Sporda başarı sağladılar

Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören Tarihi’nde ilçenin spor alanındaki başarılı sporcularını kaleme aldı.

FOTO ALTI: 1 Şubat 1968 Abdullah Uzunokatar.

AHMET BİLGİÇ

Akören’in ilk diplomalı marangozlarından Vahdi Bilgiç’in oğlu Ahmet Bilgiç 1950’li yıllarda Sanat Enstitüsü Ağaç İşleri Bölümünde eğitimini sürdürürken basket sporu yapmış , hatta bir seferinde İvriz Öğretmen Okulu takımına karşı Sanat Okulu forması ile mücadele etmişti

FOTO ALTI: Akören’in ilk profesyonel futbolcusu Yener Soysal.

ABDULLAH UZUNOKATAR

Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden Abdullah Uzunokatar Yetiştirme Yurdunda iken merakı nedeniyle futbol oynamayı sevmişti. Nitekim Abdullah Uzunokatar 1960’lı yılların sonunda Akşehir Öğretmen Okulunda iken de futbol ile ilgilenmişti

FOTO ALTI: Akviran Kültürspor’da futbol oynayan Abdurrahman Tangur. Genç yaşta trafik kazasına kurban gitmişti.

ÖMER AŞIK

1965 Yılında Akören’den Konya’ya gelerek marangozluk mesleğine atılan Ömer Aşık, 1968-69 ve 1970’li yıllarda ustası Şevki Maverdeler teşvikiyle Atatürk Stadı’na giderek antrenör Ali Kılınçoğlu nezaretinde üç yıl boks sporu yaptı. 57 kg’da Yolspor forması ile ringlerde altı maç yapma imkanı bulan Ömer Aşık, kendi sikletinde Seyfi Tatar gibi zamanının Türkiye’deki en iyi boksörlerinin olması onun bu sporu daha ileriye götürmesine engel olmuştu.

FOTO ALTI: Ali Osman Öztürkmen Kros yarışında önde.

HALİL GENÇTÜRK

1968 Yılında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğrenimini sürdüren Halil Gençtürk İstanbul Samuray Spor kulübünde judo sporu yapma imkanı bulmuştu

FOTO ALTI: Konya İdmanyurdu’nun 1970’li yıllardaki kaptanı Ziya Gülsaçan.

MUSTAFA KEMAL ATİKELER

Tomas Ahmet Akın’ın torunu, Enver Gülsema Atikeler çiftinin oğulları Mustafa Kemal Atikeler 1970’li yılların ortasında Konya Anadolu Lisesinde ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini sürdürürken okul takımında voleybol ve basketbol oynadı

Statspor forması ile de başarılı futbolcu olması nedeniyle takım kaptanlığı da yaptı. On yıl Statspor forması giyen Atikeler Elazığ Birinci Amatör Küme takımlarından Sarrafsporda’da futbol oynamış ve 1987-88 sezonunda spora son noktayı koymuştu

FOTO ALTI: Rahmetli Abdurrahman Tangur, Milli Futbol Hakemi olarak birçok maç yönetmişti.

İSMAİL KINAÇ

Halen Almanya’da, zaman zamanda Konya’da yaşayan İsmail Kınaç, iş hayatını Ankara’da sürdürürken 1960’lı yıllarda Yıldırımspor ve Topraksporda futbol oynamış. Sağ açık mevkiinde yerini alan Kınaç 1969-70li yıllarda Vatani görevini yaparken Jandarma Ağırbakımspor’da da spor hayatını sürdürmüştü. 1973 yılında iş hayatı için Almanya’ya giden İsmail Kınaç 1980’li yıllarında da Almanya’nın Datteln şehrinde Vonwörs kulübünün kaptanı olarak iki yıl kadar gene sağ açık mevkiinde top koşturmuştu. Futbolu çok seven İsmail Kınaç sonrasında da Castrop-Raoxel şehrinde Vatanspor’un kurucu başkanlığını yaparak önce bu takımın formasını giydi, altı yıl kadar da antrenörlüğünü yaptı.

FOTO ALTI: Gençliğinde Taekwando sporu yapan Salih Sedat Ersöz Konyaspor’da da önemli görevlerde bulunmuştu.

ALİ OSMAN ÖZTÜRKMEN

1941 yılında Akören‘de doğan Ali Osman Öztürkmen Akviran Ortaokulu’nun ilk mezunlarından (1960) Akviran Ortaokulu’nda eğitimini sürdürürken 29 Ekim Cumhuriyet Bayramlarında düzenlenen Kros yarışlarına katılmakla sporla tanışan Öztürkmen Pençinlik’te yapılan mahalleler arası futbol maçlarına da katılmıştı.

O yıllardaki kros yarışları Ortaokul binasının önünde başlar, Çağaşar-Dolukaya üzerinden tekrar okulun önünde biterdi. Ali Osman Öztürkmen 1960 yılında Eskişehir Hava Astsubay Ortaokulunda eğitime başladı. İki ay sonra 500 kişinin katılıp 30 kişinin seçildiği futbol sahasının çevresinde on tur üzerinden yapılan yarışta ikinci olarak atletizm sporuna ilk ciddi adımı atmış oldu. Haftada üç gün antrenmanlarla kendini geliştiren Öztürkmen okullar arası yarışlarda hep birinci oldu. Pist yarışlarında 100 metrede 11-12 saniye, 200 metrede 23-24 saniye, 400 metrede 53-54 saniyelik dereceler elde ederken, okul takımı 4x100 ve 4x400 bayrak yarışlarında da forma giydi. Eskişehir Havagücü kulübünde de lisanslı olan Öztürkmen antrenör Behzat Deniz nezaretinde antrenmanlar yaparken 1964 yılında Konya’da Silahlı Kuvvetler Şampiyonası’nda da yarışma imkanı bulmuştu. Kros yarışlarına da katılan Öztürkmen 1967 yılında Eskişehir Hava Astsubay Ortaokulu’ndan “fotoğraf, Uçakla Kamera Sistemleri” ihtisası ile mezun oldu. 1967 yılında İzmir’de Lisan Okuluna devam etti. 1968 yılında ABD’ye giderek 16 ay mesleği kursa katıldı. Kurs sonrası Balıkesir’e tayini çıkan Ali Osman Öz Türkmen üç yıl boyunca 12 kilometrelik Alay Turunda (personel arası) hep birinci oldu. Pist yarışlarında hep birinci, Atatürk kır koşusunda ise ikinci oldu. 1974 yılında Merzifon‘a tayin oldu, atletizme burada da devam etti. Elit Sporcular Kursuna katıldı. Spor yöneticiliğine başladı. Voleybol, atletizm, güreş branşlarında hakemliği 1974 yılından 1994 yılına kadar sürdürdü. İki oğul babası olan Ali Osman Özyavuz halen Balıkesir’de yaşıyor

FOTO ALTI: 1980 Stadspor Mehmet, Faruk, Necati, Mümin, Harun, Mustafa Kemal Atikeler. Oturanlar: Halil, Bülent, Nazım Cur, Külyürsporlu Nazım Sayan, Abdurrahman (Apili).

MUZAFFER GÜLTEKİN

Konya Selçuk İlkokulu‘nun ilk Müdürü Osman Gültekin’in, Orman Mühendisi oğlu Muzaffer Gültekin, Şehir Stadına yakın Öğretmenevleri Mahallesi’nde oturdukları için o yıllarda hep sporun İçinde oldu. Dönemin profesyonel maçlarında ki Saha Komseri, Milli bisikletçi, Bisiklet Antrenörü Nusret Ergül’ün sıcak ilgisiyle kendilerine verilen siyah-beyaz formalarla iki buçukluk yapmak dahil çocukluğun da boş zamanları hep spor sahasında geçti. Bir ara o yıllarda Konya’da popüler olan boks sporuna merak sardı. Dönemin antrenörleri Mustafa Güzelipek ve Muammer Akman‘ın antrenmanlarına katıldı. Bir müsabakada dönem arkadaşından birinin yediği yumruk sonrası burundan kan boşalması görüntüsü Muzaffer Gültekin’in boks ile bağlantısını sonlandırdı. İçindeki futbol merakı onu Konya İdmanyurdu’na yönlendirdi. Sağ ağacık mevkiinde mücadele eden Gültekin 1966 yılında Selçuk Eğitim Enstitüsü’nü kazandığı yılda okul takımında futbol oynadı. Aynı yıl Konya’da organize edilen Üniversiteler Arası Spor Bayramı paralelinde Eskişehir Ticari ilimler Akademisi ile yapılan maçta kasık kısmından sakatlanınca futbol hayatı bitmiş oldu.

FOTO ALTI: Ahmet Bilgiç İvriz Öğretmen Okulu takımında.

SALİH SEDAT ERSÖZ

Halen Konya’da ikamet eden Gazeteci Yazar Salih Sedat Ersöz 1971-76 yılları arasında Taekwando sporunun Konya’daki duayeni-antrenör Kayhan Aytar nezaretinde taekwando sporu ile ilgilendi. Türkiye Teknik Direktörü Koreli So Şe Ço’nda denetlediği Taekwando kuşak imtihanında Sarı Kuşak sahibi olmuştu. Her geçen gün kendini geliştiren Ersöz Mavi Kuşak’a ulaştı. Eğitim ağır basınca Salih Ersöz 1976 yılında spora son noktayı koydu. Salih Sedat Ersöz Konya Büyükşehir Belediyesinde Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde Konyaspor’da Yönetim Kurulu Üyeliği, İkinci Başkan, Asbaşkan ve Başkan Yardımcısı olarak hizmette bulunmuştu.

FOTO ALTI: İsmail Kınaç (oturanlar eşofmanlı) 6 yıl Vatanspor’un antrenörlüğünü yapmıştı.

AKÖREN’İN İLK PROFESYONEL FUTBOLCUSU YENER SOYSAL

Öğretmen Durmuş Soysal’ın dört oğlundan biri. 1944 yılında babasının görevi gereği Denizli Tuzluca’da doğdu. Konya Köprübaşı İlkokulu, Karma Ortaokulu, Erkek Lisesi, Ticaret Lisesi sonrası Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesinden mezun oldu. Konya’da eğitimini sürdürürken Konya İdmanyurdu genç takımında futbola başladı, sonrasında Konya Şekerspor’da forma giydi.1963 yılında İzmir Altınordu kulübüne transfer oldu. Konya’da olduğu dönemde Akören‘de yapılan özel maçlarda takviye olarak maç yapmanın büyük hazzını yaşayan Yener Soysal  2020 yılında İzmir’de vefat etti.

FOTO ALTI: Konya’nın Taekwando’daki duayeni Kayhan Aytar 19.Mayıs Bayramı’nda Salih Sedat Ersöz’ün de olduğu sporcular ile.

ABDURRAHMAN TANGUR

Siyah-beyaz aşığı Durali Tangur’un büyük oğlu Abdurrahman Tangur Konya E.M.  Lisesi mezunu TÜMOSAN sonrası Konya ikinci Ordu Ağır Bakım fabrikasında çalıştı. 30 Ekim 1992 tarihinde özel arabasıyla Akören’e giderken Kozagaç Kavşağında trafik kazasında rahmetli oldu. Çocukluğunun geçtiği Aydoğdu Mahallesi’nde mahalle arkadaşlarıyla çokça futbol oynayan Abdurahman Tangur 1976-1980’li yılları arasında Memleketinin takımı Akviran Kültürspor’da stoper ve sağbek mevkiilerinde forma giydi. 1980 yılında futbol hakemliğine başladı. Vatani görevini yaparken Ankara’da amatör maçlar yönetti sonrasında Milli Kokartla ikinci ve üçüncü ligde orta ve yan hakem olarak maçlar yönetti. Vefat ettiği 1992 yılına kadar futbol hakemliğine devam etmişti.

FOTO ALTI: Muzaffer Gültekin Konya İdmanyurdu ve Okul forması ile futbol oynamıştı fakat spor sakatlığı nedeni ile uzun sürdürememişti.

ZİYA GÜLSAÇAN

1945 doğumlu, anne tarafından Akörenli (H. İbrahim Özel’in kızı Feride)

Çocukluğunda atletizm sporu ile ilgilendi. Ticaret Lisesi’nde eğitim yaparken futbola başladı. Okul forması yanında 1962 yılında Konya İdmanyurdu A takımı formasını giymeye başladı.1967 yılında Amatör Küme Şampiyonluğu ile Ziya Gülsaçan üçüncü lig, 1971 yılında da ikinci Lig formasını giymeye başladı. Konya İdmanyurdu kaptanı Gülsaçan, 1973-1976 yıllarında Ispartaspor (3 lig), 1976-77 Kastamonuspor, 1977-78 sezonunda da Ceyhanspor, formasını giydi. Sezon sonunda da futbolu bıraktı.

İdmanyurdu’nda takım kaptanlığı, Isparta sporda şampiyonluk yaşayan Ziya Gülsaçan halen Konya’da yaşıyor.

FOTO ALTI: Ali Osman Öztürkmen’in madalyalarının bir yarısı.

FOTO ALTI: Ali Osman Öztürkmen Amasya Valisi huzurunda.

FOTO ALTI:  Ali Osman Öztürkmen Üst Komutanı’ndan ödülünü alırken.

FOTO ALTI: Halil Gençtürk gençliğinde judo sporuna ilgi duymuştu.

FOTO ALTI: Ömer Aşık gençliğinde Konya’da Boks sporu yapmıştı.

MUZAFFER TULUKÇU

Editör: TE Bilişim