Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, memleketi Akören’in birikimlerini ortaya koymayı sürdürüyor. Akören Tarihi yazı dizisiyle Akören’in geçmişten bugüne kadar ortaya koyduğu başarıları, yetişmiş insanlarını, kültürel birikimlerini ve diğer alanlardaki gelişmelerini kaleme alan Tulukcu, serinin 11.’si olan bu yazıda Akören için önemli olan yıldız isimlere yer verdi. İşte Tulukcu’nun kaleminden Akören’in yıldızları;

FOTO ALTI: Abdullah Tenekeci, Başbakan Turgut Özal, Konyalı Milletvekili ve siyasilerle.

AKÖREN’İN 7 YILDIZI

1914 Yılında Nahiye 1998 yılında ilçe olan Akören, okuyanı çok, yetişmiş insanı ile ön plana çıkan bir yöre. Bu yöremizden yetişen 7 ismin önemli başarılara imza attığına şahit oluyoruz. İşte Akören’in 7 yıldızı:

Abdullah TENEKECİ

Altan TUFAN

Ayhan ÇETİN

Mustafa SOYDEMİR

Ahmet AKIN

Öztan HARMANCI

Dilara NARİN

Diyarbakır Filo Komutanlığı 1964 yılında yapılan ilk Kıbrıs Harekâtı’nda Hava Komutanı olarak görev yapan Abdullah Tenekeci’nin General Rütbeli, Pilot, devre arkadaşlarından 7 yıl erken terfi ettiğine, şahit oluyoruz. Anavatan Partisi kurucularından olan ve 7 yılı aşkın Devlet Bakanlığı yapan Abdullah Tenekeci Paşa’nın aynı zamanda Turgut Özal ve Kenan Evren arasındaki dengeyi sağlamada etken olduğu hepimizin malumu.

FOTO ALTI: Dönemin Maliye Bakanı Kurtcebe Alptemuçun ve Altan Tufan.

24 Aralık 1979 yılında Bağ-Kur’un ilk Genel Müdürlüğü görevine getirilen Altan Tufan hemşerimizin henüz yaşı genç olduğu ve prosedüre göre yeterli olmadığı için 25 Temmuz 1985 tarihinde Turgut Özal’ın özel imzası ile Gelirler Genel Müdürü olduğu tarihi bir gerçek. Altan Tufan bu görevi 8 yıl sürdürdüğünü biliyoruz.

Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü mezunu 1980 yılında öğretmenlikten emekli Ayhan Çetin ve Ailesi’nin Çetin Kültür Köyü adıyla İzmir Selçuk’ta büyük emeklerle yaptıkları müzenin sanatsal değeri hepimizin malumu.

FOTO ALTI: Akören’in başarılı Makine Mühendisi Ahmet Akın.

Uzun yıllar Konya’da Mali Müşavirlik yapan mesleğinin erbabı Mustafa Soydemir 1990 yılında yeni çıkan Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu doğrultusunda Türkiye’nin ilk Yemenli Mali Müşaviri olma başarısı onun mesleğinde bir yıldız olduğunu göstermişti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi 1981 yıl mezunu Makine Mühendisi Ahmet Akın’ın dünya devi Ataş Rafinesi’nin 50 yıllık süreçteki ilk Türk Genel Müdürü olması ile gururlanmıştık.

Üniversite İmtihanı’nda (Ö.S.S.) 5 hemşerimizin farklı yıllarda ilk 40’a girdiğine şahit oluyoruz.

FOTO ALTI: Mustafa Soydemir askerlik yıllarında ailesiyle.

1996 yılında Öztan Harmancı Ankara birincisi, Türkiye dördüncüsü olarak bu büyük başarısı ile Konunun yıldızı. Aynı yıl Ali Kemal Parlaktürk (Karaçelebi) ise Konya birincisi Türkiye yedincisi olmuştu.

1995 Yılında ise İsmail Tulukcu’nun Konya birincisi, Türkiye on sekizincisi olarak bu konuda Akörenli öğrencilerin Üniversite İmtihanında ilk başarılı öğrenci olduğunu görüyoruz.

Bu isimlere ilave 2012 yılında Erkan Tınkır Türkiye otuz üçüncüsü, Dr. Kazım Erdoğan’ın ise 1986 yılında Türkiye kırkıncısı olduğunu biliyoruz.

FOTO ALTI: Mustafa Soydemir Yüzbaşı İşhanı’nda uzun yıllar mesleğini sürdürdü.

Akörenli sporcularımız arasında konunun yıldızı halter sporu yapan Dilara Narin’in (Koç) olduğunu görüyoruz.

Dilara Narin (Koç) şimdiye kadar 14 altın, 4 gümüş, 3 bronz madalyayı boynuna taktı. İki dünya on dört Avrupa rekoru kırarak silkmede 130 kiloya ulaştığı için ona süper yıldızımız diyebiliriz. Yıldızlarımızın hayat hikâyeleri;

FOTO ALTI: Çetin Kültür Köyü’nün sanatkarları Çetin Ailesi.

ABDULLAH TENEKECİ

Koyunoğullarından Tenekeci lakaplı Tahir Bey ile Hatunsaraylı Pekmezciler ailesinden Şerife hanımın (Gökçen) dört çocuğundan ablaları Havva ile Rasim’e ve ağabeyi Mehmet’ten sonra ailenin en küçüğü olarak 1926 yılında Akviran’da doğdu.

İlkokul eğitimini Akviran’da alan Abdullah Tenekeci, o günkü öğretmenleri Seyit Ali Bey (Akalın), Mustafa Çetin Hoca ve Seyit Mehmet Alp efendiden çok korktuğuna ama başarı ile geçen ileriki yıllarında bu öğretmenlerinden öğrendiklerinin çok etkili olduğunu söyleyerek, onları rahmetle anmaktadır. 1941 yılında Konya Erkek Lisesi orta bölümünde eğitimine devam eder. 1943 yılında buradan mezun olarak hayallerini kurduğu mesleği yapabilmek için aynı yıl içerisinde Kuleli Askeri Lisesi’ne kaydını yaptırır. Başarı ile geçen lise eğitiminden sonra 1946 yılında Harp Okulu’na girer.1950 yılında mezun olan Abdullah Tenekeci artık genç bir hava asteğmendir.

FOTO ALTI: Abdullah Tenekeci Paşa 7 yılı aşkın Bakanlık yapmıştı.

Hava kuvvetleri için pilot olacak 89 kişilik grup içerisindedir ve ilk eğitim yeri olan Eskişehir Hava Üssü’nde vazifesine başlar. Burada geçen başarılı bir dönemin sonucunda yüksek eğitim için Almanya’ya gönderilir. 1954 yılında yurda döner ve 1960 senesine kadar Bandırma Hava Üssü’nde jet pilotu yetiştirir. 1960 senesinde Harp Akademisi’ni kazanır. 1962 yılında kurmay rütbesini alarak Diyarbakır Hava Üssü’ne filo komutanı olur ve bu görevini 1964 senesine kadar sürdürür.

Bu arada mesleğindeki en önemli tecrübelerinden birisi olarak 1964 senesinde yapılan Kıbrıs Harekâtına katılan hava birliğinin komutanlığını yapar.

Mesleğinde kazandığı üstün başarı ve tecrübe ile bugünkü adı West Point olan Amerikan Harp Akademileri’ne 1967 senesinde gönderilir. Akademide geçen 2 sene içerisinde askeri bilgi ve tecrübesi bir kat daha artar. 1968 senesinde yurda döner ve Harp Akademisi’nde öğretim görevlisi olarak hizmetlerine devam eder. Bu görevini 1971 yılında Belçika NATO’daki Başkomutanlık Karargâhına tayin edilene kadar sürdürür. Burada general rütbesine terfi eder. 1973 yılında Türkiye’ye geri döner.

FOTO ALTI: Akören’in Medarı iftiharı Altan Tufan.

Akademik ve pilotluk kariyerindeki üstün başarıları terfileri almasında da öne çıkar ve beraber yola çıktığı devrelerine göre 9 sene gibi büyük bir kıdem farkı alır.

1974 senesinde düzenlenen Kıbrıs Barış Harekâtının yerden sevk ve idaresinde de bulunur.

NATO standartlarında yapılan tüm tatbikat ve müsabakalarında hem pilot hem de diğer hizmetlerde daima üstün başarılı olmuş, havacılık camiasında daima takdirle karşılanmıştır.

FOTO ALTI: Mesleğinin Erbabı Mustafa Soydemir.

1983 senesine kadar sürdürdüğü askerlik hizmetinin sonunda şöyle geriye baktığında yetiştirdiği genelkurmay başkanlarını, hava kuvvetlerindeki üst düzey askerleri gördükçe askerlik mesleğinde geçirdiği 33 senenin boşa olmadığını görerek bundan haz duyar.

1983 senesinde yakın çevresindeki arkadaşlarından o güne kadar ilgilenmediği bir konu hakkında teklif alır. Her ne kadar gönülsüz de olsa arkadaşlarına olan güveni ve onların yönlendirmeleri ile politikaya girer. Böylece Mayıs ayında kurulan Anavatan Partisi’nin 37 kişilik kurucular kurulunun tek asker üyesi olur.

Partinin Mayıs ayında kurulması ile beraber Kasım ayına kadar Konya il teşkilatının oluşturulmasını, görev ve sorumlulukların organizasyonları ile yakından ilgilenir. Yoğun tempoda geçen bu dönem içerisinde halk ile yakınlaşır ve onların gözünde puan toplar.

Bu çalışmalarının sonucunda Anavatan Partisi seçimlerde Konya’da % 71,4 oy sağlar. Bu oran partinin illere göre aldığı oy sıralamasında Konya’yı birinci sıraya yerleştirir.

Gelen bu büyük başarı ile Abdullah Tenekeci Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni devlet bakanlarından biri olur. Kendisine Devlet Personel, Yüksek Denetleme, Tapu Kadastro, Meteroloji, Deniz Müsteşarlığı ve Kıbrıs’ın sorumluluğu verilir. Değiştirilmeden üst üste 7 yıl bakanlık yaparak bu başarıyı gösterebilen az sayıdaki siyasetçiler arasındaki yerini alır.

FOTO ALTI: Abdullah Tenekeci Paşa’nın kabri Üçler Mezarlığı’nda.

Bakanlığı döneminde ve sonrasında Konya ile ilgili birçok proje ve çalışmanın bizzat içerisinde yer alır. Alt yapı, içme suyu, tramvay, 1.-4. organize bölgelerinin oluşturulması, birçok ilçe, kasaba ve köylerdeki kaymakamlık ve belediye binaları, sağlık ocağı vb. yaptırılması örnekler arasında gösterilebilir.

Akören’imizin ilçe olması yine kendi dönemlerindeki icraatları içerisindedir.

1983’den bugüne kadar içerisinde bulunduğu aktif siyaset yaşantısında adının hiçbir olumsuz ilişkiye bulaşmamış olması kendisinin vicdani huzur içerisinde olmasını sağladığı gibi bizleri de gururlandırmaktadır. Akören’den yetişen Abdullah Tenekeci Paşa 24 Ağustos 2020 tarihinde vefat etti.

ALTAN TUFAN

Babası öğretmen olduğundan Ankara’da doğan Altan Tufan, ilk ve orta öğrenimini bu il’de tamamlamış ve 1963 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur.

Çalışma hayatına 1963 yılında Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nde başlamış 1964 yılında açılan Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı Yardımcılığı Sınavını kazanmış Yeterlik sınavında sonra da 27.02.1968 tarihinde Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanlığı görevine atanmıştır. 1973-1974 yıllarında Vergicilik konusunda araştırmalar yapmak üzere Londra’ya gönderilmiştir, 1975 yılında Gelirler Genel Müdür Yardımcılığına atanmıştır. 1977 yılında Washington Büyük Elçiliği’ne Maliye Müşaviri olarak atanmış. 1978 yılında Maliye Başkanlığında Müşavir Hesap Uzmanı olarak eski görevine dönmüştür. 24.12.1979 tarihinde Bağ-Kur Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Altan Tufan Maliye Başkanlığı Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığına getirildiği 27 Ekim 1983 tarihine kadar aynı görevi sürdürmüştür.

FOTO ALTI: Maliye Teşkilatı Altan Tufan’a vefa göstererek Eski Genel Müdürlerinin ismini Konya Adliyesi’nde yaşatıyorlar.

Altan Tufan Hesap Uzmanları Başkanı iken 25 Temmuz 1985 tarihinde Gelirler Genel Müdürlüğüne atanmıştı. Bu görevinde 8 yıl kalan Altan Tufan 5 Temmuz 1992 günü Cumhurbaşkanlığı baş danışmanlığına getirilmişti. Altan Tufan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevinden 8 Mayıs 1993 günü istifa etmiş ve 31 Temmuz 1993 günü görevinden ayrılmıştı. Altan Tufan, özellikle Gelirler Genel Müdürü olarak yaptığı dönemde Yurt dışında Açık Oturum, Panel ve Seminerde Bildiri Sunmuş, Konferans vermiş olup, bunların tamamına yakını yayınlamıştır. Altan Tufan evli ve 2 çocuk babasıdır. Emekli Öğretmen Ahmet Tufan’ın oğlu olan Altan Tufan Türk Maliyesinin unutulmaz devlet adamıdır. Türk Vergi Sistemine K.D.V.’yi oturtan Altan Tufan Bey genç yaşta 03.05.1995 tarihinde vefat etmiştir. Akören Belediye Meclisi Ana Caddeye” Altan Tufan Caddesi” adını vererek merhumun kıyamete kadar hatırlanmasını sağlamıştır.

ÇETİN KÜLTÜR KÖYÜ-AYHAN ÇETİN

1940 yılında Konya Akören’de doğdu. İlköğretimini Akören’de, orta öğrenimini Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsünde tamamladı. Yurdun çeşitli yerlerinde Fen Bilgisi ve Matematik öğretmenliği yaptı. 1961 yılında Nazmiye Hanım ile evlendi. Nazmiye Hanım’ın eserlerde katkısı büyük. Biz 1980’li yıllardan bu yana birlikte bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bir nevi emeklilik sonrası uğraş diyebiliriz.

AYHAN ÇETİN’İN KALEMİNDEN

Anadolu’da bizim yaptığımız çalışmanın bir örneği daha yoktur. Hikâyesi de şöyle olmuştur: Öğretmen emeklisi olduktan sonra üniversite eğitimi gören üç çocuğum ve bir emekli maaşıma bakan ailem vardı. Bir arayış içine girdik. Ekonomik güçlüğü nasıl aşarım sorusuna cevap ararken İzmir’de tek bebek yapılıp satıldığını gördüm. Bende sabun kalıbı ile bebek yapma çalışmalarına başladım. Birkaç kalıp sabun harcadıktan sonra bu işin olabileceğine karar verdim. İşte bu noktada bana azim, sabır, heyecan aşılayan Nazmiye Hanım oldu. Evi atölye haline getirdiğim halde bana moral veriyor ve destekliyordu. Onun için ‘gizli özne’ dememiz daha doğru olur.  Sabun denemesinden sonra farklı malzemeler kullanarak yaptığım bebekleri satmaya başladım. Ekonomik zorlukları yavaş yavaş aştık. Daha sonra yaptığım çalışmaları biriktirmeyi başladım. Böylece kompozisyonlar oluştu. Köyümün ve kültürel çizgilerinin bebeklerde yeniden hayat bulmak istek ve özlemiyle de ‘‘Bebeklerde Akören’’ fikri doğdu. Eserlerim yurt dışında birçok sergiye katıldı. Ben bizzat sergimin başında bulunamadım. Sergilere Kültür Bakanlığı aracılığı ile katıldım. Çalışmalarımı yürütürken bürokratik engeller de yaşadım, bu durum beni oldukça üzdü. Yurt içinde de sergilerim oldu. Bu sergilerde eserlerim yoğun ilgi gördü. Antalya Arkeoloji Müzesi, Alanya Müzesi ve ABD’de Paxman Özel Bebek Müzesi eserlerimden satın aldı. Ayrıca birçok ödüle layık görüldüm.

FOTO ALTI: Öztan Harmancı ve Ali Kemal Parlaktürk’ün başarısı 1996 Yılında Akören Bülteni’nde yayınlamıştı.

ÇETİN KÜLTÜR KÖYÜ NASIL DOĞDU?

33 yıl önce başlayan bu serüven bize birçok olumlu ve olumsuz tecrübeyi birlikte yaşattı. Gönlümüzde olanı hayata geçirmek öyle kolay olmadı. İki problem bizim enerjimizin belli bir yüzdesini harcadı. Bunlardan birincisi bürokratik engeller, diğeri ekonomik engellerdi. Biz bunların çoğunu aştık. Bize müze fikrini veren; sayın ziyaretçilerimizin talepleri oldu. Ziyaret defterine yazılan yazılar okunduğunda ortaya çıkan toplumun ortak talebi, böyle bir çalışmanın ancak müze olarak korunabileceğiydi. İzmir Selçuk-Kuşadası yolu üzerine 2000 yılında açtığımız müze beş dönüm arazi üzerine kurulu bir müzedir. Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan bir defaya mahsus olmak üzere maddi kredi aldık. Bu kredinin alınmasında bize yardımcı olan Rahmetli DSP Konya Milletvekili Turan Bilge’ye ve yardımlarından dolayı Eski Devlet Bakanımız Sayın Abdullah Tenekeci’ye, İzmirValisi Sayın Alaeddin Yüksel’e, Akören Belediye Başkanı Sayın Ali İhsan Doğru’ya, İzmir Selçuk Kaymakamına teşekkür ederim. Çetin Kültür Köyü hizmetlerine İzmir’in Selçuk ilçesi Pamucak mevkiinde devam ediyor.

FOTO ALTI: Çetin Kültür Köyü Maketlerinden Akviran’da düğün.

MUSTAFA SOYDEMİR

1 Nisan 1944 yılında Akören’de doğan yeminli Mali Müşavir Mustafa Soydemir’in babası 19 Şubat 1991 yılında vefat eden, Tıngırlandan Demirci Abdurrahman Usta, annesi ise 22 Nisan 1980 yılında vefat eden Avdan’lı Mehmet Albayrak’ın kızı şerife Hanım’dır. Çok kısa bir süre Taşbaş öğretmende kayıtsız olarak okula devam etti, yaşı küçük olunca, Soydemir’in zekiliği ve arkadaşları M. Ali Kayhan ve M.Ali Sarıkaş’ın yanında gezerken öğrendiklerinden dolayı ertesi sene geldiğinde durumu değerlendiren Taşbaş Öğretmen Mustafa Soydemir’i 2. Sınıfa kayıt ederek onun 4 yılda ilkokulu bitirmesine vesile oldu. 2. ve 3. sınıfı (Koca) Hüseyin Eruyar’da 4. sınıfı Ayten Balcıoğlu’nda 5. sınıfı ise Mustafa Çetin’de okudu. İlkokulu bitirince babasının yanında demirciliğe başladı. Okullar başlamıştı. Çetin Hoca bir gün demirci dükkânına geldi. Çetin Hoca, Abdurrahim Usta’ya dönerek; Çocuğu burada ne tutuyorsun demircilikte ne olacak, senin gibi ömrü boyunca demircilik yapacağına okusun.

FOTO ALTI: Dilara Narin Akören’in ilk ve tek dünya rekortmeni.

Sözü üzerine babası öğretmen Mustafa Gürbüz (enişte)’den yardımcı olmasını istedi.

