Birçok vakıf ve yardım kuruluşu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen, hayırseverlerin kurban hisselerini dünyanın farklı noktalarındaki mazlumların sofrasına ulaştıracak. Türkiye'deki yardım kuruluşları ve bazı vakıflar, Kurban Bayramı'nda da dünyanın birçok noktasındaki mazlum coğrafyalara erişebilmek için hazırlıklarını tamamladı. İnsani yardım kuruluşları bu Kurban Bayramı'nda da hayırseverlerin bağışlarını, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın birçok noktasında ihtiyaç sahiplerine teslim ederek, onlara bayram sevinci yaşatacak. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kurban organizasyonu hazırlıklarını tamamlayan yardım kuruluşları, vaka sayısının düşük olduğu ülkelere giderek, yerel görevlilerle kurban kesim ve dağıtım çalışmalarını gerçekleştirecek. Bu kapsamda İlim Yayma Cemiyeti Konya Şubesi, İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği, İnsan ve Medeniyet Hareketi Konya Şubesi, Es-Sirac Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve İrşad Dayanışma Vakfı hazırlıklarını tamamladı.

ÜMMETİN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEKLER

Es-Sirac Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak bu yılda kurban bayramında Ümmetin yanında olmayı sürdürecek. 2020 Kurban organizasyonu hakkında bilgi veren Es-Sirac Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüsnü Şimşek, “Devletimizin ve Milletimizin Yanında Ümmetin Hizmetinde olan Es-Sirac Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak bu yılda kurban bayramında Ümmetin yanında olmayı sürdürüyoruz. Filistin’de ihtiyaç sahibi ve Yetim çocukları 250 TL karşılığında baştan ayağa kadar giydirmeyi ve her bir çocuğumuza da 75 TL bayram harçlığı vermeyi planlıyoruz. Bu uygulamalarımızı iki yıldır yapıyoruz. Zaten Filistin’de 35’ e yakın projelerimizle kardeşlerimizin yanındayız ve olmaya da devam edeceğiz. Yine Kudüs’te önemli gördüğümüz ihtiyaç sahibi 50 Üniversite öğrencisini, harç ücretinden konaklama ücretine kadar her türlü ihtiyacını görüyor ve okutuyoruz. Bu gençlerin özelde Filistin toplumuna genelde Ümmete faydalı bireyler olarak yetişmesi için elimizden gelen her türlü desteği sağlıyoruz ve sağlamaya devam edeceğiz. Halkımızın bu konudaki duyarlılığı da çalışmamızın önemini ortaya koyuyor. Kurban organizasyonumuzu 2020 yılı Yurtdışı için 650 TL olarak belirledik. Üç yıldır bu organizasyonu yapıyoruz. Yurtdışında Yoksulluk ve Kıtlıkla boğuşan Afrika’nın Mali, Nijerya ve Etiyopya ülkelerinde kurban kesimi gerçekleştireceğiz. Ben inanıyorum ki; milletimiz her zaman olduğu gibi bu çalışmalarımıza da destek verecektir. Bu çalışmalarımızla Ümmetin çaresizliğini bir nebze olsun ötelemeyi, nefes almasını düşünüyoruz. Yardımlarını esirgemeyen, maddi ve manevi yardımlarla yanımızda olan herkese teşekkür ediyor, yapılan bu yardımların Rabbimiz katında bizlere zor günlerde önümüze konulacağına inanarak sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Kurban Kesim Videoları Kardeşlerimize cep telefonu veya mail üzerinden ulaştırılacaktır.” ifadelerini kullandı.

‘NİYETİNİZ KURBAN, İYİLİĞİNİZ BEREKET OLSUN!’

Ülkemizin kalkınmasına; milli, ahlaki, dini, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan, geliştiren, vatanını ve milletini seven bir toplumun yetişmesine katkı sağlayacak eğitim ve kültür faaliyetlerinde bulunan İlim Yayma Cemiyeti bu kurban bayramında da mazlumlara Niyetiniz Kurban, İyiliğiniz Bereket Olsun!’ sloganıyla kurban organizasyonunu gerçekleştirecek. Konu İle ilgili İlim Yayma Cemiyeti Konya Şubesi internet sitesinde yapılan açıklamada, “29 yıldır olduğu gibi bu yıl da Kurbanlarınızı ilim talebelerine ulaştırmak için yola çıkıyoruz. Siz de bu kervanda yerinizi alabilirsiniz. Niyetiniz Kurban, İyiliğiniz Bereket Olsun! Kurban, paylaşmaktır, çoğaltmaktır. Sizin yerinize kurbanınızı kesiyor ve hissenizden size 8 kiloya kadar bayramın birinci günü pay veriyoruz. Geleceğin inşası için, Kurban bağışlarınızı bekliyoruz. Büyükbaş Hisse bedeli Bin 200TL.”

İKİ DOĞU İKİ BATI’DA KURBAN HAZIRLIKLARI BAŞLADI

115 farklı ülkeden 4 bin 500’ün üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Konya’da faaliyetlerine devam eden İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği, Ramazan ve pandemi süresi boyunca öğrencileri yalnız bırakmadı. Dernek şimdi de idrak edeceğimiz Kurban bayramı için çalışmalara başladı. Derneğin uluslararası öğrencilere yönelik çalışmalarını İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murat Arslan Yenigün’e değerlendirdi. Pandemi sürecinin başlangıcından itibaren her zaman olduğu için uluslararası öğrencilerle yakından ilgilendiklerini belirten Başkan Arslan, “Konya’da 115 ülkeden 4.500’ün üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz. Okulların koronavirüs tedbirleri kapsamında tatil edilmesiyle birlikte öğrencilerimiz memleketlerine dönemedi. Biz dernek olarak STK’larımız ve vatandaşlarımızın destekleriyle ihtiyaçlarını karşıladık, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ramazan ayı içerisinde de öğrenci evlerimize gıda, et, ihtiyaç malzemelerinden oluşan koliler dağıttık. Pandemi sürecinin başlangıcından Ramazan ayı sonuna kadar 238 bin TL’lik yardım ulaştırdık. Şimdi de önümüzde Kurban Bayramı var. Ümmetin emaneti, Konya’nın misafiri öğrencilerimizin Kurban Bayramında kendilerini yalnız hissetmemeleri, sofralarına et ulaşması için hazırlıklarımıza başladık. Biz her sene olduğu gibi hayırseverlerimizin kurban bağışlarını alarak öğrencilerimize ulaştıracağız. ‘Kurbanlarımız Kardeşlik için’ diyerek çıktığımız bu seneki kurban çalışmamızda bir hisse bedelini bin300 TL olarak belirledik. Vatandaşlarımız isterlerse banka hesap numaramıza kurban bağışı olduğunu belirterek çalışmamıza dahil olabilirler. İsterlerse de derneğimize gelerek makbuz karşılığında kurban bağış bedellerini teslim edebilirler. Bağışçılarımızın vekâletlerini alarak kurbanlarını keseceğiz inşallah. Kurbanlarını kendileri kesenler et, büyükbaş deri bağışında da bulunabilirler. Konyalı hemşerilerimiz her zaman uluslararası öğrencilerimize destek oldu, onları yalnız bırakmadı. Bu Kurban Bayramı’nda da gerekli desteği göstereceğine inancımız tam” ifadesini kullandı.

‘KURBAN PAYLAŞMAKTIR’ YOLUMUZU BEKLEYENLER VAR

İnsan ve Medeniyet Hareketi geçmişinden aldığı birikim ve tecrübeyle geleceğin dünyasını inşa etmek için nitelikli çalışmalara imza atmayı kendine hedef edinen İnsan ve Medeniyet Hareketi ‘Kurban Paylaşmaktır’ Yolumuzu Bekleyenler Var… Sloganıyla kurban çalışmasını gerçekleştiriyor. Kurban organizasyonu hakkında da bilgi veren İnsan ve Medeniyet Hareketi Konya Başkanı Mustafa Ekrem Doğan, “ Yurt içi Kurban Organizasyonunda kesilen kurbanların etlerini kasap titizliğinde kuşbaşı, pirzola ve haşlamalık olarak hazırlayıp ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Dünyada 820 milyon insan açlık çekiyor, yeterli beslenme sağlayamıyor. İnsan Vakfı olarak kurban bağışlarınızdan elde edilen etleri açlık sınırında olan ve yıl boyunca yolumuzu bekleyen kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Asya, Afrika'da kurbanlarınızı mazlum coğrafyalarda mazlumlara ulaştıracağız. Kurban bağışında bulunmak isteyenlerin, banka hesap numaralarına havale/eft yaparak ya da online bağış sistemimizi kullanarak web sitemiz www.insanvakfi.org.tr üzerinden yapabilir. Kurbanlarınız, vekâletinizi aldıktan sonra İslam'a uygun usullerle kesilirken kesim videolarını sizlerle paylaşıyoruz. Ayrıca İnsan ve Medeniyet Hareketi Konya Şubesi olarak Konya’da kurban satış, hisse ve kesim organizasyonu gerçekleştireceğiz. Kurbanlarımızı İslami usullere kurallara uygun şekilde kesiyor ve uzman ekibimizle hazırlıyoruz. Kesim dahil canlı hayvan kilo ağırlığı düve 23 TL, Tosun 25 TL. Konya Kurban Organizasyonu hakkında detaylı bilgiye hemşerilerimiz derneğimizden alabilirler” şeklinde konuştu.

IRŞAD VAKFI MAZLUMLARI UNUTMAYACAK

İrşad Vakfı her yıl olduğu gibi bu yılda da yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştireceği kurban organizasyonu ile mazlumları unutmayacak. Kurban organizasyonu hakkında bilgi veren İrşad Vakfı Başkanı A. Galip Doğan, “Yıllardan beri Afrika’da, Tanzanya’da Kosova’da kurban kesiyoruz. Bu yıl Tanzaya’da kurban organizasyonumuzu gerçekleştireceğiz. Yine Konya’da da kurban kesimleri gerçekleştireceğiz. Konya’da da öğrencilerimiz var. Tanzanya kurban ücretimiz 850 TL, Konya için kurban kesimi ise bin250 TL. Diğer senelerde olduğu gibi vekâletlerinizi alarak sünnete uygun bir şekilde kurbanlarınız kesilecektir. 7 yıldır güçlü ekibimizle kurbanlıklarınızı kestirmekteyiz. Ayrıca Tanzanya’da ihtiyaç sahiplerine gıda paketi ve Kur'an-ı Kerim’de dağıtıyoruz. Bir paket 10 dolardır. Bu hususta da yardımlarınızı bekliyoruz.”

‘SENİN İÇİN KURBAN, KARDEŞİN İÇİN SELAMET’

Selamet Derneği de 2020 kurban organizasyonunu ‘Senin için Kurban, Kardeşin için Selamet’ sloganı ile gerçekleştirecek. Kurban organizasyonu ile ilgili Selamet Derneği internet sitesinde yapılan açıklamada, “ Kurban, tabağa koyduğumuz etten çok daha fazlasıdır, Allah’ın rızasına kavuşma arzusudur. O’nun bizden istediğine kanla canla teslim olmaktır. Kurban verileni verene teslim etmektir. Nefesi verene canı feda edebilmektir. Teslimiyetin zirvesidir. ‘Yalnız senin için Ya Rabbi’ diyebilmektir. O’nun bizden istediği her şey yine en çok bizim içindir. Kalplerimiz O’nun rızasına ermenin ferahlığına kavuşurken, gönül gönle, kardeş kardeşe kavuşacak ve o bir tabak et, etten çok daha fazlası olacak. Ben “kardeşlik” derim, sen ‘paylaşmak’ dersin, öteki başka bir şey. Bir ete ne kadar çok anlam yüklenebiliyorsa gelin birlikte yükleyelim. Kurbanlarınızı bu sene de sizin adınıza vekaletinizle keserek Türkiye ve Afrika’daki mazlum kardeşlerimize ulaştırıyoruz.Kurbanlarımız büyükbaş ve 7 hisseli olarak kesilmektedir.Afrika kurban hisse bedeli ise 600 TL Türkiye kurban hisse bedeli bin 500 TL. Belirtilen kurban hisse bedelleri organizasyon giderlerini de kapsamaktadır.Kurban kesimlerimizi Afrika Kıtasında Etiyopya, Somali, Ruanda, Zimbabwe, Burundi, Tanzanya, Madagaskar ve Uganda’da gerçekleştireceğiz. Afrika kurban bağışlarınızda kurbanınızın kesileceği bölge ihtiyaca göre bizim tarafımızdan belirlenecektir. https://bagis.selamet.org.tr adresimizdeki online bağış sistemimizden internet alışverişlerine açık olan banka kartınız ya da kredi kartınızla yapabilirsiniz. Kuveyttürk, Albaraka Türk, Vakıfbank, Ziraat Bankası ve PTT üzerinden hesap numaralarımıza havale/eft yaparak bağışlarınızı yapabilirsiniz. Havale ve eft yöntemiyle bağış yaparken açıklama kısmına kurbanın kimin adına kesileceği (ad soyad), kurbanın türü (vacip, sünnet, adak, akika, sadaka) ve telefon numaranızı yazmanız gerekmektedir. Bağışınızı yaparken belirtmiş olduğunuz telefon numarasını kurban vekaletinizi almak ve kurban bilgilerinizi teyit etmek için arayacağız. Kurban bayramının birinci ya da sonraki bayram günlerinde kurbanınız kesildiğinde SMS ile bilgilendirme yapılacak ardından ilerleyen süreçte kurbanınızın kesim anını izleyebileceğiniz video bağlantısı tarafınıza gönderilecektir.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim