Havaların soğuması, okulların açılması ve kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesiyle birlikte çocuklarda ve yetişkinlerde görülen hastalıklar arttı. Koronavirüs, influenza, Strep A, rinovirüs, RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs) üst üste geldi. Özellikle son haftalarda hastalıklar çocuklar arasında yaygınlaştı. Bir çocuktan diğerine kolayca bulaşabilen bu hastalıklar ailelerde büyük endişe yaratıyor. Çünkü tüm bu hastalıkların biri bitmeden diğerine yakalananların sayısı hiç de az değil. Söz konusu hastalık zincirini kırmak için ailelerin okula giden çocuklarına dikkat etmesi gerekiyor. Uzmanlar böyle bir enfeksiyon varsa ebeveynlerin çocuklarını mutlaka en az beş gün okula göndermemeleri gerektiğini söylüyor. Acil servislere başvuran çocuk ve yetişkin hastaların sayısındaki artış da bunu doğruluyor.

TEDBİRLER ELDEN BIRAKILMAMALI

Özel Medicana Konya Hastanesi Acil Servis Doktoru Elif Ünüvar, Gribin her geçen yıl etkisini daha da arttırarak gösterdiğini, özellikle bu yıl daha çok yoğun olacağını düşündüklerini belirterek, "Üst solunum yolu hastalıkları, mevsim geçişlerinin yaşandığı bugünlerde sık görülmeye başlandı. 3'lü salgın adı verilen Kovid 19, grip ve solunum yoluyla bulaşan RSV nedeniyle pek çok kişi hastaneye başvuruyor. Özellikle grip ve RSV'nin aynı anda görülmesi ise oldukça tehlikelidir. Üst solunum yolu denilince akla ilk gelen influenza A yani grip geliyor. Ama üst solunum yolu hastalıklarına tek yol açan grip RSV de en az grip kadar bulaşıcı. Üçlü salgın adı verilen bu hastalığın, bu kış çok ciddi artış göstermesi bekleniliyor. Şu an 3'lü salgın başlamış durumda. Koronavirüs zaten vardı. Fakat RSV ve grip bilindik grip salgınlarından daha ağır ve daha uzun sürüyor. Bu artışlarda bağışıklık sistemimizin düşmesi ve pandemi kurallarına uyulmaması. Enfeksiyon geçse bile ikincil bakteriyel enfeksiyonlar hastalığın yaptığı etki bazen bir ay sürebiliyor. Grip artık her geçen yıl daha etkili olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle bu yıl daha etkili olacağını düşünüyoruz. Ama RSV bu yıl çok farklı. Tanı testlerinde şu an 3 virüse de rastlıyoruz. Pandeminin azalması sebebiyle önlemlerden uzaklaştığımız için bu yıl tüm kış boyunca bu virüslerin görülmesi artacak. RSV, damlacık yoluyla yayılıyor. Gözler ve burundan sonra alt solunum yolunu tutuyor " ifadelerini kullandı.

‘HİJYENE DİKKAT EDİN’

Vatandaşlara da uyarılar da bulunan Dr. Elif Ünüvar, " Hijyene dikkat etmeliyiz. Özellikle toplu alanlar sık sık havalandırılmalı. Geçtiğimiz dönemlerdeki gibi maske zorunlu değil ama elimizden geldiğince,maskesiz bir şekilde bile olsa, mesafeyi koruyup hijyen kurallarına uyarsak aslında bu zincir kendiliğinden kırılacak" dedi.

AİLE HEKİMLERİNDEN ENFEKSİYONLARA KARŞI "MASKE" ÖNERİSİ

Konya Aile Hekimliği Etkinlik Derneği (KonAHED) Başkanı Dr. Yavuz Altınbaş, Havaların soğumasıyla üst solunum yolu enfeksiyonu vakalarında artış yaşandığını ifade ederek vatandaşları uyardı. Konya Aile Hekimliği Etkinlik Derneği olarak vatandaşlara da uyarılarda bulunan Altınbaş, “Son zamanlarda Kasım ayı sonu ve Aralık ayı başı ile başlayan yoğun üst yolunum yolu enfeksiyonları aile sağlığı merkezlerimizdeki iş yoğunluğu ve hasta sayısını artırdı. Hekimlik tecrübemiz, bize bu enfeksiyonların birçoğunda farklı etkenlerin sebep olduğu semptomlar ile vatandaşların bizlere başvurduğunu düşündürmekte. Öngörümüz şu ki; özellikle üst ve alt solunum yollarında farklı viral etkenlerin var olduğunu göz önüne aldığımızda, etkileri hafiflemiş olmakla birlikte hâlâ görmeye devam ettiğimiz koronavirüs etkenine ek olarak, RSV (respiratuar sinsityal virüs), rhinovirüs, tam da mevsiminde olduğumuz grip dediğimiz influenzayı da eklersek kombo bir virüs enfeksiyonu ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

Konya’dan aldığı güçle liderliğe! Konya’dan aldığı güçle liderliğe!

‘VATANDAŞLAR HASTANELERDE’

Pandemi sonrası maske kullanımının azaldığını vurgulayan Altıbaş, “Kapalı ve toplu alanlarda havalandırma sorunları ve maske takılmaması ile birlikte bu enfeksiyonların yayılımı hızlandı. Okullarda, alışveriş merkezlerinde ve kapalı alanlarda maske zorunluluğunun olmaması bu hastalıkların daha da hızlı yayılarak neredeyse vatandaşlarımızın yarısından çoğunu etkilemesine zemin hazırladı. Birinci basamak olarak birçok ASM’mizde randevu zorunluluğunun olmaması hasta yükünü ikinci basamak hastanelerden aile hekimliklerine yöneltti. Vatandaşların büyük bir kısmının hastanelerde randevu bulamamasının bir sonucu olarak aile sağlığı merkezlerindeki hasta sayıları da neredeyse 2-3 katına çıktı. Hâlâ sağlık kurumlarında maske takma zorunluluğu devam etiği halde, bu konuda ne yazık ki sağlık kuruluşlarında gerekli özen gösterilse de vatandaş buna uymamak adına bazen problem çıkarmayı bile göze almaktadır. Konya Aile Hekimliği Etkinlik Derneği olarak vatandaşlarımıza tavsiyemiz kapalı alanlarda maskesiz olmamaları, özellikle de sağlık kuruluşlarına maskesiz girilmemesi yönündedir. Öğrencilerimiz de okullarda maske ve mesafe kuralına dikkat ederlerse hem hasta sayısı hem de aile hekimlerinin ve diğer sağlık kuruluşlarının hasta yükü azalacak, bu durum aynı zamanda ülkemizin özellikle ilaç sarfiyat ve sağlık masraflarını da azaltacaktır. Görüyoruz ki bu ağır viral enfeksiyonlar vatandaşlarımızda ağır semptomlara ve iş gücü kaybına da neden olmaktadır. KonAHED olarak tekrar tekrar söylemek istediğimiz ve vatandaşlarımıza yaptığımız uyarı; maskeyi kesinlikle unutmamaları, maskeden tamamen ayrılmamaları, özellikle de kış aylarında buna azami özenin gösterilmesi yönündedir” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim