Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, sektörün ekonomik sorunlarla boğuştuğunu anlattı. Köprülü, “Sorunlarımız tamamı ekonomiktir. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Bütün hammaddemiz dışa bağlı. Türkiye’de bizim kağıdımızı üreten bir fabrika yok. Ekonominin aslında bizler için çok tehlikeli bir boyutu var. Ekonomik bağımsızlığımızı kaybetmememiz gerekir. Bunu kaybettiğiniz zaman bir yerlere bağımlı oluyorsunuz. Basının özgürlüğünden bahsediyoruz, ama bunu ekonomik sıkıntılar nedeniyle kaybediyoruz. Bizlerde hayatımızı sürdürmemiz lazım. Personellerimiz için bir girdi sağlamamız gerekiyor. Bu gelişmelerle özgürlüğümüzü kaybettiğimizi düşünüyorum. Basına sahip çıkmak gerekiyor” dedi.

‘MALİ SIKINTILAR İÇERİSİNDEYİZ’

Bitlis Aktif Yerel Gazeteciler Derneği Başkanı Halis Olcay, yerel gazetelerin mali sıkıntılar içinde kaldığını ve bunun çözülmesi gerektiğini ifade etti. Olcay sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi, “Sektörün en önemli konulardan birisi mali sıkıntılardır. Pandemi ile sıkıntılarımız oldu. Gazete kağıtlarıyla ilgili konular bizi derinden etkiliyor. Yüzde 500 civarında kağıtlarda bir artış oldu. Bunun önlenmesi için basın ilan kurumumuz ve konfederasyonumuzun üzerinde çalışmaları gerekiyor. Sıkıntılarımız giderek büyüyor. Kadro sistemi de çözülmelidir. İnternet ile Meslek yasamızın da çıkması lazım hem de acil olarak. Adamın biri sektörle hiçbir alakası olmadığı halde tutmuş internet sitesi kurmuş, bu durum gerçekten kabul edilemez. Gazetecilik mesleğine sahip çıkılması gerekiyor. Temelden çekirdekten gelen ve bu sektörden ekmek yiyen binlerce arkadaşımız var” diye konuştu.

‘AKSİ HALDE YAZILI BASIN BİTEBİLİR’

Elâzığ Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri İbrahim Menengiç, gazetecilerin birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini ifade ederek, “Aksi takdirde yazılı bazın tamamen bitebilir” dedi. Menengiç, “Mali sıkıntılarımızın başında, kâğıt, boya ve kalıp masrafları geliyor. Gazeteciler olarak maalesef birlik ve beraberlik içerisinde de olamıyoruz. Bizler birlik olamıyoruz. Birlik olamayınca da güçlü olamıyoruz. Basın ne zaman güç haline gelirse, işte o zamanda kâğıt, kalıp ve boya sorunları çözülür. Maddi anlamda iyileşme sağlanır. Eğer birlik olamazsak ilerde yazılı basın tamamen bitebilir” diyerek düşüncelerini aktardı.

‘MESLEKİ SORUNLARIMIZ VAR’

Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün ise, maliyetten önce mesleki sorunların olduğuna açıklık getirdi. Düzgün, “Sektörün maliyetten önce meslekle alakalı sorunları var. Yazılı basın olarak bizlerin bir meslek kanunu yok. Buda zorlukları tetikliyor. Bugün eline makinayı alan çıkıp gazetecilik yapıyor. Muhabirim diyor. Bu mesleğimize büyük saygısızlıktır. İşverenler olarak kamu görevi görüyoruz ama ekonomik bir kuruluşuz. Bizlerde istihdam sağlıyoruz. Kağıt maliyetleri arttı ama bu ülkede her şey arttı. Basın İlan Kurumu tiraj sayılarında bir düşüş yapabilir. Devlet teşvikli kağıt fabrikalarının kurulması gerekiyor. Kağıdın stratejik ürünler arasında olması gerektiğini düşünüyorum. İletişim Fakültelerimiz var ama eğitim kalitesi de düştü. Eğitime de önem verilmesi gerekiyor. İnsanların meslek hayatına atılması için teşviklerin olması lazım. Hem yetişmesi hem tecrübe kazanması için. Basın İlan Kurumu olmasaydı belki de resmi ilanlarımız da olmayacaktı. Basın ilan bizim sigortamızdır” şeklinde konuştu.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim