Akören Tarihi’ni kaleme alan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, bürokraside oldukça güçlü olan Akörenlilerin memleketlerine ve hemşehrilerine olan faydalarını kaleme aldı. Akören’in önemli isimlerini yazan Tulukcu, bu isimleri memleketine ve hemşehrilerine katkı sağlayan Akörenliler olarak nitelendiriyor. İşte Tulukcu’nun hemşehrilerine sahip çıkan Akörenliler yazısının ikinci bölümü:

FOTO ALTI: Aksay Öncel

GÖNÜL ADAMI ÖĞRETMEN İDRİS ÖNCEL

1910 Yılında Akören’de doğdu. 1911 yılında baba Ömer Öncel Balkan Harbi’nde şehit düştü ve 1 yaşında yetim kaldı. İlkokulu Akören’de tamamladı, Konya Öğretmen Okulu sonrası, Ankara Gazi Maarif Okulu’nda üstün derece ile mezun olarak 1932 yılında Yozgat’ta öğretmenliğe başladı. Sonrasında uzun yıllar Karaman Kazım Karabekir’de yatılı okulda baş muallimliği yaptıktan sonra 1945 yılında Konya’ya tayini çıktı. Sırasıyla Köprübaşı ve devamında 1951-1960 yılları arasında Uluırmak İlkokulu’nda mesleğini sürdürerek emekli oldu.

FOTO ALTI: Albay Mehmet Ekinci

Öğretmen İdris Öncel, öksüzlükten gelen merhamet ve memleket duygusuna sahip gönül adamı idi. O yaz tatillerinde toprağı Akören’de tarlalarda çalışarak kazandığı ile öğrenimini sürdürmüştü. Öğretmenlik döneminde Akörenli Arif Bilge, D. Ali Soysal, Osman Gültekin gibi hemşehrileri yanında, Akörenli olmayan Dr. Naci Ceylan, Dr. Muhsin Başak, Dr. Kemal Hatiboğlu, Dr. İhsan Yund, Eczacı Şeref Bey gibi birçok dost edinmişti.

FOTO ALTI: İdris Öncel

Konya’da olduğu dönemde onun evi adeta tekke idi. Özellikle Akören’den gelen birçok hasta İdris Öncel’in evine en yakın yerde otobüsten inerdi. Gönül adamı Öncel hasta hemşehrisini hastaneye götürür ve gerekli muayene ve tedaviler sonrası geri getirir günde bir sefer Akören’den gelen otobüsün dönüşüne yetişirse onu ilacını da temin ederek yolcu ederdi. Olaki otobüsün öğle dönüşüne hastayı yetiştiremez ise evine götürürdü. Tek maaşlı 7 kişilik ailesi yükümlülüğünü yanında onun evi otel, lokanta idi. Eşi Zehra hanımda bu yükü çekecek kadar gönlü zengin sabırlı idi. Yıllar içinde, yüzlerce Akörenli Öncel Ailesi’ne misafir olmuştu. İdris Öncel 1940’lı yıllarda evinin bir odasını eğitimlerini Konya’da sürdüren Halil Harmancı, Mustafa Acar ve Ömer Ali Gültekin’e verecek kadar asil gönlü zengin bir aile reisi idi. İdris Öncel emekliliği sonrası öksüz olarak yetiştiği toprağı için iki önemli konuya imza attı.

FOTO ALTI: İdris Öncel hastane inşaatında

Henüz hiçbir sağlık birimi bulunmayan Akören için (Topal) Hüseyin Özkanoğlu’nun başlattığı Hastane inşaatının en büyük destekçisi İdris Öncel öğretmen oldu. Onun tüm Akörenliler ile olan diyaloğu sayesinde tüm Akörenli seferber oldu. Avrupa’da olan Akörenliler Hastaneye bir araç hediye ettiler. İdris Öncel hastane inşaatına yardım için hasat sonu özellikle Cihanbeyli olmak üzere bazı ilçe ve köyleri Marangoz Mehmet Karabüber ve Topcunun Akif Pancar olmak üzere bazı hemşehrileri ile dolaşarak topladıkları ürünleri değerlendirerek Hastane inşaatını kolayladılar.

FOTO ALTI: Şükrü Gökçen

  Bina bitimi sonrası Emekli Öğretmen İdris Öncel, Adana ve Mersin yöresindeki Kazımkarabekir’de okuttuğu yatak, yorgan imalatı işi ile uğraşan imalatçı öğrencilerini ziyaret etti. Çok sevdikleri, saygı duydukları öğretmenlerini gören bu kişiler araçlarını da İdris Öncel’in emrine vererek gerekeni büyük bir olgunlukla yaptılar.

FOTO ALTI: Şükrü Gökçen

   Geniş bir çevresi olan İdris Öncel, dost ağabey vasfında olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sadi Irmak’ı İdris Öncel’in ziyareti ile Akören Hastanesi için ödenek tahsil edildi. Çok geçmeden zamanın Sağlık Bakanı Ilgınlı Vefa Tanır’ın katılımıyla Akören Hastanesi hizmetlerine başladı. Hastane’nin ilk doktoru Orhaniyeli hemşehrimiz Mustafa Akın’da açılış için ordaydı.

FOTO ALTI: Mehmet Öncel genç yaşta vefat etmişti

   Akören’in ilçe olması sebebi ile yeni kurulması gereken birimlerden biride Müftülük binası ihtiyacıydı. İdris Öncel bu konuya da el attı. Halen ilçe merkezi Kaymakamlık binası doğusunda bulunan kendine ait arsasını tahsis etti ve hayırlı bir işe vesile oldu. Bu konuda ikinci bir adım attı, akrabası olan Aslı Akörenli ve akrabası olan Mustafa Örgücü Hoca’nın oğlu ve halen İstanbul’da yaşayan Lütfü Örgücü’den Müftülük binasının proje çizimi talebi olumlu karşılanınca İdris Öncel bu konuda ücret ödenmeden halledince, Akören’e bir hizmet daha gerçekleştirilmiş oldu.

FOTO ALTI: Balkan Harbi’nde şehit olan dede adı Ömer Öncel İstanbul’da yaşıyor

Son yıllarında eşi Zehra hanımı ve oğulları Aksay ve Mehmet Öncel’in vefat acısını sağlığında gören Akören’in Gönül Adamı İdris Öncel 15 Aralık 1992 tarihinde vefat etti.  Mesleğine, hemşehrilerine düşkün Devletine ve Dinine saygın, Gönül Adamı Rahmetli İdris Öncel’in Cenazesi Konya Üçler Mezarlığı’na defnedildi.

FOTO ALTI: Albay Mehmet Ekinci ve Tacettin Karaçelebi

ŞÜKRÜ GÖKÇEN

1911 Yılında Akören’de doğdu. Babası Konya’dan Akören’e hicret eden İbrahim Efendi. Annesi Anafurcugilden Osman Karaman kızı Fadimana Hanım.

FOTO ALTI: Sağlık Bakanı Vefa Tanır, İdris Öncel, Dr. Mustafa Akın (arkada ikinci)

1920’li yılların sonunda Konya Sanat Okulu’ndan mezun olan Şükrü Gökçen 1930 yılında Konya Belediyesi’nde sicil memuru olarak göreve başladı. Toplum 45 yıl izin kullanmadan Konya Belediyesi’nde İtfaiye Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Reis Muavinliği yapan Şükrü Gökçen, bu dönemde 20 kadar hemşehrisine sahip çıkarak onların Konya Belediyesi’nin değişik birimlerinde çalışmalarına vesile oldu. İşte bu isimler: M.Ali Mınık, Muharrem Gök, Muzaffer Ekinci, Ali Koçak, Celal Yonca, Süleyman Bağlar, Seyit Ali Öner, Osman Gültekin , Fevzi Öztürk, Nazım Gündüz, Abdurrahim Bilgiç, Veli Sağdıç, Çolağın Kazım, Ahmet Bilgiç, Hasan Ali Karataş, Hasan Karaselek. Şükrü Gökçen ayrıca 2. Cihan Harbi nedeni ile İstanbul’dan Konya’ya taşınan Harp Okulu’nda eğitimlerini sürdüren Abdullah Tenekeci, Abdullah Erkun, Mehmet Ekinci ve Erkek Lisesi’nde eğitimini sürdüren Ahmet Karaoğlu gibi birçok Akörenli öğrenciye velilik yaptı. 1983 Yılında 72 yaşında rahmetli olan Şükrü Gökçen Üçler Mezarlığı’nda defnedildi. 

FOTO ALTI: Abdullah Saygıcı, Ömer Taşkın, İdris Öncel ve Avdanlı Mustafa

ALBAY MEHMET EKİNCİ

21 Mart 1924 tarihinde Akören’de doğdu. Babası Meremlerin Seyit Ali, annesi ise Mülazımgilin İbrahim Tüfekçi’nin kızı Havva hanım. Akören İlkokulu sonrası, Konya Erkek (Karma) Ortaokul’a devam etti. Erkek Lisesi’nde eğitimini sürdürürken imtihana girdi, 6 ay lise öğrenimi sonrası 1941 yılında Kuleli Askeri Lisesi’ne geçti, 1944 yılında Kuleli’den, 1946 yılında da Harp Okulu’ndan mezun oldu. Ankara, İstanbul Maltepe ve Rize Kalkandere’de görev yapan Albay Mehmet Ekinci 1971 yılında emekli oldu. Böbrek yetmezliği nedeni ile 7 Temmuz 1997 tarihinde 73 yaşında vefat etti. İstanbul’a defnedildi. Hanımı da Akörenli olan Albay Mehmet Ekinci, hemşehrilerinden hiç kopmadı. Özellikle Ankara’da görev yaptığı 1946 – 1966 yılları arasında 20 yıl hemşehrilerinin eli ayağı oldu. Çankırı’da görev yapan Polis M. Ali Doğaner (Amca)’nın Konya’ya tayin olması gibi birçok hemşehrisine özellikle resmi kurumlarda olan sorunları için çaba gösterdi. En önemlisi de 1957 yıl ve sonrası Akören Ortaokulu’ndan mezun olan Lütfü Uysal, Hamit Türkoğlu, M.Ali Yalçın, Ahmet Özertaş, Rahmi Tulukçu, Ali Aşık, Celal Mucuk, Muharrem Mermer, Mustafa Akceylan’ın astsubay olarak Türk ordusuna uzun yıllar hizmet etmelerine vesile oldu.

FOTO ALTI: Emekli Albay Mehmet Ekinci Annesi ve Hanımı ile.

FOTO ALTI: Ekinci Ailesi

FOTO ALTI: İdris Öncel eşi Zehra Hanım.

Editör: TE Bilişim