AKKO Makina Selçuklu’da Organize Sanayi Bölgesi’nde büyük bir katılımla açıldı. AKKO Makina her geçen gün büyümeye devam ediyor. 1986 yılında Abdullah Karakuş tarafından kurulan AKKO Oto. Mak. Hırd. San. Tic. Ltd. Şti. ülke ekonomisine katkı sunarken, bir yandan da istihdam oluşturuyor. Sektöründe lider bir firma olan AKKO bugün dünya pazarına hakim olmayı sürdürürken bir yandan da ürün pazarlamaya devam ediyor. Açılışa ise; AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Mehmet Hilmi Kağnıcı, Konya Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Veli Tekelioğlu, iş adamları, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan AKKO Makina Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Karakuş, ülke ekonomisine katkı sağlamaya ve istihdam oluşturmaya devam edeceklerini açıkladı. Firmalarının büyük emeklerle kurulduğunu ve bu günlere kolay gelmediklerini kaydeden Karakuş, “Ben 1976 yılında meslek hayatına başladım. 1986 yılında çıktığımız bu serüvene devam ediyoruz. AKKO Oto. Mak. Hırd. San. Tic. Ltd. Şti. olarak tornalama takımlarını, diş ve kanal açma takımlarını, delik delme takımlarını, frezeleme takımlarını ve özel takımları üretmekteyiz. Bundan yıllar önce 90 metrekarelik bir torna atölyesinde Konya sanayisine merhaba demiştik. Şu an 36 bin metrekare yakın bir alanda hizmet veriyoruz. Biz 320 kişilik kocaman bir aileyiz. Bunun gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Tabi bu günlere ulaşmak kolay olmadı. Bir sanayici ferdi olarak şunu açıkça söyleyebilirim ki, yönetim kadromuz, çalışma arkadaşlarımızla zor dönemlerden geçtik. Hamd olsun akıllı ve entegre tesisimiz ile 90 ülkeye ihracat yapan bir firma haline geldik. Bugünlere gelmemizde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

‘ORTAK AKIL VURGUSU’

Ortak akla önem verdiklerine işaret eden Karakuş, “Yaklaşık 46 yıllık sanayi tecrübemiz ve tarihimizde bizi bu noktaya getiren kurum kültürümüz ve azimle inşa ettiğimiz Anadolu geleneklerine has, fikri yönetim sistemimizdir. AKKO Makina her geçen gün teknolojik gelişmelere bağlı olarak kendini geliştirmektedir. Yaptığımız yatırımların, çalışmalarının, kişisel gelişimlerine verdiği önemi, araştırma, geliştirme ve ürün gelişimlerine gösterdiği hassasiyetler sonucu bu günlere gelmeyi başarmıştır. Daima müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir firmayız. Müşterilerimizi bir çözüm ortağı olarak kabul ediyoruz. Bugün ürünlerimiz dünya pazarında 90 ülkede kullanılmaktadır. Bu şehre, ülkeye, topraklara borçluyuz ve bunu ödemek için çalışıyoruz. Bu borcu ödememiz lazım. Doğaya saygılı üretimle yolumuza devam etmek istiyoruz. Daha fazla istihdam ve katma değer ile üretimi artırmak en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. 10 bine aşkın üretim çeşidimizi dünyaya pazarlarına ulaştırmaya devam edeceğiz. Üretim gibi bir ciddi iş yapacaksan, üründe kusursuzluğu sağlamak zorundayız. Kusursuz üretim için her şeye yatırım yapmak gerekir” diye konuştu.

‘TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIĞIMIZI KAZANMAK ZORUNDAYIZ’

Kardeşlik sofrasında biraradalar Kardeşlik sofrasında biraradalar

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Mehmet Hilmi Kağnıcı, AKKO’nun ülkeye vefa borcunu ödediğini söyledi. AKKO’nun Türkiye’nin en önemli firmalardan biri olduğunu anlatan Kağnıcı, “Bir sanayici olarak duygulandım. Böyle bir tesisi ülkemize kazandırdığı için AKKO ailesine teşekkür ediyoruz. Teknolojik bağımsızlığını kazanmayan ülkeler asla tam bağımsızlığa ulaşamazlar. AKKO tamamen teknolojik odaklı çalışıyor. İhracata yönelik çalışmalarını takdirle karşılıyorum. AKKO firması, istihdama, ekonomiye, yatırıma, büyük katkı sağlıyor. AKKO’nun ülkeye verdiği hizmetler gerçekten takdiri hak ediyor. Hep beraber olmalıyız. Birlik ve beraberlik sayesinde AKKO bu günlere gelmiştir. AKKO’nun diğer iş adamlarımıza da örnek olmasını diliyorum. Başta Abdullah beye ve emeği, geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

‘MESLEKİ EĞİTİM ŞART’

Konya Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Veli Tekelioğlu ise, özellikle çocukları mesleki eğitime yönlendirmek gerektiğini vurguladı. Ülkede genç nüfus olduğunu ve bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Tekelioğlu, üretim adına daha fazla potansiyel üretim yapılabileceğine işaret ederek, “Ülkemiz ihracatta önemli işler yapıyor. Fakat ülkemizin şuanda ihracattaki, ihracat ürünlerin fiyatı yaklaşık 1,5 dolar. 1,5 dolarla ülkemizin kalkınması mümkün değil. Bu 1,5 dolar olan üretimi daha da artırmak gerekiyor. Yukarıya doğru çıkmamızın yolu, daha fazla katma değerli ürünleri üretmekten geçiyor. Fabrikalarda kullandığımız teknolojik ürünleri yurt dışından ithal ediyoruz. Kullandığımız ham maddenin tamamını yine yurt dışından temin ediyoruz. Bu problemleri çözmemiz lazım. ARGE çalışmalarımızı daha da artırmak lazım. Teknik alt yapı noktasında daha iyi yerlerde olmamız gerektiğini düşünüyorum. Tabi bunların hepsini gerçekleştirmek adına eğitimli insana sermayesine ihtiyacımız var. Eğitimli insan sanayici iş vazgeçilmez bir unsurdur. Çocuklarımızı mesleki eğitime yönlendirmemiz gerekiyor. Bilime, teknolojiye önem veren ve bu zihin yapısına sahip nesiller yetiştirmek zorundayız. Ülkemizin çok genç bir nüfusu var. Bu genç nüfusu verdiğimiz eğitimlerle entegre edip, mesleki açıdan kazanmamız lazım. Yoksa ciddi tehlikeli şeylerle karşılaşırız. AKKO firmamızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

‘AKKO HİKAYESİ ASLINDA KONYA HİKAYESİ’

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise, AKKO’nun açılışından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Öztürk, “Şehrimiz adına büyük bir gurur kaynağı. Abdullah abinin hikayesi aslında Konya’nın hikayesidir. AKKO zaman içerisinde kendisini büyütmeyi başarmıştır. İhracatını artırmıştır. Çok modern teknolojik gelişmelere imza atmıştır. AKKO’nun büyümesi demek, şehrin büyümesi demektir. Bundan 21 yıl önce 80-90 milyon dolar ihracat yapan Konya bugün 3 ile 3,5 milyar dolar seviyesinde ihracat yapıyor. Bu başarıda emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Daha alınacak çok yolumuz var. AKKO’nun hikayesi çok güçlü bir hikayedir. Konya’nın başarı hikayesidir” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE GÜÇLENİYOR’

AK Parti Konya İl Başkanı ise Konya sanayisinin üretmeye devam ettiğini anlattı. Angı, “Dünden bugüne herşey hemen yoluna girmiyor. Dünyanın içinde bulunduğu duruma bakacak olursak, asla umutsuz değiliz. Ülkemiz ise bu zorluklardan çıkmayı başaracaktır. Yeni kurulacak sistem içinde daha aktif olacaktır. Bunu bir siyasetçi olarak değil, sanayici olarak ifade ediyorum. Bizler makina tamir etmekten dolayı yorulmayan insanlarız. O günlerden bu günlere kolay gelmedik. İhracat rakamlarımız bizleri mutlu ediyor. Türkiye hamd olsun büyümeye ve güçlenmeye devam ediyor. Azimle bizler üretmeye devam etmeliyiz” diyerek sözlerini noktaladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim