Vatandaşların cep telefonu alımlarında kullandığı kredilerde vade değişikliğine gidildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun yaptığı değişikliğe göre, cep telefonu alımlarında geçerli vade sınırı 5 bin TL’den 12 bin TL’ye yükseltilirken söz konusu vade, 12 bin liranın üzerindeki cep telefonlarında ise 3 ay olarak uygulanacak. Yenilenmiş cep telefonu alımlarında herhangi bir tutar sınırı olmaksızın taksit süresi 12 ay olarak belirlendi. Yükseltilen limitle birlikte satılacak olan cihaz modellerinde de artış olacağına dikkat çeken Teknik Servis Elemanı Enes Düzenli, yenilenmiş cihazlarda sınır olmadığını söyleyerek orijinal parça konusunda vatandaşları uyardı.

ALINABİLECEK CİHAZ SAYISINDA ARTIŞ OLDU!

Sıfır telefon alımlarında geçerli vade sınırının 5 bin TL’den 12 bin TL’ye yükseltilmesini değerlendiren Düzenli, düzenlemeyle birlikte alınabilecek telefon modeli sayısında da artışın olduğunu ifade etti. Düzenli, “Vatandaşlar artık taksitsiz, peşin alışveriş yapmaktan geri duruyor. Bir cihazın fiyatı 12 bin lira dediğim zaman yüksek geliyor ancak taksit yapıldığı zaman ödeme kolaylığı sağlanıyor ve müşteri daha rahat alışveriş yapabiliyor. Bu kapsamda yapılan değişikliği olumlu buluyorum. 5bin TL ve alt fiyattaki cihazlara baktığımızda yok denecek kadar az model karşımıza çıkıyordu. Bu cihazlar da çok kaliteli olmayan ve 2 yıl sonra müddetini tamamlayan ürünler. Ancak şu anda yapılan 12 bin TL vade ile alınabilecek kaliteli cihaz sayısı 4 adet kadar çıktı.” ifadelerini kullandı.

‘TELEFON ALMAK İSTEYENLER İÇİN GÜZEL FIRSAT’

Yaşanan fiyat artışlarıyla birlikte 12 bin TL vadeyle alınabilen cihaz sayısında da düşüş yaşanacağı kanaatinde olduğunu belirten Düzenli, durum hakkında, “Bir amcadan öğrendiğim bir söz vardı; ‘Biz, dünden pahalı, yarından ucuzuz.’ diye. Şu anda yeni yılla birlikte 2 büyük telefon markasında beklenen zam gelmedi. İlerleyen dönemlerde bir zam gelirse, alınabilecek kaliteli telefon sayısı yine eskisi gibi olur. Şu anda cihaz almak isteyenler için güzel bir fırsat.” şeklinde konuştu. Vade üst limitinin kaldırılması yönündeki gelen görüşler hakkında konuşan Düzenli, insanların her zaman daha fazlasını almak istemesinden kaynaklı olarak bu sınırın olması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda Düzenli, “Maalesef bizler doymayan bir milletiz. İnsanoğluna bir vadi dolusu altın verseler ikincisini istermiş. Benim kullanmış olduğum telefon 15 bin TL iken bu limit sınırsız olursa bu sefer 20-25 bin TL‘lik cihaz kullanmak isterim. Bu şekilde düşündüğüm için bu sınırlamanın koyulması güzel.” ifadelerine yer verdi.

YENİLENMİŞ CİHAZLARDA ORİJİNALLİK HİLESİ!

Donanımsal, yazılımsal ve kozmetik kusurları giderildikten sonra sertifikalandırılarak yeniden satışa sunulan telefonlar olan ‘yenilenmiş telefon’ alımlarında herhangi bir limit sınırı olmaksızın yapılacak olan satışı değerlendiren Düzenli, “Yenilenmiş telefon dediğimiz aynı zamanda ikinci el cihazları kapsayan bu telefonlara yapılan yenileme işlemi, cep telefonlarını sıfır kondisyonuna geri döndürerek kullanım ömürlerini uzatır. Ancak teknik servis kısmında çalıştığım için biliyorum ki bu cihazların içi çoğunlukla oynanmış oluyor. Fiyatların makul olması için örneğin orijinal ekran değil de ikinci el ekranla değiştiriliyor. Biz müşteriye cihaz sattığımız zaman cihazda farklı arızalar ortaya çıkabiliyor. Müşteriler bu konuda teknik serviste sıkıntı yaşayabilirler.” diye konuştu.

MARKALAR ÖNCE GÜVEN SATMALI

Yenilenmiş telefon alımlarında güvenilir bir merkez oluşturulması gerektiğini vurgulayan Düzenli, vatandaşlara önce bu konuda güven verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Vatandaşların yenilenmiş cihaz alımlarında dolandırılabileceğini söyleyen Düzenli, “Ben bir teknik servis ustası olarak toplama cihazlarda cihazın içeriği hakkında bilgi sahibiyim ancak vatandaşlar açısından düşündüğümüz zaman sektörde çok kalitesiz insanlar esnaflık yapıyor. Bu yüzden yenilenmiş cihazlarda en önce güven satılması gerekiyor ve bu kapsamda sektörün belirgin markaları yenilenmiş cihaz yaparlarsa ben o cihazı satarım, insanlar da güvenle o markayı tercih eder. Firmaları kötülemiyorum ancak piyasaya sonradan girmiş ve parça toplayarak cihaz satan firmaları çok tercih etmiyorum.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim