AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, Konya Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan’a nezaket ziyaretinde bulundu. Samimi bir ortamda gerçekleştiren ziyarette ülke ve Konya gündemi değerlendirildi. Konya tarımı ve hayvancılığı ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Tarım sektörü, bugünün ve geleceğin sektörüdür” dedi.

‘TARIM SEKTÖRÜ, BUGÜNÜN VE GELECEĞİN SEKTÖRÜDÜR’

Tarım sektörünün bugünün ve geleceğin sektörü olduğuna dikkat çeken AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Konya, birçok ülkeden daha büyük arazi varlığı, verimli toprakları, farklı ürünlerin yetişmesine uygun tarım havzaları ve geniş coğrafi yapısıyla tarımsal üretimde önemli bir yere sahiptir. Türkiye tarım alanlarının yüzde 8,12’sinin bulunduğu Konya’mız, ülkemizin tarım ve hayvancılığının lokomotifi konumundadır. Konya’mız 29,95 milyar liralık tarımsal üretim değeri ile ülkemizde birinci sıradadır ve payı yüzde 5,98’dir. Toprağı alın teri ile işleyen çiftçilerimiz sayesinde Konya’mız tohum üretiminde, buğday, arpa, şeker pancarı, havuç, dane mısır, kuru fasulye, lale üretimde birinci, kiraz, ayçiçeği, patates üretiminde ise ikinci sıradadır. Tarım sektörü, bugünün ve geleceğin sektörüdür. Tarım en az savunma sanayii kadar önemlidir. Çünkü tarım demek hayat demektir. AK Parti olarak bu bilinçle hareket ederek daima üreticilerimizin, çiftçilerimizin ve üretimin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘31 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPTIK VE ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK VERDİK’

AK Parti olarak Konya’ya 31 milyar liralık yatırım yaptıklarını ve çiftçilere destek verdiklerini ifade eden Etyemez, “AK Parti olarak Konya’mızda tarım, su, orman alanında toplam 31 milyar liralık yatırım yaptık ve çiftçilerimize destek verdik. Konya’mızda çiftçilerimize verilen tarımsal destek ödemelerini 18 yılda 6 kat arttırdık. AK Parti iktidarımız döneminde Konyalı çiftçilerimize bitkisel üretim ve hayvancılık alanında 10 milyar liranın üzerinde destek verdik. 2020 yılında bitkisel üretim ve hayvancılık alanında 321 bin 746 üreticimize toplam 1 milyar 368 milyon 579 bin 532 lira destek ödemesi yaptık.” Şeklinde konuştu.

‘TARIMSAL ÜRETİMİN DEVAM ETMESİNİN TEMEL UNSURU, CAN DAMARI SUDUR’

Tarımsal üretimin devam etmesinin temel unsuru ve can damarının su olduğuna dikkat çeken Milletvekili Etyemez, “Tarımsal üretimin devam etmesinin temel unsuru, can damarı sudur. Konya’mızda sulama alanında 12 milyar liranın üzerinde yatırım yaparak 283 adet tesisi hizmete aldık. 2 içme suyu, 22 baraj, 30 gölet, 2 yeraltı depolaması, 67 sulama tesisi, 17 arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri, 141 taşkın koruma tesisini Konya’mıza kazandırdık. 7 baraj, 4 gölet, 21 sulama tesisinde çalışmalar hızla devam ediyor. 15 Baraj, 7 gölet ve 33 sulama tesisinde ise planlama ve proje aşamasındadır. Son 19 yılda yaptığımız çalışmalarla 800.000 dekar araziyi sulamaya açtık ve yıllık 650 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. Konya tarımımızı daha yukarılara taşımak için üzerinde önemle durduğumuz konuların başında dış havzalardan Konya’mıza su getirilmesi geliyor. Yukarı Göksu Havzasından Konya’mıza su getirilmesi için Bağbaşı Barajı, Avşar Barajı ve Bozkır Barajı inşaatlarını tamamlandık. Bağbaşı Barajı ve Bozkır Barajı’nda toplanan suları Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzamıza getirdik. Ermenek ve Akçay’dan Konya Ovamıza su getirilmesiyle ilgili planlama çalışmaları da devam ediyor. Kızılırmak Havzasından su getirilmesi kapsamında Hirfanlı Barajından Konya Kapalı Havzasına sulama maksatlı su aktarılması projesinin planlama mühendislik hizmetleri işinin sözleşmesi de yapıldı. Projelerin hayata geçmesiyle hem çiftçilerimizin geliri artacak hem Konya’mız tarım alanında daha ileri noktalara taşınacaktır. Günümüzde iklim değişikliği küresel sorunların başında gelmektedir. Dünya genelinde kirlenen denizler, kuruyan su kaynakları, azalan orman varlığı ve kuraklık hepimiz için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. İklim değişikliğini gelecek için bir tehdit olmaktan öte, acil önlemler alınması gereken global bir sorun olarak görmeliyiz. İklim değişikliği; çevre, şehir hayatı, kalkınma, ekonomi, tarım, gıda, su ve sağlık alanlarında olmak üzere hayatımızın tamamını derinden etkilemektedir. İklim değişikliğinden en fazla etkilenen sektörlerin başında ise tarım gelmektedir” diye konuştu.

‘KURAKLIK NEDENİYLE ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDAYIZ’

AK Parti olarak kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilerin yanında olduklarına dikkat çeken Etyemez, “ Maalesef Konya’mızda da bu yıl kuraklık yaşanmıştır. Özellikle kuru tarım yapılan bölgelerde hububatta yüzde 40 ile 80 arasında zarar bulunmaktadır. Sulu tarım alanlarında ise yüzde 5 ile 10 arasında zarar bulunmaktadır. Yaşanan kuraklığın verdiği zarara buğday ve arpa üzerinden rakamlarla da bakabiliriz. Geçtiğimiz yıl Konya’mızda 620.260 hektar alanda buğday ekildi ve 1.920.700 ton buğday üretimi yapıldı. Bu yıl ise 650 bin hektar alanda buğday ekildi ve tahmini 1.468.146 ton buğday üretimi yapıldı. Geçtiğimiz yıl 385.383 hektar alanda 1.266.362 ton arpa üretimi yapılırken bu yıl ise 388.500 hektar alanda tahmini 727.590 ton arpa üretimi yapıldı. Bu rakamlar yaşanan kuraklığın boyutunu gözler önüne sermektedir. Daima çiftçilerimizin yanında olan AK Parti’miz kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilerimizin de yanındadır. Kuraklık nedeniyle meydana gelen zarar nedeniyle çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını erteliyoruz. 2021 yılında iklim faktörlerine bağlı olarak yetersiz yağış nedeniyle kayıtlı üretim alanlarında yetiştirdikleri ürünlerde yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere doğrudan gelir desteği ödemesi yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, destekten yararlanacakların, Çiftçi Kayıt Sistemi içinde bulunmaları ve arpa, buğday, nohut, mercimek, yulaf ve çavdar ürünlerini ekmiş olmaları gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus olarak yapılacak ödemeler, Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren , Konya Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan’da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez’e çalışmalarında başarılar diledi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA