Konya sanayisinin köklü firmaları arasında yer alan Işık Bakır Sanayi ve Ticaret AŞ kurulduğu günden bu yana başarılı çalışmaları ile adından söz ettiriyor.   Günümüzde Işık Bakır Sanayi ve Ticaret A.Ş Zeki İşıkçeviren, Ali Osman Işıkçeviren ve Süleyman Işıkçeviren Işık Bakır Sanayi’yi ileriye taşımak adına yoğun emek harcıyor. Işık Bakır Sanayi ve Ticaret A.Ş Sahiplerinden Zeki Işıkçeviren firmalarını ve iş hayatına giriş hikayesini anlattı.

 Sizi kısaca tanıyabilirmiyiz? iş hayatına ne zaman ve nasıl başladınız?

1952 doğumluyum. İş hayatına ilkokulu bitirdikten sonra başladım. Merhum babamızın mesleği ağaç tornacılığıydı. Ben askerde iken 1972 yılında Bakır Hadde ile imalata başladı. Askerden geldikten sonra ben 1986 yılına kadar Çıkrıkçılar içinde ağaç tornacılığına devam ettim. 1986 yılında babamın yanına geldim.  Ağaç tornacılığı dede mesleğimiz. 

İş hayatında ne gibi zorluklar yaşadınız?

İş hayatımızda imalat kuruluş ve teknoloji alanında zorluklar yaşadık. Bu gelişmeler yavaş yavaş gerçekleştirildi. Ancak bizler yılmadan ve azimle işletmemizi rahmetli babam ve kardeşlerim ile buralara getirdik.

 Siyasi ve ekonomik anlamda yaşanan çalkantılar o dönem iş hayatınızı nasıl etkiledi?

Geçmiş dönemlerde enflasyon ve devalüasyon oldukça yüksekti.  1973 yılında babam Ergani’ye bakır almaya gittiğinde bakır 15 liraydı ve karne ile veriliyordu. Konya’nın kapasitesine göre bakır veriliyordu.  Bu durumu Ticaret Odası ile Sanayi Odası belirliyordu. Ergani gittikten sonra 3-4 gün sıra bekliyor. İstanbul’dan gelen büyük firmalar babamın alacağı bakırdan işledikten sonra elde edeceği paradan fazlasını teklif ediyorlar.  Babam da bu Konya’nın hakkı diyerek hakkını satmıyor. Ürünleri getirip burada işleyerek Konya’nın hakkını da yetirmiyor.

 O dönem el işçiliği daha önemliydi. Şuan ise makileşme yaygınlaştı konuyu nasıl değerlendirirsiniz?

Günümüzde makilileşme sayesinde üretimler seri halde gerçekleştiriyor. Makineleşme sanayi devrimi ile birlikte dünya genelinde başlayıp, zamanla insan gücüne ihtiyaç duymamayı sağlamıştır. İnsan gücü yerine makine gücünden faydalanılmıştır. Hem insan gücünden hem de zamandan tasarruf sağlayarak işlerin daha kolay yapılması ülkelerin daha hızlı büyümesini sağlamıştır.  Makinelerin hayatımıza girmesi ile birlikte daha büyük işler daha kısa zamanlarda yapılmaya başlanmış ve daha verimli sonuçlar elde edilmiştir. Bir fabrikanın insan gücüyle bir yılda yapacağı üretimi makine gücüyle bir kaç günde yapmak mümkündür.

Usta çırak ilişkisi sizin dönemizde nasıldı?

İşletmemiz Konya Sanayisinde usta- çırak ilişkisinin yaşandığı nadir işletmelerden biriyiz. Ben ve kardeşlerim bizzat imalatta yer alarak usta çırak ilişkisini devam ettirmeye devam ettiriyoruz. Genelde usta çırak ilişkisi zayıfladı. Çıraklık bitti. Eski zamanlarda usta çırak ilişkisi aranıyor.

Konya sanayisinin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Konya sanayisi sadece bir alanda değil birçok iş kolunda üretim yaparak hem istihdama katkı sağlıyor hem de yeni iş kolları ile çarkların durmamasını sağlıyor.  Konya sanayisi sektör olarak oldukça geniş ve zengin.  Türkiye Konya’nın Çin’i durumunda. Konya, nitelikli sanayi üretim alt yapısı ve ürün çeşitliliği ile Türk sanayisinin önde gelen şehirleri arasında yer alıyor. Konyalı sanayiciler ve çalışanlar  ürettiği ürünler, hem yurt içinde hem de yurt dışında kalitesini ispat etmiş, tercih edilen ürünler haline gelmiştir. TOBB Sanayi Veritabanı'na kayıtlı toplam 3 bin 926 üründen bin 542'sini üretebilme kapasitesine sahip olan Konya ürün çeşitliliği bakımından ülkemizde 6. sırada yer alması da son derece önemli bir gelişme. Şehrimizin ürün desenindeki bu çeşitlilik çok önemli bir avantaj.

Bugüne kadar sektörünüzle ilgili kaç kişi yetiştirdiniz? ailenizden işinize devam eden var mı?

İşletmemizde kendisi emekli olmuş şimdi de çocukların emekli olduğu çalışanlarımız var. Sektörümüze de çok sayıda nitelikli personeller gerçekleştirdik.  Günümüzde işletmemizi kardeşlerim ve yeğenim ile devam ettiriyoruz.

Bugün Konya sanayisi işçi bulamıyor. bu konuyu nasıl değerlendirirsiniz? Çözümü ile ilgili önerileriniz nedir?

Şu anda sektörümüzün yaşadığı en büyük sorunların başında ara eleman sorunu geliyor. Bu sorunun çözümü için devletimizin  4+4+4 sisteminden vazgeçip 4+4 açık lise ve meslek okullarını hayata geçirmesi istihdam için büyük önem taşıyor. Mesleki devlet desteği ve teşvikine mutlaka devam edilmeli. Biz sanayicilerin ciddi yetişmiş elemana ihtiyacı var. Bu eleman ihtiyacı karşılanırsa sanayimiz doğru bir ivme kazanacaktır.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA   

Editör: TE Bilişim