açarak bir süre radyo-teyp tamir ve elektrik tesisat işleri ile uğraştıktan sonra Konya'ya taşınarak mesleğini Eski Garaj mevkiisinde bulunan Rahim Başak İşhan’ında sürdürdü. Daha sonra meslek değiştirdi. Otobüs alarak Krom Mağnezit Fabrikasına servis ile Hac ve umre işleri ile uğraştı. Bozkır Ahırlı'lı Ali Yeşilyurt ile birlikte Güven Sürücü Kursunu kurdu. Arkadaş canlısı, muhabbetli bir kişiydi. Arkadaş grupları ile zaman zaman bir araya gelip dertleşmek, sohbet etmeyi severdi. Gene böyle bir gün 26 Aralık 1992 tarihinde Akören'de oturan Ahmet Aydemir’in daveti üzerine Abdurrahman Akyol Cemal Kayhan ve Abdullah Aydemir Ömer Aşık'ın beyaz Mercedes'i ile yola çıktılar. Kış günü Hatıp mezarlığına geçtikten sonra,Toki dönüşü öncesi olan köprü o yıllarda alçaktı, dere suyunun taşması ile yol buz tutunca araç devrildi, arkada ortada oturan Ekrem Özkan ilk anda araçtan kendisi çıksa da sonra yere yıkıldı. Anında arkadaşlarınca yakındaki tavuk çiftliğinin Renault taksisi ile Meram Tıp fakültesi Hastanesi'ne götürülen Ekrem Özkan, Dr. Abdurrahman Kutlu'nun da ilgisiyle kolundaki kırık nedeniyle ameliyat hazırlığında iken kan kaybından vefat etti. Rahmetlinin cenazesi ertesi gün Aksinne Hacı Fettah mezarlığına defnedildi. 39 Yaşında trafik kazasına kurban giden Ekrem Özkan 4 çocuk babasıydı. Döndü 16, Naciye 14, Ali 12, Ünzile ise 7 yaşındaydı.

FOTO ALTI: 48 yaşında trafik kazasında vefat eden Süleyman Gültaş Nikah masasında.

İsmail Hakkı Gültekin, Cemal Kayhan, Ömer Aşık, Ekrem Kaçar, Süleyman Türel, Abdullah Aydemir ve İsmail Esgil yakın arkadaşlarıydı.

45 YAŞINDA VEFAT EDEN MEHMET ERUYAR

1934 yılında Akörende doğdu. Babası Akören'in İlk demir yolcusu Tevfik Eruyar. Annesi Osman-Hatice Gülcan çiftinin kızları Hatice Hanım.

FOTO ALTI: Ali Ertaş Ailesi.

Babasının görevi gereği ilk, orta ve sanat okulu eğitimini babasının görevi gereği Erzincan'da yaptı. Elektrikçi olan Mehmet Eruyar girdiği imtihanı kazanarak 7 arkadaşı ile birlikte 1952-1956 yılları arasında Etibank kanalı ile Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim gördü. Vatani görevini yedek subay olarak Ankara'da yaptı.

Etibank sonrası NATO’ya geçti. Zonguldak, Malatya, Erzincan, Susurluk son olarak da Bursa'da çalıştı. 28 Ocak 1979 günü Yüksek tansiyon üzerine oluşan beyin kanama sonrası 45 yaşında vefat etti, rahmetlinin cenazesi vasiyeti üzerine Bursa Emir Sultan'a defnedildi. Hüseyin Gülcan'ın kızı Nebat hanımla evli olan Mehmet Eruyar Müzeyyen Nayır, Mesut, Saffet ve Mesude Öner adında 4 çocuk babasıydı.

FOTO ALTI: Ekrem Özkan’ın esas mesleği Radyo-Teyp-Televizyon tamirat işleriydi.

42 YAŞINDA TRAFİK KAZASI KURBANI MEHMET ESKİN

15 Ağustos 1933 tarihinde Akören'de doğdu. Babası Böcünün Hacı İskender. Annesi Fa kışlardan Mehmet kızı Zeynep Özkış. Akören'de Demirci Abdurrahim Usta'nın yanında 4 yıla yakın çıraklık yaptı. Sonrasında Ankara'da, Koca polis Hüseyin Mınık'ın ilgisi ile 10 yıl demir haddahanesinde çalıştı. 1961 yılında Konya'ya döndü, hemşehrisi Ali İhsan Ersoy ve Ankara Gölbaşı Dodurgalı Kadir Ağır ile Meram Eski sanayide 10 yılı aşkın 23 işçinin çalıştığı demir haddahanesini çalıştırdılar. Mehmet Eskin 19 Mart 1975 günü ortağını Hac yolculuğu sonrası dönüş yolunda karşılamak için gittiği Karaman yolu, Tavşan köprü ilerisinde olan trafik kazası ile Numune Hastanesi girişinde vefat etti. 1974 Kıbrıs Barış harekatına önemli katkısı olan Mehmet Eskin'in cenazesine 2. Ordu'dan 3 komutanda katıldı ve Akören Kadıburnu mezarlığına defnedildi. 1970'li yıllarda Akviran kültürsporda kulüp başkanlığı da yapan, Mehmet Eskin vatani görevini İstanbul Zeytinturnu'nda yapmıştı. Mehmet Eskin'in hanımı Koca polis Hüseyin Mınık'ın kızı Rukiye Eskin 2005 yılında vefat etti. Konya musalla mezarlığına defnedildi.

FOTO ALTI: Üçü de rahmetli olan Mustafa, Ali, Mehmet Ertaş kardeşler.

MUZAFFER TULUKÇU 

Editör: TE Bilişim