Ertesi günü, Enişte Mustafa Gürbüz Soydemir’in elinden tuttu. Şoför Deli Hasan’ın meşhur Ünumak’u ile Konya’ya geldiler. Erkek lisesi ve Sanat okulunda zaman geçmesi nedeni ile kayıtlar kapanmasından dolayı Ticaret Lisesi’ne yöneldiler.

1944-54 arası Anıt yanındaki şu andaki T.M. Ofisinin olduğu yerde 2 katlı sarı bir binada eğitimini sürdüren Ticaret Lisesi o yıl yüksek mezarlıktaki yeni yerine taşınmıştı. (Şu andaki okul), yerini doğru dürüst bilende yoktu. Sonra sora okulu buldular. Okul Müdürü Kani Sarıgöllü ilave sıra koyma durumlarının olduğunu belirtti ve yedek olarak Soydemir’in kaybetti. 1954 Eylülü’nde sınıf mevcudu 66 ya yükseldi. Soydemir Ticaret lisesine kayıt oldu. Velisi M. Ali Doğaner oldu. Bir dönemde 3 karne alınırdı. Aralık ayı ortasında, bir hafta tatilden sonra karne alındı. Dersin biri 4, diğeri 8-9-10 idi. Ticaret bilgi ve belgelerini kapsayan Fransızca (Büro Comercial) dersi 4 idi.  Okul başladıktan bir hafta kadar sonra mavi pelür bir kâğıda yazılmış üzerinde ders notları olan ‘‘Umumi Durumu Ümit Verici’’ yazılı bir kağıt Akören’e babasına ulaştı. Demirci Abdurrahman kaygılandı. Konya’ya geldi. Veli Polis amca ile görüşse de tatmin olmadı. Okula gitti. Müdür yardımcısı Ziya Argun’un yanına mahcup bir hale vardı. Oğlunun durumunun iyi olduğuna inanan baba Akören’e geri döndü. Soydemir ortaokuldan mezun oldu. Liseye başlayınca, başarılı olduğu için öğretmen Nuri Oturanç’ın yanında çırak olarak çalışmaya başladı. Yarım gün okula giderek yarım günde muhasebe bürosunda 20 lira haftalıkla çalışarak iyi derece ile Ticaret lisesinden mezun oldu. Hocası Nuri Oturanç’ın tavsiyesi ile İzmir Ticari İlimler Akademisini tercih etti. Sınavı kazandı. Varyant öğrenci yurdunda 8 ay kaldı 1. Sınıfı bitirdi. 2.3.4. sınıfı dışardan bitirdi. 2. sınıftan 3. sınıfa geçerken nişanlandı, 3. sınıftan 4. sınıfa geçerken evlendi. Vatani görevini Diyarbakır’da yaptı.

Ova un Fabrikasında 8. yıl Özyatağanlı’da 8 yıl çalıştı. 1973 yılında ‘‘Yeminli Mali Müşavirlik’’ kanunun yürürlüğe girmesi ile Ankara’da yapılan sınavı kazanarak Türkiye’nin ilk yeminli müşaviri olma başarısını gösterdi.

 Yanında birçok öğrenci yetiştirdi. Mesleki tecrübe saygınlığı nedeniyle ile maliye camiasının Soydemir Hocasıdır. Soydemir Hoca anında pratik olarak falan kanunun, falan maddesinin, falan bendine göre olması gerektiği şeklindeki beyanına mutlaka rastlayacaksınız. İşte Soydemir tek kelime ile Maliye Camiasının Duayeni’dir.

1985- 87 yılları politika ile de ilgilenen Soydemir Merkez İlçe başkanlığı yaptı. 1987 Genel seçimlerinde D.Y.P. Milletvekili kontenjan adayı olmuştu.  22 Ekim 1964’te Muğlalı balcı ve duvarcı ustası Abdullah Kuşçu’nun kızı Ünsel hanımla evlenen Soydemir 2 kız babasıdır.

1993- 2003 arasında sürekli olarak Konya Defterdarlığına bağlı mükellefleri arasında ilk 10-20 arasında yer aldı. Akörenli’ler Derneği ve Ticaret Lisesi mezunları derneği üyesi olan Soydemir kazandığını devleti ve milleti ile bölüşmesini bilen doğduğu memleketi Akören’i unutmayan, imkânlarını sonuna kadar zorlayarak yardımcı olmaya çalışan nadir Akören’li ler den biridir. Onun Akören’deki çoğu hizmetlerde imzası vardır. Soydemir emekli hayatını Konya ve Anamur’da geçiriyor.

FOTO ALTI: Dilara Narin şeref kürsüsünün zirvesinde Türk Bayrağını dalgalandırırken.

AHMET AKIN

Tomasların Hacı Ahmet’in torunu, Ankara’da ikamet etmekte olan, Türkiye ağır sıklet eski şampiyonlarından Milli boksör Hasan Fehmi Akın’ın oğlu Ahmet Akın, Mersin’de bulunan Ataş Rafinerisi A.Ş.’nin başına getirilmiştir.

FOTO ALTI: Maket Köyde köy hayatı, yayık ayranı yapımı.

Hemşerimiz Ahmet Akın 1957 doğumlu olup, ilk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamlamış ve 1981 yılında Orta Doğu Teknik üniversitesinden Kimya mühendisi olarak mezun olmuştu. 1982- 1983 yıllarında Eskişehir 1. Hava Taktik Kuvvet Komutanlığında askerlik görevini yaptı. Mersin’de bulunan Ataş Anadolu Tasfiyehanesi A.Ş’de 1984 yılında çalışmaya başlayan Ahmet Akın 1992- 1993 yıllarında, Amerika’daki MOBİL Araştırma ve Geliştirme kuruluşunda Rafinery Proses Design’ı üzerinde çalıştı. Mesleği ile ilgili Ataş Rafinerisinin geliştirilmesi, daha verimli ve daha emniyetli çalıştırılması konusunda önemli katkılarda bulunmuştu. Hemşerimiz Akın 1999-2000 yıllarında Emniyet, çevre ve kalite şube müdürlüğü, 2001- 2002 yıllarında işletme şube müdürlüğü görevlerinden sonra 2003yılı başında Ataş Rafinerisinin başına geldi.   Akın evli olup, bir kız ve bir erkek çocuk babasıdır. Dünya devi, Uluslararası bir petrol şirketinin Türkiye’deki tek petrol rafinerisinin elli yıllık tarihinde İlk Türk Rafineri Müdürü onurunu yaşayan Ahmet Akın, mütevazı karakterinde Anadolu insanının zekâ ve kabiliyetini görmek biz Akörenliler için ayrı bir kıvançtır. Akören’de uzakta çocukluğu ve gençliği geçmesine rağmen dostları onun Konya ve Akören kültürünü hep yaşattığını vurgulamaktadırlar.  2004 yılında BP içerisinde, BP Rafineriler BP Boru hatları bölümüne transfer oldu. 2004 BP, BTC Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) Boru hattı Operasyon Müdürü olarak çalışmaya başladı. 2005/2006 Boru hattı inşasının tamamlanmasından sonra hattın 1076 km. Türkiye kısmında Gürcistan sınırından başlayarak doldurulması ve Posof, Pasinler, Otlukbeli, Altunhisar, Andırın, Ceyhan tesislerinin sıra ile devreye alınmasını operasyonlarının BP BTC adına tamamlanmasını sağladı. 2007/2010 BP BTC Teknik ve Integrity Müdürü-Ankara merkezli. 2011/2014 BP BTC Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye Integrity Müdürü-Bakü merkezli olarak çalıştı. 20015/2020 Botaş International Teknik Müdür Yardımcısı olarak ve 2020’den itibaren Botaş International Operasyon ve Bakım Genel Müdür Yardımcısı olarak BTC Türkiye kısmının operasyon ve bakımını kapsamında çalışmalarına devam etmektedir.

FOTO ALTI: Ahmet Akın gençlik yılları ailesi ile.

Muhabir: TE Bilişim