Sedat Ertaşlı Akviran Kültürspor,

Akören tarihine önemli bir iz bıraktı

Akören Tarihi’ni kaleme alan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akviran Kültürspor’u anlatıyor. Tulukcu, Sedat Ertaş’ın Akviran Kültürspor’a yaptığı katkılardan övgüyle bahsediyor.

FOTO ALTI: 1 Ağustos 1979 Kültürspor. Sezon açılışı Antrenör Seyit Güneş ve futbolcuları.

ÖNEMLİ BİR İZ BIRAKTI

1976 Yılında askerden terhis olarak İplikçi Cami’nin yanındaki babasının işyeri Akviran Ticaret’e dönen Sedat Ertaş askerden gelir gelmez Kültürspor yönetimine girmişti. 1989 Yılına kadar 13 yılı aşkın kulübün kahrını çeken Sedat Ertaş, baba baskısı nedeniyle resmiyette 3 yıl başkan görülse de o, kulübün hamisi perde arkası kahramanı, fedakarı idi. Bu uzun sürede kulübü rayına oturtmasının artısı 1989 sonrası 3-4 yıl daha sürdü. Sedat Ertaş’ın hamiliğinde olan Akviran Kültürspor yalnızca başarısı ile değil saygınlığı ile de iz bırakmıştı. O dönemde kulüpte yöneticilik yapan, takımı çalıştıran antrenörden tutunda futbol oynayanlar dahil herkes o yılları gıpta ile anmaktadır. Kültürspor’un kazanılan bu saygınlığı tüm kamuoyunca da takdirler karşılanmıştı. 1976 yılında kulüp yönetiminde olan Sedat Ertaş’ın ilk yılında A.Rıza Köksal ertesi yıl ise Rıdvan Dursun kulübün başkanlığını yapmışlardı.

FOTO ALTI: 25 Kasım 1987 şampiyon kadro. Ayaktakiler: Antrenör Hüseyin Akın, Şefik, Halil, Muammer Bingöl, Ayhan, Kaleci Ercan, Yakup. Oturanlar: Muttalip, Abdullah, Veli, İsmail, Kaptan İbrahim Dursun.

Bu döneme kadar yönetimde genelde Akörenliler yer alırken, Sedat Ertaş bu geleneği değiştirerek, çevreyi genişletti ve farklı isimleri de kadrosuna alarak kulübü güçlendirdi. İşte bu sürede Akörenli Muhsin Turcan, Ramazan Gençtürk, Hasan Darıcı, Halil Gençtürk, Atila Karaçelebi gibi isimler Kültürspor için fedakarlık ederlerken Alibeyhüyüklü Hüseyin Altıntaş Hatunsaraylı İbrahim Karaca Konya’nın yerlisi Mustafa güçlü Ayaslı Mustafa Gümüşok, Bozkırlı Ali Özgen, Akşehirli Doğan Akman, Aksaray Ortaköylü Kamuran Boz, Meramlı Yalçın Çetinkaya, Mustafa Uyandıran gibi bir çok isim de Kültürspora destek verip emek sarfettiler. Yönetici olmasalar da Silleli M. Ali Büyükbayram Kadıhanlı Mehmet Yemenici, Berber Fahrettin Demirtaş gibi bazı isimlerde Sedat Ertaş’ın ilgisi ile Kültürspor’un yanındalardı. 1976-77 sezonunda Akviran Kültürspor’un antrenörlüğünü Hatay Sarkanak yapmıştı.

FOTO ALTI: 1973 sezon açılışı Başkan Mustafa Dinek, A. İhsan Turcan, A. Naci Ertaş, H. Mustafa Sorkun, M. Emin Tulukcu, Halil Şahin. Akörenli futbolcular; Kaleci Muammer Öğmen, Levent Akceylan, Ahmet Varol, Antrenör Etem Bilgekarca.

1975-76 sezonu Kültürspor’un kendini toparlama dönemiydi. Kongrede A. İhsan Turcan kulüp başkanı oldu. Albay Sedat Varol emekli olunca kulüp ile daha iyi ilgilenmeye başladı. Antrenör Mustafa Sorgun‘u hırs bastı. kaptan İbrahim Dursun İsviçre’den dönmüştü o yıl şampiyon olup 1.  amatör kümeye çıkılmasa da yeni sezonunda daha başarılı olacağının sinyalini vermişti. Bu dönemde Akyokuş tarafında bulunan Selahattin köyünde öğretmenlik yapan Ahmet Kınaç, Kültürspor’u köyüne davet ederek gereğini yapmıştı. O yıllarda bu tip hemşehrilerin Kültürspor’a ilgileri eksik değildi.

FOTO ALTI: 1976-77 Sezonu. Ayaktakiler: Antrenör, Hatay Sarkanak, İzzet, Veyis, Ağılday, Ramazan, Mehmet Can, Mehmet Pekçak. Oturanlar: Mehmet Ercik, Murat, Kaleci Duran, Tevfik ve Kaptan Hüseyin Akın.

1977-78 ŞAMPİYONLUK SEZONU

Bir yıl öncesinde toparlanan Kültürspor sezona Antrenör (Arap) Yaşar Aslanoğlu ile başladı. A. Rıza Köksal başkanlığındaki yönetim ilk maçlarda yeterli puan alamayınca aldığı kararla değişiklik yaparak antrenör Seyit Güneşi göreve getirdi. Çok geçmeden takım toparlandı ve grup şampiyon oldu. Akviran Kültürspor diğer grup şampiyonu Konya İdmanyurdu ile finaldeydi. İlk maç cumartesi günü 3 Nolu sahada oynandı. Halil Çavaş’ın golüyle kültür Spor maçı 1-0 kazandı. İkinci maç pazartesi günü idi. Yönetim konuyu önemseyerek pazar günü tüm takım ve yöneticilerle Meram Dere de piknik yapıldı. İdmanyurdu’nun talebi üzerine maçın hakemi Ankara’dan geldi. Maçın birinci devresi Kültürsporun aleyhine penaltı verilmişti. Başarılı bir sezon geçiren ve sezonun başında 13 maçta gol yemeyen kaleci Şenol, kahramanlık yaparak penaltıyı kurtararak tarih yazdı. Maç 0-0 bitince ilk maçı kazandığı için Akviran Kültürspor 1. Amatör kümeye yükselirken camianın mutluluğu görülmeye değerdi. 1978- 79 sezonu için gene antrenör Seyit Güneş ile yola devam edildi.  Takımın iskeleti bozulmadı. Sezona iyi hazırlandı. Arif Güneş, Mehmet Gerçel, İsmail Örge, Kaleci Recep ve Çumralı Şerafettin’in transferi ile Kültürspor daha da güçlenmişti. 1978-79 sezonu profesyonel düzeyde takıma sahip Beyşehirspor ve Şekerspor’un etken olduğu yıllarda. Her iki kulüp için en zor maç Kültürspor ile yapılacak maç idi.

FOTO ALTI: Ali İhsan Ersoy’un Başkanlık yaptığı dönem. Akviran Kültürspor.

Şekerspor’un teşvik primi ile Kültürspor Beyşehirspor’u 3 nolu sahada 2-1 yendi. Daha sonrada Beyşehirsporun teşviki ile Şekerspor ile karşı karşıya geldi. Bu maçtada Kültürspor gereğini yaptı. 1-1 biten maç sonrası Beyşehirspor şampiyon olmuştu. Her iki kulübe de aynı sportmenlikle yaklaşan Kültürspor Ligi üçüncü olarak tamamlayarak birinci amatör kümenin istikrarlı takım olduğunu göstermişti.

FOTO ALTI: Kültürspor’un üç Milli atleti: Hüseyin Kıyak, Zafer Göçmez, Ali Tunç ve Antrenör Muzaffer Tulukcu.

 Bu sezon Akörenli olan İsmail Doğaner Abdurahman Tangur ve Muzaffer Tulukcu da Kültürspor forması ile mücadele etmişlerdi. Şekerspor maçı öncesi yönetici Sedat Varol’un konuşması takımı hayli motive etmişti. Bu maçla Kültürspor’un küme düştüğü yılın rövanşında Şekerspor’dan alınmış oldu. Bu sezonun bir güzelliği de Çumra’dan transfer edilen İlhan Türe’nin 18 golle gol kralı olmasıydı.

FOTO ALTI: Şampiyonluk kupası elinde: Solaçık Mehmet Ercik ve Başkan Ali Rıza Köksal.

 Akviran Kültürsporun kulüp başkanlığını 1980 yılında Sedat Ertaş ,1981 yılında Mustafa Uyandıran ,1992 yılında Mustafa Gümüşok, 1983-85 yıllarında tekrar Sedat Ertaş, 1986 yılında Mustafa Gümüşok, 1987 yılında ise İbrahim Karaca yaptı. Bu yılların en etkeni Sedat Ertaş 1988 yılında Kültürspor’un bayrağını Cemal Hharmankaya’ya devretmişti.

FOTO ALTI: Adnan Akova Kültürspor forması ile ikinci durumda mücadelede.

1979-1980 VE 1980 -81 SEZONU

Sedat Ertaş ve arkadaşlarının uyumlu ve fedakar yönetimi antrenör Seyit Güneşle yollarına devam ettiler. İlhan Türe Konyaspor’a Kaleci Recep okutan Demirspor‘a transfer olmasına. Nazım Sayan askere gitmesine, Pertev ve Fuat’ın futbolu bırakmalarına rağmen Kültürspor her iki sezonda da sıkıntı çekmedi. İki yıl önce antrenör Arap Yaşar’ın taktığı Cosmos Kültürspor, spor Camiası tarafından takdirle takip edildi. Kulübün soyunma odası eski stat açık tribün altındaydı. O yılların artılarından biri de siyasette Abdullah Tenekeci, Saffet sert, Mustafa Dinek fonksiyonu ile ön plana çıkan Akören’in bu durumu iyi değerlendirildi. Yönetim siyasiler yanında, Konya Valisi Kemal Katıtaş Konya Belediye Başkanı Ahmet Öksüz başta olmak üzere zamanın protokolünün yer aldığı Akörenliler ve spor camiasının da hazır olduğu Kültürspor gecelerini şerefle yaptılar. Bu dönemin bir unutulmayanı da stoper mevkiinin başarılı futbolcusu Taşkentli Nami Akırşan’ın evlendiği 24 Ağustos 1980 Pazar günü 3 nolu sahaya takım kaptanı olarak çıkmasıydı. Başkan Sedat Ertaş döneminin en önemli artılarından biri de genç takıma önem verilmesiydi. Antrenörler başta Hüseyin Akın olmak üzere Alparslan Göktaş ve Salim Topbaş birçok genci A takımına kazandırdı. Bu dönemde Cengiz Tangur, Mustafa Dursun, Selçuk Erdil gibi Akörenli gençlerin futbol oynamalarına vesile olunmuştu. Genç takım grup şampiyonu oldu. Konya şampiyonluğu için karşılaştığı Akşehirspor ile 1-1 berabere kalmasına rağmen kültürspor penaltılarla Konya şampiyonluğunu kaybetmişti. 1980’li yıllarda İbrahim Dursun dışında Hayrettin Erkmen ve Mehmet Gerçel’de A takımda kaptanlık yaptılar. 1985 yılında Kültürspor’un antrenörlüğüne Naci Renklibay getirilirken, takım kaleci Akörenli Yücel Bağcı, Konyaspor’dan gelen laz Uğur, İrfan Özkara, Başhüyüklü Necdet Albay, Ilgın spordan Yakup Afyon, ilahiyattan okuyan Yozgat Yerköylü Muttalip (Maradona), Çumralı Ayhan ve Konyaspor’dan gelen Mehmet Dinçler ile hayli güçlenmişti. Nitekim Kültürspor grubunda namağlup şampiyon oldu. Bir yıl önceki yıl Konya‘yı temsilen iki takım gruplarda mücadele etmesine rağmen futbol federasyonu 1985-86 sezonunda Konya’dan tek takımın katılması kararını almıştı. Bu çerçevede 1986 baharında Kültürspor ve Demirspor 1 Nolu sahada finaldeydi. Gerek Konya’daki Akörenliler gerekse Belediye Başkanına A. İhsan Doğrunun Akören’den getirdiği bir otobüs Akören türbindeydiler. Çok nadir olan bir olay yaşandı. Maçın hakemi taraflı tutumu ile Demirspor finale kaldı. Hakem daha maçın ikinci dakikasında Mehmet Dinçlere kırmızı kart göstermiş, on kişi olmasına rağmen Kültürspor’un attığı gol taraflı olarak sayılmamıştı. Ertesi günkü mahalli gazetenin biri Kültürspor’un Uğur aracılığı ile attığı golün nizami olduğunu yayınladığı fotoğrafta ispat etmişti.

FOTO ALTI: 1981 yılında Kulübün başkanlığını yapan Mustafa Uyandıran 1992 yılında vefat etmişti.

1987-88 SEZONU KÜLTÜRSPOR ŞAMPİYON

Bir yıl önce talihsiz bir şekilde şampiyonluğu kaçıran Kültürspor işi baştan sıkı tuttu. Takımın asları Uğur, Kaleci Yücel, Alparslan, Mehmet Çetin, Mehmet Dinçler ve İrfan takımdan ayrılmışlardı. Antrenör Hüseyin Akın kolları sıvadı. Kaleci Ercan ve Mehmet, İsmail, Muttalip, Halil Çavaş, Mehmet Kabran, Mehmet Arıcı, Veli, Yakup Afyon Şefik, (sarı) Abdullah Özyurt, Mahmut ve (Sarı) Muammer Toprak takıma renk kattılar ve başarı getirdiler. Öğretmen Yakup Afyon ve Necdet Albay abiler ile her zamanki gibi kaptan İbrahim Dursun’un önemli katkıları oldu genelde 4-4-2 düzende oynanan oyunda ileride oynayan Çumralı Muammer (Bingöl)ile Maradona Muttalipin golleri takıma önemli katkı getirdi. Kültürspor gene ezeli rakibi Demirspor ile şampiyonluk mücadelesi verdi. Bir yıl öncesi takım çalıştıran Naci Renklibay.  Demirspor’u çalıştırdığı için dikkatli hareket edildi. Sportmence hareketle Kültürspor A grubu şampiyonu oldu.  Hiç kırmızı kart görmemesi nedeniyle Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından takım adına Antrenör Hüseyin Akına şilt takdim edildi

FOTO ALTI: Kemali Gündüz Kültürspor forması ile.

 Şampiyonlar arasında maçta Telekomspor’u 1-0 yenen Yolspor’a 3-0 yenilen Kromspor’la 1-1 berabere kalan Kültürspor. Grup maçları için Niğde’ye gitti.

FOTO ALTI: Antrenör Naci Renklibay (Ayakta sağ başta) ve Kültürspor.

 İlk gün solbek Ayhan yalnız ve Kaleci Ercan’dan yoksun olan takım Niğde Bor’da oynanan maçlarda Enkara T.E.K.’e 2-1 yenildi, sonrasında Nevşehir köy hizmetleri ve Kayseri Belediyespor ile 1-1 berabere kalarak elendi ve ilk defa Konya dışında grup tecrübesi yaşayarak Konya’ya döndü. Aynı yıl içinde dönemin Akören Belediye Başkanı A. İhsan Doğru tarafından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yemekhanesinde geniş katılımlı bir program düzenlendi. Yemek sonrası toplantı salonuna geçildi. Başkan Doğru, kulüp başkanı Hatunsaraylı İbrahim Karaca ve yöneticilerin bir kısmı Akörenli olmayanların da olduğu toplantıda Kültürspor’u Akörenliler yönetmesi gerekir’’ sözü buz kesti. Kültürspor tarihinin en büyük başarısını yapmış, Konya’yı Niğde’de temsil etmesi sonrası bu söz üzerine İbrahim Karaca yönetimi istifa etti. Böylece 1976’dan beri süren Sedat Ertaş dönemi sona ermiş oldu.

FOTO ALTI: Ayaktakiler: Mustafa Güçlü, Kaptan Mehmet Gerçel, Gol Kralı İlhan Türe, Saim, Mehmet Çetin, Abdullah, Naci Uzun, Sedat Ertaş. Oturanlar: Sami, Hayrettin, Ayhan, Halil Koçak, Kaleci Mehmet.

Sedat Ertaş döneminin bir artısı da, antrenör Muzaffer Tulukcu ile diyalog kurarak Kültürspor olarak atletizm sporuna hizmet etmişti. 1979 sonrası on kadar atletin içinde Ali Tunç, Adnan Akova, Hüseyin Kıyak ve Zafer Göçmez milli formayı giyme şerefine erişmişlerdi. Atletizimde Kültür spor forması ile yarışın Akörenli Mustafa Çoban, Adem Kılıçarslan, Hayati Çoban, Lütfi Mucuk dışında İbrahim Karakoyun, Mustafa Karasakal ve Ahmet Duran da kırmızı siyah forma ile yarıştılar. O yıllarda Kültürspor’un kırmızı siyahlı formasını giyen futbolculardan biri de Kemali Gündüzdü

FOTO ALTI: Çoğunluğu Yüksek okul öğrencisi 1973-74 Sezonu. Ayaktakiler: Uğur, İbrahim, Muammer, Levent, Ercan, Tevfik. Oturanlar: Sami, İlhan, Kaleci Ahmet, Ali İhsan ve Şahin.

Kemali gündüz Akören Ortaokulunda eğitimini sürdürürken çoğu genç gibi okul idaresi ve öğretmenlerinden kaçak olarak Akyol da Pençiklik’te kendi aralarında maç yaparak futbol ile tanışmıştı. Küçük fiziğine rağmen süratli olan Kemali Gündüz yaşıtlarının arasında sivrilmeye başlamıştı. Nitekim bir seferinde şu andaki müftülük binasının olduğu yerdeki oynanan bir maçta Astsubay Ali Aşık ağabeyinin Kemali Gündüz dikkatini çekmiş ve onun futbol oynaması için teşvik etmişti. Konya Gazi Lisesi’nde eğitimini sürdürürken bu teşvik, arzu ve yeteneği ile 1969-1974 yılları arasında Kültürspor’da forma giyerek, Memleket takımına hizmet etti. Gündüz bu dönemde önce Nazım Koka’nın çalıştırdığı genç takımda, daha sonrada antrenör Hacı Mustafa Sorgunun çalıştırdığı A takımda forma giymişti. Kemali Gündüz 1975 yılında Manisa Spor Akademisinde eğitime başlayınca futbola son noktayı koymuş oldu.

FOTO ALTI: İbrahim Karaca, Mustafa Güçlü, M. Ali Bayram, Sedat Ertaş, İbrahim Sadıkoğlu, Hüseyin Altıntaş ve Muhsin Turcan.

FOTO ALTI: İdmanyurdu’nu yenen Akviran Kültürspor. Şampiyon olduğu 1978 yılı Yöneticileri ile maç sonrası.

FOTO ALTI: Şampiyon kadro 1 Nolu sahada. Ayaktakiler: Abdullah, Halil, Mehmet Arıcı, Sarı Muammer Toprak, Necdet Albah, Kaptan İbrahim Dursun. Oturanlar: Muttalip, Ayhan, Şefik, Mahmut, Kaleci Ercan.

FOTO ALTI: Şampiyon Kültürspor. 3 Nolu sahada yöneticilerle.

FOTO ALTI: 1. Amatör Küme’de lig üçüncüsü olan Kültürspor. Ayaktakiler: Kaptan İbrahim Dursun, Mehmet Ercik, Saim Erenler, Mehmet Gerçel, Nami, Halil Çavaş. Oturanlar: Pertev, Kemal, Kaleci Recep, Arif Gineş ve gol kralı Çumralı İlhan Türe.

FOTO ALTI: Eylül 1980 Kültürzpor Genç Takımı, Seydişehir maçı. Ayaktakiler: Zafer, Cemal, Ahmet, Yılmaz, Kaleci Mustafa, Kaptan Ömer, Antrenör, Eyüp Sabri Erdinç. Oturanlar: Sezai, Ramazan, Mustafa, İbrahim, Akörenli Sedat Öztokmak.

FOTO ALTI: 16 Kasım 1975 pazar Demirspor maçı öncesi. Ayaktakiler: Antrenör, Mustafa Sorkun, Kaptan İbrahim Dursun, Murat Özkaşıkcı, İbrahim Sadıkoğlu, Kaleci Orhan Konsun, Hasan Şimşek, Şakir Özkoç. Oturanlar: Hüseyin Akın, İzzet İğdeci, Şevket Tatoğlu, Nami Akırşan, Zeki Çelik.

Editör: TE Bilişim