Türkiye’de konut fiyatları artmaya devam ederken, yatırım yapmak isteyen vatandaşlarda tedirginlik devam ediyor. Ülkenin lokomotifi olarak nitelendirilen inşaat sektöründe yaşanan pahalılık, vatandaşlarda tedirginlik oluşturuyor. İnşaat sektöründeki demir, çelik, çimento, briket, tuğla, boya, kireç, kum, gibi ana malzemelerdeki pahalılık yeni konut yapımını yavaşlatırken, ev fiyatlarının yeniden tırmanmasına vesile oluyor. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı destek paketleri kapsamında ilk defa konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar için değerli 2 milyon liraya kadar olan dairelere 10 yıl vadeli olarak, 0,99 faizle kredi verileceği açıklanmıştı. Özellikle gayrimenkul sektöründe piyasanın yüksek olduğu bir dönemde, konut kredisi seçeneği ev fiyatlarına yeni bir boyut kazandırarak, adeta yeniden uçurdu. Ev, dükkân gibi gayrimenkul değere sahip binalar kredi paketinin ardından daha da pahalandı. 2+1 evler ortalama 800 bin seviyesinde satılırken 3+1 evler 1 ile 1,5 milyon arasında alıcı buluyor. 4+1 ev fiyatları ise 1,5 milyon ile 2 milyon arasında değişim gösteriyor. Ev fiyatlarının yüksek olması kira fiyatlarına da olumsuz yönde yansıma yapıyor. Konya’da kira fiyatları ortalama 3 bin 500 bandından başlıyor. Özellikle asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan milyonlarca vatandaş, yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

BAKAN NEBATİ NE DEMİŞTİ?

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, fırsatçılık yapanları tespit ettiklerini açıklamıştı. Konut fiyatlarındaki artışı engellemek için denetimlerin devam edeceğini kaydeden Nebati, olmayan evin internet sitelerinde ilana konulduğunu hatırlatarak, “Satış yapılan internet sitelerinde sahte ilanlarla fiyatlar algı yapılarak yükseltiliyor. İnternette olmayan bir evin ilanını satışa koyuyorlar. Olmayan bu hayal ürünü evin fiyatını ise neredeyse her gün artırıyorlar. Diğer ev sahipleri de bunu görüyor ve fiyat artırıyor. Bakanlık olarak fahiş konut fiyatlarını engellemek için mücadelemiz sürüyor. Şuana kadar konutta fırsatçılık yapan 65 bin kişi belirlendi. Bunların hepsini tespit ettik. Fırsatçılık yapanların canlarına okuyacağız. Bunun hesabını mutlaka soracağız. Kimsenin vatandaşı mağdur etmeye hakkı yok” açıklaması yapmıştı.

‘BAKAN KURUM AĞUSTOS AYINI İŞARET ETMİŞTİ’

Devlet konut fiyatlarındaki yükselişi engellemek adına hamleler yapmaya devam ederken en son açıklama ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan gelmişti. Bakan Kurum, 2022 Ağustos ayı içerisinde konut ile alakalı vatandaşlara büyük müjde verileceğini açıklamıştı. Bakan Kurum, 81 ilde konut hamlesi başlatacaklarını ifade ederek, vatandaşların aidat öder gibi ev sahibi olabileceğini ileri sürmüştü. Kurum, “Maliyetler düşecek. Hem sektörümüze hem vatandaşımıza daha uygun şartlarda konut yapılmasına imkân sağlanacak. Vatandaşımızın erişimi kolaylaştıracak projeyi yakın zamanda açıklayacağız. Bunun dışında TOKİ ile 1 milyon 137 bin konut ürettik. Bunları 15-20 yıl vadeyle şehit aileleri, alt gelir, emekli vatandaşlarımıza verdik. Bu projeye de devam edeceğiz. İnşallah Ağustos ayında Sayın Cumhurbaşkanımız bunu milletimizle paylaşacak. Yine büyük bir projeyi vatandaşlarımızın konut alabilmelerine imkân sağlamak amacıyla 81 ilimizde yapacağız. Bu önemli bir sosyal konut projesi olacak. Vatandaşlarımız aidat öder gibi ev sahibi olacak inşallah” demişti. Devlet bünyesinde yapılan denetimleri ve yeni konut hamlelerini değerlendiren Erkan Başar Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Başar, fiyatların yükselmesinden olumsuz yönde etkilendiklerini ifade etti. Özellikle kredilerin ardından konut fiyatlarının anında yükseldiğini bu durumun mağduriyet oluşturduğunu kaydeden Başar, “Açıklanan kredi paketleri konut fiyatlarını olumsuz yönde etkilemiş fiyatların yüzde 30-40 civarında artmasına neden olmuştu. Bu durumdan bizlerde tedirgin oluyoruz. Fiyatların yükselmesini istemiyoruz. Evler şuan normal değerinden daha pahalı hale geldi. Ev ile beraber, dükkan arsa fiyatları da arttı. Piyasada bir belirsizlik var. İnsanlar yatırım yapmak isterken şartlardan dolayı ne yapacağını bilemiyor. Ülkemizde serbest piyasa adı altında satış yapılıyor. Buna bir kriter gerekiyor. Böyle devam ettiği sürece ev fiyatlarının düşeceğini düşünmüyoruz” dedi.

‘KONUT AÇIKLAMLARI ÇOK HASSAS OLMALI’

Konut ile alakalı yetkili merciler tarafından yapılan açıklamaların piyasayı daha da kışkırttığını kaydeden Başar, “Konut ile alakalı piyasayı kışkırtabilecek yorumlardan kaçmak gerekiyor. Mülk sahipleri bu açıklamaları duyunca fiyat artırımına geçiyor. Kredi açıklanıyor ama tam detayı açıklanmıyor. Bankalar görüldüğü gibi 0,99 kredi vermiyor. Krediler hep 1,29 civarında oluyor. Enflasyondan dolayı ev, dükkan arsa gibi mülkiyetlerin fiyatları çok yüksek ve yükselmeye de devam ediyor. Ülke genelinde birçok kalem ürüne ciddi zamlar geldi. Bu zamlar doğal olarak konut fiyatlarına da yansıdı. Demir, beton, çimento, kum, briket, gibi inşaatın temel malzemeleri olan ürünlerine de zam geldi. Buda konut fiyatlarının yükselmesine neden olan başlıca faktörler. Çoğu insan şuan korkuyor. Burada mülk sahiplerine de vicdani olarak sorumluluk düşüyor. Birazda vicdanlı olunması gerek. Çünkü fiyatların yükselmesi herhangi bir kara neden olmuyor. Çünkü başka şeylerde yükseliyor. Alt gelire sahip insanlar mağdur oluyor” diye konuştu.

‘MALİYETLER TETİKLİYOR’

Konut fiyatlarının kolay kolay düşmeyeceğine işaret eden Başar, “Bunda maliyetlerin ciddi etkisi var. Arsa fiyatları da aldı başını gitti. Metrekare başına ortalama 2500 lira gibi rakamlar isteniyor. İlçe fark etmiyor. Şuan tüm alanlarda yüksek. İnşaat sektöründe yeni bir canlılık kazandırabilirsek, o zaman kısmen de olsa konut fiyatları gerileyebilir. Çünkü Konya’da şuan fazla bir inşaatta yok. Ama inşaat üretimini artırmak geriyor. Sıfır konut talebe göre fazla olmayınca insanlar ikinci ele yöneliyor. Bu belirsizlik giderilse biraz daha konut sektörü rahatlayabilir” açıklaması yaptı.

‘VATANDAŞLAR DİKKATLİ OLSUN’

Vatandaşların yatırım yaparken dikkatli olmaları gerektiğini anlatan Başar, “Ev fiyatları yüksek olsada dikkat etmemiz gereken hususlar var. Merdiven altı kendini emlakçı olarak lanse eden kişilerden uzak durmak lazım. Ev, arsa, dükkan alırken bilindik ve güvenilir yerleri tercih etmemiz gerekiyor. İskanı olmayan binadan uzak durulmalıdır. Ruhsata dikkat edilmelidir. Tamamlanmamış projelerden kaçmak lazım. Tapusu olup olmadığını mutlaka araştırmalı sormalıdır. Binanın borcunun olup olmadığını incelemelidir. Sözleşme şartlarını mutlaka okusunlar. Sözleşme yaparken gerekirse şahit tutsunlar. Ona göre bir kaparo belirlesinler. Paraları kişinin kendi hesabına göndermeleri lazım. Yatırım yapmak isteyen vatandaşlar detaylı bir şekilde fiyat araştırması yapması gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim