Onlar için her yer Akören!

Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören Tarihi’ni kaleme almayı sürdürüyor. Tulukcu, Akörenlilerin Konya’da ya da farklı ülkelerde ve şehirlerde biraraya gelerek kurdukları derneklerle biraraya geldiklerini anlatıyor.

FOTO ALTI: Konya Akörenliler Derneği İlk Kurucularından Hayber Erkoç.

BİRARAYA GELDİLER

Sosyal yönü ile birçok artıları olan Konyamızın küçük ilçesi Akörenlilerin özellikle dışarılarda tutkun olduğu hepimizin malümu. Gurbette olan Akörenliler, hemşehricilik duygusu ile zaman zaman biraraya gelip hasret giderirler ve birbirlerinin dertleriyle dertlenirler. Daha onlar gideceği yere varmadan orada hangi Akörenlilerin bilgisini alarak yola çıkarlar. Bu çerçevede Akörenlilerin yoğun olduğu üç bölgede Akörenliler Derneği kurulduğu görülmekte. Konya Akörenliler Derneği 1990 yılında Halil Şahin başkanlığında, Hollanda Akörenliler Derneği 1995 yılında Amsterdam’da İbrahim Gülkara koordinesi ile kurulurken,1996 yılında da Nuh Harmancı başkanlığında biraraya gelen Ankara’daki Akörenliler derneklerini kurarak faaliyetlerine başlamışlardı.

FOTO ALTI: 1980’li yılların Etibank Genel Müdürü Abdurrahman Yalçın, Konya Akörenliler Derneği’nde Başkanlık yapmıştı.

AKÖREN ÇEVRE VE KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA VE YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

1990 Yılı Ekim ayında dönemin Akören Belediye Başkanı Ali İhsan Doğru'nun Konya Gençlik ve Spor Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda 200’e yakın Akörenliyi bir araya getirdiği toplantı sonucu Konya Akviranlılar Derneği kuruldu.

FOTO ALTI: 1998 yılında Dernek Başkanı olan Alirıza Erharman Akören’deki garipleri unutmamıştı.

İlk yönetim şu isimlerden oluştu:

Başkan: Halil Şahin

Başkan Yardımcısı: Mustafa Ertaş

Sekreter: Hayber Erkoç

Üyeler: Haydar Çağdaş, S. Mehmet Gençtürk, Halil İbrahim Özden, Abdurrahman Toraman

Dernek İblikçi Cami arkası, Müftülük, İl Eski Müdürlüğü karşısında kiraladığı bir dairede faaliyetlerine başladı.

26 Ekim 1991 tarihinde yapılan kongre ile yeni yönetim şu şekilde belirlendi.

Başkan: Sami Taşkıran

Başkan Yardımcısı: Orhan Tulukcu

Sekreter: Ahmet Özertaş

Üyeler: M. Ali Turcan, H.İbrahim Özden, Abdurrahman Toraman

Bu dönemde dernek faaliyetleri gelişmeye başladı. 21 Nisan 1992 tarihinde oluşan yönetim derneğin kiradan kurtulması ve kendine ait bir dairede faaliyetlerini sürdürülmesini gündeme getirmişti. Mehmet Kurban Başkanlığı'nda A.Kerim Embel, Mehmet Çaldağ, Yaşar Öner ve Mustafa Erdoğan’dan oluşan bu yönetim, hemşehrilerinden aldığı destek ile halen faaliyetlerine devam ettiği Araboğlu Makası'ndaki  daireyi satın alarak önemli bir adım atmış oldu.

FOTO ALTI: Abdülsami Taşkıran Dernek nöbetini 1991 yılında Halil Şahin’den devralmıştı.

18 Şubat 1995 tarihinde yapılan kongre ile Turan Bilge Başkanlığında

FOTO ALTI: Başkan Mehmet Kurban döneminde Çolak Hacı’nın Sarnıç temizlenmişti.

A İhsan Özselek, Hasan Hüseyin Turgut, Mustafa Erdoğan ve Sami Taşkıran'dan oluşan ekip Akören’de açılan Meslek Yüksek Okulu ve Akören'de yapılmakta olan Huzurevi yapımında destekleri oldu. Siyasete atılan Turan Bilge'nin 24 Aralık 1995 tarihinde başkanlıktan ayrılması ile kolları sıvayan Ali İhsan Özselek başkanlığındaki yönetim Akören'e yüksek okulun yanı sıra yurt yapımı ile ilgilendi. Bu dönemde tüm protokol Milletvekili Turan Bilgeç, Nurullah Ercan, Rektör Abdurrahman Kutlu ve 150 ye yakın Akörenli'nin katılımı ile 16 Mart 1996 tarihinde yapılan toplantı ile Akören için yapılması gerekenler belirlendi. Okul ve yurt konusunu işadamı Nurullah Ercan üstlendi. Bu yönetim 11 Nisan 1196 Perşembe günü Akörenliler Derneği Seydişehir Temsilcisi Seyfullah Ertaş koordinesinde Abdurrahman Yalçın onuruna bir araya gelen 60 kadar Akörenli, Kuğulu Park’tan Alüminyum Tesisleri’ne kadar topluca yürüyüş yapmıştı. Sosyal Tesisler’de verilen yemekte Abdurrahman Yalçın ile Mehmet Kurban birer konuşma yaparak birlik vurgusundan söz etmişlerdi. Nitekim bu dönemde Prof. Abdurrahman Kutlu'nun Selçuk Üniversitesine Rektör olması, başta Nurullah Ercan ve Akörenlilerin verdiği destek ile Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksek Okulu ve Yurdu hizmete girdi. 2 Mart 1997 tarihinde Dernek binasında yapılan kongre ile yeni yönetim şu isimlerden oluştu:

Başkan: Abdurrahman Yalçın

Başkan Yardımcısı: Mehmet Eryavuz

Muhasip: Hasan Hüseyin Turgut

Üyeler: Mustafa Erdoğan, Adem Tulukcu

FOTO ALTI: Seyfullah Ertaş’ın gayreti ile Seydişehir’deki Akörenliler biraraya gelerek Abdurrahman Yalçın’ı onurlandırmışlardı.

Bir önceki dönemde başlatılan Akören Dağ Sarnıcı Yayla Şenliği geleneği bu yıllarda da devam etti. Ayrıca Abdurrahman Yalçın döneminde Milletvekili Turan Bilge ve dönemin Karayolları 3. Bölge Müdürü Mücahit Şahin'inde verdiği destek ile Dağ Sarnıcı yolu açılmış oldu. Dernek önderliğinde Ankara'da yapılan bir toplantı ile Konya'dan dernek yönetimi katılımı ile Ankara'daki hemşehriler bir araya getirildi. Akören Belediyesi ve Karayollarının desteği ile 30 Mart 1997 günü Akören Göleli çevresinin bir bölümü ağaçlandırıldı. Sonraki yıllarda Mehmet Eryavuz'un başkanlık yaptığı dönemde Akören'in sorunları ile ilgi devam etti. 1 yıl kadar görev yapan Eryavuz döneminde M.Y.Okulu’nun tetriş edilmesi sağlanmıştı. 15 Şubat 1998 tarihinde yapılan kongrede dernek bayrağını Ali Rıza Erharman aldı ve Mehmet Kurban, H.Hüseyin Turgut, Şevket Altınsarı, Mustafa Gültekin, Abdurrahman Koçak ve Necati Çobandan oluşan ekibi ile faaliyetlerine devam etti. Önceki faaliyetlere ilave Akören'de bulunan ihtiyaç sahiplerine yardımlar yapıldı.

FOTO ALTI: Akörenliler Derneği Başkan Halil Şahin Koordinesinde Kaymakam Faruk Bekarlar’ın da iştiraki ile Akörenliler İller Bankası Konya Bölge Müdürü olan Adem Kılıçarslan’ı ziyarette.

FOTO ALTI: Mehmet Çaldağ, Mehmet Eryavuz, Mustafa Erdoğan, Abdurrahman Yalçın, H. Hüseyin Turgut, Halil Şahin, İsmail H. Zengin ve Mustafa Arıcı.

FOTO ALTI: Konya Akörenliler Derneği’nin ilk bayan üyesi Asuman Feray Karaçelebi’yi Dernek Yönetimi ziyarette. Hasan Hüseyin Turgut, Mehmet Eryavuz, Halil İbrahim Ataç ve Adem Tulukcu.

FOTO ALTI: Necati Çoban, Ali Rıza Erharman, Mehmet Kurban, Abdurrahman (Tekim) Koçak, H. Hüseyin Turgut, Mustafa Gültekin.

FOTO ALTI: 28 KASIM 2021

FOTO ALTI: Konya Akörenliler Derneği’nin kurulması için Akörenlileri biraraya getiren Ali İhsan Doğru hedefine ulaştı ve Akören Dağsarnıcı Şenlikleri’ni başlatmıştı.

FOTO ALTI: Konya Akörenliler Derneği Stat Teniskort’ta yapılan toplantı sonrası kurulmuştu.

FOTO ALTI: Turan Bilge Siyasete atılınca dernek nöbetini Ali İhsan Özselek devralmıştı.

MUZAFFER TULUKÇU 

Editör: TE Bilişim