Son yıllarda artan cephe aydınlatma isteği, sektörün de gelişmesini katkı sağladı. Özellikle az enerji harcayan ve elektrik enerjisi maliyetlerini düşüren led teknolojiyle birlikte talep artınca, cephe aydınlatması farklı bir noktaya taşındı.  Sektörde önemli projeler ortaya koyan Enerva Enerji ve Aydınlatma, yaptığı projelerle aydınlatmaya farklı bir bakış açısı getiriyor. “Mühendisliğimizi sürekli geliştirerek, işimizi en iyi şekilde yapmak, içinde bulunduğumuz çevreye saygıyla yerel ve toplumsal fayda sağlayan çalışmalara destek vermek şirket felsefemiz” diyen Enerva Enerji ve Aydınlatma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Çağrıl Ertuğrul, her türlü aydınlatma projesini yapıp, uyguladıklarını söyledi.

Enerva Mühendislik olarak iş alanınızdan bahseder misiniz?  

Enerva Mühendislik aslında elektrik mühendislik çözüm firmasıdır. Projeden uygulamaya, müşavirlikten aydınlatmaya elektriğin her alanında varız. Ama alanlara ayırmak gerekirse; Elektrik Proje Tasarım, Elektrik Taahhüt ve Uygulama, Aydınlatma Çözümleri ana iş başlıklarımız diyebiliriz.

Elektrik projesinden bahsedebilir misiniz biraz, neler yapıyorsunuz?

Firmamız, Türkiye’de 68 ilde, dünyada 6 ülkede 1000’in üzerinde tamamladığı proje ile her geçen gün büyümekte, proje ekibini geliştirmektedir. Doğru yapı-doğru proje esasından geçtiğine inanarak, her şeyin temelinin doğru projeden geçtiğin biliyoruz.  Türkiye’deki yönetmelikler ve uluslararası standartlara göre, işveren ile gerekli koordinasyon çerçevesinde tüm kuvvetli akım ve zayıf akım sistemlerine ilişkin dizayn işlerini gerçekleştiriyoruz. Yurtiçi ve yurt dışında önemli projelere tecrübeli mühendis kadrosu ile imza atan firmamızda proje çalışmalarına ilişkin olarak faaliyetler yürütüyoruz. Yapının kullanımına ilişkin gerekli ihtiyaçların yerel ve uluslararası standartlara uygun olarak belirlenmesi, Proje raporlarının hazırlanarak avan projelerin ve prensip şemalarının hazırlanması, Trafo, jeneratör, AG ve YG odaları yerleşimlerinin optimum ve tekniğine uygun olarak yapılarak, bina içi dağıtımlarda kullanılacak güzergah ve şaftların belirlenmesi,

Aydınlatma, kablo kesit ve akım kontrolü hesaplarının yapılması,

Yangın algılama sistemleri, CCTV sistemleri, kartlı geçiş sistemleri, hırsız alarm sistemleri, SMATV sistemi, telefon, data yapısal kablolama ve dağıtım sistemleri, acil anons sistemleri, hemşire çağrı sistemleri, deprem algılama sistemleri, bina otomasyon sistemleri, aydınlatma otomasyonu sistemleri gibi tüm zayıf akım sistem projeleri bina ihtiyacına göre tasarlanıp projelerinin yapılması,

Dekorasyon projeleri çerçevesinde uygulama projelerinin hazırlanması,

Kuvvetli akım ve zayıf akım sistemlerinin diğer disiplinler ile beraber koordinasyon paftalarının hazırlanması, Pano yükleme cetvellerinin ve imalat resimlerinin hazırlanması, Mekanik proje verileri doğrultusunda mekanik ekipman kuvvet ve kumanda çizimlerinin hazırlanması, MCC pano tasarımları ve otomasyon projelerinin hazırlanması, Çevre aydınlatma projelerinin hazırlanması, topraklama ve yıldırımdan korunma hesaplarının yapılarak projelerin çizilmesi, teknik şartname ve ihale keşiflerinin oluşturulması, hazırlanan projelerin yerel ve resmi makam onaylarının alınması, as-built planlarının hazırlanması, shop drawing planlarının hazırlanması,

işletme ve bakım şartnamelerinin hazırlanması. Yapının statik ve mimari projeleri ne kadar önemli ise elektrik projeleri de o kadar önemlidir. Çünkü projesiz hatalı yapılacak bir elektrik tesisatı insan hayatının kaybına, iş gücü kaybına, maddi kayıplara ve zaman kaybına neden olabilir

Doğru projede ne demektir? Açabilir misiniz?

Enerji hayatımızın vazgeçilmezi. Güvenlik, süreklilik, verimlilik, çevrecilik… Her şey doğru tasarımla başlar. Her konuda böyle ama söz konusu olan elektrikse bu daha da önemlidir. Tasarım yetkin ellerde yapılmışsa bilirsiniz ki yaşam alanlarınızda veya tesislerinizde can ve mal güvenliği sağlanmıştır. Aşırı yüklenme mi? Kısa devre olayı mı? Kaçak veya artık akım mı? Hiçbiri sorun değil. Çünkü bilirsiniz ki tüm hesaplamalar özenle yapılmıştır, ilgili standartlar doğrultusunda gerekli koruma önlemleri alınmış ve olabilecek tüm hatalara karşı elektrik tesisatınız gerekli koruma cihazlarıyla donatılmıştır. Enerjinizin kesintiye uğramaması, yani sürekli olması da garanti altındadır. Ve sürdürülebilirlik. Geleceğimizi riske etmeyecek sürdürülebilir binaların, endüstriyel tesislerin ve altyapı tesislerinin yapımı da ancak sürdürülebilirlik kriterlerine göre yapılmış tasarımlara bağlıdır. Kısacası tasarım her şeydir. Doğru tasarım varsa canlarımız ve mallarımız güvende demektir, yangın güvenliği var demektir, ülkemizin kaynakları doğru kullanılıyor demektir. Yenilikçi tasarım varsa yapılan AR-GE çalışmaları uygulamaya geçiyor demektir.

Bilgiyi talep eden bunu genellikle bedelsiz olarak almak istiyor. Bu da bilgiyi biriktirmek için yapılan yatırımları engelliyor ve işi bilgi satmak olanları bezdiriyor. İşveren bünyesinde yetkin kişiler olmadığı için elektrik tesisat tasarımında genellikle ne istediğini tam olarak bilmiyor ya da tanımlayamıyor. İşverenin ucuz olsun, hızlı olsun, sınırsız değişiklik imkânı olsun beklentileri nitelikli tasarımların önünde bir set oluşturuyor. Bunun için teklif alma şartnamesinin tasarımcının yorumuna açık olmayacak şekilde proje yönetmeliği ve ilgili standartlar doğrultusunda detaylandırılması ve katma değeri yüksek tasarımı gerçekleştirecek beklentileri içermesi gerekiyor.

Biraz da aydınlatma hakkında konuşalım, Aydınlatmada neler yapıyoruz?

Mimari aydınlatma çözümleri sunuyor ve uyguluyoruz. İç ve dış mekanda projelendirilmesinden 3 boyutlu sunumlarına kadar hazırlayıp, müşterilerimiz için optimum çözümler üretiyoruz. Özellikle güçlü olduğumuz alan dış cephe aydınlatma çözümleri.  Mimari cephe aydınlatmasının ana amaçları; Şehirde görsel güzellikler yaratmak, binaların değerini artırmak, mimariyi vurgulamak, çekim noktaları oluşturmak ve turist sayısını arttırmak, ticari faaliyetleri desteklemek (medya cepheleri) olarak sıralanabilir. Tarihi bir binanın iyi düşünülmüş gece aydınlatması veya modern bir binanın dinamik aydınlatma tasarımı, şehrin değerini arttırabilir, ziyaretçileri çekebilir ve o bölgedeki ticarete dolaylı olarak fayda sağlayabilir.

Statik veya dinamik, aydınlatılmış bina cepheleri şehirlerimizin gece görünümünü ve karakterini meydana getirirler. Yaratıcı ve bilinçli olarak aydınlatılan binalar yaşadığımız çevrenin değerli unsurları haline gelebilir, mimari ve ekonomik katkı sağlayabilir. Bu konuda en önemli görev yerel yönetimlere düşmektedir. Şehirlerin ana aydınlatma planları oluşturulmalı, standartlar belirlenmelidir. Ancak bu şekilde şehirler kendilerine özgü bir karaktere sahip olabilir, tarihe ve geleceğe saygılı yaşam alanları haline gelebilirler.

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim