Üniversite kayıtlarının tamamlanmasıyla birlikte okulların açılması az bir zaman kaldı. Şehir dışından Konya’ya gelip ev tutmak isteyen öğrenciler sebebiyle ikinci el alım-satım sektöründe de hareketlilik yaşanması bekleniyor. Ancak artan maliyetler nedeniyle fiyatların yükselmesi, ikinci eli de etkilemiş durumda. İkinci el ev eşyalarında geçen yıla oranla yüzde 300’e varan artışların yaşanması, üniversite öğrencilerini kara kara düşündürüyor. Eve çıkmak isteyen üniversite öğrencilerine kullanılacakları ev eşyaları yaklaşık 10 bin TL’yi buluyor. Bu rakama ev kiraları da eklenince üniversite öğrencilerini ve ailelerini zor bir dönem bekliyor.

‘FİYATLAR GEÇEN YILA ORANLA EN AZ 2 KATI’

Hamdi Bey Spot Nakliyat işletmesinin sahibi Hamdi Albayrak, deforme olmuş ve ikinci el ürünlerin genelde öğrenciler tarafından satın alındığını ancak ikinci el alım satım sektörünün de öğrencilerin cebini yaktığını dile getirdi. Eşya parçalarında değişim söz konusu olduğundan parça fiyatlarının piyasayı olumsuz etkilediğini ifade eden Albayrak, bu fiyatlar sebebiyle ikinci el eşya fiyatlarında da artış yaşandığını söyledi. Albayrak, bilinen bir marka çamaşır makinesinin geçen yıl 650 lirayken bu yıl aynı makine fiyatının bin 400 lira belirtirken, sözlerine şöyle devam etti, “Buzdolabını geçen yıl yaklaşık 600-700 liraya satarken bu miktar bu yıl bin 200-bin 300 civarında. Piyasada bu fiyatlar bin 800 liraya kadar çıkarken biz kâr payımızı düşük tutarak bu fiyatlardan öğrencilere yardımcı oluyoruz.”

‘BİR EV DÜZMENİN MALİYETİ EN AZ 8 BİN LİRA’

Eşyasız 2+1 eve çıkan öğrencinin, beyaz eşya ve diğer eşyalarla birlikte toplam maliyetinin ortalama 7 bin 500- 8 bin olduğunu ve bu rakamın 12 bin liraya kadar çıktığını belirten Albayrak, kiralık ev bulunamamasının ikinci el ev eşyası sektörüne olumsuz yansıdığını dile getirdi. Albayrak, “Devlet yurtlarının daha uygun olması sebebiyle öğrencilerin ilk tercihi devlet yurtları oluyor. Yurt çıkmayan öğrenciler, okullarına yakın bir ev arıyorlar ancak kiralık ev sorunu var. Bundan dolayı işlerimizde bir düşüş var” dedi.

Ev tutacak öğrencilere tavsiyelerde bulunan Albayrak, “Öğrencilerin genelde satın aldıkları ürünler ikinci el olduğu için arıza durumu sıkça karşılaşılan bir durum. Fiyatlar konusunda arayış içinde olan öğrencilere tavsiyem, sattığı ürünlerin arkasında duran ve arıza sıkıntısı olması halinde kendisine yardımcı olabilecek kişilerden alışveriş yapsınlar. Bu bakımdan faturasız alışveriş yapmasınlar. Ev kiralayacaklarında da sözleşme yapmayı unutmamalarını ve özellikle şahitler ve kefiller eşliğinde yapmalarını tavsiye ediyorum.’’ diye konuştu.  

‘KİRACILAR EVLERİNDEN ÇIKMAK İSTEMİYOR’

Ev fiyatlarındaki artış ve eski kiracıların ucuz ev bulamama kaygısıyla evden çıkmamaları nedeniyle öğrencilerin de ev bulmakta güçlük çektiğini belirten ARSEV Emlak İşletmecisi Emre Sevgi, Bosna Hersek mahallesindeki kiralık evlerin durumu hakkında bilgi verdi. Sevgi, “Ev kiralarında fiyat artışının yüzde 25’le sınırlandırılması sebebiyle eski kiracı bin liraya otururken aynı binada yeni kiracıdan 3 bin lira ücret isteniyor. Bu sebeple kiracı memnun olmadığı bir daireden bile çıkmak istemiyor. Geçtiğimiz dönemlerde kira fiyatlarında aylık 500 lira gibi bir sürekli artış yaşandı. Geçen yıl 2+1 eşyasız daireyi bin liraya kiraya verirken şu an aynı dairenin aylık kirası 3 bin lira. Eşyalı 2+1 daireyi geçen yıl bin 250- bin 500 liraya kiraya verirken bu yıl 4 bin- 4 bin 500 liraya kiralıyoruz. Kiralarda geçen yıla oranla 3 katı bir artış söz konusu” açıklaması yaptı.

Kira fiyatlarının fazla olduğunu ancak devlet yurdu çıkmayan öğrencilerin yine ev kiralamak zorunda kalacağını ifade eden Sevgi, “Öğrenciler için baktığımız zaman devlet yurtlarının daha ucuz olması sebebiyle tercih, o yönde oluyor. Yurt çıkmayan öğrenciler de kendi imkanlarıyla aldıkları eşyalarla eve çıkmak istiyorlar. Durumu daha iyi olanlar ise eşyalı eve çıkıyor. Daha çok öğrencilerin ev kiraladığı Bosna Hersek mahallesinde kiralık daire sayısı az. Yurt kayıtlarının da çevrimiçi olması sebebiyle az olan bu dairelere talep de fazla değil, ilerleyen haftalarda bir artış bekliyoruz’’ dedi.

‘HAZİRAN AYINDA 3 BİN LİRAYA TUTTUĞUMUZ DAİRENİN FİYATI BUGÜN 6 BİN LİRA’

Selçuk Üniversitesi’nde Veterinerlik Bölümü okumak için Kahramanmaraş’tan gelen Öğrenci Akın Zencir, Haziran ayında tuttukları evin fiyat artışının bu ayda daha fazla olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Yurt ücreti fazla geldiği için ev tutmaya karar verdik ve fiyat araştırması yaptık. Mayıs ayında bin 500 lira olan eşyalı 3+1 kiralık daireyi fiyatı fazla geldiği için tutmamıştık. Haziran ayında fiyatların daha da artacağını düşünerek aynı daireyi bir arkadaşımla 3 bin liraya tuttuk. Bu ücret bizim için haziran ayında bile fazla iken şu anda aynı dairelerin fiyatını görüne iyi ki tutmuşuz diyoruz. Şu anda aynı daire fiyatları 5-6 bin civarında.’’

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim