Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2022-2023 eğitim öğretim döneminin ikinci yarı yılında Türkiye geneli 6 Şubat itibariyle uygulanması beklenen ücretsiz yemek uygulaması hayata geçirildi. Haftanın 5 günü Türkiye geneli 5 milyon öğrenciyi kapsayan uygulama, yaşanan depremler nedeniyle 20 Şubat’ta uygulamaya konuldu. Anasınıfı öğrencilerine yönelik yapılan uygulamanın, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan bilgilere göre köy okullarını ve depremzede öğrencileri de kapsadığı öğrenildi. Uygulamanın yapıldığı okullardan biri olan Selçuklu Belediyesi Hoşgörü Anaokulu Müdürü Ayfer Soybalı, “Çocuklara yemeğin yanında sofra adabı ve kuralları, doğru beslenme gibi eğitimler veriyoruz.” dedi.

DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERİ DE KAPSADI!

Ücretsiz yemek uygulamasının Konya’da da diğer illerle eş zamanlı olarak başladığına dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi, anaokullarının yanı sıra depremzede öğrencilerin de mağdur edilmeyerek uygulama kapsamında yemek verildiğini ifade etti. Taşımalı eğitim öğrencileriyle birlikte Konya genelinde toplam 70 binden fazla öğrencinin bu imkândan yararlandığını aktaran Yetkili, depremden Konya’ya gelen öğrenci sayısıyla birlikte imkândan faydalanan öğrenci sayısının da her geçen gün arttığını belirtti. Menülerin Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar tarafından onaylanarak öğrencilere ulaştığını belirten Yetkili, haftada 2 gün sıcak yemek olmak üzere çocukların gelişimine katkı sağlayan yiyeceklerin menülerde yer aldığını söyledi.

‘SOFRA ADABINI DA ÖĞRENİYORLAR’

Uygulamanın yapıldığı okullardan biri olan Selçuklu Belediyesi Hoşgörü Anaokulu Müdürü Ayfer Soybalı da öğrencilere verilen ücretsiz yemek uygulamasıyla ilgili konuştu. 2 haftadır öğrencilerin ücretsiz yemekten faydalandıklarını dile getiren Soybalı, “Öğrencilerimize beslenmelerini mutfağımızda aşçılarımız hazırlıyor. Bizler okul öncesi eğitimde beslenmeyi de bir eğitim saati olarak görüyoruz. Bu kapsamda çocuklara sofra adabı ve kuralları, doğru beslenme gibi eğitimler veriyoruz.” diye konuştu.

GELİŞİME DE KATKI SAĞLIYOR!

Uygulamanın öğrencilerin doymasının yanı sıra gelişime de katkı sağladığını ifade eden Soybalı, “Öğrencilerimiz toplu beslendikleri için hiç tüketmedikleri besinleri de yeme alışkanlığı kazanıyor. Tabaklarını bitirmek için arkadaşlarıyla yarışıyorlar. Bizler de keyifli bir beslenme saati geçirmiş oluyoruz. Uygulamadan çok memnunuz. Bakanlığımıza da bu uygulama için teşekkür ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

VELİLERİN İŞİ KOLAYLAŞTI

YSK bu seçimde de uyardı YSK bu seçimde de uyardı

Öğrenci velilerinden Mehmet Akpınar, verilen beslenme desteğinden dolayı memnuniyetini dile getirdi. Akpınar, bu uygulamanın öğrencilerin gelişiminin yanı sıra velilerin işini de kolaylaştırdığını şöyle ifade etti: “Anne babalar çocuklarını hazırlarken aynı zamanda beslenmeye de yetişmekte zorlanabiliyordu. Bu uygulamayla birlikte çocuklar okula gittiklerinde hazırlanmış bir yemekle karşılaşıyor ve velilerin de işleri kolaylaşmış oldu.” dedi.

‘AYNI SINIFTA FARKLI BESLENME ORTADAN KALKTI’

Aynı zamanda çocukların beraber aynı yiyecekleri tüketmeleri hakkında görüş bildiren Akpınar, “Özellikle anasınıflarında arkadaşının beslenmesinde farklı gördüğü bir yiyeceği görüp ondan canı çeken öğrenciler oluyordu. Bu uygulamayla birlikte sınıftaki tüm öğrenciler aynı yiyeceği tüketecek ve farklılık oluşmayacak. Aynı zamanda beslenme alışkanlığı ve çocukların eğitimi için devletin beslenme desteğini anlamlı buluyorum. Bu yüzden de devlet yetkililerine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

‘BESLENME İÇERİĞİNİN OKULA GÖRE OLMASI GÜZEL BİR UYGULAMA’

Öğrenci Velisi Alev Solmaz ise, ücretsiz yemek kapsamında içerik belirlemesinin okul yetkililerine bırakılmasının ayrıca güzel bir uygulama olduğunu vurguladı. Solmaz, “Hoşgörü Anaokuluna giden 4 yaşında bir oğlum var. Daha önceden okulumuzda aylık listelerle düzenlenen bir beslenme vardı ancak her okulda böyle bir imkân yoktu. Bu uygulamayla birlikte bütün ana sınıfı düzeyindeki öğrenciler desteklenmiş oldu. Ayrıca beslenme içeriğinin okullara bırakılmış olması da çok doğru. Eğitim saatleri, okula göre değişiklik gösterebiliyor. Bu yüzden öğrencilerin ihtiyacı da değişebiliyor. Uygulamayı bu kapsamda doğru buluyorum.” ifadelerine yer verdi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim