İnsan ve Medeniyet Hareketi İnsan Vakfı (İMH) ’nın başlattığı faaliyet, deprem bölgesindeki vatandaşlara umut oluyor. Bölgedeki aşevlerine destek amaçlı ilk günden bu yana çalışma yürüten İMH, gönüllü kadınlarla ekmek yapımına başladığı faaliyeti erişte ve mantı yapımıyla devam ettiriyor. Konuyla ilgili bilgi veren İMH Sosyal İşler Başkanı ve Kadın Sorumlusu Ayşegül Erdoğdu, faaliyeti gönüllü kadınlarla yürüttükleri, yapılan ürünlerin ise bir pazara ihtiyaç duyulmadan yine kadınlar tarafından satın alındığını belirtti. 

TALEP BİTENE KADAR BÖLGEDELER!

Depremin yaşandığı ilk günlerden İMH olarak kolları sıvadıklarını söyleyen Erdoğdu, bölgede açılan aşevlerinin devamlılığı için Konya’dan destekte bulunduklarını bildirdi. Bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi veren Erdoğdu, “İMH Konya şubesi, depremin ilk günü Adıyaman’a giderek mobil aşevi kurdu. Daha sonra Kahramanmaraş ve yıkımın fazla olduğu Gaziantep- Nurdağı’nda aşevi açtık. Toplamda 3 mobil mutfakla bölgeye hizmet ediliyor. Deprem bölgesindeki arkadaşlarımız oradaki ihtiyaçlar, insanların talepleri bitene kadar bölgede kalacak.” dedi.

‘İLK GÜNLER EKMEK YAPTIK’

Konya Şubesinde yapılan faaliyetlerle ilgili bilgi veren Erdoğdu, bölgedeki aşevlerinin devamlılığının sağlanması için gönüllülerden destek aldıklarını ifade etti. Depremin yaşandığı ilk günlerde bölgede doğan ekmek ihtiyacı neticesinde gönüllü hanımlarla birlikte ekmek yaparak bölgeye ulaştırıldığını belirten Erdoğdu, “İlk günlerde bölgede çok fazla depremzede olması sebebiyle ekmek ihtiyacı olduğu haberini aldık. Bizler de hanımlarla birlik olarak mayalı ekmek yaptık. Şu anda da ekmeğe fazla ihtiyaç kalmadığı söylendi. Bizler de şubemizde hafta içi her gün mantı ve erişte yaparak gelirini aşevlerimizin ihtiyacında kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Günlük yaklaşık 40 gönüllüyle işe koyulduklarını belirten Erdoğdu, “Bu iş için bağışçılarımızı getirdiği malzemeleri kullanıyoruz, hanımların el emeğiyle açılan mantı ve eriştelerin geliri ise aşevlerimizde kullanılıyor. Bazen ‘kıymasını, ununu ben alayım’ diyen gönüllülerimiz de oluyor. Günlük gönüllü sayımız yaklaşık 30 ile 50 arasında değişiyor. Yaptığımız ürünlerin satışları da yine bu hamur işini ortaya koyan kadınlar tarafından satın alınıyor. Arkadaşlarına, eşe dosta tavsiye ediyor. O şekilde yapılan ürünler de bir pazara ihtiyaç kalmadan alıcısını bulmuş oluyor.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim