Kurulduğu günden bu yana kadar sahip olduğu farkındalık ile sektörün ihtiyaçlarını gidermeyi, makine üretimlerinde yenilikçi bir yaklaşım ile en iyi çözümleri üretmeyi amaçlayan Fetih Makine her gün yeni proje ve çalışmalarla şehre katma değer kazandırıyor. Söz konusu paketleme makineleri olduğunda, sektörün lider kuruluşlarından biri olan Fetih Makine, silaj, küspe, yem ve diğer paketleme makinelerini farklı seçeneklerle müşterilerine sunmaktadır. Fetih Makine ürettiği makineler ile paketleme makineleri sektörüne yön veren bir kuruluştur. Sektör ve özel hayatı ile ilgili sorularımıza samimi cevaplar veren Fetih Makine’nin ikinci kuşak sahibi Muammer Boduk, “Ürettiğimiz makineler, yurt içinde ve yurt dışında birçok noktada kullanılmaktadır. Hindistan, Afrika ülkeleri ve Avrupa ‘ya yapmış olduğumuz ihracatlar ile ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz” dedi.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İkinci kuşak firma sahibi Muammer Boduk.  30 yaşındayım. Konya doğumluyum Konyalı tabiri ile işimizin başındayız. İşimiz itibari ile sosyal hayatımız da işimiz oldu.

Bu işe peki babanızın işi olduğu için mi başladınız?

Yok, zaten ben elektrik elektronik mezunuyum benim kendi işimde bu ayriyeten bir ilgimde vardı.

Fabrikada bir gününüz nasıl geçiyor?

Biz sürekli işimizin başında olmak zorundayız çünkü en ufak hatayı dahi makine çiftçiye ulaşmadan görmek zorundayız. Zira burada çiftçimizin 1 yıllık emeği söz konusu.

Ne üretiyorsunuz?

Biz Fetih Makine olarak 2011 yılından beri silaj paketleme üzerine çalışma yapıyoruz. Amacımız tarım üzerine 25-50 kilogramlık mısır silajı, pancar küspesi, arpa posası gibi ürünleri 12 ay boyunca saklayabilmek. Ayrıca fermantasyon süreci de bizim makinemizde tamamlanır. Bizim makinelerimizin en önemli özelliği vakumda yapabiliyor olmasıdır. Türkiye’de tek Avrupa’da ise 3’üncüyüz.

Yurtdışı çalışmalarınız da var mı?

2020 yılı itibari ile yüzde 82’lik bir kısmını yurtdışına satıyoruz. Ayrıca yurtiçi bayilerimiz ve satışlarımızda var. Aynı zamanda biz ar-ge çalışmaları da yapmaktayız TÜBİTAK’ta olan projelerimiz de mevcut.

Kaç kişi istihdam ediyorsunuz?

15 kişi çalışıyor burada.

Fabrika alanı olarak ne kadarlık bir alanda faaliyet gösteriyorsunuz?

Burası 2500 metrekare, önümüzdeki ay taşınacağımız bitmiş olan yerimiz ise 6000 metrekare.

Pandemi süreci nasıl geçti?

Korona süreci bizim imalatımızı da ihracatımızı da etkilemedi. İşlerimizde herhangi bir zayıflama asla olmadı aksine yurtdışı satışlarımız arttı elhamdülillah.

İş haricinde neler yaparsınız?

Ben yeni evli sayılırım. 2 yıllık evliyim ve yeni çocuğum doğdu, 3 aylık. Çocuğumuz ile resmen hayata yeniden başladık sayılır. Pandemiden dolayı oğlum ile evde oturup maçlarımızı takip ediyoruz, Galatasaraylıyız.

Korona sürecinde sosyal hayatınız nasıl geçiyor?

Bizim evimiz bahçeli olduğu için orası bize yetti, ağaçlarımız ile ilgilendik, son zamanlarda da çocuğumuz ile ilgileniyoruz.

Genç girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Kesinlikle korkmaya hiç gerek yok, Biz şuan çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Gençler hiç korkmasın, şu an zaten internet çağındayız istedikleri her şeye rahatça ulaşabilirler.

Hedefleriniz nelerdir?

Ben bir ürün tasarlarken onu 5 dolara satıyorsam, nasıl 500 dolara satarım, nasıl daha çok katma değer sağlarım? kafasında çalışıyorum. Böylece ülkemize de daha fazla katkı sağlayabiliriz. Hedefim daha çok katma değer üretmek.

Sosyal hayatta hedefleriniz nelerdir?

Koronavirüsten bir an önce kurtulmak, bir kayak merkezi planımız vardı, koronavirüsten dolayı dışarıya adımımızı atamıyoruz. Hep kayak merakım vardır.

MEHMET ALİ ELMACI

Editör: TE Bilişim