Emekli olan babasının memleketi Çumra’ya yerleşerek çiftçiliğe başlamasıyla babasına yardım eden Muhammed Osman Yavuz, bu süreçte bitkilere ilgi duymaya başladı. 6 yıl önce ambarda bulduğu eski bir tohumdan elde ettiği ürünün tadının daha farklı olduğunu fark eden Yavuz, bunun sebebini araştırmasıyla birlikte bitkiler için zararlı olan tarımsal ilaçlara karşı doğal çözüm yolu keşfetti. Tarlaya ekilen ürünlerden ‘neden tohum elde edemiyoruz?’ sorusunu kendisine soran ve bu konuda araştırma yapan Yavuz, ‘‘Araştırmalarımda tohum satan çoğu firmanın yabancı olduğunu fark ettim. Bunun üzerinde denemeler yaparak kendimi geliştirdim ve bu işin eğitimini alarak üreticilere yardımcı olmaya çalışıyorum’’ dedi.

‘HER YIL ÜRETİLEN DOĞAL TOHUM, DİRENÇ KAZANIR’

Kimyasal ilaç kullanılmadığı takdirde üretilen besinlerden tohum elde edilebileceğine vurgu yapan Yavuz, ‘‘Aslında çoğumuzun evinde bulunan malzemelerin ölçüsünü bildiğimiz takdirde, kendi ilacımızı kendimiz yapabiliriz. Böylelikle hem doğaya katkısı olan yararlı böcekleri öldürmemiş oluruz hem de genetiği bozulmamış ürünlerle farklı hastalıkların önüne geçmiş oluruz.’’ dedi. Çiftçilerin bu konuda bilinçsiz olduklarının farkına varan Yavuz, devlet destekli bireysel firma kurarak organik mücadelede zararı en aza indiren ilaçsız yöntemler hakkında danışmanlık hizmeti verdiğini söyledi.

İlk çalışmalarına Çumra’nın eski domates üreticilerinden olan Beylerce mahallesinde bulduğu domates tohumuyla başladığını belirten Yavuz, ürettiği domatesin tohumundan seneye de domates ürettiğini ifade etti. Yavuz, ‘‘Beylerce mahallesinde aldığım o tohumdan ürettiğim domatesten her sene tohum aldım. O tohum organik ve lezzeti de farklıydı. Satın alınan tohumun kökenine baktığımız zaman çoğu yurt dışından gelmiş oluyor. Toprağımızda yetişen doğal domatesler, her yıl ekilerek bizim toprağımıza adapte olmuş ve direnç kazanmış olurlar. Bu sayede ürettiğimiz domateslerle, geçen yıllarda Çumra bölgesinde domateste hastalık varken bizde yoktu.’’ ifadelerini kullandı.

ÖĞRENDİKLERİMİ ÜRETİCİLERE AKTARIYORUM’

Özel aileler, özel günde buluştu Özel aileler, özel günde buluştu

Liseyi açıktan bitirdiğini söyleyen Yavuz, tarıma olan ilgisinden dolayı eğitim hayatına üniversiteyle birlikte örgün devam etme kararı alırken, okuduğu bölüm ve katıldığı seminerlerin katkısıyla organik mücadele hakkında bilgi sahibi olduğunu söyledi. Organik tarımda mücadelede başka firmaların da yer aldığını söyleyen Yavuz, bu konuda insanlara faydalı olma adına yaptıklarını şu şekilde ifade etti: ‘‘Araştırma yaparken bu konuda bilinçli firmaların olması beni mutlu etti. Bu firma bana ürün göndererek yardımcı olmaya çalışırken ben de üretici ile firmanın buluşmasını sağlayarak çiftçilerin verimli ürün almalarına katkı sağlamayı hedefledim. Kimyasal kullanmadan yapılan ilaçlarla elma, erik, domates kurdu, seralardaki sinek ve güve gibi zararlı böceklerin yok edilmesini amaçlarken yararlıların da hayatta kalması konusunda okuduğum bölüm olan ziraat mühendisliği ve araştırmalarımdan öğrendiklerim sayesinde çiftçilere yardımcı olmak adına kurduğum Biobox firmasında biyolojik mücadeleyle ilgili üreticileri bilinçlendirme adına danışmanlık yapıyorum.’’

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim