1952 yılında ticari hayatına başlayan Albayrak Grubu, bugün inşaat, sanayi, hizmet, lojistik ve medya sektörlerinde 50’ye yakın şirket ve yayın markasıyla ve 15 binin üzerinde çalışanıyla Türkiye ekonomisine katkı vermeye devam ediyor. Bir dizi programlara katılmak üzere Konya’ya gelen Albayrak Grubu CEO’su Prof. Dr. Ömer Bolat, Konya Yenigün Gazetesine değerlendirmelerde bulundu. Albayrak Grubu olarak yerli ve milli üretimi önemsediklerini ifade eden Bolat, “Albayrak Grubu yerli ve milli üretimi savunan ve Türkiye’de sanayinin gelişmesine fabrikalar üzerinden destek veren köklü bir kuruluş” dedi. Albayrak Grubu olarak Türkiye’nin birçok şehrine yayılmış faaliyetlerinin yanı sıra Asya ve Afrika’da dört ayrı ülkede liman işletmeciliği, toplu taşıma, atık yönetimi ve gayrimenkul sektörlerindeki faaliyetlerine her geçen gün artan oranda ağırlık verdiklerini belirten Bolat, “Yine Türkiye’nin kamuflaj kıyafeti sektöründe en büyük üç markasından biri olan Ereğli Tekstil Fabrikası ile 1997’den bu yana endüstri 4.0 teknolojisiyle antibakteriyel, nano teknoloji özelliklerine sahip, kara, hava, jandarma ve emniyet kuvvetleri için kamuflajlı-kamuflajsız elbise, mont, parka, gömlek ve rüzgâr ceketi kumaş üretimi ve dikimi, ayrıca soğuk iklim parka ve elbise dikimi yapan şirketiyiz” dedi.

‘LOJİSTİK FAALİYET HACMİMİZİ GENİŞLETTİK’

Albayrak Grubu olarak lojistik sektörünün dinamiklerine yön verdiklerini belirten Bolat, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli limanı olma özelliğini taşıyan Trabzon Limanı’nın 30 yıllık işletme hakkını 2003 yılında devraldık. Borsada işlem gören Trabzon Limanı, lojistik faaliyetlerinin yanı sıra Karadeniz’deki petrol aramalarına da ev sahipliği yapmaktadır. Grup olarak, Doğu Afrika’da stratejik bir konuma sahip Somali’deki Mogadishu Limanı ve Batı Afrika’nın dünyaya açılan kapısı Gine’deki Conakry Limanı ile Azerbaycan’ın Bakü Limanı’nın işletmesini üstlenerek lojistik faaliyetlerinin hacmini genişlettik” şeklinde konuştu.

‘TÜMOSON’DA CİDDİ MOTOR ÜRETİMLERİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ’

Sanayi sektöründe kararlı ve istikrarlı büyümeyi ilke edinen bir Grup olarak, yatırımlarını traktör ve dizel motor üretimi başta olmak üzere, tekstil, araç üstü ekipman, şeker ve kâğıt üretimi gibi alanlarda yoğunlaştırdıklarına dikkat çeken Bolat, “Konya’da üretimlerini gerçekleştiren ve Türkiye’nin ilk özel dizel motor üreticisi olma özelliğini taşıyan TÜMOSAN, 268 model çeşitliliğiyle traktör sanayiinde Türkiye’nin ikinci pazar payına sahiptir” dedi. Ayrıca TÜMOSAN’ın borsaya açılmış, Milli Entegre Taktik Tekerlekli Araç Projesi’ni hayata geçirerek ilk prototipin (TÜMOSAN PUSAT) üretimini gerçekleştiren bir firma olduğunu ifade eden Bolat, “TÜMOSON ile büyük yatırımlar yaptık. Bugün TÜMOSON vadisinde 6 güçlü fabrika ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Konya’nın, savunma sanayinde ciddi bir atak içerisine girmesine TÜMOSON da öncülük etti. Konya’ya arkamızdan ASELSAN’ın yatırımı geldi. İnşallah önümüzdeki süreçte bu sektörlerdeki yatırımlarımız artarak devam edecek” ifadelerini kullandı.

‘KADEME, GRUBUMUZUN GÖZDE FİRMALARI ARASINDA’

Kademe Atık Teknolojileri’nin, Grubun gözde firmaları arasında yer aldığını ve her geçen gün pazarını genişleterek büyümekte olduğunu belirten Bolat, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Araç üstü temizlik ekipman sektöründe yerli ve milli ürünler üreterek 45 ülkeye ihracat gerçekleştiren Kademe Atık Teknolojileri, Grubumuzun gözde firmaları arasında yer almakta ve her geçen gün pazarını genişleterek büyümektedir. Kompakt, vakumlu ve çekilir tip yol süpürme araçları, dezenfektan ve sterilizasyon araçları, hidrolik sıkıştırmalı çöp kasası, hooklift, konteyner yıkama aracı, su tankeri-arazöz, vidanjör, kombine kanal açma makinesi, çeşitli tip platform, ağaç sökme makinesi, treyler ve kompost makinesi üretimleriyle Kademe, sektörün en geniş ürün çeşidine sahiptir.”

‘BÜTÜN HEDEFİMİZ, ÜLKEMİZİN DAHA MÜREFFEH HALE GELMESİ’

Albayrak Grubu olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında üretim ve yatırım faaliyetleriyle emin adımlarla yollarına devam ettiklerine dikkat çeken Bolat, “Albayrak Grubu yerli ve milli üretimi savunan ve Türkiye’de yan sanayinin gelişmesine fabrikalar üzerinden destek veren köklü bir kuruluş. Bütün hedefimiz ülkemizin daha müreffeh ve daha kalkınmış hale gelmesi, halkımızın refahı, huzuru ve mutluluğunun artması” dedi. Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikalarını 2018 yılında devralarak Sukkar Şeker markasını kurduklarını söyleyen Bolat, “60 milyon TL’lik yatırımla tesisleri modernize ederek, yıllık 80.000 ton kristal şeker üretimiyle yöreye ekonomik canlılık getirdik. Ayrıca bölgede tarıma elverişli arazileri kiralayarak şeker pancarı ekimi yapmak, modern tarım uygulamaları ve tarım aletleriyle bölge çiftçisini tanıştırıp onlara bu konuda önderlik yapmak amacıyla Mezra Ziraat’ı faaliyete geçirdik” dedi.

‘SOSYAL SORUMLULUK ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUZ’

Albayrak Grubu olarak sosyal sorumluluk çalışmalarını önemsediklerini ifade eden Bolat, Albayrak Vakfı’nın, eğitim, kültür ve sanat, bilimsel araştırma ve geliştirme, sosyal, sağlık ve çevre alanlarında olumlu gelişmelere katkı vermek maksadıyla 2008 yılında kurulduğunu ve vakfın gayeleri arasında şunların yer aldığını belirtti: “Eğitim kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak, ülkemizin ihtiyaç duyduğu sahalarda meslek sahibi, nitelikli, vatanına ve milletine bağlı, inançlı insan yetiştirilmesine yardımcı olmak. Başta ülkemiz olmak üzere, dünyanın her yerinde yoksullukla mücadele etmek, sosyal ve kültürel konularda insanların kişisel ve toplumsal gelişimlerine katkı sağlamak. İhtiyaç sahiplerine eğitim imkânlarını sağlamak, yoksul ve kötü sağlık şartlarına sahip insanlara sağlıklı yaşama imkânları sunmak. Toplumda doğa ve çevre bilincini arttırmak, yeşil alanlar, ormanlar oluşturmak ve var olanları korumak. Tarihî eser bilincinin arttırılmasını sağlamak ve bu eserlerin yaşamasına katkıda bulunmak.” Albayrak Spor Kulübü ile her yıl binin üzerine gence spor yaptırdıklarını ve kendilerine malzeme ve saha desteği verdiklerini ifade eden Bolat, “Albayrak Spor Kulübü, Süper Amatör Lig’de mücadele veren Albayrak Spor Futbol Kulübü’nün yanı sıra karate, badminton, atletizm, güreş, okçuluk, judo, masa tenisi, tenis, yüzme, tekvando gibi geleneksel ve modern spor dallarında da hizmet vermektedir” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim