Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerine göre; Türkiye'de son 22 yılın en kurak ocak ayı yaşandı. Yağışlar normal duruma göre yüzde 52, geçen yıl ocak ayı yağışlarına göre ise yüzde 62 azalma gösterdi. Geçtiğimiz hafta sonu başlayarak bir hafta boyunca yağması beklenen yağmur ise tahıl ambarı Konya’daki çiftçilere umudu oldu. Yağışların kuraklığa etkisi hakkında görüş bildiren uzmanlar, nisan ve mayıs aylarında yağışların devam etmesi halinde tarımda rekolteyle ilgili değişiklik olabileceğini aktardı. Bu kapsamda Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, kış aylarında yaşanan kuralık dolayısıyla riskin ortadan kalkmadığını ifade ederken; Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de gölet ve barajların dolması için daha çok yağışa ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Teknoloji, cihazları  ortadan kaldırıyor! Teknoloji, cihazları ortadan kaldırıyor!

CAN OLDU!

MGM’nin hazırladığı Meteorolojik kuralık haritası standart yağış indeksi metoduna göre hazırlanan 3 aylık haritada birçok il olağanüstü kuraklık durumu dikkat çekmişti. Yağışlardan en çok etkilenen sektörden biri ise, tarım oldu. Türkiye geneli beklenen sağanak yağış, çiftçilerin umudu oldu. Hafta sonu başlayıp bir hafta boyunca devam etmesi beklenen yağışlarla ilgili konuşan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, yağışların üreticiye can olduğunu ifade etti. Yağışların bir hafta bu şekilde devam etmesi halinde barajların doluluk oranlarının ciddi miktarda olumlu etkileneceğini söyleyen Kağnıcıoğlu, kış aylarının kurak geçmesine bağlı olarak kuraklık riskinin devam ettiğini şu sözlerle belirtti: “Aralık, ocak ve şubat aylarında almamız gereken yağış olmadı. O aylarda yağan yağışın tarıma daha çok faydası olacaktı. Cemrelerin üçü de toprağa düştü. Artık yağan yağışlar, sıcaklığa bağlı olarak daha erken buharlaşacak ve toprak daha çabuk susayacak. Ancak buna da şükür.” diye konuştu.

‘NE YAĞARSA İLAÇ’

Son 22 yıldır Konya olarak yağışların görülür derece azaldığına dikkat çeken Kağnıcıoğlu, kuraklığın bitmediğinin altını çizdi. Cemrelerin toprağa düşmesiyle birlikte havaların ısındığını ve bu sebeple bazı kesimlere yağan kar yağışının don olaylarına sebebiyet vermeyeceğini ifade eden Kağnıcıoğlu, “Cemrelerin düşmesiyle sabah yağan kar akşam erir, hiçbir zararı olmaz. Kar ya da yağmur, ne yağarsa ilaç. Bu dönemlerde yağan yağmur, toprağın ihtiyacı olan azotu da taşıdığı için her türlü fayda sağlar. İnşallah bereketli, bol yağışlı bir yıl geçiririz.” şeklinde konuştu.

KONYA OVASI’NIN DIŞARIDAN SU ALMASI ŞART!

Kuraklıktan en çok etkilenen illerden biri olan Konya’da yağışların gelmesiyle kuraklık riskinin bitmediğini ifade eden Kağnıcıoğlu, nisan ve mayıs yağışlarının bu kapsamda önem arz ettiğini bildirdi. Kağnıcıoğlu, “Yağışlardan etkilenerek suyu boşa harcamamalıyız. Aynı zamanda bu yağışların böyle devam edip etmeyeceğini bilmediğimiz için, kuraklık riskine karşın Konya Ovasına vakit kaybetmeden dışarıdan su getirilmesi gerekiyor. Bu konuda gerekenin yapılmasını rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘YAĞIŞLAR CANA DEĞDİ’

Yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, rekolte konusunda değerlendirme için henüz erken olduğuna dikkat çekti. Bu yıl yağan yağışların geçen yıla oranla yüzde 20 oranda olduğunu söyleyen Kavuneker, “İnşallah yağışların bu şekilde devam etmesi, geçen süreci telafi eder. Kar, don olmadığı sürece bitkiye zarar vermez. Çiftçimiz bitkilere azotlu gübresini attı. Don yapacak olursa o gübre de zarar görür ancak meteoroloji yetkilileri eksi derecelerde hava şartları görmediklerini belirtti. İnşallah havaların eksi derecelere düşmemesini temenni ediyoruz.” diye konuştu.

‘DAHA ÇOK SUYA İHTİYAÇ VAR’

Yağışların ilkbahar aylarında devam etmemesi halinde sulu alanlar dışında kalan bölgelerin sıkıntı yaşayabileceğini öngören Kavuneker, “Şu anda rekolteyle ilgili sağlıklı bir tahmin yürütemeyiz ancak Konya’da kanallardan sulama yapan yerler, su sıkıntısı çekiyor. Yağışla birlikte toprağın da ısınmasıyla arazilerin durumu belli olur. Nisan ve mayıs aylarında da beklenen yağışların olup olmaması, rekolteyi etkileyecek. Yeraltı sularımız çekildi, göletlerimiz boş. Daha çok yağışa, suya ihtiyacımız var.” ifadelerine yer verdi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim