Lise, bireyin mesleki kimliğini ararken geleceğine büyük ölçüde yön veren değişkenlerin başında yer alıyor. Birey, kariyer tasarımıyla ilk defa hayatının bu döneminde bilinç düzeyi artmış bir şekilde karşılaşıyor. Bu yönerge, sınav sonucuyla yerleşmek isteyen öğrenciler için başlangıçtaki ilk adım. Sınavla oluşan sıralama sonrasında ortaya çıkan seçenekler doğrultusunda öğrenciler tercih listelerini nasıl oluşturmalı, hangi kriterlere dikkat etmelidirler? konusunda Rehber Öğretmen Feruze Meniz, açıklamalarda bulundu.

‘TERCİHLERDE PUAN DEĞİL, YÜZDELİK DİLİM ETKİLİ OLACAK’

Lise tercihlerinde puanın değil, yüzdelik dilimin etkili olacağına dikkat çeken Rehber Öğretmen Feruze Meniz, “2020 LGS’de de her zaman olduğu gibi ayrıcalığı fazla olan sorular mevcuttu. Özellikle Matematik dersinde pek çok öğrencinin zorlandığını gördük. 2018 LGS’de 500 tam puan yapan 18 kişi, 2019’da 565 kişi ve bu yıl ise 181 kişi oldu. Bu bize aslında sınavın seçiciliğinin geçen yıla nazaran yüksek olduğunu gösteriyor. Sonuçlara baktığımızda puan durumuna göre yüzdelik dilimlerde değişmelerle karşılaşıyoruz. Fakat yerleştirmelerde puansal değerlendirme değil yüzdelik dilime bağlı olarak tercihlerde bulunmamız gerektiğini unutmamak lazım. Geçtiğimiz yıl 428 puan alan bir öğrenci yüzde 7’lik dilime dahil olabilmişti. Fakat bu yıl sonuçlara baktığımızda bu puanı alan öğrencilerin genel yüzdelik dilimleri yüzde 3 olarak karşımıza çıkıyor. Burada aslında öğrenciler daha avantajlı demek doğru olmayacaktır. Çünkü yüzdelik dilim ve puanlar değişse bile sıralamalar ve yerleşmeler değişmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Merkezi ve yerel yerleştirme hakkında da bilgi veren Meniz, “Merkezi yerleştirme: LGS sonuçlarında oluşan yüzdelik dilimlerine göre tercihte bulunabilecek okul türlerini barındırır. Merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda Merkezi Sınav Puanı üstünlüğüne göre yapılacaktır. Sınava girmeyen öğrenciler merkezi yerleştirme türünde okulları tercih edemezler. Yerel Yerleştirme: lise öğrenimine hak kazanan öğrencilerin ikamet adreslerine göre liselere yerleştirildiği sistemin adıdır. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleştirme işlemi, il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince belirlenen kontenjanlara göre yapılır. Yerel yerleştirmede ikamet adresi, ortaöğretim başarı puanları ve özürsüz devamsızlık kriterleri önem arz etmektedir” dedi.

TERCİHLER 29 TEMMUZ’A KADAR GERÇEKLEŞTİRECEK

Sınavla öğrenci alan liselere tercihlerin öğrenciler tarafından 29 Temmuz günü saat17’ye kadar yapılacağını ifade eden Meniz, “Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e¬okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Burada önemli olan ve asla göz ardı edilmemesi gereken durum yapılan tercihlerin ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılmasıdır. Tercih ve onaylama ekranı 29 Temmuz 2020 17.00’da kapanacaktır. Bu süreçten önce işlemlerin bitirilmiş olması gerekir” diye konuştu.

TOPLAM 20 TERCİH YAPILABİLECEK

LGS sınavına giren öğrencilerin toplamda 20 tercih yapılabileceğine dikkat çeken Meniz, “Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yerel ve mahalli yerleştirme olarak da anılan ‘adrese dayalı yerleştirme’ zorunlu tutuldu. Öğrenci yerel yerleştirmeden tercih yapmadığı müddetçe merkez yerleştirme ve pansiyonlu okullar için verilen tercih sayfası açılmayacaktır. Öğrencilerin sırasıyla yerel yerleştirme ile alan okullar, merkezi yerleştirme yani yüzdelik dilim ile alan okullar ve pansiyonlu okullar türünde tercih yapabilecek. 2020 pandemi sürecinin ve artan kontenjanların da etkisiyle geçtiğimiz yıl merkezi yerleştirme ile alan okul türlerine yapılan 5 tercih hakkı bu yıl 10’a yükseltildi. 5 yerel yerleştirme, 10 merkezi yerleştirme ve 5 de pansiyonlu okullar olarak toplam 20 tercih yapılabilecek. 20 tercihin tamamının doldurulması gibi bir zorunluluk olmamakla birlikte, öğrenci yerel tercihlerinde aynı okul türünde (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 tercih yapabilir. Yani 5 tercihe 5 tane Anadolu Lisesi veya 5 tane meslek lisesi tercihi yapamayacaktır. 5 tercihin 3’ü ikametgaha en yakın okullar diğer iki tercih ise komşu kayıt alanından yapılır” dedi. Meniz sınava girmeyen öğrencilerin de adrese dayalı yerleştirme ve pansiyonlu okullara tercihte bulunabileceklerini belirtti.

GÖZLER MESLEK LİSELERİNE ÇEVRİLDİ

Koronavirüs salgınında en önemli ihtiyaç haline gelen dezenfektan ve maske üretiminde sağladığı büyük katkıyla meslek liseleri, kamuoyunun dikkatini çekti. Meslek Liselerine bu yıl öğrenciler tarafından tercih etme konusunda bir ilginin olabileceğini beklediklerini belirten Meniz, “İhtimaller dahilinde bir durum olarak karşımıza çıkacaktır. Covid 19 süresince meslek liselerinin yapmış olduğu çalışmalar ciddi bir önem taşımaktadır. Özellikle kimya alanında yapılan üretimler gözleri meslek liselerine tekrar çevirmiş durumda. Uygulamalı öğrenme tekniklerinin ve alan derslerinin daha yoğun olarak verildiği bu okul türünde bir iyileşme söz konusu olacağını düşünüyorum” dedi.

DOĞRU TERCİH GELECEĞE YÖN VERİR

Doğru tercihin geleceğe yön verdiğine dikkat çeken Rehber Öğretmen Feruze Meniz, “Sınava katılan 1 milyon 472 bin öğrenci ve ailesi için heyecanlı bir tercih dönemi bizleri bekliyor olacak. Bu durumda velilerimiz okullar hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek adına okul müdürlükleri ile de iletişime geçebilirler. Okul kontenjanı, konumu, işlevselliği, başarı durumları, her türlü çalışmalarını ve tabiki öğrencinin ilgi ve yeteneği doğrultusunda tercihlerde bulunmaya çalışın. Hedefler de her zaman göz önünde bulundurulmalı; yani hukuk isteyen bir öğrencinin meslek lisesine gönderilmesi sonucunda çoğunlukla öğrencilerde zorlanma durumlarına tanık oluyoruz. Buna bağlı olarak genellikle okul değiştirme veya mezuna bırakma ile sonuçlandırılır. Öğrenciler tercihlerini özel okullardan yana da kullanabilirler. Üniversiteye geçiş sisteminde (YKS) 4 yılın tüm konularından sorumlu olduklarını göz önünde bulundurarak tercihlerinizi yapmanız gerekmektedir. Doğru tercihlerin her zaman geleceğimize yön çizdiğini unutması dileğiyle” diyerek sözlerini tamamladı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim