Akören Tarihi’ni kaleme alan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören’in bürokrasi ve eğitim hayatında elde ettiği başarıyı, spor alanına da yansıttığına dikkat çekiyor. Akören sporunun önemli kulübü olan Akviran Kültürspor’un kuruluş serüvenini kaleme alan Tulukcu, konuyla ilgili şu bilgileri veriyor.

FOTO ALTI: 1960’lı yıllar. Akörenli futbolcular, Orhaniyeli Ahmet Pınarcık ve Mustafa Erdoğan.

AHMET KARAOĞLU İMZASI

Bütün bu ve buna benzer sosyal, kültürel konularda olduğu gibi spor olaylarında da etken isimlerinden biri de Ahmet Karaoğlu idi. Çünkü Karaoğlu o yıllarda öksüz olması ve maddi yetersizlik nedeni ile Hukuk Fakültesi'ni yarıda bırakmış ve zor durumdaki Akörenli öğrencilere yardımcı olmak gayesi ile Mustafa Çetin Hoca'nın adına Akören Kültür Derneği'ni kurmuş ve onun yaşaması için 1954'ten beri uğraş veriyordu. Dolayısıyla Akviran Kültürspor'da dahil tüm sosyal ve kültürel olaylarda Karaoğlu'nun imzası vardı. O yıllardaki bu kıvılcım bir sorunu ve çözümünü de beraberinde getirir. Kulübe spor malzemesi alınması ihtiyacını gören birkaç kişi bir araya gelir. O yıllarda Konya'da güreş ile uğraşan A. Kadir Taşkıran'ın teklifi ile Akören'de güreş müsabakaları organize edilmesi, elde edilecek gelirin yüzde 40'ının güreşçilerin masrafına ayrılmasına geri kalanı ile Kültürspor'a malzeme alınmasına karar verilir. 1957 Cumhuriyet Bayramı'nda Hacılatifgilin bahçesinde Konya'dan 7 güreşçi (bunun 6 tanesi milli formalı) Akören'den D.Ali Ipıl (Koreli), Kadir Taşkıran ve Saffet Arıcı'nın katılımı ile güreşler yapılır. Belediye başkanı ile görüşmeye H. İbrahim Gültekin gider. Dükkanların kapatılmasını sivile 1 lira, esnafa 150 kuruşa, bilet satılmasını talep eder. Başkan Hocanın Hüseyin Öğüt:

FOTO ALTI: Kalecilik yapan ve Voleybol oynayan Lütfü Uysal Askeri Okul da iken de spordan kopmamıştı.

 - H. İbrahim seni severim ama bu iş nasıl olmalı?

Sözüne belediye zabıtası Apanların İskender Yıldırım mantıklı bir teklif getirir:

Başkanım esnaf birer bilet alsın fakat dükkanlarını kapattırmayalım.

Sözü üzerine zabıta ve Gültekin tek tek dolaşarak esnaflara yeterince bilet satılır.

FOTO ALTI: M. Ali Kayhan (sporculardan sağdaki) Akşehir Öğretmen Okulu’nda eğitimini sürdürürken güreş sporu yapmıştı.

Hedefe ulaşılmıştır. Zevkli güreşler ve Kültürspor'un malzeme parası çıkar. Kültürspor'un ilk formaları terzi Turan Erdemir, kalfaları A. Osman Çaldağ ve M.Ali Bardakçı tarafından dikilir. Hatta bir ara eski formalarını göndermeleri için Ankara Gençlerbirliği'ne yazı bile yazılmıştır. Söz konusu güreş müsabakalarında 52 kg.’da Mehmet Kış (Samsunlu), 57 kg.’da Durmuş Şeker (Tokat Reşadiyeli), 62 Kg.’da Rıza Kalkan (İstanbullu), 87 kg.’da Hüseyin Şahin (Tokat Almuslu), 67 kg.’da Burhan Soylu, 62 Kg.’da Halil Gündüz (Yozgat), 67 kg.’da Celal Gündüz (Yozgat) güreşir. Bunların çoğunluğu askerdir. H. İbrahim Gültekin, A. Kadir Taşkıran, A. İhsan Buğdaycı ve birkaç arkadaşının gayreti ile bir bayram arifesinde Aşağı Okul'un bahçesinde ikindi sonu Akören'deki gençlerin de katılımı ile 35-40 kişilik grup biraraya gelir. (1957)

FOTO ALTI: Akviran Kültürspor’un ilk yöneticilerinden Bilal Kılıçarslan.

H. İbrahim Gültekin, akşam Akören'in ileri gelenleri ile Yukarı okulda bir toplantı yapılacağını, oraya hazırlıklı gidilmesi bunun içinde takım kaptanının seçilmesi gerektiğini vurgular. Fikrin orada bulunanlarca kabul edilmesi üzerine üç aday öne çıkar. A.Kadir Buğdaycı, Nihat Sağlam ve Mustafa Yılmaz. Çoğunluk A.Kadir Buğdaycı'yı takım kaptanı seçer. Aynı gün akşam gündüz ki guruba ilave Akören'in ileri gelen büyüklerinin de katıldığı yukarı okul salonunda istekli ve heyecanlı toplantıda kulüp kurulması, maçlara katılınması ve yönetimin belirlenmesine kara verilir. Dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Özkanoğlu yaptığı konuşmada, "Gençlerimizin kahve köşelerinden kurtarılması için bu konuya önem vermeliyiz" der. Yönetim tasarlanır, 4 kişilik geçici yönetim şu şekilde belirlenir: Hüseyin Özkanoğlu, Mustafa Eruyar, Bilal Kılıçarslan, A.Kadir Buğdaycı. İsim ve renkte önceden verilen karar orada olanlar tarafından da kabul görür ve özel maçlar alınmaya başlanır. Özel maç için Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesine bile gidilir.

FOTO ALTI: Öğretmen Mustafa Eruyar 1963 yılında Akviran Kültürspor’un başkanlığı yapmıştı.

Bu hareketlilik Akören'deki çoğunluğu ortaokul öğrencilerinden oluşan gençleri harekete geçirir. 20 kişilik bir takımın oluşmasına sebep olur. 16 kişisini tespit edebildiğimiz takım kadrosu şu isimlerden oluşmaktadır. 1 Numara; Lütfi Uysal, 2 Numara Halil Özkan, 3 Numara Ali Aşık, 4 Numara Ahmet Erdoğan, 5 Numara Latif Eruyar, 6 Numara İbrahim İncekara, 7 Numara Hamdi Özgüner, (Astsubay) 8 Numara Abdurrahman Yarımca, 9 Numara Hamdi Akman, (Çevre köylü Akören ortaokul öğrencisi), 10 Numara Ali Osman Öztürkmen, 11 Numara Mustafa Mucuk, (Postacı) Yedekler; Mustafa Karakaş (Kaleci), Çukurçimenli Mehmet (Astsubay), H.İbrahim Çıtak, M.Ali Cartlar, Ali Kavaklı.  Bu dönemde Akören gençlerinin kaptanı A.Kadir Buğdaycı olmak üzere Konya'dan gelen Akviran  Kültürspor ile bu takım Akören'de iki maç yapar . Maçın biri 3-3 berabere biter. Kültürspor'un iki golünü Nihat Sağlam atar. İkinci maçı ise Akörenli gençlerin oluşturduğu Akvirangücü Kültürspor'u 2-1 yener. Birinci golü Hamdi Özgüner, ikinci golü ise Mustafa Mucuk (Postacı) atar. O yıllarda Ortaokul Müdürü İbrahim Uçkunkaya öğrencilerin dersleri kalmasın diye futbolu yasaklamasına rağmen bu gençler göze batmamak için Perçinlik'te, Aktaş'ta, kaptan Ali Osman Öztürkmen'in nezaretinde fırsat buldukça antrenman yaparlar. Bu takım 3-4 yıl faal olarak aktivitesini sürdürmüştür. Gene aynı yıllarda Mustafa Taşbaş öğretmen ortaokulda Beden Eğitimi derslerine girmektedir ve voleybolu teşvik etmektedir. 10 kişiden oluşan ortaokul voleybol takımı Alibeyhüyüğü, İçeri Çumra ve Çumra ile karşılıklı maçlar yaparlardı. Tacettin Karaçelebi'nin öğretmenliğini yaptığı İçeri Çumra takımı diğerlerinden biraz daha başarılı idi. Bu takım şu isimlerden oluşuyordu; Ali Osman Öztürkmen (Küter), Daloğlanın Abdurrahman Yarımca (Küter Hamdi Özgüner, Mustafa Mucuk, Hamdi Akman, Halil Özkan, Mehmet Ali Cartlak, Ali Aşık, Lütfi Uysal, Ahmet Erdoğan. Takım kaptanı A.Kadir Buğdaycı Stadspor'da oynuyordu. Sezon sonunda 60 lira bonservis ücreti ile Akviran Kültürspor'a transfer olacaktı.

FOTO ALTI: Konyaspor maçı öncesi Akviran Kültürspor. 1. Amerikalı, 2.Foterli Osman Erden, 3.Abdülkadir Buğdaycı, 4.Abdülkadir Taşkıran, 5.Mükerrrem Mermer, 6. Antrenör Recep Özmeral.

O yıllarda maçlar Perçinlik'te oynanırdı.

Çumra ile özel bir maç alındı. Kaptan Buğdaycı Belediye'nin otobüsü ile Çumra'ya gitti ve Çumraspor'u getirdi. Kendisi dizinden sakatlığı nedeni ile kenardaydı. Perçinlik'te büyük bir rağbetle maç başladı. Saffet Arıcı, D. Ali Tınkır, Kadir Taşkıran amigo rollerinde seyredenleri teşvik ediyorlardı. Maç başladı, ilk 15 dakikada takım Çumra'ya 1-0 yenik duruma düştü. İhtiyarlar bile maça ilgi göstermişti. Rahmetli M. Emin Hoca başarı için dua ediyordu.  Başta İsmail Öncel olmak üzere "Haydi Kaptan ne duruyorsun" sözü üzerine A.Kadir Buğdaycı oyuna girmek istedi. Bu konuda başta Polis Amca olmak üzere büyükler bunun hata olacağını söylemesine rağmen A.Kadir Buğdaycı oyuna girdi. 15 dakika sonra spor hayatını bitiren bir sakatlıkla yere yığıldı, bir gün ne olduğunu hatırlayamadan yattı. Maç 1-0 mağlubiyet ile bitti. Kulüp toplanma yeri olarak Demirci Abdurrahim Usta’nın dükkanının yukarısında aynı istikamette küçük bir dükkan tahsis edildi. Malzemeci olarak da Eksileli Kambur Felek görev yapmakta idi. Kambur Felek o günlerde Ali Özkan'ın kahvehanesinde çalışmakta, diğer taraftan da Kültürspor'a yardımcı olmaktaydı. Malzemecilik yapan Kambur feleğe spor malzemelerinin yıkanması için mahallenin çocukları Osman Altıntaş, Cafer Gündüz yardım etmekteydiler. 1958 yılında Akviran Kültürspor'a maddi kaynak sağlamak amacı ile Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'nun koridorunda "tiyatro" gösterimi yapılmış ve bu gösterimde bizzat şu futbolcular rol almışlardır: A.Kadir Buğdaycı, Mustafa Özaslan, Nihat Sağlam, H. Hüseyin Eralp, Mustafa Yılmaz, H. Hüseyin Yılmaz, Saffet Arıcı, H. Hüseyin Sarılar Açık artırma şeklinde yapılan uygulama amacına ulaşarak, Akviran Kültürspor'a maddi kaynak temin edilir .

AKVİRAN KÜLTÜRSPOR KURULUYOR

Kaptan A.Kadir Buğdaycı o yıllarda birkaç arkadaşı ile Öğretmenevleri'nde Mustafa Karakoca'nın evinde kalıyor ve D.D.Yolları Çıraklık Okulu'nda okuyordu. Beden eğitimi öğretmeni Ziya Eytemiz aynı zamanda Beden Terbiyesi Bölge Müdürü idi. Bu ilişki ile Buğdaycı kulüp kurmak için Ziya Aytemiz ile diyalog kurdu ve onun yardımı ile nihayet Konya'nın çoğu ilçelerinde spor kulübü yokken 7 Temmuz 1958 tarihinde Akviran Kültürspor kurulmuş, Akören daha nahiye iken sosyal olaylara olan duyarlılığını göstermişti. 7 Temmuz 1958 de Akviran Nahiye Müdürlüğü'ne, Akviran Kültürspor'un müracaatını şu 13 isim yapmıştı:

Unvanları yazılı 13 kişinin isimleri şunlardır;

-İbrahim Uçkunkaya (Akviran Ortaokulu Müdürü)

-Hüseyin Özkanoğlu (Akviran Belediye Eski Reisi)

-Mustafa Çetin (Akviran İlkokulu Başöğretmeni)

-Ahmet Taşkıran (Akviran CHP Başkanı)

-Veyis Ersöz (Akviran İlkokulu Öğretmeni)

-A.İhsan Buğdaycı (Akviran Ağalar Mahallesi)

-Mustafa Eruyar (Akviran İlkokulu Öğretmeni)

-Seyit Ezer (Akviran Mahkeme Başkatibi)

-Kazım Gezenler (Akviran Mahkeme Zabıt katibi)

-Mustafa Taşbaş (Akviran İlkokul Öğretmeni)

-Hasan Erdoğan (Akviran Meteoroloji Memuru)

-A.İhsan Toraman (Akviran Cezaevi Memuru)

-Mehmet Karabüber (Akviran Tüccar Manifaturacı)

Büyükşehir’den üreticiye  Antep Fıstığı desteği Büyükşehir’den üreticiye Antep Fıstığı desteği

Kulüp kuruluşunda futbol, voleybol, basketbol, güreş, atletizm, avcılık branşlarında faaliyette bulunulacağı taahhüt edilmişti. İlk kulüp tüzüğünde Akviran’daki memur ve işçilerin spor yapması amacı belirtilmesine rağmen uzun zaman Akviran Kültürspor 1992 yılına kadar faaliyetlerini Konya'da sürdürmüştür. 1958'deki ilk tüzük 1976 ve 1984 yıllarında yeni düzenlemelerle son halini almıştır. 1987 yılında yapımına başlanan Futbol sahasının tamamlanması ile Akviran Kültürspor 1992 yılından itibaren faaliyetlerini Akören'de sürdürmeye başladı. Gene bu yıllarda fanatik seyirci Akörenlilerden müsabakalarda taşkınlıkları nedeni ile Feridiye Karakolu’nu ziyaret edenlerde eksik değildi.