Küçük yaşlardan buyana iş hayatının içerisinde yer alan, yurtdışı eğitimini ardından geldiği Konya’da tamamen profesyonel olarak iş hayatına giren Motorcu Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Motorcu, Konya’nın genç ve dinamik iş adamlarından biri olarak dikkat çekiyor. Kendini geliştirmek için çeşitli eğitimler alan Motorcu, şirketlerinde yürüttüğü farklı görevlerin ardından edindiği bilgi ve birikimi şuanda şirket yöneticisi olarak taçlandırmış durumda. İş hayatında babasından önemli bilgi ve tecrübeler edinen Motorcu, babasından aldığı bayrağı daha ileri taşımak adına da büyük gayret gösteriyor. Bu anlamda sektöründe önemli hedefleri olan Motorcu, özellikle 2023 yılında seri üretime geçilmesi planlanan yerli otomobilin de Konya’daki bayisi olmayı istiyor.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İsmim Mustafa Motorcu. Makine mühendisiyim. Evliyim bir oğlum var. Aşağı yukarı 2015 yılından beri şirketin yönetimindeyim.

İş hayatına giriş süreciniz nasıl oldu?

Ben Avusturya Viyana’da okudum. Sonra geldim bir de Konya’da makine mühendisliği okudum. Okul ve askerlikten sonra işe başladık. Tabi gelir gelmez yönetici olarak başlamadık işe. Bunun öncesi de ar tabi. Biz ortaokul zamanlarında yaz aylarında tatil yapamazdık, iş yerine giderdik. Babamızla gelirdik, akşama kadar çalışırdık. Eski Sanayi’de bir iş yerimiz vardı yedek parça satışı üzerine. Yazın orada çalışırdık. O zamanlar küçüktük belki iş yerine bir katkımız olmazdı belki ama parçaları tanırdık, orada babamızın, çalışanlarımızın esnafla diyaloğunu görürdük. Raftaki parçaları temizlerdik. O tarihlerden itibaren babamız bizi yetiştirmiş oldu. Yaz tatillerinde başlayan bu serüven, küçük küçük öğrenmeyle bugünlere kadar geldik. Üniversite hayatım da aynı şekilde geçti. Önce Viyana’da Makine Mühendisliği’ni bitirdim sonrasında geldim bir de Konya’da Makine Mühendisliği okumaya başladım. 2. Öğretimi seçtim bilerek. Gündüzleri iş yerine geliyor, akşamları da derse gidiyordum. Aynı zamanda Konya’da üniversiteye başladıktan 1 yıl sonra evlendim. Dolayısı ile o 3-4 sene biraz zor oldu ama aştık bir şekilde.

Şirketinizde bugüne kadar hangi görevlerde bulundunuz?

Kendimizi farklı departmanlarda yetiştirdik. Servis, satış, hasar, parça kısımlarında çalışmalar yürüttüm. Servis Müdürlüğü yaptım. Şuanda da hepsinin yönetimini icra ediyoruz. Şuan Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kardeşim ağırlıklı olarak satışa ve servise bakıyor ben ise finansa bakıyorum. Babamız da Yönetim Kurulu Başkanı olarak bizim başımızda.

İş hayatına adapte olma noktasında sıkıntılar yaşadınız mı? Bir de 3-4 senelik süreçte yaşadığınız zorluklar neler oldu?

Türkiye’de iş hayatı biraz farklı. Zorlukları var ama biz küçük yaşlardan beri iş yerine gidip geldiğimiz için fazla zorluk yaşamadık. Yurtdışını da görünce, oranın da katkısı oldu. Şuanda babam, kardeşim ve ben işlerimizi yürütüyoruz. Az önce dediğim gibi Viyana’da üniversiteyi bitirdikten sonra Konya’da 2. Bir üniversite okuyama başladım. O süreç biraz zor oldu. Sabahları işe geliyordum, akşamları okula gidiyordum. Bir de okudum bölüm Makine Mühendisliği gibi zor bir bölüm. Saat 23:00’da dersten çıkıyorsunuz, eve gidiyorsunuz, sabah işe gidiyorsunuz dolayısı ile bu süreç biraz zor oldu.

Yurt dışında okudunuz. Bu durum size neler kazandırdı?

Yurtdışında insanın bakış açısı farklı oluyor. Ben hala tavsiye ediyorum herkesin yurt dışını görmesi gerekiyor. Ben 4 sene yurtdışında kaldım. Farklı ülkelere gittim, farklı dinden, farklı ırktan insanlar tanıdım. Bu insanları hem tanıdık hem kültürlerini, yaşantılarını öğrendik. Yaptıkları bir işe olan bakış açılarını öğrendik. Bu benim için çok iyi bir deneyimdi.

Kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

Çeşitli eğitim programları var onlara katılıyorum. Şuan KIA’nın Yetkili Bayisi olduğumuz için hali hazırda KIA’nın çok güzel partner firmaları var. Liderlikle ilgili eğitimler veriyorlar. Ben de bu eğitimlere katılıyorum. Çok güzel bir eğitimdi. Aynı zamanda ben Konya Ticaret Odası Meclis Üyesiyim. KTO Karatay Üniversitesi’nin de Makine Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği sektör danışmanlığı yapıyorum. Orada da elektrikli bir araç yapıyoruz, TÜBİTAK’ın düzenlediği bir yarış programı var bu yarışlara elektrikli araçlar üretiyoruz. Ben sektör danışmanı olarak dışarıdan destek veriyorum. Dolayısı ile KTO’nun açtığı eğitimler oluyor onlara da katılıyorum. Kendimizi ne kadar geliştirirsek o kadar iyi diye düşünüyorum.

KTO’da ve KTO Karatay Üniversitesi’nde çeşitli çalışmalar yürütüyorsunuz. Farklı STK’larda da çalışmalarınız var mı?

Hasene Sosyal Yardımlaşma Derneği’nde gönüllü olarak çalışıyorum. Her yıl çeşitli kampanyalarımız oluyor ona destek veriyorum. Hasene’de yetiş giydirme, su kuyusu kampanyası, kumanya kampanyası, Kurban Bayramı’nda kurban toplama kampanyası gibi kampanyalar oluyor. Onlara destek oluyorum. Hasene 122 ülkede faaliyet gösteriyor dolayısı ile farklı ülkelere de gözlemci olarak gidiyorum.

2. kuşak olarak iş dünyasında çalışmalara devam ediyorsunuz. Size bu fırsatları sunan babanızın size katkıları neler oldu?

Babamız sağ olsun bizim hep arkamızda oldu. Biz bir şey istediğimiz zaman bizi sürekli destekledi. Tabi ki yanlışları, doğruları gösterdi ve anlattı ama sürekli bize olumlu yönde çok destek verdi. Bir projemiz olduğunda “boşverin yapmayalım” demez. Destek verir. Ön açıcı bir özelliği vardır babamın. Bir de bizim ülkemizde özellikle de Konya’da, aile şirketlerinde şöyle bir sorun var; genelde yıllardır aile şirketini yöneten kişiler, şirket yöneticiliğini bırakmak istemiyorlar. Sürekli ben işin bir parçası olayım istiyorlar. Ama babam öyle değildir. Bize bıraktı. Tabi istişareler ederiz ama bizi ezip de, bizim sorumluluğumuzda olan işler noktasında hiçbir şeye karışmaz.

Şirketinizin dününü ve bugünü anlatabilir misiniz?

Babamın asıl mesleği kaporta ustası. İlkokul 5. sınıfı bitirdikten sonra rahmetli dedem babamı sanayide bir ustanın yanına vermiş. 5. Sınıftaki bir çocuğu çalışmaya göndermek büyük bir şey. Şuan herhalde kimse bu yaşta bir çocuğu çalışmaya gönderemez.  Babam orada çalışmaya başlamış ve askere gitmeden birkaç yıl önce kendi iş yerini açmış kaporta üzerine. 17 yaşlarındayken iş yeri sahibi olmuş. Müşteriden falan para isterken çekiniyormuş. Babam o dönemlerden çalışmaya başlamış. Sonrasında orijinal yedek parça üretmiş. Direk FIAT Gurubuna üretiyor. Babamın hayali bir servis açmakmış. 2004 yılında nasip olmuş. Ford’un da yetkili acentesi olmuş. Şuanda da KIA’nın bayiliğini ve servisini yapmaktayız. İnşallah babamızdan aldığımız bayrağı daha ileri taşırsak ne mutlu bize.

Aldığınız bayrağı daha ileri taşıma noktasında hedefleriniz var mı?

Tabi ki önemli hedeflerimiz var. Bizim şuan satışını ve servisini yaptığımız grup yerli otomobili yapan 5 babayiğitten birtanesi. İnşallah ilerde nasip olursa yerli otomobille ilgili çalışmaları biz sürdürmek istiyoruz. Bu konuda bizim de yerli otomobile katkımız olsun isteriz. Anadolu Grubu bu işin içerisinde bizi de bu işin içerisine dahil ederlerse mutlu oluruz.

Günümüz iş dünyasını ve Konya’nın potansiyelini değerlendirecek olursak neler söylersiniz?

Konya gelişen ve hala gelişmekte olan bir şehir. Havası, suyu gerçekten bir başka Konya’nın. Konya’nın manevi bir havası var ve potansiyeli çok fazla. Konya gelişmekte olan bir şehir. Otomotiv üzerine Konya’da bir uçak bile üretebilirsiniz. Çok gelişmiş bir şehrimiz. Diğer sektörlerde de çok ilerideyiz. Her geçen gün büyüyen yapısıyla Konya ilerde sanayide anılacak birkaç şehirden birtanesi olacaktır. ASELSAN’ın da Konya’ya gelmesi büyük bir değer kazandırdı. Bu anlamda inşallah Konya sanayide ender şehirlerden biri olacak. Otomotiv sektörünü de değerlendirecek olursak; Konya’da Pazar her geçen gün artıyor. Talep oldukça fazla. KIA da Konya’da inşallah daha iyi yerlere gelir diye düşünüyorum.

İş hayatının stresinden yorgunluğundan kurtulmak için neler yapıyorsunuz? İlgi alanlarınız neler?

Ben iş hayatının stresini daha çok oğlumla vakti geçirerek atıyorum. Eve gidince oğlumla birkaç saat birlikte oluyoruz ve her şeyi unutuyorum. Bunun dışında, ebru sanatı yaptım, ney üfledim. O tür ilgi alanlarım da var. Gezmeyi ve farklı yerler görmeyi severim. Yüzmeyi severim. Ancak gezme ve yüzme konusunu maalesef pandemi nedeniyle son bir yıldır gerçekleştiremiyoruz.

Editör: TE Bilişim