11 ayın sultanı Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte evlerde ve iş yerlerinde hazırlıklar tüm hızı ile sürüyor. Bir yandan evlerde yufkalar ve erişteler hazırlanırken, bir yandan evlerinde bunları yapamayanlar için de bazı iş yerleri yufka ve erişte, su böreği satışını yapıyor. Buralarda da hareketli günler yaşanıyor. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan pidelerin üretimi için de fırıncılar tüm hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Fırıncı esnafı, malzemelerini almış Ramazan ayını bekliyor durumda. Pazarlarda da alışverişler hız kesmeden devam ederken, gıda maddelerinin de önümüzdeki günlerde alınması bekleniyor. Sofraların vazgeçilmezi olan etlerde ise bu yıl geçen yıla göre artış var. Et alacak olan vatandaşlar, ceplerini bu yıl biraz daha fazla zorlayacak gibi görünüyor.

ERİŞTE VE YUFKA MESAİSİ

11 ayın sultanı Ramazan ayına sayılı günlerin kalması nedeniyle, erişte ve yufka satışı yapan iş yerlerinde de hareketlilik yaşanmaya başlandı. Ramazan ayı hazırlıkları ile ilgili olarak bilgi veren İffet Gümüş Ev Yemekleri işletmecisi İffet Gümüş, ev davetleri için su böreği, baklava ve yufka ile erişte yapımında yoğun olarak çalıştıklarını söyledi. 10 yıldır sektörün içerisinde olduğunu belirten Gümüş, iş yerinde de bir yılını doldurduğunu, ikinci yılına girdiğini dile getirdi. Ev baklavası, su böreği, sigara böreği, kol böreği, pasta ve poğaça çeşitleri ile zeytinyağlı sarma, erişte ve yufka gibi ürünlerin her daim iş yerlerinde bulunabileceğini ifade eden Gümüş, bunların yanında iş yerlerine özel sıcak yemekler de çıkardıklarını söyledi. Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte ev davetleri için su böreği ve baklava ile erişte ve yufka yapımında yoğunlaştıklarını aktaran Gümüş, yufka siparişlerinin Şaban ayından bu yana gelmeye başladığını söyledi. Gümüş, "Müşterilerimiz, erişteyi Ramazan ayına 3-5 gün kala alacaklar herhalde. Evlerde kalabalık oluştursun istenmiyor. Bu nedenle de, erişte gibi ürünler, yenileceği zaman alınıyor. Şu anda bunun da siparişleri gelmeye başlıyor" dedi. Kalitelerinin arkasında özveri ile çalışan elemanlarının olduğunu aktaran Gümüş, malzeme temininin ne kadar kaliteli olsa da, süreklilik sağlansa da bunu yapan emektarların büyük bir azimle çalıştığını söyledi. Yufka ve erişte yapımı ile ilgili bilgi veren İffet Gümüş, yufkanın birinci sınıf undan yapıldığı zaman sert olduğundan dolayı, ikinci sınıf undan yapıldığını söyledi. Su ve tuz katılarak yoğrulan hamurun, müşterinin isteğine göre belli gramajlarda bezeler alınıp ince şekilde açıldığını belirten Gümüş, "Yufkalarımızın ortası ve kenarları aynı kalınlıkta oluyor. Pişirdiğimiz yufkaları müşterilerimize ıslatıp, katlayarak veriyoruz. 3'lü, 5'li ve 10'lu paketler halinde veriyoruz. Onlar da dondurucular da bekletip, yiyecekleri saatten 2 saat önce çıkarırlarsa tap taze yeni ıslanmış yufka tadında olur. Buzdolabında bekleyen yufka sertleşir ve bayatlar. Dondurucuda bekletilmesi daha iyi olur" diye konuştu. Eriştenin de markalı yumurtalardan yapıldığını ifade eden Gümüş, yumurta ve suyun eşit miktarda yoğrulması ile oluşan hamurun makarnalık hamur gibi olduğunu aktardı. Saç üzerinde ateşte tavlanan eriştelerin 3'er ve 5'er şeritler halinde üst üste konularak, kibrit çöpü kalınlığında kesildiğini dile getiren Gümüş, konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Eriştelerimizin, yumurtası az, piyasada servis edilen eriştelerden farklı görüntüsü var. Görüntüsünden, kokusundan herkes bol yumurta olduğunu anlar. Bunları da yarım kilogramlık ve birer kilogramlık paketler halinde sunuyoruz."

PİDE FİYATLARINDA OYNAMA YOK

Fırıncı esnafı Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte hazırlıklarını tamamladı. Fırınların bugünlerde hummalı bir çalışma içinde olduğunu söyleyen Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, her yıl 11 ayın sultanı Ramazan Ayı'nın gelmesi ile birlikte yoğun çalışmaların da başladığını belirtti. Ramazan pidelerinde özel bir fiyat ayarlaması yapmadıklarını ifade eden Honça, birkaç yıldır pidenin fiyatında oynama yapılmadığını aktardı. Fırınların her şeyden önce hijyen konusuna önem verdiğini dile getiren Honça, ekmeğin içerisindeki katkı maddelerinin kaldırılmasından dolayı doğal ürünlere önem verildiğini ifade etti. Pidenin has özünün ayrı olmasından dolayı daha güzel unların tespit edildiğini aktaran Honça, "Bugünlerde susam ve tahinleri alarak hazırlıklarımıza başladık. Küreklerimizi yeniledik. Elbiseler değiştiriliyor. Yeni elbiseler getiriliyor. Bunların hepsinden önce de iş yerinin hijyenik olması önemli bizler için. Boya, badana gibi yapılması gereken işlemler varsa onlar yapılıyor. Kırık ve çatlak yerler varsa da onların onarılması işlemleri yapılarak, Ramazan ayı en iyi şekilde karşılanıyor" dedi. Pidenin fiyatında birkaç yıldır oynama yapılmadığını belirten Honça, pideci esnafının 1 TL, 1,5 TL ve 2 TL'ye pide satışı yaptığını aktararak, "Fırıncı esnafımız da tırnaklı ekmeği 80 kuruş ve katları ile verecekler. 80 kuruş ve iki katı arasında fırıncı esnafımız pidelerini satacak" ifadelerini kullandı.

ET BU YIL PAHALI OLACAK

Bu yıl Ramazan ayında sofrasına et alacak olan vatandaşlar, ceplerini biraz daha zorlayacaklar gibi görünüyor. Geçtiğimiz Ramazan ayında 20-22 TL arasında et satışı yapan kasap esnafı bu yıl 27-30 TL arasında satış gerçekleştiriyor. Bunun en büyük nedeni olarak ise, fiyatların sürekli artış göstermesinden dolayı, besicilerin ellerindeki hayvanları kestirmek istememesi gösteriliyor. Et fiyatları ile ilgili bilgi veren Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Balbaloğlu, Ramazan Ayı'nın kasaplar açısından en yoğun ay olduğunu söyledi. Fiyatların yüksek olmasından esnafın da şikayetçi olduğunu belirten Balbaloğlu, kargas ete 3-4 TL gibi bir zam geldiğini ancak bunun tezgaha 5-6 TL olarak yansıdığını aktardı. Marketlerde ve kasaplarda 27-30 TL arası etin satışının yapıldığını ifade eden Balbaloğlu, "Bundan 3-4 sene önce de böyle bir artış oldu. Artış her zaman olur ama bu sene haftalık 50 kuruş gibi bir zam alıyor. 3-4 yıl önce zam olduğunda da ithal et getirilmişti. Biz kasaplar olarak ithal ete karşıyız. Ama etin fiyatının da sabitlenmesi gerekiyor" dedi. Besilik hayvanın yeteri kadar olduğunu, fiyatların sürekli yükselmesinden dolayı besicilerin de hayvanlarını kesime götürmediğini dile getiren Balbaloğlu, etteki en son rakamın görülmesinin beklendiğini aktardı. Et fiyatının yüksek olmasından dolayı vatandaşın tercihinin daha ucuz olan beyaz tavuktan yana olduğunu söyleyen Balbaloğlu, tezgahtaki son rakamları şöyle sıraladı: "Tüm piliç 7 TL, tavuk but 7 TL, pirzola tavuk 10 TL, kanat 12 TL, kırmızı et kıyma 27 TL, kuşbaşı 29 TL, biftek 32 TL, bonfile 40 TL, kuzu 27 TL'den satılıyor. Geçen yıllarda ise, 20-22 TL arasında tezgahta et satışı yapılıyordu. Bu yıl yüzde 30 kadar bir artış var. Bu da esnaf olarak bizi zor durumda bırakıyor."

SEBZE VE MEYVE FİYATLARI KORKUTUYOR

Ramazan öncesi pazarda fiyatlarda da tedirgin ediyor. Baharın ilk günlerindeki don ve geçtiğimiz günlerdeki dolu ve yağışlar ile fiyatlar biraz olsun yükseldi. Vatandaşların tek umudu yerlilerin fiyatı düşürmesi. Pazarlara yavaş yavaş gelmeye başlayan yerli ürünler sayesinde fiyatların düşmesi bekleniyor. Ramazanın başında yerli ürünlerin artması ise fiyatları daha da düşürecek gibi. Ramazan'da olmazsa olmaz olan meyve fiyatlarında ise vatandaş ve satıcı da temkinli. Fiyatları tahmin etmekte zorlanan komisyoncular, meyvenin bu yıl az olmasından dolayı yüksek fiyat beklediklerini dile getirdi. Ramazan ayının olmazsa olmazları olan kayısı hoşafı için kullanılan kuru kaysı fiyatları ise beklenin üstünde. Bu yıl kayısıların üşümesinden dolayı, eldeki mevcut kuruların da fiyatları yüksek seyrediyor. Malatya'daki kayısıların da zarar görmesi de fiyatları belirleyici unsurlardan bir tanesi.

 

GIDA ALIŞVERİŞİ DAHA BAŞLAMADI

Ramazan Ayı'nın yaklaşması ile birlikte büyük bir hareketlilik yaşanması beklenen Gıda toptancılar çarşısında şu sıralar durgunluk hakim. Bu durgunluğun nedenlerinden biri olarak marketlerin sayısının gün geçtikçe artması gösterilirken, temel gıda ihtiyaç maddelerinde de belirli oranda bir yükseliş görülüyor. Özer Toptan Gıda firması Satış Temsilcisi Mustafa Özer, özellikle şekerde yaşanan fiyat yükselişinin tatlı grubundaki ürünleri etkilediğini belirtti. Özer, "Geçen yıllara göre toptan gıdada dikkate değer bir fiyat artışı yaşanıyor. Çay, şeker, pirinç ve fasulye artışın başlıca yaşandığı ürünler olarak göze çarpıyor. Çayda üretimin az olmasından dolayı 3 liralık bir atış var. Şu an çayın kilogramı 15,5 liradan satılıyor. 50 kilogramlık şeker çuvalı ise geçen yıl 123-124 liraya satılıyorken bu yıl 135-137 liradan müşteriye ulaştırılıyor. Özellikle şekerdeki fiyat artışı tatlı grubundaki ürünlerin fiyatını artırıyor. Reçeller olsun diğer tatlı grupları olsun şekerde yaşanan yüzde 12'lik bir artıştan dolayı fiyat yükselişi yaşıyor" dedi.

FASULYE'DE ZAM ÇOK YÜKSEK

Zeytinyağı fiyatlarında önemli bir yükselişin yaşandığını belirten Özer Toptan Gıda Firması Satış Temsilcisi Mustafa Özer, en fazla zammın fasulyeye geldiğini belirtti. Özer, "Ayçiçek ve mısır yağında geçen yıla göre bir değişim yok. Ancak zeytinyağında önemli bir yükseliş yaşıyoruz. Şu anda 5 litrelik kristal zeytinyağı 44-45 liraya satılıyor. En fazla fiyat artışı ise fasulyede yaşandı. Kilosu 7-8 lira olan fasulye bu gün 10-12 liradan alıcı buluyor. Ramazan alışverişi henüz başlamadı. Ramazan'dan birkaç gün önce başlar ve Ramazan ortalarına kadar alış-verişler devam eder. Ancak marketlerin her yerde açılması işlerimizi çok düşürdü. Bizi çok zor durumda bıraktı. Allah sonumuzu hayır etsin. Marketler bizi de vurdu" ifadelerini kullandı.

MUSTAFA ÖZÇELİK/AHMET ÇAKIR/İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

 

Editör: TE Bilişim