AKÖREN TENEKECİLER-3

Ekmeklerini tenekeden çıkardılar

Akören Tarihini kaleme alan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören’de önemli bir yere sahip olan tenekecilik mesleğini icra eden isimleri yazdı. İşte Tulukcu’nun kaleme aldığı o yazı;

MUSTAFA KARAGEDİK

1939 Yılında Akören’de doğdu. İlkokul sonrası Konya’ya giderek o yıllarda Aziziye Camisi batısında bulunan (Çıkrıkçılar içi) tenekecilerin olduğu yerde Dolavlı Muhtar’ın yanında tenekeciliğe başladı. Burdan kendini geliştirerek askere gidinceye kadar tenekecilik yaptı. Terhis sonrası Akören’den tekrar Konya’ya gelerek Tuzcular içinde tenekecilik üzerine dükkan açtı ara sıra çocukları da yardımcı oldu. Bu dönemde yiğeni Ahmet Yaşar Atay bir süre kalfalığını yaptı. Tenekeci Mustafa Karagedik 1973 yılında Almanya’ya gitti. Sonrasında emekli oldu. 5 Mayıs 2021 tarihinde vefat eden Tenekeci Mustafa Karagedik Konya Kurtuluş Mezarlığı’na defnedildi.

FOTO ALTI: Akkon firmasında Ramazan Tunç, babası Hüseyin Tunç’un sağlığında.

ARİF ÇAMLI-HÜSEYİN ÇAMLI

Ağabey Hüseyin Çamlı 1976 yılında Ankara'ya giderek Yeni Mahalle Şentepe'de dükkanı olan hemşehrimiz Tenekeci Mehmet Çaldağ'ın yanında tenekeci-kaynakcı olarak çalışmaya başladı. Bir yıl sonra kardeşi Arif te gelerek aynı yerde diğer Akörenliler M. Ali Özardıç ve M. Ali Ötgün ile birlikte meslek üzerine çalışmaya başladılar. İki kardeş çalışmalarını 1980 yılına kadar Ankara'da sürdürüp kendilerini yetiştirdiler. Askerlik vazifesi sonrası Ankara'ya gitmeyen ve bir süre piyasada kaynakcı olarak çalışan Çamlı kardeşler daha sonra Kompen firmasında işe başladılar. Ağabey Hüseyin Çamlı emekli oldu, kardeşi Arif Çamlı Kompen'de çalışmaya devam ediyor.

FOTO ALTI: Baba Mehmet Çetin, oğul Mustafa Çetin aileleri ile.

RAMAZAN KARAÇELEBİ

Halen Aydoğdu semtinin merkezinde inşaat tenekeciliği mesleğini sürdüren Ramazan Karaçelebi 1982 yılında İhsaniye mahallesinde tenekecilik yapan hemşehrimiz Ahmet Yaşar Atay'ın yanında çıraklığa başladı. 1989 yılına kadar mesleğini burada sürdürdü. 1989 yılında Meram Sanayi'ne ortak dükkan açtı. 1,5 yılda Orman Bölge Müdürlüğü yanında tenekecilik yapan Ramazan Karaçelebi, 2003 yılından beri inşaat tenekeciliğini Aydoğdu'da sürdürüyor. Ramazan KARAÇELEBİ, tenekecilik mesleğini Ahmet Çalış’ın yanında sürdürüyor.

FOTO ALTI: Mustafa Taşkın sol başta.

AHMET ARDIÇ

Tenekeciler Odası Başkanı Ahmet Çalış'ın Kapu Camii civarı Muhtar mahallesi Mecidiyeler sokaktaki dükkanında 1993 yılı sonunda tenekecilik mesleğine başlayan Ahmet Ardıç'ın çıraklığı ve kalfalığı aynı yerde geçti. 1998 yılı sonunda askere giden ve vatani görevini İstanbul Ümraniye Sarıgazi'de yapan Ahmet Ardıç 2000 yılı Mayıs ayında terhis olarak tekrar akrabası ve ustası Ahmet Çalış'ın yanına gelerek inşaat tenekecisi iş ortağı oldu, çalışmaya başladı. Ahmet Ardıç halen Çevre Yolu Tenekeciler Sanayii'nde imalat işlerini gerçekleştirerek eski dükkanlarında ustası Ahmet Çalış ile birlikte ortağı olarak çalışmalarını devam ettiriyordu, Avrupa’nın yolunu tuttu.

FOTO ALTI: Teneci Mustafa Karagedik ailesiyle.

YAŞAR AHMET ATAY

1954 yılında doğan Yaşar Ahmet Atay 11 yaşında babasını kaybetti. Zaten dede ve ebesini hiç hatırlamıyordu. İlkokuldan mezun olduktan kısa bir süre sonra A. Yaşar Atay'a Konya'da bulunan ve tenekecilik mesleği ile uğraşan eniştesi Mustafa Karagedik ve ablası Nuriye Hanım sahip çıktılar. Eniştesinin evinde kalan Atay, 1967 yılında tuzcular içinde dükkanı bulunan Mustafa Karagedik'in dükkanında tenekeci çırağı olarak mesleğe başladı. Sırasıyla kalfa ve usta olan Atay'ın eniştesi 1973 yılında Almanya'ya gidince aynı dükkanı Nuh Sağdıç ile birlikte beraber çalıştırdılar. Akabinde askere giden Ahmet Yaşar Atay, terhis sonrası 1976 yılı Mart ayı ile birlikte 2-3 ay ortak olarak Tenekeciler içinde ortaklık yaptı. Devamında 1976 yılı yaz mevsiminde İhsaniye Mahallesi Çemenzar sokağa (şu anda Adalhan'ın olduğu yere) kendi dükkanını açtı. 10 yıl burada tenekecilik yaparak, 1986 yılında Kapu Camii güney batısında bulunan Abdullah Okur Kız Kur'an Kursu'nun altına açtığı ikinci dükkanında da 10 yıl inşaat tenekeciliği yaptı. 1996 yılında Anadolu Sanayii'de yeni aldığı dükkana taşınan Yaşar Atay bu yerini, 2004 yılında büyük oğlu Hasan Hüseyin Atay'a devretti. Halen ortanca ve küçük oğulları Ali Atay-Nurullah Atay'ın çalıştırdıkları Ağaç İşleri Sanayi'nde bulunan dükkanlarına takılan Ahmet Yaşar Atay bir çok hemşehrimizin bu mesleği öğrenmelerine vesile oldu. Abdurrahman Çalış, Seyit Ali Atay, Ali Yoncalık, Mehmet Çetin, Nuh Sagdıç, Ramazan Karaçelebi ve Ali Yatır, Atay ustamızın yetiştirdiği hemşehrilerimiz olup, bir diger isim M. Ali Özardıç hem Mehmet Çaldağ hem de Ahmet Yaşar Atay'dan bir şeyler öğrenen bir başka hemşehrimizdi. Oğlu H.Hüseyin baba mesleğini sürdürüyor.

FOTO ALTI: Kısa süre tenekecilik yapan Osman Sağlam halen Almanya’da yaşıyor.

MUSTAFA ÇETİN-MEHMET ÇETİN

Konya Belediyesi Temizlik İşleri'nden emekli rahmetli Mustafa Çetin'in torunu olan Mustafa Çetin, 1994 yılında ilkokulu bitirdikten ve bir yıl Seyrantepe Kur'an Kursu'nda okuduktan sonra 1995 yılında Kapu Camii yanında dükkanı olan hemşehrimiz Yaşar Ahmet Atay'ın yanında çırak olarak tenekecilik mesleğine atıldı. Zamanla kalfa ve usta olan Mustafa Çetin bu dönemde ustası Yaşar Ahmet Atay'ın teşvikiyle bir yıl Çıraklık Okulu'na devam etti. Mustafa Çetin, 2007 yılında Kapu Camii güneyinde bulunan Pamukcu köyünden Nuri Coşar'ın yanında çalışmaya başladı. Bu arada Mustafa Çetin'in babası Mehmet Çetin Konya Belediyesi'nde çalışırken 2002 yılından itibaren oğlunun çalıştığı yere giderek tenekecilik mesleğini kavradı. Baba Mehmet Çetin ihtiyaç olduğu müddetçe Nuri ustanın dükkanına giderek bu mesleği icra etmektedir. Oğlu Mustafa Çetin ise mesleğini biraz daha alüminyum ağırlıklı sürdürüyor.

FOTO ALTI: Ramazan Karaçelebi.

NUH SAĞDIÇ

1972 yılında 14 yaşında Mustafa Çetin İlkokulu'ndan mezun olan Nuh Sağdıç Konya'ya gelerek Attarlar içinde tenekecilik yapan eniştesi Mustafa Karagedik'in yanında çıraklığa başladı. Eniştesi Karagedik ve dayısı Yaşar Ahmet Atay'ın evlerinde kalarak 1974 yılına kadar tenekeciliğe devam etti. 1974 yılında eniştesi Mustafa Karagedik Almanya'ya, dayısSı Yaşar Ahmet Atay'da askere gidince 1976 yılına kadar o tarihte Tenekeciler Derneği Başkanlığı yapan Pamukculu Nurettin Taş'ın yanında çalışan Nuh Sağdıç, 1976 yılında Akören'e gitti. Yarbayın Camisi yanında Tahir Yavuz'a ait dükkanda bir yıl yalnız, ikinci yıl Mustafa Sağlam ile ortak çalışarak tenekeciliğini sürdürdü. 1978 yılı Mart ayında askere gitti. Terhis sonrası 1979 yılı Ekim ayından itibaren 1982 yılına kadar İhsaniye'de dayısı Ahmet Yaşar Atay ile birlikte ortaklık yaptı. 1982 yılında bir yıl seyyar tenekecilik yaptı. 1983 yılı Ağustos ayında 2004 yılına kadar Uluırmak Çaybaşı'na açtığı dükkanda tenekecilik mesleğini sürdürdü. 2003 yılı Eylül ayında Bağ-Kur emeklisi olan Nuh Sağdıç 2004 yılından itibaren emekli hayatını sürdürüp, zaman zaman seyyar tenekecilik yapmaktadır. Nuh Sağdıç'ın oğlu H. İbrahim Sağdıç 1997 yılında askere gitti. 1994 Şubat ayına kadar babası Nuh Sağdıç'ın yanında tenekecilik yaptı.

FOTO ALTI: Tenekeci Arif Çamlı ailesiyle.

BEKİR KARATAŞ-NUH KARATAŞ

Ağabey Bekir Karataş tenekecilik mesleğinin bir kolu olan sobacılığa 1968 yılı itibarıyla ilkokuldayken yaz tatillerinde amcası İbrahim Erdiren'in yanında başladı. 1971 yılında ilkokuldan mezun olur-olmaz Sobacılar içinde sabitleşen Bekir Karataş askere gittiği 1977 yılına kadar sobacılığa devam etti. Terhis sonrası 1979 yılından 1986 yılına kadar Demirciler içinde seyyar çalıştı. Sobacılığın gerilemesi sac imalatının gelişmesi nedeniyle bu yöne önem veren Bekir Karataş 1986 yılında Demirciler Sanayii'ne açtığı Yaylapınarlı İbrahim Tollu ile ortak dükkanı üç yıl çalıştırdı. Ağabey Bekir Karataş aynı sanayi aynı sokağa (Tepeköy) 1989 yılında kendi adına bir dükkan açarak işini geliştirmeye başladı. Kardeşi Nuh Karataş ise İmam Hatip Lisesi'nde okurken Cumartesi-Pazar ve yaz tatillerinde abisinin yanına gelerek çalışmaya başladı. Nuh Karataş 1995 yılında okuldan mezun olunca kendisini tamamen mesleğe verdi.

FOTO ALTI: Tenekeci Nuh Sağdıç. Emekli hayatını Akören’de değerlendiriyor.

Bekir Karataş-Nuh Karataş kardeşler halen Demirciler Sanayi Tepeköy sokaktaki dükkanlarında omuz-omuza vererek çalışanlarıyla beraber rızıklarını kazanmaya devam ediyorlar. 2021 Yılında Demirciler Odası Başkanı olan Bekir Karataş tenekecilik ve demirciliği beraber yürütüyor.

FOTO ALTI: Barboros Atay ve baba Seyit Ali Atay ekmeklerini tenekeden çıkarıyorlar.

KROM EMEKLİSİ MUSTAFA TAŞKIN

Mustafa Taşkın 1970 yılında ilkokuldan mezun olarak Konya'ya gelip Aydoğdu'dan Çayırbağlı Devlet Demiryollarında çalışan Çayırbağlı Sami'nin bekar evinde kalarak tenekecilik mesleğine 15 yaşında Tenekeciler içinde rahmetli Nuri Erbil'in yanında başladı. Rahmetli Nuri ustanın yanında bir yıllık çıraklık sonrası üç yıl da İbrahim Dönertaş'ın yanında çalışan Mustafa Taşkın, 1974 yılında Akören'e gelerek Altan Tufan Caddesi'nde o yıllarda Vali Mehmet'e ait olan petrolün yanındaki Havanın Mustafa'nın dükkanına dükkan açtı. Askere gidinceye kadar iki yıl bu dükkanda tenekecilik yaptı. Terhis sonrası Akören'e dönerek Avdan yolu dönüşünden önceki üçüncü dükkanda 1981 yılına kadar tenekeciliği sürdürdü. Mustafa Taşkın 1 Mayıs 1981 tarihinde H. İbrahim Ataç'ın da yardımıyla Sümerbank Krom Magnezit Fabrikası'nda inşaat işçisi olarak işe başladı. İnşaat işleri yanında zaman zaman çatı, oluk işleriyle de uğraşarak 2004 yılı Eylül ayında emekli oldu.

Mustafa Taşkın emekli olduğu 2004 yılından beri seyyar olarak iş çıktıkca inşaat tenekeciliği mesleğini yaparak emekliliğini değerlendirmektedir.

FOTO ALTI: Hüseyin Çamlı torunları ile mutlu.

HÜSEYİN TUNÇ VE OĞLU RAMAZAN TUNÇ

1990 yılında Vakıflar Bankası'ndan emekli olan Hüseyin Tunç Larende caddesinden bir dükkan tutarak büyük oğlu Ramazan ile birlikte tenekecilik mesleginin ihtiyacı olan sac ve demir malzemesi satarak ticarette atıldı. Dokuz yıl sonra 1995 yılında satın aldığı Çevre YoluTenekeciler Sanayi Mavikent sokakta olan dükkanlarına taşınan baba oğul, mesleklerini biraz daha geliştirerek yoğunluğu imalata verdiler. 1999 yılından beri aynı yerde toptan ağırlıklı tenekecilik mesleğini yapanlara malzeme üreterek satan Hüseyin Tunç ve Ramazan Tunç'a son altı aydır evin küçük oğlu İzzet de yardım etmeye başladı. Akkan Metal Sanayi Nakliye Ticaret Ltd. Şti. adıyla ticaret yapan Hüseyin Tunç ve oğulları oluk, galvanizli sac, oluk demiri, köşe oluk, attırma boru, dirsek türü malzeme imalatı ve satışı işiyle uğraş veriyorlar. Baba Hüseyin Tunç 25 Haziran 2020 tarihinde vefat etti ve Musalla Mezarlığına defnedildi.

FOTO ALTI: Tenekeci Bekir Karataş mesleğini demirciliğe yönlendirdi.

ARİF-M. ALİ TUFAN KARDEŞLER

1989 yılında Çubukcu Demir Doğrama'nın sahibi Mustafa Çobanoğlu'nun yanında tenekecilik mesleğine başlayan ağabey Arif Tufan 6 yıl kadar burada çalıştıktan sonra 1995 yılında hemşehrimiz Merkez Doğrama'nın sahibi Mehmet Çaldağ'ın M. Eski Yol eski itfaiye çıkışı karşısındaki dükkanında çalışmaya başladı. 2000 yılına kadar mesleğini burada sürdüren Arif Tufan tenekecilik- demircilik üzerine Meram Sanayii'ne kendi adına bir dükkan açtı. Kardeş M. Ali Tufan 1992 yılında Meram Sanayii'nde bulunan Özgüneş Güneş Enerjisi'nde çıraklığa başladı. 1999-2001 yılları arasında askerliğini yapan kardeş M. Ali Tufan terhis sonrası ağabeyinin yanına geldi. Arif Tufan-M. Ali Tufan kardeşler omuz omuza vererek mesleklerini kendi dükkanlarında güneş enerjisi ağırlıklı sürdürüyorlar.

CELAL SAĞLAM

1970’li yıllarda ağabeyi Mustafa Sağlam ve Nuh Sağdıç ile beraber Akören’de 1980’li yılların başına kadar tenekecilik mesleğini sürdürdü. Sonrasında iş-aş gelecek için Almanya’ya gitti halen Almanya Marnheim’de yaşıyor.

FOTO ALTI: Tenekecilik ile mesleğe başlayan Nuh ve Bekir Karataş kardeşler mangal kömürü işi ile de uğraşıyorlar.

SEYİT AHMET ÇALDAĞ

1980li yılların başında Ankara’da ustası olan ağabeyi Mehmet Çaldağ’ın yanında tenekeci çıraklığına başladı. 1982 yılında askere gidinceye kadar tenekeciliğe devam ettirdi. Askerlik sonrası 1985 yılında Konya Belediyesi sonra Meram Belediyesi’nde görev yaptığı dönemde de 2014 yılına kadar mesai saatleri dışında ağabeyinin yanında tenekecilik mesleğini sürdürdü. Şu anda tır şoförlüğü yapıyor. Konya’da yaşıyor.

Editör: TE Bilişim