2006 yılından buyana sektörde geniş ürün yelpazesiyle hizmet veren ARS Park, ağırlıklı olarak çocuk oyun grupları, açık alan spor aletleri, kent mobilyaları sektöründe faaliyet gösteriyor. Türkiye’de çocuk oyun grupları sektöründe ilk 3 içerisinde yer alan ARS Park, birçok ülkeye de ihracat yaparak ülkeye önemli bir ekonomik katkı sağlıyor. ARS Park A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Arslan Türkiye’de özellikle oyun gruplarında ilk üç firma arasında yer aldıklarını belirterek, “Benim en büyük idealim kendi üretim tesislerimizde yüzde 100 Yerli Üretim ile Dünya’ya hizmet etmektir. Nitekim bu idealimizi gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Teknoloji ve yenilikleri yakından takip eden bir şirket olarak, bulunmuş olduğumuz her sektörde değişen ve gelişen her ayrıntıyı uygulamaya geçirmekteyiz. Bulunduğumuz pazarda şirketimiz “ilklerin Öncüsü” olarak adlandırmamız sanırım abartı olmaz. Çünkü en yenilerin altında imzamız hep olmuştur. Belki bir fikir, belki de gerçekleşen bir proje olarak. Geldiğimiz noktada çocuk oyun grupları, açık alan spor aletleri, kent mobilyaları sektöründe faaliyetimizi sürdürmekteyiz. Özellikle Türkiye’deki oyun grupları sektöründe ilk üç üretici firma arasında yer almanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Ersin Arslan kimdir? Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1983 Yılında Konya Meram’da dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimden sonra Enderun Fen lisesinde eğitimime devam ettim. Selçuk Üniversitesi Dış Ticaret bölümünü bitirdikten sonra Lisansımı Anadolu üniversitesi İşletme Fakültesinde tamamladım. 2006 yılında bir aile şirketi olan ARS Park A.Ş.’yi kurarak çocuk oyun grupları ve kent mobilyaları alanında faaliyet göstermeye başladık. Halen bu şirkette yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevini yürütmekteyim. Spora olan ilgim ve merakımdan dolayı ARS Park Sanayi Spor Kulübüne başkan olarak seçildim. Amatör branşlar da futbol ve basketbol takımlarımızla birçok kupa kazandık. 2013-2015 yılları arasında Konya Fenerbahçeliler deneğin yönetim kurulunda genel sekreterlik görevinde bulundum. Fenerbahçe Spor Kulübü kongre üyeliğim ve Konyaspor delegeliğim devam etmektedir. 2015 yılında kısa adı KONTİMDER  olan Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneğinde kurucu üye olarak bulundum, halen Kontimder de başkan yardımcılığı görevini sürdürmekteyim. 2002 yılında bir hobi olarak başladığımız çocuk oyun grupları ve kent mobilyaları imalatı, bugün bakıldığında firmamızın ana üretim dalı haline gelmiştir. Bugün birçok ülkede, yurt dışı operasyonları ve yabancı müşterilerle gelişen dev bir marka haline geldik. Son yıllarda olduğu gibi her daim Türkiye’nin en iyileri arasına girmeye hedefledik. Orta ve uzun vadede ise hedefimiz Dünya sıralamasındaki en iyiler arasında yer almaktır.

Kaç yıldır sektördesiniz?

2006 yılında ARS Park A.Ş. isminde çocuk oyun grupları ve kent mobilyaları üreten şirketimizi Mar-San Sanayi Sitesinde kurarak bu sektörde faaliyet göstermeye başladık. 2012 yılına kadar faaliyetlerimize devam ettiğimiz Mar-San Sanayi Sitesinden 2012 yılında taşınarak Büsan sanayi sitesindeki yeni üretim tesisimize geçtik. Yaklaşık olarak bu sektörde 15 yıldır aktif olarak faaliyet göstermekteyiz.

Türkiye genelindeki pazar durumunuz nedir? Bayilikleriniz var mı?

Biz Türkiye geneli ağırlıklı olarak belediyelerle ve inşaat firmaları ile çalışıyoruz. Belediyelerle ihale usulü, inşaat firmaları ile proje bazlı olarak çalışmalar yürütmekteyiz. Bunun yanı sıra tekli alımlara ve çoklu alımlara da cevap vermekteyiz. Kısacası 7, den 70’ e herkes bizim müşterimiz ve her Pazar bizim pazarımızdır. Türkiye geneli her bölgede bayilerimiz bulunmaktadır. Bunun yanı sıra birçok şehirde proje ortağı olduğumuz firmalarımız bulunmaktadır.

Markalarınız var mı?

Biz ARS GROUP adı altında ARS PARK, CRS METAL markaları ile dünyaya açılmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Bugün birçok çocuk parkı ARS PARK markası ile donatılmaktadır. Bünyemizde bulunan her bir marka Türkiye’de ve dünyada kendinden söz ettirmektedir.

Sektördeki pazar payınız nedir? Üretimdeki kalite anlayışınız nasıldır?

Türkiye de oyun grupları sektöründe ilk üç firma arasında yerimizi almaktayız. Önce insan sağlığı ve kalite dediğimiz üretim sistemimizde bunlardan hiçbir zaman ödün vermedik. Kalitemizi gerek TSE gerekse CE belgelerini alarak taçlandırdık. Kalite bizi hep bir adım daha ileriye taşıdı. Şuan bulunmuş olduğumuz yere gelmemizde kalitemizin çok büyük bir payı vardır. Faaliyet gösterdiğimiz sektörde pazarın maalesef bir sonu yok. Her yeni günle birlikte türeyen yeni girişimciler ile birlikte sektörde farklılık göstermek ve var olmak güçleşiyor. Alım gücünün azalması ile birlikte taleplerin sadece fiyat düşüklüğü üzerine odaklanması maalesef bizi zorlamaktadır. Önceliği daima çocuk sağlığı olan ve kaliteyi hep en üste tutan bir firma olarak maliyetlerimizin yüksek olması satış rakamlarımıza yansımaktadır. Merdiven altı üretim yapan firmalarla fiyatlarımızın kıyaslanması ne yazık ki çok üzücüdür. İçinde çocuk kelimesinin geçtiği her ayrıntı bence özen ve hassasiyet istemektedir. Bizi bu sektörde yoran tek şey önüne gelenin bu sektöre girmesi ve bu alanda satış yapmasıdır

Kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?

ARS Park A.Ş. olarak yaklaşık olarak 70 kişiye istihdam sağlamaktayız. Pandemi süreci bütün sektörler gibi bizi de etkilese de İşlerimizin iyi olduğu dönemlerde nasıl birlikte olmuş isek pandemi sürecinde de personel eksiltmeye gitmedik. Kaldı ki bu süreçte mevcut siparişlerimizi teslim etmenin yanında yeni ürün tasarımları ve stok hazırlığı yaptık. Personellerimiz ve çalışanlarımızdan daha çok birlikte çalıştığımız arkadaşlar kelimesini söylemeyi yeğlerim. Bu da böyle zorlu süreçlerde daha fazla kenetlenmemizi ve birlikte başarabilmemizin önünü açmaktadır. Başarı hiçbir zaman tek bir kişinin elde edebileceği bir şey olamaz, tamamen ekip çalışması ve aile kavramıyla ortaya çıkmaktadır.

İhracat yapıyor musunuz? Ağırlıklı olarak hangi ülkelere çalışıyorsunuz?

Türkiye dışında birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. ARS PARK markası ile yurtdışında Türkiye’yi temsil etmenin gurur ve mutluluğunu yaşamaktayız. Lübnan, Irak, Nahcivan, Azerbaycan, İngiltere, K.K.T.C, Fransa, Malta, Nijerya, Gürcistan, Yunanistan, İspanya, Vietnam, Ukrayna, Romanya ve daha birçok ülkeye sevkiyat gerçekleştirmekteyiz. Hedeflerimiz doğrultusunda amacımıza ulaşmak için yol kat ediyoruz. Avrupa pazarında da ön gördüğümüz yerlere gelmek için gerekli analiz çalışmalarımız devam etmektedir. Önümüzdeki yıllarda özellikle Avrupa pazarında hedeflediğimiz yere gelerek adımızdan sıkça bahsettireceğimizin kanaatindeyim. İleriye yönelik planlarımızda yurtdışı operasyonlarımızın dahası var.

Yeni yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum ve pandemi süreci göz önünde bulunduğunda en sağlıklı yatırımın ar-ge üzerine yoğunlaşmak olduğuna kanaat getirdik. Bu doğrultuda önceliğimizi ürün geliştirme ve yeni tasarımlarımıza verdik. Benim hep söylediğim bir söz var; “Siz hayal edin, biz gerçekleştirelim.” Bu kapsamda firma olarak en büyük özelliğimiz hayallerimizi hayata geçirmek olmuştur. Bu sadece bizlerin değil çocuklarımızın hayalleri, onlara daha kaliteli ve onların daha çok ilgisini çekecek ürünleri tasarlayabilmektir. İçlerinde çeşitli figürleri ve Temaları barındıran ürünler kazandırmak için sürekli yeni tasarımlar geliştirmekteyiz. Kaliteyi artırmak ve yeni tasarımlar üretmek için ar-ge alanında sürekli yatırımlarımız devam etmektedir. Sürekli büyümekte ve gelişmekte olan firmaların yapması gereken en önemli unsur ar-ge yatırımlarından kaçmamaktır.

Sektörün sorunları hakkında neler söylersiniz?

Sektörün en büyük sorunlarından biri merdiven altı firmaların çoğalmasıdır. Çocuk sağlığını hiçe sayan sakıncalı üretimler hem sağlığı tehdit ediyor hem de kalitesiz ürünlerin ortaya çıkarak çoğalmasına olanak sağlıyor. İnsanlar aradaki fiyat farkına aldanarak kalitesiz ürünü aldıkları zaman büyük bir hayal kırıklığına uğruyor. Bunları zaman zaman dile getirsek te maalesef ki acı tecrübeler ile insanlarımız bu durumu anlayabiliyor. Her sektörde olduğu gibi ithal ürünler bizim sektörde de maalesef ki en büyük problem, fiyat endeksli alınan ürünler önceleri görsel olarak tatmin etse de daha sonraları parklarımızın yapısını ve güzelliğini bozduğu bilinmektedir. İşin tabi ki birde ekonomik boyutu var. Bu belki klişe bir söz olacak ama İthalattan daha çok ihracata yönelmemiz gerekiyor. Firmamız başta da bahsettiğim gibi yerli üretimi desteklemekte ve öncülük etmektedir.

Pandemi sürecinde nasıl bir üretim planladınız?

Pandemi sürecinde mevcut personel sayımızı koruyarak çalışmalarımıza devam ettik. Bu dönemde iş yoğunluğumuzda elbet azalmalar oldu. İhracatımız yavaşladı fakat elimizdeki işleri bitirme ve stok yapma yoluna gittik. Ekonomik olarak bu süreç her firmayı etkilediği gibi bizi de etkiledi. Buda zamanı daha iyi yönetmemizi ve üretim aşamalarını gözden geçirmemizi sağladı. Kısıtlı üretim yapmanın zorluğunu aşmayı bildik. Maliyetlerimiz gözden geçirip giderlerimizi kontrol altına almamız attığımız en büyük adımdı.

Gelecek için neler düşünüyorsunuz?

Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki sağlam konumumuzu korumanın yanında, gelişmekte olan pazarlarda, özellikle yurtdışında büyümemizi daha da artırmak istiyoruz. Hedefimiz: Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki sağlam konumumuzu korumanın yanında, gelişmekte olan pazarlarda, özellikle yurtdışında büyümemizi daha da artırmak istiyoruz. Projelerimiz ise şöyledir. 35.000 m2 kapalı alanı olan toplamda ise 50.000 m2’lik alana sahip bir üretim tesisi inşa ederek fabrikalarımızı tek çatı altında toplamaktır. İnşaat sektöründe yapmış olduğumuz fabrika projelerimizle sektördeki yerimizi koruyarak daha nice projelerin altına imza atmak proje sıralamamızdaki en önemli planlarımız arasındadır. Konya’ya inanıyoruz ve yatırımlarımıza devam ediyoruz. Gayrimenkulde herkesin geri çekildiği dönemde önemli gayrimenkul yatırımlarımız var. Bunlardan en önemlisi fabrika inşaatına devam ettiğimiz yatırımımız. Gayrimenkul işimizde, projeye göre en iyi lokasyonu seçiyor, en iyi mimarlarla çalışıyor ve en iyi projeleri geliştiriyoruz. Bir de gayrimenkul ürünü geliştireceğiniz zaman “kime satacağım” diye sormanız lazım. Bana göre işin en kritik noktası bu. Ürünü alacak insanın beklentilere göre ürün hazırlarsanız satış probleminiz olmaz. Herkesi mutlu etmeyi hedeflerseniz o zaman hiç kimseyi mutlu edemezsiniz.

Sektörün geleceğine yönelik öngörünüz neler olacak?

Merdiven altı firmaların rekabet şartlarını zorlayıcı durumu elbette ki bizim sektörümüzde de kendini göstermektedir. Kontrollerin daha iyi yapılması gerekmektedir. Eğer kontroller sağlanamazsa kurumsal firmaları zorlu günler beklemektedir.

Özel bir mesajı var mı?

Uzmanı olduğumuz her alanda kendimizi büyümeye ve gelişmeye odakladık. Yeni projeler yaparak sektörlere yeni soluklar kazandırmaya kendimizi endeksledik. Bu yüzden “ilkleri hep bizlerle duyacak ve bizlerle yaşayacaksınız. “Bugünlere gelmemizde emeği olan kıymetli çalışama arkadaşlarımıza ve değerli müşterilerimize teşekkürü bir borç bilirim. Bizden hep daha fazlasını beklemeleri bizim hep daha ilerisini hedeflememizin önünü açmıştır.

DURAN CÖLCÜ

Editör: TE Bilişim