Akören, siyasete de damga vurdu

Akören Tarihi’ni kaleme alan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören’in eğitim hayatındaki başarısıyla birlikte, siyasette de oldukça etkin olduğuna dikkat çekiyor. Tulukcu, Akören’den farklı siyasi partilerden memlekete hizmet sevdasıyla birçok ismin siyasi hayat içerisinde yer aldığını anlatıyor.

FOTO ALTI: Cumhuriyetçi Parti Adayı Osman Erden.

AKÖREN’İN SİYASİ HAYATI

Eğitim ve bürokrasideki başarısı ile bilinen Akören'in 2000'li yıllar öncesinde siyasette de aynı başarıyı gösterdiği görülmekte.

FOTO ALTI: 27 Mart 1931 Ali Rıza Ercan gençlik yılları.

Ali Rıza Ercan 1950 yılında Akören'in İlk milletvekili olarak tarihteki yerini almıştı. Ali Rıza Ercan 1950 sonrası Demokrat Parti Konya Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir dönem görev yapmıştı.

FOTO ALTI: Avukat Orhan Tulukcu Konya’da İl Başkanı olduğu dönemde aday olmuştu ama Milletvekilliği hasıl olmadı.

1970’li yıllarda Konya Minibüsçüler Derneği başkanlığı yapan Ali İhsan Ersoy 1977 genel seçimlerinde Demokrat Parti’den milletvekil aday adayı oldu, fakat sıralamaya giremedi. 1980 ihtilali sonrası kurulan Anavatan Partisi ile birlikte Akören siyasette zirve yaptı. İhtilal sonrası 1983 yılı ile birlikte sivil hayata geçildi. Bunun sonucu da Abdullah Tenekeci, Abdurrahman Bozkır ve Saffet Sert siyasette Akören ve   Konya'yı temsil etmişlerdi. Gene 1980'li yıllarda resmiyette Akörenli olmasa da fiiliyatta tam bir Akörenli olan Hatunsaray Kavaklı Mustafa Dinekte Konya milletvekili olarak Meclis’te idi.  Ali Rıza Ercan Demokrat Parti'nin Abdullah Tenekeci ise Anavatan partisinin kuruluşlarında görev almışlardı.

FOTO ALTI: Ali Rıza Ercan halka hitap ederken.

İki dönem milletvekili ve 7 yıl 4 ay Devlet Bakanlığı yapan Abdullah Tenekeci aynı zamanda 1980 ihtilali sonrası Cumhurbaşkanı -General Kenan Evren ile Anavatan partisi kurucu başkanı aynı zamanda Başbakan olan Turgut Özal ile aradaki dengenin sağlanmasında da fonksiyon olan kişi idi. Emekli general -pilot Anap'ın kurucusu olan Abdullah Tenekeci, aynı zamanda Konya ve ilçelerindeki Parti teşkilatlarının kurulmasında yetkili olarak fonksiyonel oldu ve bu konuda hayli emek sarfetmişti. Bu çerçevede Çumra Belediye Başkanı olan Mustafa Embel'in seçilmesinde etken olmuştu.

FOTO ALTI: Ali Rıza Ercan Meclis’te kürsüde.

1983 Yılında Osman Erdem Cumhuriyetçi Parti adına Konya 1.Bölgeden ikinci sırada seçimlere katılmıştı. Osman Erdem 135 gibi az bir oyla milletvekili olamamıştı. 6 Kasım 1983 tarihinde (17. Dönem) yapılan genel seçimlerde Anavatan partisi Konya Milletvekilliğine seçilen Orhaneli hemşehrimiz Saffet Sert, 29 Kasım 1987 tarihinde yeniden 18. Dönem milletvekili olmuş ve 30 Mart 1989 tarihinde yapılan kabine değişikliğinde de Devlet Bakanı olmuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 28 yıl Kariyer Uzmanı olarak görev yapan ve 2012 yılında emekli olarak yaşantısını Ankara’da sürdüren Durmuş Ali Karamut 1987 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den (S.H.P) Konya 1. Bölge 3. Sıra Millet Vekili adayı olmuştu. Durmuş Ali Karamut 1991 yılında da aynı partiden Konya 1. Sıra adayı olmasına rağmen partisinin barajı geçememesi nedeniyle ile Milletvekili olamamıştı. Durmuş Ali Karamut 2011 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (C.H.P) Konya 6.sıra adayı olarak seçimlerine girmesine rağmen Milletvekili olmak nasip olmamıştır. 1991 yılında Mustafa Mucuk Doğru Yol Partisi adına Konya’da milletvekili adayı olmuş ama sıralamada yer alamamıştır. 1995 genel seçimlerinde ise Turan Bilge Demokratik Sol Parti (D.S.P) sinden 20.Dönem Milletvekili olmuş, sonrasında da Parti Meclisi üyeliğine ardından da Genel Başkanı yardımcılığına seçilmişti.

FOTO ALTI: Ali Rıza Ercan Ailesi: Büyük oğlu Nurullah Ercan, Meliha Hanım, Küçük oğlu Orhan Ercan. 2003 Akören Alirıza Ercan Meslek Yüksek Okulu açılışı.

Abdurrahman Yalçın 1995 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi’nde Konya’da sıralamada 3. Sırada olmasına rağmen genel merkez tarafından üstü çizilince milletvekilliğinin de önü kapanmıştır. Turan Bilge 1999 yılında da tekrar 21.Dönem milletvekili olmuş, 29 Ocak 2001 tarihinde vefatına kadar TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı yapmıştı.

FOTO ALTI: Ali Rıza Ercan Meclis’te Komisyon Başkanı.

3 Kasım 2002 Genel seçimlerinde Av. Turgay Bilge, Yeni Türkiye Partisi, Karahüyüklü Necati Çivlik Büyük Birlik Partisi, Kayasulu Mehmet Dadak Cumhuriyet Halk Partisi, Adnan Kurban Milliyetçi Hareket Partisi, Mustafa Akkoç Adalet ve Kalkınma Partisi, Ali Hekimoğlu Adalet ve Kalkınma Partisi, Asuman Feray Karaçelebi Milliyetçi Hareket Partisi ve Abdullah Yıldırım Milliyetçi Hareket Partisi'nden Konya Milletvekili adayı olarak mücadele etmişlerdi.

FOTO ALTI: 2002 Seçimi Akörenli Milletvekili Aday Adayları.

Avukat Orhan Tulukcu 22 Kasım 2017 tarihinde iyi Parti aday adayı İl Başkanlığına atanmış, devamında yapılan kongre ile de İl Başkanı olmuştu. Orhan Tulukcu 25 Nisan 2018 tarihinde yapılan Genel seçimlerinde İyi Parti'de 2.sıra Konya adayı olmuş, 1500 gibi az bir oyla milletvekili seçilememişti.

FOTO ALTI: İki dönem Demokratik Sol Parti den Milletvekilliği yapan Turan Bilge askerliğini yedek subay olarak yapmıştı.

AKÖREN'İN İLK MİLLETVEKİLİ: ALİ RIZA ERCAN

1909 yılında Akören'de doğdu. Baba Nurullah Ercan (1889 -1917), anne Rahime (1889-1925) her ikisinin kabri de Akören Kadıburnu Mezarlığında. Baba Kocagil, anne ise Daloğlan sülalesinden. 5 yaşında babasını, annesini ise 16 yaşında kaybeden Ali Rıza Ercan İlkokulu Akören'de okudu. Öğretmeni mektepli lakaplı Seyit Ali Akalın. İlkokuldan mezun oluncaya kadar babalığı Musa Ataç'ın yanında kaldı. 1927 yılında Konya'da şu anda tren istasyonu ilerisi Devlet Malzeme Ofisinin olduğu yerde bulunan Ziraat mektebinden mezun oldu. Kısa bir süre Karaman'da öğretmenlik yaptı, sonrasında Çumra Sulama İdaresinde çalıştı. (D.S.İ ) Bu dönemde dayıları Hasan ve Salih Yarımca gibi bazı Akörenli hemşehirlerinin Sulama İdaresinde çalışmalarına vesile oldu. 1940'lı yıllarının ortasında Demokrat Parti'nin Konya ve özellikle Çumra kuruluşlarında yer aldı. 1950 seçimlerinde aday oldu. Konya milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yerini aldı. Dönemin Akören Belediye Başkanı Hüseyin Özkanoğlu ve hemşehrilerini de yanına alan Akören'in ilk Milletvekili Ali Rıza Ercan, susuzluk nedeniyle dağılma riski olan Akören'in su sorununu çözdü. O yıllarda Akören'e bağlı Çukurçimen’den getirilen saniyede 2,5 litre tatlı su ile memleketi suya kavuştu. Gene bu dönemde Akviran İlkokulu'nun (yukarı okul) yapımına destek verdi. O yıllarda Çumra'ya bağlı olan Akören'in ilçesi ve Konya'ya olan ulaşımı için önem arz eden Akören-Alibeyhüyüğü yolunu açtırdı. Demokrat Parti'nin politikası olan nahiyelere ofis ve adliye teşkilatının kurulma işini gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Özkanoğlu ile güç birliği ederek Sümerbank aracılığı ile Akören'e 40 adet halı tezgahının getirilmesi ve kurstan yetişen usta ve yardımcıları ile 10 yıl kadar süren kaliteli halı dokuma üretiminin yapılmasına vesile oldu. Bu konuda Isparta halısında atılan 26-33 ilmeğin 33-31 ilmeğe ulaşılması ile daha kaliteli halılar Akören'de dokunmuştu. Gene aynı dönemde Akören'de açılan demircilik ve marangozculuk kursları ile birçok Akörenli genç meslek sahibi oldu ve hayatlarını kurtardılar.  1954 yılında bazı nedenlerle Demokrat Parti'den istifa etti Hürriyet Partisine geçti, seçimlerde tekrar milletvekili seçilemeyince mesleğine geri döndü. Zaten 1953 yılında kayınbabası Sadettin Çapar ile çumra'da petrol ve yedek parça işine girmişti. 1954 seçimleri sonrası Çumra Okçu'dan 75 dönüm (187 500 metrekare) tarla olarak bu bölgede ilk profesyonel düzeyde elma ağacı diktirerek meyveciliğe başladı. Bir müddet sonra elma üretimine başlayınca memleketi Aköreni unutmadı. May'ın Söğüt elmasından başka elma bulamayan akörene hayrına kamyon ile elma göndermeyi de unutmadı. Ali Rıza Ercan 1954 yılında Türkiye Ziraat Odaları Başkanlığına seçildi burada da hizmetlerde bulundu. 1936 yılında aslı Silleli olan ve Okcu da ikamet eden siyah- beyaz Konyaspor'da başkanlık yapan Sadettin Çapar'ın kızı Meliha hanım'la evlenmişti.

FOTO ALTI: Durmuş Ali Karamut 28 yıl TBMM’de görev yapmasına rağmen Milletvekili olması nasip olmamıştı.

İki erkek çocuk babasıydı.

FOTO ALTI: Etibank Genel Müdürlüğü de yapan Abdurrahman Yalçın, 1995 yılında Doğruyol Partisi’nden Milletvekili aday adayı olmuştu.

Büyük oğlu Nurullah Ercan, Ankara'da ikamet ediyor, maden mühendisi, mesleği ile ilgili maden ocakları işletmeciliği dışında turizm ve inşaat malzemeleri imalatı işi ile uğraşmakta. Küçük oğlu Orhan Latif Ercan ise İzmir'de ikamet ediyor. Hukuk mezunu inşaat ve turizm işi yapmakta. Ali Rıza Ercan 26 Mart 1988 tarihinde vefat etti kabri Konya Hacıfettah Mezarlığı’nda.

FOTO ALTI: 36 yaşında vefat eden Ali Rıza Ercan’ın annesi Rahime Hanım’ın kabri Kadıburnu Mezarlığı’nda.

FOTO ALTI: Ali Rıza Ercan’ın babası Nurullah Ercan 28 yaşında Akören Kadıburnu Mezarlığı’nda toprağa verilmişti.

FOTO ALTI: Ali Rıza Ercan’ın ve ailesinin kabri Konya Hacıfettah Mezarlığı’nda.

Editör: TE Bilişim