Akörenli müsteşar yardımcıları

önemli hizmetlerde bulundu

Akören Tarihi’ni kaleme alan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, devlet kademeleri içerisinde önemli görevlerde bulunan ve devlete büyük hizmetler veren isimleri kaleme aldı. Tulukcu, bu isimlerden bazılarının müsteşar yardımcılığında başarılı hizmetlerde bulunduğuna dikkat çekiyor.

FOTO ALTI: Adnan Kurban: asker.

ÖNEMLİ İSİMLER VAR

Eğitimi ile ön plana çıkan Akören'den birçok üst düzeyde bürokrat yetiştiği tarihi bir gerçek. Devlet Su İşleri İlk Genel Müdürü Hikmet Turat (1951-1955), Vakıflar Bankası Genel Müdürü Halil Harmancı (1976 -1977), Bağ-kur İlk Genel Müdürü (1971), ve Gelirler Genel Müdürü Altan Tufan (1984-1992), Yargıtay Başkanı Ahmet Coşar (1986-1989), Vali Yardımcıları Seyfi Özdil ve Mehmet Aydın bu konunun önde gelen isimleri. Bu isimlere ilave daha birçok Akörenli olduğu hepimizin malumu. Yukarıdaki isimlere ilave Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş iki Akörenli var:

FOTO ALTI: Anne Zeynep Şahin, 2013 yılında 80 yaşında vefat etmişti.

M. Mücahit Şahin ve Adnan Kurban.

M.MÜCAİT ŞAHİN

Baba Ömer Hocalar sülalesinden Mustafa Şahin oğlu Halil Şahin.

FOTO ALTI: Mücahit Şahin’in Karayolları Erzurum 12. Bölge Müdürlüğü’ne atanma kararı. Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Tansu Çiller, Cevat Ayhan imzası ile.

Anne ise Hacı Salihlerden Süleyman Türel kızı Zeynep Hanım.

FOTO ALTI: Mücahit Şahin’in İzmir Valisi Erol Çakır’dan aldığı Takdirname.

Mücahit Şahin 29 Temmuz 1957 tarihinde babasının Toprak Mahsulleri Ofisinde görev yaptığı dönemde, Kars Sarıkamış'ta doğdu. Konya Mümtaz Koru İlkokulu, Mevlana Ortaokulu, Gazi Lisesi sonrası 1978 Haziran ayında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden mezun oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü bursu ile okuyan Şahin, Zemin Mekaniği dalında master yaptı. 1979 yılında Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü’nde (Konya) göreve başladı. Bu dönemde Mut Ermenek Yol Yapımı Şantiye Mühendisliği Şefi ve Asfalt Arazi Mühendisi olarak görev yaptı.

FOTO ALTI: Mücahit Şahin’in Konya’da görev yaptığı dönemdeki en büyük başarısı Başbakan Necmettin Erbakan’ın da katılımı ile Antalya Yolu’nun açılma başarısını göstermesiydi.

1983-1988 yılları arasında Diyarbakır'da Karayolları 9. Bölge Müdürlüğünde çalıştığı dönemde Urfa-Viranşehir- Kızıltepe – Nusaybin ve Cizre yolları Beton Asfalt Kontrol Şefliği, Asfalt Arazi Mühendisliği ve Bakım Baş Mühendisliği görevlerinde bulundu.

FOTO ALTI: 5 ile aynı foto altı

1988 yılında Karayolları Kıbrıs koordinatörlüğüne atandı. 1992 yılına kadar burada önemli hizmetlere imza attı. Bu dönemde Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Başbakan Derviş Eroğlu ile birebir muhataptı. Kıbrıs'ta Karayolları Master Planı'nın hazırlanması, uygulanması, 1.2.3. derece yolların yapılması, Doğu -Batı yollarının 1. sınıf beton satıh kaplama yapılmasını sağladı. (Lefkoşe -Ercan Hava Alanı, Lefkoşe Magosa, Lefkoşe Güzelyurt, Güzelyurt Girne, Girne Kuzey Sahil Yolu ve Magosa yollarının yapımına imza attı ve uyguladı. 1992 yılında memleketi Konya'ya döndü. 2 yıl kadar 3.Bölge Müdür Yardımcısı olarak toprağına hizmet etti. 1993 yılında Karayolları 11. Bölge Müdürü olarak Erzurum'a atandı. 1995 yılına kadar Erzurum Çevre Yolu, Ardahan-Pasof- Türközü Kapı yolu yapımını gerçekleştirdi. 11.Bölge Müdürü olarak Gürcistan kapısının açılmasına Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Tansu Çiller'de katılmıştı. Aynı dönemde Aşkale- Erzurum Yolu Bitümlü Sıcak Karışım Kaplama ve Erzurum-İspir yolu Yapımı (Erzurum-Kars) ayrımı-Hınıs yolu yapımını sağladı. 1995 yılında memleketi Konya Karayolları 3. Bölgeye Bölge Müdürü olarak geri döndü. 1997 yılına kadar aşağıdaki yolların yapımını gerçekleştirdi. Bu dönemde de Konya için önem arz eden Konya-Antalya yolunun bitirilmesi (1996 Ekim), Konya- Ankara, Konya -Afyon ve Konya- Karaman bölünmüş yol yapımını gerçekleştirdi. Konya Yeni Çevre Yolunun projesi çizildi ve imara işlettirildi. Mücahit Şahin Konya'da Karayolları 3. Bölge Müdürü iken Akören'e de özel önem verdi. Konya Akören yolunu yatırım programına aldırdı ve yapımını başlattırdı. Özellikle Hatunsaray güzergah yolunun dar olan Antalya Çevre Yolu-Hatıp arası yolunun projesini yenilettirdi ve genişlettirdi, yıllar sonra da çift yol yapıldığı malumumuz. Benim de şahit olduğum dönemin Akören Belediye Başkanı Ali İhsan Doğru ve Karayolları Asfalt Şantiye Şefi İsmail Hakkı Gültekin'in de bulunduğu ortamda Mücahit Şahin programı yaptı. Asfalt şantiyesi olan Beyşehir'e Belediye Başkanı Adil Bayındır ile kurulan diyalog sonrası Karayolları Beyşehir'e asfalt malzemesi gönderdi. Beyşehir ve Akören belediyesi iş makineleri ile taşınan malzeme sayesinde Akören caddeleri ilk defa beton asfalt ile tanışmış oldu.

FOTO ALTI: Adnan Kurban evlendiği gün: Baba, anne, kardeşi ve Hüseyin Öğüt dedesi ile.

Bu dönemde Mücahit Şahin'in emri ile Alan- Avdan -Bozkır Yolu da asfalt ile tanışmıştı. 1997-1999 döneminde Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü yapan Mücahit Şahin İzmir bölgesinde de önemli hizmetlerde bulundu. İzmir Aydın otoyolunun İzmir kent girişinin ve İzmir Çeşme otoyolunun bitirilmesi yanında, İzmir Salihli bölünmüş yolunu da nihayete erdirdi. Ayrıca birçok projeye de imza atmıştı. 1999 yılında 6 ay kadar Bayındırlık Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu üyeliği devamında devletten ayrıldı, 2002 yılına kadar özel sektör (Cemil Özgür A.Ş) de çalışmalarını sürdürdü.

FOTO ALTI: Adnan Kurban uzun süre görev yaptığı MEDAŞ’ta Genel Müdür Burhan Şahin ve mesai arkadaşlarıyla.

2002 yılında Bayındırlık Bakanlığı'na Müşavir daha sonra da Müsteşar Yardımcısı olarak bu görevi 2006 yılı haziran ayına kadar başarılı bir biçimde sürdürdü.

FOTO ALTI: Mücahit Şahin mutluluğunu torunları ile yaşıyor.

Akören'in iki müsteşar yardımcısından biri olan Mücahit Şahin bu sürede Karayolları Bölünmüş Yol Yapımı Master Planı ve uygulamasının, Karadeniz Sahil Yolunun Hızlandırılması koordinatörlüklerini yürüttü. Ülkenin tüm yol projelerini bakan adına tek yetkili olarak takip etti. Gene bu yıllarda Türkmenistan Karayolu Master Planı'nın hazırlanması, Amerika'da sözleşme yönetimi kursu, Uluslararası Nitro-Nobel firmasının patlatma tekniği kursu, Yol Üst Yapı kursu, Japonya depreminde köprülerdeki oluşan hareketlerin önlemleri ile ilgili kurs, Almanya'da kar mücadelesi ekipmanları kursu, Fransa ve Avusturya'da beton asfalt kursları gibi birçok icraatların içinde bulundu. 2006 yılın Haziran ayında devlet memurluğundan emekli olan hemşehrimiz Mücahit Şahin 2006-2014 yılları arasında 3 ayrı şirkette genel müdürlük yaparak mesleğinde iz bıraktı. Avrupa Yatırım Bankası'nın hibe kredisi ile yapılan Kaza Kara Noktalarının iyileştirilmesi Projesinde Koordinatörlük ve Proje Müdürlüğü yaptı.  Halen iş yönetme belgeleri Bir inşaat şirketince kullanılmakta ve teknik yetkili olarak görev yapmakta. 2014 yılında da özel sektörden emekliye ayrılan Akörenli Mücahit Şahin Antalya'da çok farklı bir işe imza attı. Zeytin ormanı yaparak zeytin yetiştiriciliğine devam ederken Bir taraftan da Antalya'nın en büyük Yapı kooperatifininde başkanlığını yapmakta. Mücahit Şahin kooperatif inşaatını bitirip sonrasında zeytinliği ile ilgilenmek istiyor. Mücahit Şahin iki erkek çocuk babası üç torun dedesi. Büyük oğlu Erkin inşaat mühendisi, Yıldız Teknik Üniversitesi mezunu, Çanakkale köprüsü otoyol bağlantısı Şantiye Müdürlüğü öncesinde de İzmir İstanbul otoyol proje müdürüydü. İstanbul'da Metro inşaatta Proje Müdür Yardımcılığı yaptı. Erdinç Şahin Sabancı Üniversitesi'ni Megatronik Mühendisi İstanbul'da özel bir şirkette çalışıyor. Torunlar İdil, Atahan ve Uras. Mücahit Şahin Özel sektörde iken Libya'da Trablus Tunus yolu, Bingazi Mısır yolu, Fildişi sahilinde Orman içi yollarının yapımı, Kazakistan'da ise Şimkent'te şehir geçişi Ankara'da AVM ve otel inşaatı yapımını gerçekleştirmişti. Akviran Kültürspor’un 1960-1970 yıllardaki perde arkası kahramanlarından olan Halil Şahin'in oğlu olması nedeniyle çocukluğunda gönlüne giren spor sevgisi Mücahit Şahin'i son yıllara kadar bırakmadı. Çünkü o Konya eski stad 2 nolu-3 nolu sahada çocukken Akviran Kültürspor’un maçlarını hep izlerdi.

FOTO ALTI: Mücahit Şahin Karayolları 3.Bölge Müdürü iken Boğaz Yolu için yaptığı özel gayretten dolayı Dönemin Akören Belediye Başkanı Ali İhsan Doğru tarafından Dağ Sarnıcı Şenlikleri’nde onare edilmişti.

Karayolcu iken Yolspor'u hep destekledi ve kulüp başkanlığı yaptı. İzmir'de Karayolları 2. Bölge Müdürü iken Aydınspor'da, Ankara'da iken ise Ankaragücü'nde yönetim kurulu üyeliği de yapmıştı.

FOTO ALTI: Şahin Ailesi.

ADNAN KURBAN

1955 yılı mayıs ayında Akören'de doğdu. Babası, Millosoğlu sülalesinden Yusuf Hoca'nın oğlu Bahri Kurban, Anne Hoca sülalesinden Hüseyin Öğüt'ün kızı Ayşe Kurban. Baba Bahri Kurban (D. 1929-Ö. 18 Aralık 2004, anne Ayşe Kurban (D. 1930- Ö. 7 Mayıs 2020) Konya Mümtaz Koru ilkokulu, Konya İmam Hatip Ortaokulu devamında, Konya Teknik Lise Elektrik bölümünden 1974 yılında mezun oldu. Üniversite hayatını, 1979 yılında Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi, Elektrik Bölümünde tamamladı. ( Gazi Üniversitesi) 1988-1990 yıllarında Konya Selçuk Üniversitesi'nde İşletme dalında yüksek lisansını tamamladı . İyi derecede İngilizce bilmekte.  Öğretim hayatı sonrası 1979 yılında bir yıl kadar Ankara Meslek Yüksek Okulu'nda öğretmenlik yaptı. Annesinin ısrarı, hemşehrimiz Mustafa Mucuk'un ilgisiyle T.E.K Genel Müdür Yardımcısı Hadimli Tuncer Tuncay yanına gidildi. Bu ilgi sonucu Adnan Kurban 1980 yılı Mart ayında, aynı gün T.E.K Konya 15. Bölge Müdürlüğünde mühendis kadrosu ile işe başladı, devlet memuru oldu.

FOTO ALTI: Bahri Kurban Ailesi.

Elektrik Kurumunda sırasıyla Mesul Mühendis, Baş Mühendis ve Şube Müdürü görevlerinde bulundu. 1984 yılında belediyelerin elektrik birimlerinin Türkiye Elektrik kurumuna devir edilmesi çerçevesinde yetki ve sorumluluğu arttı.

Gürkaya Turizm iftarda  sevenlerini buluşturdu Gürkaya Turizm iftarda sevenlerini buluşturdu

FOTO ALTI: Adnan Kurban Sanayi Bakanlığı İl Müdürleri toplantısı.

Konya merkez, Beyşehir, Bozkır, Seydişehir belediyeleri ve bunlara bağlı belde ve köyleri devir alma yetkisi Adnan Kurban'a verilince Bu bölümlerde elektrik birimlerini kurdu. Sonrasında Ermenek'te Kurban'a verilmişti. Bu dönemde Baş Mühendis olarak 1700'ün üzerinde personeli idare etmekte olan Adnan Kurban aynı kurumda görev yapan ağabeyi Cemal Harmankaya ile birlikte Akörenli hemşehrilerine sahip çıkarak tarih yazdılar. Nitekim bu dönemde iki Akörenli Cemal Harmankaya ve Adnan Kurban Akören için gerekli olan Dolukuyu, Bayındır ve Futbol Sahası trafoları için imza atıp konuyu gerçekleştirdiler. Adnan Kurban MEDAŞ’ta iken hemşehrileri S. Ahmet Karabüber, H. İbrahim Özkış, Seyit Mehmet Karaman, Halil İbrahim Araç ve Nafiz Demirci (baba Karahüyüklü anne Akörenli)’nin, Sanayi Bakanlığında iken Ahmet Ergülcan'ın işe girmelerine vesile olmuştu. Adnan Kurban ayrıca Medaş'ta görev yaptığı dönemde Antalya Çevre Yolu dış kısmında hayvancılıkla uğraşan 10’u Aşkın vatandaşın derdine hemşehrisi Abdurrahman Ünver'in talebi ile tercüman olmuş ve konuyu çözmüştü. Dolayısıyla Adnan Kurban halkın içindeydi. Gelen talepler eğer makul ise sorumluluk alır ve o işi çözerdi. 1990 yılında amcası E.Öğretmen Mehmet Kurban,Ali Rıza Erharman ve tavukçuluk yapan Abdurrahman Ünver ile Etibank Genel Müdürü hemşehrimiz Abdurrahman Yalçın'a yapılan bir ziyaret sonrası Adnan Kurban kurum değiştirdi ve Etibank Genel Müdürlüğünde görev yapmaya başladı. Birkaç ay sonra Genel Müdür değişince Adnan Kurban baş uzman kadrosu ile 3 yıl pasif bir görev ile memuriyetini sürdürdü. 3 yıl sonra Etibank İstanbul Alim Satım Müessese Müdürü olarak atandı. Adnan Kurban burada Etibank'ın ürettikleri fabrikanın ihtiyaçlarını temin edilmesi gibi mesuliyetli işteki başarısıyla yönetim kurulu tarafından ödüllendirildi. Sonrasında da başarısından dolayı Genel Müdür emriyle Genel Müdürü Müşaviri kadrosu ile Ankara'ya döndü.  2000 yılında Yeni kurulan hükümet Kurban'ı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük Sanatlar Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürü olarak atadı. Genel Müdür olarak 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu çıkarmak nasip oldu. Bu çerçevede sorumluluk ve yetkisini kullanarak Çumra, Beyşehir ve Akşehir Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması onayını verdi yapımı içinde güçlü ödenekler aktararak memleketi Konya için önemli işleri başararak tabiri caizse tarih yazdı. Adnan Kurban 2001 yılında başarılı çalışmalarından dolayı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı Görevini atandı.  2003 yılında iktidar değişince görevden alındı ve bakan müşaviri oldu. Mahkemeye müracaat ederek 5 yıl sonra 2008'de tekrar görevine iade edilse de pasifize edilmişti. Devletine kıyamayınca 2009 yılında kendi isteğiyle emekli oldu.

FOTO ALTI: İstanbul Etibank Müdürü Adnan Kurban Etibank Genel Müdürü tarafından onare edilirken.

2010 yılında bir Alman firmasında danışmanlığa başladı, bu firmada 2011 yılında Türkiye'deki faaliyetlerine son verdikten sonra Türkiye'deki 30'a yakın firmaya danışmanlık yaptı. Özellikle Güneş enerjisi konusunda şu anda Konya'da kurulu GES (Güneş Enerjisi Sahası) yarısından fazlasının projesi Kurban'a ait. Bu emeğin karşılığında Akören Ahmediye karşısına ve Derebucak'ta 2 adet GES yaptı ürettiği yıllık 2 500 000 KW elektriği devlete satıyor.  İdeal ve siyasi yönü de olan Adnan Kurban Üniversite öğrencisi iken 1977 yılında Ülkü Ocakları seçimine girdi , Muhsin Yazıcıoğlu rahmetlinin yönetiminde yer aldı. 1999 ve 2002 yılında Milliyetçi Hareket Partisinde Milletvekili adayı olan Adnan Kurban Konya T.E.K 'te iken T.E.K Meramspor'da As başkanlığı uzun süre yaptı halen 2005 yılından beri Tekvando Federasyonunda Başkanı Metin Şahin'in yönetiminde yer almakta. Adnan Kurban ikisi kız üç erkek çocuk babası. Kızı Gökçe Arslankurt: Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu. Beyi Abdullah Arslankurt Edremit Hakimi.

FOTO ALTI: Kurban Ailesi Bahri Batuhan’ın sünnetinde.

Kızı Ayşegül Soylam: Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi bölüm birincisi, aynı üniversitede Doçent öğretim görevlisi, beyi Şafak Soylam Makine Mühendisi iş adamı. Oğlu Bahri Batuhan Kurban: yazılım mühendisi, Hacettepe Üniversitesi İşletme dalında Yüksek Lisans. İş adamı Enerji GES santral kurulumu ve işletmecisi. Adnan Kurban Gökçe kızından, 3 torunu var, iki kız biri erkek. Gülce, Ayşe, Mina ve Baybars. Ayşegül kızından iki erkek torun, Atlas ve Han.

FOTO ALTI: Mücahit Şahin (sol başta) Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Başbakan Derviş Eroğlu ile.

FOTO ALTI: Bakan Zeki Ergezen ve Bölge Müdürü Mücahit Şahin Aksaray yolu denetiminde.

FOTO ALTI: Genel Müdür Adnan Kurban yardımcıları ile toplantıda.

FOTO ALTI: Konya Teknik Lise öğrencisi Adnan Kurban 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda Türk Bayrağını dalgalandırırken.

MUZAFFER TULUKÇU 

Editör: TE Bilişim