Onlar Akören milliyetçileri!

Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, memleketi Akören Tarihi’ni kaleme almayı sürdürüyor. Akören’e büyük sevgi besleyen ve memleketlerine büyük bir vefa duyan isimleri anlatan Tulukcu, bu isimlerin Akören ve Akören halkına sağladığı katkılara dikkat çekiyor. İşte Tulukcu’nun o yazısı;

FOTO ALTI: Diyanet İşleri Başkanlığı Müfettişi Emekli Hasan Uysal.

Bozkır’a yakışan eserler açıldı Bozkır’a yakışan eserler açıldı

MUSTAFA ERTAŞ

Henüz Konya’da cenaze hizmetlerinin yapılmadığı, Akörenli’nin çoğunda araç yok iken, Akören’den Konya’ya yalnızca günde bir sefer otobüs seferlerinin yapıldığı dönemde 42 DR 415 plakalı Skoda Marka pikabı ile gönülden gelen bir ruh ile Akörenli’nin cenaze aracı görevini üstlenen Mustafa Ertaş 1930 yılında Akören’de doğdu. Fevzi Çavuşun üç numaralı çocuğu Mustafa Ertaş Akviran ilkokulu sonrası Sarayönü Konuklar Devlet Üretme Çiftliği Ziraat Okulunda hemşehrisi Bahri Ersoy ve Rüştü Karamut ile birlikte eğitim gördü. Mezuniyet sonrası aynı yerde göreve başladı. Vatani görevini 1950-51 yıllarında Sapanca’da yaptı. Terhis sonrası Mustafa Ertaş 1 Ocak 1965 tarihine kadar Sarayönü Konuklar Devlet Üretme Çiftliği’nde memur, mutemet, ambar memuru olarak görevini sürdürdü. Mustafa Ertaş, hanımı Fadime hanımın da sıcakkanlılığı ile memuriyet döneminde Vatani görevi sonrası 1951 yılından Konya’ya döndüğü 1965 yılına kadar Sarayönü Konuklar Ziraat Okulu’nda öğrenimlerini sürdüren Akörenli hemşehirlerine kapısı hep açıktı. Bir derdi olan Akörenli çekinmeden hep ona gelirdi çünkü Ertaş ailesi o yönü ile ziyadesiyle gönlü zengindi. Nitekim çoğu cumartesi 15 kadar öğrenci Ertaş ailesinin daveti üzerine akşam yemeğinde Ertaş’ın evinde buluşurdu. Ahmet Özel, Salih Gül (Orhaniyeli), Muharrem Mermer Rahmi Tulukcu, Ahmet Özertaş, H. Ömer Harmankaya, Mustafa Erdoğan (Makinist Okulu), Osman Kavaklı, A.Osman Çalış, Celal Mucuk, Mustafa Abay, İsmail Çotur, Ali Karaburun, Hasan Uysal ve Ahmet Golcu (Orhaniyeli) Ertaş ailesinin cumartesi akşamları sürekli misafirleri olan Akörenli isimlerdi. Bu isimler arasında bazı gönül kırıklıkları da gene Ertaş ailesinin evindeki cumartesi buluşmalarında çözülürdü. O bu isimlerin velisi hüviyetineydi. Memuriyete 1 Ocak 1965 tarihinde son noktaya koyan Ertaş, Konya’ya gelerek Zafer Meydanı yakını Kazım Karabekir Caddesi’nde Ertaş Gıda Pazarı adıyla marketini kurarak ticarete atıldı. Mustafa Ertaş yedi yıl sonra atılım yaparak Akviran Ticaret adıyla İplikçi Cami yanında Milangaz Bayiliği ile Tüpgaz işine başladı. Oğulları Sedat ve Feyzullah Ertaş’ın da verdiği omuzlu Akviran ticaret her geçen gün kendini geliştirdi.

FOTO ALTI: Akören’in Selacı Hocası Derviş Bilgiç.

 Sosyal yönü güçlü olan Mustafa Ertaş bakkallar Kooparitifi kuruculuğu görevinde ve yönetiminde bulundu. Bu dönemde Ramazan Gençtürk, Ahmet Özertaş, Muammer Bingöl (Kültürspor) ve Sami Turcan’ın kooperatif personeli olarak çalışmalarına vesile oldu. O yıllarda çoğu Akörenlide bulunan hemşehricilik duygusu Ertaş’tada güçlü idi. Nitekim Mustafa Ertaş 1964 yılında Akörenlilerin kurduğu Konya’nın ilk yapı kooperatifi yönetiminde bulundu. Bu sayede Akörenliler Akyokuş’ta ileride büyük değer kazanacak arsaların sahibi olmuştu. Mustafa Ertaş, 1980 ihtilali öncesi üç yıl kadar siyasetin içinde yer aldı.  Adalet Partisi Konya Teşkilatında Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Bu dönemde Akören ve Akörenli’ye sahip çıktı. Toprağı Akören için geri durmayıp her zaman sosyal aktivitelerin içinde yer alan Akören’in Ertaş amcası 1990 yılında Konya Akörenliler Derneği kuruluşu için oluşturulan müteşebbis heyetinde yer aldı. O günkü müteşebbis heyeti şu şekilde oluşmuştu. Başkan: Halil Şahin, Başkan Yardımcısı: Mustafa Ertaş, Sekreter: Hayber Erkoç, Üyeler: Haydar Çağdaş, S Mehmet Gençtürk, H İbrahim Özden, Abdurahman Toraman Mustafa Ertaş doğduğu topraklar için en büyük hizmetini 78 yaşından sonra gerçekleştirdi. 27 Ekim 2005 tarihinde dünürü Seyit Ahmet Gültekin’i de yanına alarak, Mehmet Kurban, Halil Naci Kılıçarslan ve Kadir Taşkıran ile birlikte Akören Mezarlıklar Derneği’ni kurdu. Mustafa Ertaş’ın başkanlığındaki dernek, küçük oğlu Feyzullah Ertaş’ında önemli katkısı ile, Akörenlilerden de destek olarak sondaj kuyusu açıldı, deposu hizmete girdi. Duvarları tamir edildi. Görevliler için bina yapıldı ve en önemlisi üç mezarlıkta (Kadıburnu, Orta, Tahtalı) ağaçlandırıldı. Her ne kadar dönemin Belediye Yetkilileri tarafından yapılan baskı ile dernek kapatılsa da Mezarlıklar Büyükşehir Belediyesine bağlanması nedeniyle bu handikapta aşılmış oldu. 2005 yıl öncesi tek tük ağacı olan Akören mezarlıkları artık bolca dikilen Ağaçlarla yemyeşil oldu. Mustafa Ertaş tedavi için 17 Aralık 2007 günü Ankara’ya giderken Gölbaşı’nda rahmetli oldu ve Konya Üçler Mezarlığı’na defnedildi.

FOTO ALTI: Akören Dergisi Şiltini Derviş Bilgiç Hoca’ya Niğde Köy Hizmetleri İl Müdürü Adem Kılıçarslan takdim etmişti.

T.M.O EMEKLİSİ HALİL ŞAHİN

6 Ocak 1932 tarihinde Akören‘de doğdu. 1945 yılında Akviran İlkokulu’ndan mezun olup sonrasında Konya Erkek Sanat Enstitüsü’nü tamamlayarak 15 Ekim 1950 tarihinde Ankara Devlet Üretme Çiftliği’nde Merkez Atölyede Devlet görevine başladı. Sınavı kazanarak kurum değiştirdi ve 7 Temmuz 1954 tarihinde TMO Karapınar Ajans Müdürlüğü’nde Depo Memurluğuna başladı. Sonrasında açılan kursu pekiyi derece ile tamamlayarak 1956 yılında muhasebeci oldu. Yedek subay olarak Sarıkamış’ta vatani borcunu yapan Halil Şahin, 7 Temmuz 1958 tarihinde Çumra Toprak Mahsulleri Ofisinde tekrar göreve başladı. 1961 yılında Yeniceoba’ya tayin oldu. Üç yıl sonra tekrar Karapınar’da çalışmaya başladı.  2 Ocak 1967 tarihinde Konya’da göreve başladı. 15 yıl Konya T.M.O.’da görev yaptı ve 1982 yılında kendi isteğiyle emekli oldu. Tüm çalıştığı yerlerde o bölgenin halkı ve özellikle Çumra’da görev yaparken Akörenliler’le çok seviyeli ilişkileri olan Halil Şahin Konya’da görev yaptığı dönemde ve emeklilik yıllarında hemşehrilerine ve memleketine sahip çıktı. Konya’da çalıştığı dönemde Mehmet Kavaklı A. Osman mermer, Cafer Türkoğlu, Ramazan Kayhan ve Nevzat Ataç’ın T.M.O.’da göreve başlamalarını vesile oldu.

FOTO ALTI: Akören Milliyetçisi Mustafa Ertaş.

1960’lı ve 19070’li yıllarda Toprak Mahsulleri Ofisi’nden pirinç almak hiç de kolay değildi ama Akörenliler için beş kiloluk pirinç almak hiç de zor değildi çünkü Ofis’te hemşehrileri Halil Şahin vardı. Aynı yıllarda Akören’de öğretmen Halil Naci Kılıçarslan ve Hasan Hüseyin Altıntaş‘ın önderliğinde kurulan Akören GİMAN’ın pirinç ihtiyacı içinde güçlük yoktu çünkü Halil Şahin Aköreni de hiç unutmadı. Halil Şahin Konya’ya Geldikten sonra Akviran Kültürspor’un hep yakınında oldu. A. İhsan Ersoy, Mehmet Eskin gibi o yılların kulüp başkanlarının en büyük destekçisiydi. O kültürel yönü ile sosyalliği ön plana çıkan cemiyet adamıydı. Nitekim 1968 yılından emekli olduğu 1982 yılına kadar toprak Mahsulleri Ofisi Konya Bölge Müdürlüğü Memur ve Hizmetleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde aralıksız 14 yıl görev yaptı. Gönül adamı Halil Şahin 1990 yılı şubat ayında Konya Akörenler Derneği kurucu başkanı olarak önemli bir memleket milliyetçiliği görevini yerine getirdi dernek vesilesiyle hizmetlerde bulundu. Halil Şahin halen Antalya’da oğlu mücahit Şahin’in yanında hayatını sürdürüyor.

FOTO ALTI: Halil Şahin, emekli hayatını Antalya’da oğlu Mücahit Şahin’in yanında geçiriyor.

DERVİŞ RIZA BİLGEÇ

1973 Yılından 1994 yılına kadar 2. Akören Konya’nın Aydoğdu bölgesindeki Pirebi Mevlana Camisi’nde görev yaptığı 21 yıl ve sonrasında da emekli olduğu dönemde de 20 yıl dolayısıyla toplam 40 yıl kadar günün değişik saatlerinde vefat eden Akörenli hemşehrilerinin selalarını vererek önemli bir hizmeti gerçekleştirdiği tüm Akörenlilerin malumu Derviş Bilgeç Hoca 1940 yılında Akören‘de doğdu. Akviran İlkokulu sonrası 2 yıl Ali Osman Efendi de (Sönmez) Kur’an ve Arapça eğitimini aldıktan sonra1963 yılında Konya İmam Hatip Okulundan mezun oldu. Bir yıl Kayasu İlkokulu’nda vekil öğretmenlik yaptıktan sonra vatani görevini Sıhhıye olarak Manisa, İzmir Narlıdere ve Erzurum Aşkale‘de tamamladı. Terhis sonrası 2 yıl Beyşehir Hacı Akif Paşa, 6 yıl Meram Aşkan,1.5 yıl Karakayış Takkali Camii’nde İmamlık yaptıktan sonra Pirebi Mevlana Cami‘ne geldi. Görev yaptığı yıllarda  ve emeklilik sonrası Akörenli vefat eden hemşehrileri için ‘SELA VERME’yi görev bildi. Normal telefonun bile evlerinde nadiren olduğu cep telefonu henüz bulunmadığı, dolayısıyla mesaj sisteminin olmadığı yıllarda Derviş Hoca SELA vermeye başladığı zaman 2. Akören Aydoğdu çevresi kulak kabartır ve kimin vefat ettiğini öğrenmiş olurdu. Akörenli’nin önemli hasletlerinden biri olan cenazeye katılma geleneği bu sayede yerine getirilmiş olurdu. Ola ki namaz vakti değilse Derviş Hoca Mevlana Müzesi’ne yakın, Kadınlar Pazarına yakın Mezar taşı İmalatı dükkanından bisikleti, sonraki yıllarda motosikleti ile Mevlana Cami‘ne gelir ve SELA vermeye başlardı. Namaz vakti olmadığı için yöredeki Akörenli olmayanlar bile bir Akörenli’nin rahmetli olduğunu bilirlerdi.

FOTO ALTI: Halil Şahin, sosyalliği ile Akören’e ve Akörenlilere hep sahip çıktı.

Nitekim bu hizmeti için Derviş Bilgeç Hoca’ya 2007 yılında Akören Dergisi tarafından Şilt takdimi yapılarak onore edilmişti. Artık şimdilerde cep telefonu ile mesaj sistemi bu eksikliği gideriyor. Derviş Bilgiç Hocamız halen Aydoğdu da emekli hayatını sürdürüyor.

FOTO ALTI: Akören Mezarlıkları Dernek faaliyetleri ile Şenlendi ve yeşillendi. Üç Rahmetli: Halil Naci Kılıçarslan, D. Ali Çoban, Ahmet Gülkara Hoca fidanları dikmek için Akören Mezarlığı’ndalar.

DİYANET İŞLERİ MÜFETİŞİ HASAN UYSAL

Şakir Uysal’ın oğlu Hasan Uysal 1938 yılında Akören‘de doğdu.  Amcası Yarbay Hüseyin Vehbi Uysal‘ın özel ilgisi ile büyüdü. Onun talebi üzerine ilkokul sonrası İstanbul Nuri Osmaniye Kuran Kursunda altı yıl kadar Hafız Hasan Akkuş Hoca’dan ders aldı. Ortaokul sonrası Konya Lisesinde okudu. Son olarak da Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 1965 yılı ile birlikte Diyanet Teşkilatının değişik bölümlerinde görev aldı. 3 Nisan 1973 tarihinde Ankara’da Diyanet İşleri Başkanlığında görevlendirildi. 1987 Tarihine kadar Diyanet İşleri Başkanlığında değişik birimlerde çalıştı, özellikle uzun süre müfettişlik yaptı. Müfettiş Hasan Uysal 1965-1987 yılları arasında Akörenli’nin Diyanet Teşkilatı Temsilcisi hüviyetinde tüm Akörenliler’in Danışmanıydı. Hemşehrilerine olan sıcaklığı ve yardımseverliği hayırla yâd edilmektedir. Emekli Müfettiş Hasan Uysal emekli hayatını nadiren Konya’da, genelde Ankara’da geçirmektedir.

FOTO ALTI: Halil Şahin, Kültürspor’un tarihinin bilgilerini Tulukcu’ya anlatırken. Yıl 2005.

FOTO ALTI: Pirebi Mevlana Cami.

FOTO ALTI: Şahin Ailesi kızları Gülseren’in düğününde.

FOTO ALTI: Gönül adamı Mustafa Ertaş ve Hanımı Fadime Ertaş.

FOTO ALTI: Mezarlıklar Derneği’ne Nurullah Ercan da omuz vermişti.

FOTO ALTI: S. Ahmet Gültekin, Ahmet Ertaş ve Mustafa Ertaş Akören Mezarlıkları için çalışmalara başladıkları günlerde.

FOTO ALTI: 10 Mayıs 1960. Emine Uysal, Yarbay Hüseyin Vehbi Uysal ve Hasan Uysal.

MUZAFFER TULUKÇU