Yeni asgari ücret pazarlıkları başlarken, milyonlarca çalışan yeni ücreti dört gözle bekliyor. Milyonlarca asgari ücretle çalışan işçi, yeni ücretin yaşanabilir bir seviyede olmasını umut ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan ilk toplantıda hem işçi kesiminin temsilcileri hem de işveren tarafının temsilcileri aynı masa etrafında buluşarak asgari ücrete ilişkin fikirlerini beyan etti. Henüz net bir rakam belirlenmeyen ve görüşmeler trafiğinin hızla ilerlediği bu dönemin sonunda asgari ücretliyi hayat pahalılığına ezdirmeyecek, asgari ücretli çalışanı ezdirmeyecek, vergi indirimleri yapılarak da işvereni koruyacak bir neticenin ortaya çıkması bekleniyor.

HAK-İŞ’İN BEKLENTİSİ 4500-5000 TL

Asgari Ücret Komisyonu tarafından yapılan ilk toplantının ardından Konya Yenigün Gazetesi’ne özel değerlendirmelerde bulunan Hak-İş İl Temsilcisi Vacit Sır, yeni asgari ücretin insanca yaşanabilir bir seviyede olması gerektiğini savundu. Geçen yıldan beri vatandaşların yeni zamlara maruz kaldığını, bunun işçi kesiminde büyük mağduriyet oluşturduğunu dile getiren Sır, “Artık dünya şartları çok sık değişiyor. Son 6-7 yılda yapılan zamları biliyoruz. Bu zamlar insanların hayat kalitesini düşüyor. Doğal olarak alım gücü de zayıflıyor. Şu an milyonlarca işçi geçim derdinde. Ekmek derdine düşen insanlar, geçimini sağlamakta zorlanıyor. Ülkemizde enflasyon çok yüksek. Hak-İş olarak, işçileri savunmak bizim asli görevlerimizden biri. Piyasa şartları çok hızlı değişiyor. Döviz kurundaki yaşanan dalgalanmalar, tüm sektörlerde çeşitli zamlara neden oluyor. 4500-5000 TL altındaki bir asgari ücreti kabul görmemiz mümkün değil. Piyasadaki şartlardan dolayı ne olacağını maalesef kestiremiyor. Yeni asgari ücretten beklentimiz 4500-5000 TL bandında olması” şeklinde görüş belirtti.

‘ÇOK DEĞİL, HAYATA GELEN ZAM KADAR ZAM YAPILSIN’

İnsanların asgari geçimi için ihtiyaç duydukları yüzlerce kalemdeki ürüne yapılan zamlara dikkat çeken Türk-İş İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak işçilerin temsilcileri olarak asgari ücretteki beklentilerinin hayatın her alanına gelen zam kadar asgari ücrete zam yapılması yönünde olduğunu söyledi. Asgari ücretin çalışanların genel ücreti gibi olduğunu vurgulayan Abdülkadir Tamak, “Türkiye şartlarında insanların yüzde 52’si asgari ücrete tabi olarak çalışıyor. Türk-İş olarak asgari ücretten beklentimiz, insanların refah seviyesini yükseltebileceği, ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir ücret olmasıdır. Biliyorsunuz Motorlu Taşıtlar Vergisi, Pasaport işlemleri, ehliyet harçları, trafik cezaları ve çeşitli vergi ile harçlara yüzde 36-37 oranında zam geldi. Bizimde beklentimiz asgari ücrete yüzde 36 civarında bir zam gelmesidir. Yüzde 36 altındaki bir zammı kesinlikle kabul etmiyoruz. Böyle bir ihtimali konuşmak dahi istemiyoruz. Çünkü Türkiye şartlarını göz önünde bulundurduğumuz zaman, ev kiraları, gıda fiyatları, elektrik, doğalgaz, benzin, mazot, su, birçok sektöre, ihtiyaca sürekli zam geldiğini görüyoruz. İnsanlar burada sürekli zamma maruz kalıyor. Her işçinin insanca yaşamaya hakkı var. Bunu düşünerek hareket etmek lazım” ifadelerini kullandı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim