Centilmenlikleri örnek oldu

Akören, yaşadığı zorluklarla birlikte ayakta kalmasını bilen önemli bir ilçe. Akörenliler bu zorlukları aşmak için eğitime önem vererek, bürokraside önemli yerlere geldi. Bunun dışında çok sayıda işadamı ve sporcu da çıkaran Akören, bugün tüm bu alanlardaki başarılarıyla göz dolduruyor. İlçenin tarihini kaleme alan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören’in başarılı ve centilmen sporcularıyla ilgili bilgiler veriyor.

FOTO ALTI: Akören Ortaokulu’nda eğitim yaparken sporla tanışan Aşır Ahmet Tosun bu alışkanlığını uzun yıllar Hollanda’da sürdürdü.

ALİ AŞIK

1957-1960’lı yıllarda Akviran Ortaokulu’nda eğitimini sürdürürken, okul arkadaşları ile çapıt topla oynayarak, futbol ile tanıştı. 1960 yılında Astsubay Ortaokulu’nda eğitime başladığı yıl gerçek futbol topu ile futbol oynamaya başladı. 1962-65 yılları arasında meslektaşı Milli Atlet Niyazi Ildırır’ın teşviki ile atletizm sporu ile ilgilendi orta mesafe koşularına hazırlandı ve yarıştı. Atletizm sporundan zevk aldı. Astsubay olarak 1970’li yıllarda Ankara’da görev yaparken kursa katılarak futbol hakemi oldu. Namzet, Bölge sonrasında Milli kokart sahibi oldu. 1975-1992 yıları arasında 17 yıl futbol hakemliği yaptı. Amatör küme, 3. lig, 2. lig ve kıdemli döneminde 1. lig maçlarında maçlar yönetti. Lig’de Ankaragücü, Beşiktaş, Trabzonspor, Eskişehir, Rizespor, Orduspor, Kocelispor, Sakaryaspor maçlarında görev yapan Milli futbol hakemi Ali Aşık halen emekli hayatını kışları Ankara’da, yazları Akören’de geçirmekte.

FOTO ALTI: Demirspor forması ile: Ayaktakiler: Nevzat Topbaş (Sarı), İsmet Demir. Oturanlar: İki Akörenli Tayyar Türkoğlu ve Mehmet Özdil.

ŞAKİR ÇETİN

1965-66 yıllarında Konya İmam Lisesi’nde eğitimini sürdürürken antrenör Mustafa Güzelipek nezaretinde boks antrenmanlarına katıldı. Boksör Şakir Çetin Konya’da okullar arası ve ferdi müsabakalara katılarak 67 ve 71 kilolarda dövüştü ve birincilikler aldı. 1970-71 yıllarında Manisa’da vatani görevini yaparken askeri boks müsabakalarına iştirak eden Konya Devlet Demir Yolları emeklisi, Şakir Çetin halen Konya’da yaşıyor.

FOTO ALTI: Kaleci Antrenörü Alpaslan Uysal. Basına açıklamalarda bulunurken.

TAYYAR TÜRKOĞLU

Devlet Demir Yolları Çıraklık Okulu’ndan mezun olup 1994 yılında yetiştiği kurumdan emekli olan Tayyar Türkoğlu 1972 yılında Demirspor kulübünde futbola başladı. Antrenör Ahmet İnanç nezaretinde kendini geliştiren Türkoğlu futbola başladığı 2. yıl 1973-74 sezonunda Afyon’da yapılan final maçlarında Türkiye Şampiyonu olan Konya Demirspor’da forma giyme şerefine sahip oldu. 1974-75 sezonunda antrenör Tezcan Uzcan nezaretinde Demirspor A Takımı’nda mücadele eden Tayyar Türkoğlu sezon sonunda Şekerspor’a transfer oldu. Demirspor’da orta sahada görev yapan Türkoğlu, yeşil-beyaz Şekerspor’da sağ açıkta top koşturdu, sezon sonunda askere gitti. Acemi birliği Lüleburgaz’da futbol oynama imkanı bulamadı. Terhis sonrası çalıştığı kurum Devlet Demiryolları’nın kulübü Demirspor’un mavi-lacivert formayı antrenör Tevfik Türkkan nezaretinde giymeye başlayan Tayyar Türkoğlu 3 sezon sonrası, 2 yıl da Konya’nın en eski kulüplerinden Selçukspor’un sarı lacivert forması ile top koşturan Tayyar Türkoğlu 1983 yılında futbola son noktayı koydu. Halen emekli hayatını Konya’da geçiriyor

FOTO ALTI: Mustafa Tosun babasını örnek alarak Hollanda’da futbol oynadı.

FUTBOL AŞIĞI: OKAY CENGİZ

1970’li yıllarda Konya futboluna damgasına vuran dönemin antrenörü Hasan Altıoklar nezaretinde siyah-beyaz Konyaspor Futbol Okulu’nda spora ilk adımı attı. Yıl yıl kendini geliştirdi, önce antrenör Eskişehirsporlu (Kuşçu) Nuri’nin çalıştırdığı Konyaspor profesyonel takımda top koşturdu. Sağ açığın aranan futbolcusu oldu.

FOTO ALTI: Mümtaz Ersoy Karamanspor’un Sarı-Kırmızı forması ile top koşturmuştu.

1970’li yıllarda Konya’nın amatör takımlardaki yıldızı olan Demirspor’a transfer olan sağ açık Okay Cengiz 1976-77 sezonunda finali Ankara’da yapılan Amatör Takımlar Türkiye Şampiyonu olan Demirspor’un mavi-lacivert formasını giyme şerefini yaşadı. Tezcan Uzcan ve Köksal Gürler nezaretinde ikinci yıl Ayyıldız armalı Demirspor formasını da giydi, ertesi yıl Konyaspor’a geri döndü. Profesyonel olarak 2 yıl Konyaspor, 2 yıl da yeşil-beyaz Konya İdmanyurdu forması giydikten sonra, Aydınspor gündemdeydi; fakat S.Ü.M.Y. Okulu Harita Bölümü’nü kazanınca amatörlüğe döndü. 1984 yılında Akörenli Genel Müdür Cemal Harmankaya’nın ilgisi ile MEDAŞ Elektrik Kurumu’nda göreve başladı. 15 yıl ile meşgul olan Cengiz, 1999 yılından itibaren MEDAŞ Tek Meramspor’da Yakup Denizer ve Fikret Tansal ile birlikte 10 yıl antrenörlük yaptı. Sonrasında da 2,5 yıl kadar Fenerbahçeliler Derneği’nin, Fenerbahçe 1907 Kulübü’nde antrenörlüğe devam etti.

FOTO ALTI: Sporda babasının kaleciliğinden feyz alan Alparslan Uysal kendini geliştirdi ve kaleci antrenörlüğünde kendini spor kamuoyuna kabul ettirdi.

Konyaspor, İdmanyurdu ve Demirspor’da futbol oynayan Okay Cengiz, son yıllarda da 2 yıl Karatay Belediyespor’da antrenörlük sonrası, Kasırgaspor’da antrenörlük görevini sürdürmekte.

FOTO ALTI: Yasin Tosun Hollanda’da 5 yıl Assendelft, 8 yıl Sporting Krommenia kulübünde forvet olarak futbol oynadı.

MÜMTAZ ERSOY

Karaman Toprak Mahsulleri Ofisi’nde babasının görev yapması nedeniyle, 1977 yılında Karamanspor Genç Takımı’nda futbola başladı. Stoper mevkiinde 4 yıl sarı kırmızı Karamanspor forması ile top koşturan Mümtaz Ersoy 1981-82 sezonunda da A takımda futbol oynadıktan sonra futbola son noktayı koydu, hayat mücadelesine başladı. Mümtaz Ersoy halen Konya’da beton duvar ağırlıklı inşaat işleri ile ilgilenmekte.

FOTO ALTI: Akören İn Halil (Ağası) Tulukcu lisanslı olmasa da harman yerlerinde emsallerinin sırtını yere getirerek iyi bir güreşçi olabileceğini göstermişti.

KALECİ ANTRENÖRÜ ALPASLAN UYSAL

1972 Doğumlu Alpaslan Uysal’ın babası E. Astsubay Lütfü Uysal, kalecilik yapmış, küçük ağabeyi M. Ali Uysal ise disk atma Konya Rekoru kıran, Galatasaray forması ve Milli formayı şerefle giyen bir sporcu idi. Konyaspor alt yapısında futbola başladı. 1985-2002 yılları arasında 17 yıl kalecilik yaptı. Eğitim yaptığı Ticaret Lisesi dahil, Konyaspor’da 1985-1994, Akşehirspor’da 1994-95. Kocaeli Gebzespor’un 1995-96, Muğla Fethiyespor’un 1996-97, Kırıkkalespor’un kalesini korudu. Lütfü Uysal’ın küçük oğlu Alpaslan Uysal 1999-2000 sezonunda Kütahyaspor’da, 2000-2001 sezonunda Tokat Turhalspor 2001-2002 sezonunda da Konya Ladikspor’un formasını giydi, spor mazisinde 3 kez Ümit Milli Takım seçmelerine katılan Uysal 2006 yılı nisan ayında kaleci antrenörlüğü kursuna katıldı ve rotayı kaleci antrenörlüğüne çevirdi.

FOTO ALTI: İbrahim Koyuncu, Şakir Çetin ve Mehmet Elma Okullar Boks Türkiye Birinciliği sonrası.

Antrenör İsmet Karababa’nın çalıştırdığı Konyaspor Alt Yapısı’nda futbola başlayan Alparslan Uysal bu dönemde dünyada yılın en centilmen takımının kalesini konumu şerefine sahip olmuştu. (FAİR-PLAY) 2006 yılı sonrası Malatya, Fethiye, Gümüşane, Keçiören, Aydınspor, Anadolu Üsküdar, 1922 Konyaspor, Çorum FX, Osmaniyespor ve Tuzlaspor’da kaleci antrenörlüğü yaptı, halen Antalya Kestelspor’da kaleci antrenörlüğünü sürdürüyor.

FOTO ALTI: Mustafa Çalışkan Konya forması ile yumruğu havada.

MUSTAFA ÇALIŞKAN

1970’li yıllarda Konya İlahiyat Fakültesi’nde öğrenim gördüğü dönemde Antrenör Ali Kılıçoğlu nezaretinde boks sporu yaptı. 51 KG’da ringlerde dövüşen Mustafa Çalışkan Mersin’de yapılan Üniversiteler Şampiyonasında birincilik madalyasını boynuna taktı. Yolspor forması ile yumruk sallayan Çalışkan, Burdur’da Kulüpler Grup Şampiyonasında birinci, Türkiye Şampiyonası’nda ise ikinci oldu. Yıllardır kitap-Kırtasiye işi ile ilgilenen Mustafa Çalışkan halen Konya Zafer Mevkii’nde mesleğini sürdürüyor.

FOTO ALTI: 20 Mayıs 1973 Türkiye Şampiyonu olan Demirspor Genç Takımı Tayyar Türkoğlu (ayakta 4.).

Mücellidhane’de Ramazan Geleneği Mücellidhane’de Ramazan Geleneği

AŞIR AHMET TOSUN VE OĞULLARI

1978 yılından beri Hollanda’da yaşayan Aşır Ahmet Tosun, öncesinde Akören’de iken 6 yıl kadar Uzunharmanlar (Dereceağzı) mevkiinde dönem arkadaşları ile top koşturdu. Halen Zarandam’da hayatını sürdüren Tosun, önce 2 yıl Assendelft kulübünde futbola devam etti. Sonrasında babasının rahatsızlığı nedeniyle 1 yıl futbola ara verdi. Babasının vefatından bir süre sonra tekrar futbola döndü, 22 yıl Zaandam Türkspor’da Sağ bek mevkiinde top koşturdu. Başarısı ile Kuzey Hollanda da en iyi Türk Futbolcusu seçilen ve Karmada futbol oynayan Aşır Ahmet Tosun’un oğulları Mustafa futbola Konya Demirspor’da başlamıştı. Sonrasında aile Hollanda’ya gidince Assendelft ve F. Wormervee kulüplerinde orta sahada futbol oynadı. Küçük oğlu Yasin ise Hollanda’da Assendelft kulübünde 5 yıl, Spoting Krommenia kulübünde ise 8 yıl forvet olarak top koşturdu. Baba Aşır Ahmet Tosun Akören Ortaokulu’nda eğitimini sürdürdüğü dönemde okul takımında futbol ve voleybol takımlarının formasını giymişti.

FOTO ALTI: Akören’in ilk Eğitim Enstitüsü mezunu öğretmeni Ömer Ali Öncel öğrencilik yıllarında birçok branşta spor yapmış, memleketinin takımı Akviran Kültürspor’da da futbol oynamıştı.

FOTO ALTI: Ali Aşık, elinde top Orta hakem olarak bir futbol maçı yönetimi için maça çıkarken.

FOTO ALTI: Okay Cengiz Türkiye Şampiyonluğu Kupası ile.

FOTO ALTI: Ali Aşık gençliğinde futbol oynadığı dönemde.

FOTO ALTI: Aşır Ahmet Tosun ZTS Takımının kaptanı.

FOTO ALTI: KONYA ŞEKERSPOR. Ayaktakiler: Tacettin, Mehmet, Kavun M. Ali Köseler, Kör Hikmet, Mehmet Güntan. Oturanlar: Kaleci Hüseyin, Tayyar Türkoğlu, Karamanlı İbrahim, Bıçakcı.

FOTO ALTI: (Tercüman) Osman Erden, Tuncay Bilge, Yılmaz Doğaner ve Milletvekili Hüseyin Kaleli 1960’lı yıllar Kültürspor maçı öncesi.

MUZAFFER TULUKÇU 

Editör: TE Bilişim