Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalmış; sulama imkanı olan çiftçi tarlasını birden fazla sulamak zorunda kalmıştı. Kıraç alanda tarım yapan çiftçiler ise tarlalarına serptikleri tohumların çimlenmesi için ihtiyaç duyulan suya kavuşmak için Allah’ın rahmetini beklemiş ve neredeyse her Cuma rahmet için eller semaya kaldırılarak dualar edilmişti. Son birkaç günde Konya il merkezi ve ilçelerinde etkili olan yağmur, bereket olup aktı. Başta çiftçiler olmak üzere herkes bu bereketin mutluluğunu yaşadı.  Ekim ayında arpa ve buğday tohumlarını toprakla buluşturması gereken çiftçiler, kuraklığa bağlı olarak itidalli davranmış ve ekimi yaklaşık 1 ay geciktirmişti. Tohumunu toprakla buluşturan çiftçiler ekinlerinin sağlıklı çıkması için sonbahar yağılarını dört gözle bekliyordu. Son günlerde etkili olan önümüzdeki günlerde de yağmasını beklenilen yağmur çiftçinin yüzünü güldürdü.

ÇİFÇİ YAĞMUR YAĞMAMASINDAN ÖTÜRÜ SULAMA GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ

Konya Ovasında arpa ve buğday tohumlarını toprakla buluşturan bazı çiftçiler istenilen yağmurun Konya Ovasına düşmemesi sebebiyle ürünlerini sulayarak ürünlerin sağlıklı çıkışına katkıda bulunmuştu. Kurak alanlarda ekini olan ya da ekim yapacak çiftçiler de yağmurun yağmasını bekliyordu.

AKBULUT: YAĞMUR YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Murat Akbulut Konya Ovası’nda ekinleri toprakla buluşturan ya da buluşturmayı bekleyen çiftçiler için son günlerde etkili olan yağmurun çiftçilerin yüzünü güldürdüğüne dikkat çekerek, “Konya olarak sonbahar yağışların Konya Ovasına istenilen sevide düşmemesi sebebiyle zor bir dönemden geçtik. Konya Ovası için önümüzdeki bir haftalık süreçte yağışlar gözüküyor. Bu yağışlar da Çarşamba akşamından itibaren başlamış durumda. Sulu tarım yapan çiftçilerimiz hububat ekimlerini yaptıkları alanlarda sulamayı başlatmışlardı. Konya’da tarım alanlarının 4’te 3’lük alanında kıraç tarım yapılmakta. Bu kıraç alanlarının yüzde 90’ında da hububat ekimleri tamamlanmış durumdaydı. Kıraç alanlarda su imkanı bulunmadığı için yağmurun çok büyük bir önemi vardı. Kıraç alanlarda yağmurun çıkışlarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek için yağmur yağması gerekiyordu. Bu anlamda gelen yağışlar ve yağması beklenen yağışlar çok önemli. Yağan yağışlar hızlı bir şekilde çimlendirmeyi hızlandıracaktır. Kıraç alanlarda ekilen hububatın sezon sonunda verimim yüksek olması için başlangıçta bu yağışlar çok önemli. Yağmurun yağması hem çiftçilerimiz için hem de ülkemizin üretimi için çok önemli. Yağmur yüzleri oldukça güldürdü. Yağmur öncesi toprakla buluşan tohumlar da yağan yağmurlar tohumlar için hayat oldu” ifadelerini kullandı.

‘YAĞMUR BEREKETİ İLE GELDİ’

Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut da yağmurun bereketi ile geldiğine dikkat çekerek, “Cihanbeylili ve Konyalı çiftçiler olarak Konya Ovasına uzun zamandır yağışların düşmesini bekliyorduk. Yağan yağmur çiftçiler olarak yüzlerimizi güldürdü. Cihanbeyli’nin yüzde 80’i kıraç arazi. Bunun için çiftçilerimiz kuraklık destekleri ile sertifikalı tohum desteklerinin kısa zaman içerisinde hesaplarımıza yatırılmasını istiyoruz. Kuraklık destekleri zamanında ödenmiş olsaydı çiftçilerimiz için daha faydalı olacaktı. Çiftçilerimizin bir kısmı Organomineral ve gübresiz ekim yaptı. Bizler çiftçiler olarak kuraklık desteklerinin acil bir şekilde ödenmesini istiyor. Son günlerde etkili olan yağışlar da yüzde 80’ini kıraç olan Cihanbeyli’miz için oldukça önemli. Beklediğimiz yağmur sonunda bereketi ile geldi” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim