Hava koşullarındaki iklimsel değişiklik hakkında konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Kırkgöz, bu değişikliğin tarıma olan etkileri hakkında bilgi verdi. Kırkgöz, tarımda yanlış sulamanın kuraklığa yol açtığını söylerken israf konusunda toplumun her kesiminin bilinçlenmesine yönelik çalışmaların artırılması gerektiğine vurgu yaptı. 

‘HUBUBAT EKİMİ GECİKECEK’

İklim değişikliğinin tüm dünyayı etkilediğini ve tarım sektöründe de bazı farklılıklara yol açtığını söyleyen Kırkgöz, tarımda bu değişikliklerden en az etkinin yaşanması için alınan tedbirlerden bahsetti. Kırkgöz, firma ve üreticinin bu konuda aldığı tedbirler konusunda, ‘‘Tüm dünyada özellikle son yıllarda daha çok etkisi görülen iklim değişikliği, ciddi anlamda değişikliklere neden oldu. Bu konuda Türkiye’de bilhassa Konya’da bazı önlemler alınıyor. Dengesiz yağışlar sebebiyle kurağa dayalı çeşitliliklerin geliştirilmesi, ürün ekiminde geciktirme gibi faaliyetlerle tedbirler alınmaya çalışılıyor.’’ dedi. Mahsul ekiminin bir ay sonraya alındığını söyleyen Kırkgöz, ‘‘Çiftçilerin 15 Ekim’de başladıkları hububat ekimi, son yıllarda kasım ayının ortalarına sarkmaya başladı. Yaklaşık 1 aylık geciken ekim işi, bu yıl da muhtemelen kasım aylarında olacak. Geçtiğimiz yıl yağış vardı ancak nisan ayında olan dengesiz yağışların mahsullere çok etkisi olmadı.’’ dedi. İklim değişikliği etkisinin gelecek yıllarda daha görülür olacağına dikkat çeken Kırkgöz, tohum kaybı yaşamak istemeyen üreticilerin, ilerleyen yıllarda mahsulü daha geç dönemlerde ekebileceğini söyledi. Kırkgöz, ekilen alanlardan daha fazla maddi verim alabilmek için çiftçilerin, mısır ve ayçiçeği ekimine yönlendiğini ifade etti. Uzun vadede ekilen yeşil mahsullerin bölgedeki taban suyunun çekilmesine yol açması konusunda uyarıda bulunan Kırkgöz, ‘‘Geçen yıllarda maddi yönden kârlı olduğu için çiftçilerimiz, yeşil mahsule yöneliyordu. Ancak bu yıl, hububat fiyatlarının iyi olması ve yağışlarla beraber verimliliğin de artmasıyla çiftçiler rahatladı. Yine de mısır ve ayçiçeğinin getirisi daha fazla olduğu için çiftçiler ona yönelecektir.’’ ifadelerini kullandı. Kırkgöz, hububat konusunda bakanlığın yapacağı desteklerin ürün bazlı olmasının üreticiyi daha yöneltici olacağını söyledi.

‘KONYALI ÇİFTÇİLER DAHA BİLİNÇLİ’

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iklim değişikliği konusunda belirli politikalar izlediği konusunda bilgi veren Kırkgöz, politikalar hakkında şunları söyledi: ‘‘Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de ilgili bakanlıkların izledikleri politikalar var. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu kapsamda aldığı başlıca önlem, özünde iklim değişikliğiyle mücadele ve kaynaklardaki verimliliği artırmayı amaçlayan Yeşil Mutabakat ’tır. Su ve gübre tüketiminin daha bilinçli kullanılması konusunda çalışmalar yürütülmekte. İklim değişikliği kapsamında alınan önlemler düşünüldüğünde bireysel alacağımız önlemler, sadece tarımı değil; toprağın kuruyup çoraklaşmasına ve aşırı tuzlanmasına da sebebiyet vermekte.’’ Türkiye’de diğer illerdeki çiftçiler konusunda görüş beyan eden Kırkgöz, Konya çiftçisinin kaynakları verimli kullanma konusunda daha bilinçli olduğunu ifade etti. Yeraltı kaynak sularının çekilmesiyle birlikte çiftçideki şuurun arttığını söyleyen Kırkgöz, Konya’daki çiftçilerin uzun zamandır kontrolsüz sulama yapmadığını ve neredeyse tamamının yağmurlama ve damla sulama yaptığına dikkat çekti.

‘BİTKİLERİN SU VERME DÖNEMLERİNİ BİLMEK GEREK’

Üreticilere doğru sulama konusuna değinen Kırkgöz, ‘‘Çiftçiler, doğru zamanda doğru su vermesi gerekiyor. Sadece damla sulama sistemiyle sulama yapmakla, ‘ben suyu az tüketiyorum’ diyemezsiniz. Bitkinin ihtiyaç duyduğu belirli dönemler var, bu dönemlerde su vererek bitkiye daha fazla yararlı olursunuz ve tekrar su vermenize ihtiyaç kalmaz. Hem elektrik maliyetleri hem de su kaynakları konusunda yararlı olunabilir.’’ şeklinde bilgi verdi. Kırkgöz, hangi ürünün hangi dönemde suya ihtiyacı olduğu konusunda, bölgedeki ziraat mühendislerinden bilgi alınması konusunda tavsiyede bulundu. Büyük şehirlerde su israfının da daha fazla olduğuna dikkat çeken Kırkgöz, bilinçlendirme konusunda sadece çiftçilerle kalmayıp toplumun her kesimine yönelik çalışmaların artırılması gerektiğini söyledi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim