1985 yılında üretim serüvenine başlayan OSM Makine bugün Türkiye’nin dev firmalarına tedarikçilik yapıyor. Sektörde aranan marka olmayı başaran OSM Makine Türkiye’nin en önemli markalarından da yoğun talep alıyor. Sektörü ve markayı 10’Lar Dergisi’ne değerlendiren OSM Makine ikinci kuşak yöneticisi Abdürrahim Küçüktopal, hedeflerini de açıkladı. Küçüktopal, “Şu anda Türkiye’nin en büyükleri ile çalışıyoruz. Hedefimiz sektörün en iyi markası haline gelmek” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK MAKİNESİNİ YAPIYORUZ

Küçük bir atölyeden devasa alana sahip bir üretim merkezine ulaştıklarını anlatan, OSM Makine ikinci kuşak yöneticisi Abdürrahim Küçüktopal, “1985 yılında babamların talip olduğu saç kesim büküm işlerinde kullanılan makinaların üretimini yapıyoruz. 1985’ten 2015 yılına kadar bu makinaları kullandık dolayısıyla bizim en iyi anlayacağımız iş de bu makinaların özellikleri idi ve bu alanda en verimli olabilecek makinaları da biliyorduk. Felsefesini bile çözdüğümüz makinaları yapmak bizim için en doğru şey olduğunu düşündük. 

Önce bu makinaların parçalarını üretmeye başladık. Dünyada ses getiren, kalitesini ispatlamış firmalara montaja hazır parçaları üretmeye başladık. Numuneleri yaptık, olumlu gördüler ve teşekkür ettiler. Şu anda Baykal, Durmaz gibi Türkiye’nin en büyükleri ile çalışıyoruz. Bizim makinaları yaparken özel talep üzerine ürettiğimiz ürünler de var. Bu talepler de devasa firmalardan geliyor. Biz kalitemizle bir şeyleri ispat ettik. Öte yandan şu anda Türkiye’nin ilk ve tek en büyük makinasını yapıyoruz. Yaptığımız işlerle bizden önce talip olan firmaları da sollamış olacağız” ifadesini kullandı.

PANDEMİDE DE SÜREKLİ ÇALIŞTIK

Pandemi sürecinde bile yoğun çalıştıklarını ifade eden Küçüktopal, “Pandemi başladığında tedirgin olduk açıkçası, işimize nasıl yansıyacağını bilmiyorduk. Fakat süreç başladığından bu yana işlerimiz daha da hızlandı. Vardiya sayısını artırdık, Pazar günleri de dahil olmak üzere hiç kepenk indirmedik. Bunun sebebini biraz araştırdık. Fransa Çin’den aldığı ürünleri kesti, Türkiye’ye yüklendi. Romanya, Almaya aynı şekilde satın almaları Türkiye’den yapar hale geldi. Biz bu süreçte çok hızlı çalıştık. Bunu kesinlikle sevinerek söylemiyorum ama tabiri caizse biz turnayı gözünden vurduk. Nasibimizde bir fırsat olarak geri döndü. Sonra biraz yavaşladı ama şu anda eski yoğunluğumuza tekrar döndük” dedi.

ELEMAN SIKINTISI ÇEKİYORUZ

Kalifiye eleman noktasında sıkıntı çektiklerini de anlatan Abdürrahim Küçüktopal, “Konya’da kalifiye eleman yetiştirme merkezinin acil kurulması lazım. Ben bir sanayici olarak bu konuda gereken desteği vermeye hazırım. Dolayısıyla gençler kolay işlere kaçıyor, biz de kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE ÜRETİMİ ARTIRMAK LAZIM

Hedeflerini de anlatan OSM Makine ikinci kuşak yöneticisi Abdürrahim Küçüktopal, “Kapasitemizi büyütüp 100 bin metrekare kapalı alanda üretim yapmak ve şehre katkı sağlamak istiyoruz. Şu anda halihazırda yapmış olduğumuz makinaları Avrupa’nın üretim hızına yetiştirmek için gayret ediyoruz. Avrupa’nın hızına yetişmeden biz ülkemizi daha iyi yerlere getiremeyiz. Yüksek teknolojiyi sanayimizde aktif ederek Avrupa’nın kaymağını yediği üretimi ülkemize kazandırmak istiyoruz. Biz günü kurtarma derdindeyiz ama adamlar ARGE gibi bölümlere önem verip bizden hep bir adım önde gidiyorlar. Bu hedefi de acil yakalamamız lazım” ifadesini kullandı.

MEHMET ALİ ELMACI

Editör: TE Bilişim